RefectoCil Sensitive pre farbenie obočia (odolné vode i času)


Potenie je dôvod, prečo ma farbenie obočia dekoratívnou kozmetikou v lete a celkovo nebaví. A tak som sa odhodlala vyskúšať RefectoCil.

Tieto bájne produkty určené na farbenie obočia poznám z vlogov slávnych českých blogeriek. Medzi prvými som narazila na video od vlogerky Terry (z Terry MakeupTutorials). Recenzia bola taká rozpačitá. Terry skúšala iba farbenie a neaplikovala farbu aj so stabilizátorom, ktorý pomáha farbám zažiariť. A vydržať. Takže vtedy som si povedala, že farbením ešte počkám, kým nebude na trhu niečo lepšie. Asi po roku som narazila na druhé video. To bolo zhodou okolností natočené o pár mesiacov skôr než video s Terry. Lou zavesila na kanál GetTheLouk svoj Loukus Pokus a farbu RefectoCil nazvala svätým grálom.

To sa už však v obchodoch objavila i prírodná verzia farieb pre citlivé očká a ako vieme, váhanie s nákupom nepatrí do zoznamu mojich "ochorení". Kúpim hocičo, čo sa mi podľa zloženia zdá sľubné. Už horšie je to so skúšaním. Konkrétne na toto som sa odhodlávala tri štvrte roka. Čo aj vidieť podľa tých fotiek. 😉 Ale v lete som sa k testom dokopala a produkty odvtedy poctivo používam.

Čo potrebujete vedieť o farbách RefectoCil


Značka RefectoCil vyrába dva druhy systémov - alebo ak chcete, tak produktov na farbenie obočia. Farby sa môžu aplikovať samostatne, ako to spravila Terry, ale sľubovanú výdrž (až do 6 týždňov) dosiahnete jedine v spojení s činidlom, ktoré sa kupuje samostatne. Tak ako pomôcky, s ktorými budete pracovať.

V ponuke značky RefectoCil nájdete trvácnejšie oxidatívne farby (Oxidative Tint), ktoré prechádzajú cez povrch farbených chĺpkov (mihalníc alebo obočia). Sú balené v tubách a škatuľkách, ktorých sfarbenie zodpovedá odtieňu a v ich zložení sú farbivá rôzneho pôvodu (prevažne minerálne). Môžu sa použiť s oxidatívnym roztokom Oxidant liquid 3% alebo krémom Oxidant cream 3%. Obidva sú na báze peroxidu vodíka a kyseliny fosforečnej, čo im pomôže v prechode a farby sa stanú také intenzívne, ako vidíte na škatuľke. Jednoducho vezmete nejakú nádobku, vytlačíte asi pol centimetra až centimeter farby, rovnaké množstvo oxidatívneho činidla, zmiešate, nanesiete, počkáte a zotriete. Pozor, takéto farbenie obočia však neodporúčam citlivkám. Reakcia s citlivou pokožkou je dosť pravdepodobná. Zato výber farieb božský. Keď chcete, vaše obočie môže byť hoci i modré! A farba vám vydrží do 6 týždňov. Podľa intenzity odtieňa, typu pleti, frekvencie odličovania...

Druhý systém farbenia RefectoCil je  na báze prírodných extraktov a má prívlastok "Sensitive". Prírodné farbičky a príslušenstvo poznáte na prvý pohľad podľa škatuliek v odtieni bielej a zelenej. Základ farbiacich zmesí tvorí voda, lieh a karbomérový gél. Vo farbách označených ako RefectoCil Sensitive Tint sú zapracované extrakty z rastlín.

RefectoCil Sensitive Developer gél, farba Medium Brown a štetce
RefectoCil Sensitive Developer gél, farba Medium Brown a štetce

Farby samy o sebe nedajú obočiu výrazné sfarbenie, pretože vo veľkej miere neprechádzajú cez povrch. Viac menej tie chĺpky iba obaľujú. Ako keď jete čučoriedky a ostanú vám po nich fialové ruky, akurát tu je efekt trvácnejší (vydrží 2 - 3 umytia očí). Obočie vám tieto prírodné farbivá zafarbia len diskrétne a môžete si vybrať medzi čiernym, hnedým a stredne tmavým hnedým odtieňom.

Aby efekt mohol zotrvať aj 4 - 6 týždňov, prírode treba trošku pomôcť. Ja odporúčam spolu s farbou kúpiť i gél RefectoCil Developer Gel a farbenie obočia podstúpiť v krokoch, ako sa to aj robiť má. Pozor, systém RefectoCil Sensitive je úplne iný než oxidatívny. Tu sa farby s gélom nemiešajú, ale sa aplikujú osve. 

Čo obsahujú farby na obočie a mihalnice RefectoCil Sensitive


Systém RefectoCil Sensitive sa mne osobne veľmi páči. Výrobca využil všetky možné dary prírody, ktoré obsahujú nejaký druh farbiva. A že niektoré bylinky farbia, to teda viem už dlhé roky, lebo viaceré z nich zbieram. Napríklad po nechtíku lekárskom mávam celé ruky hnedé. Aj ľubovník bodkovaný vie zafarbiť kožu. Vždy ich zbieram v rukaviciach. V mojom stredne hnedom odtieni RefectoCil farby je tiež extrahovaný myší chvostík, výťažok z orechových škrupín, gaštanov, hroznových semiačok, žihľavy, čučoriedok, ihličia borievky... teda nič, čoho by sa mal niekto zľaknúť.

Ja som sa aplikácie bála len kvôli Developer gélu. Zdalo sa mi, že to bude fuška a nafarbím si spolu s obočím aj jeho okolie. Nič také sa ale nestalo a v skutočnosti to nebolo až také ťažké. Celý postup nájdete v tomto videu s titulkami.


Sensitive Developer Gel obsahuje namiesto peroxidu dusičnan strieborný (SILVER NITRATE) a stopu amoniaku (AMMONIA), s ktorými farbivá prejdú hlbšie. Obe látky sú ustaľovače, ktoré pomáhajú farbám zotrvať. Amoniak poznáte z farieb na vlasy a možno sa už teraz hrozíte, ako bude gél páchnuť, ale mne teda z neho nos neskrútilo. Pri aplikácii som nič necítila. 

Dusičnan strieborný poznajú najmä fotografi z výroby fotografického filmu. Ale vo veľkej miere sa používa aj vo farmácii. Povedzte pred ktoroukoľvek laborantkou latinský názov dusičnanu strieborného ARGENTUM NITRICUM a bude sa smiať. Striebro má antiseptické účinky a nejedna laborantka s ním pripravovala v lekárni roztoky alebo aj masti na bercové vredy. Dodnes sa z neho vyrába i lapisová tyčinka (o nej viac v budúcom článku). V laboratóriu sme si ale museli dávať veľký pozor na jednu jeho schopnosť. Stačila kvapka roztoku s touto látkou na kožu a ostal po nej tmavý fľak, ktorý sa nedal umyť prinajmenšom týždeň. Takže ja som silno verila týmto farbám. Viem dobre, čo dusičnan strieborný dokáže.

Pozor, z uvedeného vyplýva, že produkt nie je vhodný pre ľudí alergických na striebro a jeho zlúčeniny. Inak ale vnímam gél ako bezpečný. Jediné, čo na tomto systéme môže štípať, je lieh. Takže ak si chcete pred nafarbením najskôr upraviť obočie a vytrhať z neho nejaké chĺpky, spravte tak radšej deň vopred. Ale to snáď dá rozum. Ide o prirodzenú reakciu úpravami podráždenej kože, ako keď na depilované podpazušie nastriekate dezodorant s alkoholom. Nebude to príjemné, ale ani zvlášť tragické.

Farbenie obočia a mihalníc s RefectoCil Sensitive - tipy


Na radu kolegynky som si spolu s farbou a developer gélom zakúpila aj sadu štetcov od rovnakej značky špeciálne na farbenie, lebo boli v akcii. Kolegynka používala oxidatívne farby, ktoré údajne robili z dobrých kozmetických štetcov jednorazové. Po opakovaných farbeniach systémom RefectoCil Sensitive však konštatujem, že v sade bolo 5 štetcov a ja stále používam prvé dva. Možno sú oxidatívne farby pomerne agresívne k štetinkám, ale prírodný systém nie. Nevidím výrazné opotrebenie.

K farbeniu obočia a mihalníc som si nachystala ešte zopár ďalších pomôcok.

Pomôcky použité pri farbení obočia a mihalníc

Na fotke chýba odličovač a ochranný krém. Zabudla som odfotiť. Vo videu odporúčajú odličovač a ochranný krém značky RefectoCil. To ale samozrejme nie je podmienkou. Použite akúkoľvek micelárnu vodu, ktorá dobre čistí a okolie obočia vám stačí natrieť nejakým mastnejším ochranným krémom. Alebo vazelínou. Ja si na okolie obočia dávam modrú Indulonu a zatiaľ mi nebol potrebný žiadny odstraňovač farby. Nafarbím iba to, čo chcem.

Ak chcete farbiť aj mihalnice, rozhodne potrebujete nalepiť niečo pod oči, aby sa vám farba nedostala na pokožku. Dajú sa kúpiť ochranné papieriky, silikónové podušky (značka RefectoCil má široké príslušenstvo), ale keď máte očnú masku vo forme papierikov, vystačíte si s ňou. Prilepte pod spodné viečka papieriky nasiaknuté maskou (pozor, nemali by byť príliš vlhké) a horné viečka potom natrite nahrubo nejakým mastnejším krémom - môže byť aj krémový očný tieň. Svoju úlohu spraví.

Ďalej si nachystajte dva štetce - môžu byť aj vatové tyčinky - zo dve tyčinky si odložte bokom na zotretie farby. Pri tubách s farbou a gélom sú aj také tenké plastové tyčinky. S tými sa tiež dá pracovať, ale ten proces sa mi videl zbytočne zdĺhavý. Vyplatí sa ich použiť iba na veľmi riedke obočie, keď potrebujete presnosť. Inak je lepší štetec, ako býva na očnú linku. Alebo vatová tyčinka. Na zotretie farby z obočia použite navlhčený vatový tampónik. Farba by mala pôsobiť zhruba po dobu 2 - 8 minút. Podľa želanej intenzity.

Farbiaci systém RefectoCil Sensitive je dvojkrokový. Najskôr sa nanáša farba, nechá sa pôsobiť, zotrie sa a potom ide na rad gél. Gél sa dáva na dobu 1 - 4 minút - opäť podľa toho, aké silné sfarbenie chcete docieliť. Nič sa nemieša. Ak si ale chcete prispôsobiť odtieň (zmiešať po troške z dvoch farieb z toho istého radu) alebo nemáte takú pevnú ruku, že by ste vedeli vytlačiť na štetec akurátne množstvo farby, nachystajte si nejakú mištičku, z ktorej si tie produkty budete naberať. Môže to byť maliarska paletka, vrchnáčik z minerálky, lyžička, čokoľvek - ideálne z plastu alebo keramiky. Neodporúčam kov. A potom už môžete ísť na vec.

Smiech počas pôsobenia Developer gélu RefectoCil
Pozor, akonáhle začnete natierať mihalnice farbou a následne developer gélom, oči musia byť pevne zatvorené. Ja som si najskôr nafarbila mihalnice na jednom oku a až potom na druhom, pretože so zavretými očami sa prirodzene farbiť nedá. Ani si neodsledujete čas. Ak ale nevydržíte mať jedno oko niekoľko minút zažmúrené a musíte vždy zavrieť obe, radšej poproste nejakú dobrú dušičku o pomoc. Dusičnan strieborný v oku by nebol až taká tragédia, ale ten amoniak by som v oku mať nechcela. Kamarátka vám určite mihalnice ochotne nafarbí. Obočie zvládnete nafarbiť aj sami. Ak vás počas pôsobenia gélu na obočí doma niekto uvidí, tak bude i smiech. Obočie sa javilo ako čierne, tak pripravte sa na to, že budete chvíľku vyzerať trošku bláznivo. 

Čo sa mi na farbách RefectoCil Sensitive páči


Na systéme RefectoCil Sensitive oceňujem prírodný pôvod farieb. Bylinky väčšina z nás toleruje dobre a teda nehrozí reakcia ako na bežné farby s peroxidom a syntetickými zložkami.

Páči sa mi tiež to, že si farbu nemusím miešať. Vytlačím si toľko farby a následne toľko developer gélu, koľko reálne spotrebujem a ničím neplytvám.

Na mihalnice si plánujem dokúpiť čiernu alebo tmavú hnedú farbu, lebo stredne hnedá nestačila. Ale nafarbené obočie ma milo prekvapilo. 

Obočie nafarbené farbou RefectoCil Sensitive - stredná hnedá
Obočie nafarbené farbou RefectoCil Sensitive - stredná hnedá

Azda prvýkrát v živote som videla, že to obočie naozaj mám. Mne ako osobe so sklonmi k atopii vonkajšia časť obočia nerastie príliš hustá a chĺpky sú od polovice také svetlejšie. Vždy, keď som šla von, som musela obočie dokresľovať a zvýrazňovať ceruzkou, inak som sa cítila neisto. A najhoršie to bolo v lete. Kropaje potu a večné utieranie tváre väčšina mojej dekoratívnej kozmetiky na obočie nerozchodila. Farby RefectoCil Sensitive sú však odolné a tak som dofarbovanie nemusela riešiť celé týždne. Nafarbenie bledlo postupne.

Nechcem tvrdiť, že farbičky zo systému na farbenie obočia RefectoCil Sensitive každému vydržia 6 týždňov. Ak sa menej potíte a líčite skôr výnimočne, tak vám možno aj áno. Ja si ale robím kompletný face-tuning takmer každý druhý deň a niektoré moje riasenky potrebujú vytrvalé odličovače. Takže u mňa je to maximálne na 4 týždne. A keď teploty lietajú stále nad 26 stupňov, tak azda aj kratšie. Narodila som totiž v nesprávnom podnebnom pásme. Asi som mala byť Eskimáč­ka a žiť v iglu, preto horúčavy na Slovensku znášam veľmi zle a veľmi sa potím na čele. Zatiaľ žiadny výmyselník neskonštruoval stierače na tvár, tak sa utieram permanentne vreckovkou a ovievam sa vejárom. Budúci týždeň si ale idem obočie nafarbiť zas, tak dám vedieť, aká bola výdrž farby v chladnejšom období.

Avšak kratšia výdrž konkrétne mne v lete nevadila ani najmenej. Veď jedna tuba farby (15 ml) by mala vystačiť na cca 30 farbení. Aj keby som si mala farbiť obočie každé tri týždne, stále sa mi viac oplatí kúpiť si za 5 EUR jednu tubu farby, než stále dokupovať ceruzky, riasenky a farbenie obočia podstupovať opakovane každý deň. Alebo po každom piatom utretí tváre...

Že je takéto farbenie procesne a časovo náročné? Ničoho sa nebojte. Aj mne sa to zdalo ako ťažká veda. Jasné, presnosť a precíznosť je nutná, ale časom sa z toho stane rutina s úžasným výsledkom, ktorý budete milovať. A čas? 6 - 8 minút dokopy na nafarbenie obočia nie je tak veľa, ak berieme do úvahy trvácnosť. Však? 😉
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes