Dva recepty z jabĺk vhodné na grilovačku / opekačku


Dobre je na chate. Priatelia, pohoda a dobroty pripravené v pahrebe, kotlíku alebo na grile. Kde sa dajú pripraviť i tieto maškrty z jabĺk, o ktorých je tento článok. Na chatu chodím rada a najradšej grilujem spolu s priateľmi. Lenže ono to tak býva, že po dvoch dňoch grilovania vám už začnú grilované klobásky i mäso liezť hore krkom. Preto zakaždým vymyslím pre našu bandu niečo nové, s čím rozbijem ten stereotyp. Tento rok sa mi do rúk dostali slovenské jabĺčka. Žiadne navoskované krásotinky zo zahraničia, ale krásne zelené Golden Delicious slovenské jablká zo sadov Fructop. Čo z nich nakoniec vzišlo? Chutný grilovaný / pečený dezert a chutney omáčka (po slovensky čatní) ku grilovanému mäsu a syru.

S'mores jablká po slovensky

Veľké cukríky marshmallows sú v USA veľmi obľúbenou súčasťou grilovačiek. Ľudia si ich opekajú na dlhých vidličkách alebo drievkach nad pahrebou alebo grilom, až kým nezmäknú a potom ich zjedia. Existuje ale pochúťka zvaná S'mores, keď sa jeden či dva opečené cukríky strčia spolu s kockou mliečnej čokolády medzi dva grahamové keksy. Čokoláda zmäkne, trošku sa rozleje a vznikne z toho taký sladký sendvič. S'mores pozná v Amerike každé dieťa.
Ja S'mores poznám už 29 rokov, odkedy som ho objavila v detskej kuchárskej knihe "Barbie vás pozýva na oslavu", ktorú mi kúpili známi na ôsme narodeniny. Ten recept ma celé roky lákal k vyskúšaniu, lenže za mojich detských čias som nevedela zohnať klasické mäkké marshmallows cukríky bez jahodovej arómy.  V obchode boli iba také dvojfarebné, asi poznáte. Tak mi s postupom času S'mores vyfučalo z hlavy. Až kým som si ho nepripomenula v Lidli, kde som cukríky kúpila na grilovačku. Nemali však ísť do žiadneho sendviča, pretože naša partia nemá v obľube príliš sladké jedlá. Skôr som sa snažila doma vygoogliť nejaké iné varianty jedál s opekanými cukríkmi. Dlho na mňa z internetu vyskakovali iba sladké cookies, koláče a iné ultra sladké dezerty, keď sa znanazdajky objavilo jedno z virálnych "superhacks" videí na Facebooku. Nejaká žena vrstvila marshmallows cukríky na zelené jabĺčka. Mala to byť iba poleva, ale mne sa už v hlave začal rodiť nápad. Spojím americkú chuť s najobľúbenejšou slovenskou chuťou milovanou všetkými chlapmi. S chuťou jablkovej štrúdle. A na tom si pochutia všetci. Jabĺčka boli na výber viaceré druhy. Na výber sa núkala aj červená odroda Idared. Lenže táto odroda má mäkké plody, ktoré by sa pečením rozpadli. A sú i sladšie. Preto sa mi vhodnejšie zdali zelené jablká.

Jablkám som odkrojila vŕšok. Aj tie šikmejšie som zarovnala tak, aby mali ťažisko viac strede a stáli pekne rovno. Škrabkou na zemiaky som z nich potom vyrezala jadrovník a lyžičkou (alebo niečím ostrým) do samostatnej misky vydlabala časť dužiny. Dužina sa použila na druhý recept.
Potom som si nechala roztopiť maslo, do ktorého sa pridávajú koreniny typické pre závin - teda škorica, klinčeky, zázvor, badián - s troškou cukru. Keď nemáte, dajte perníkové korenie, alebo aspoň škoricový cukor. Rátajte, že do každého jablka pôjde minimálne jedna lyžička tohto tekutého masla. Aby sa ale ochutilo celé jablko, je fajn s nimi pootáčať do strán, nech tekuté maslo vo vnútri porozlieva a roznesie koreniny všade.


Do jabĺčok som potom nasypala podrvené keksíky zhruba do polovice. Ja som kúpila kakaové Indian keksy, lebo nie sú plnené a ani príliš presladené, ale môžu byť aj keksy Marina alebo iné keksíky, ktoré neprebijú chuť korenín. Stačí ich dať do vrecka a trošku potĺcť buď tĺčikom na mäso alebo čo ťažšieho vám padne pod ruku.



Na to som navrstvila kvalitnú mliečnu čokoládu nalámanú na menšie kúsky. Druhý raz som recept robila doma (preto mám fotografie z prípravy) a dala som aj horkú. Ale s mliečnou sú S'mores jabĺčka chutnejšie. Do každého jablka stačia dve kocky - toľko na pokrytie keksov - a na vrch idú cukríky marshmallows. Keďže ich chceme udržať v otvore a nie nechať celé vytiecť, lepšie by boli malé. Mini-cukríky marshmallows som však nemala a dať jeden veľký sa mi zdalo málo. Tak som tie veľké nakrájala na osminy a úhľadne poukladala kúsky do otvorov aj mierne navrch.

Teraz už ostávajú dve možnosti. Buď môžete S'mores jablká zabaliť do alobalu a dať ich cukríkovou stranou nahor na 15 minút na gril (najlepšie gril s poklopom). Alebo bez alobalu na 15 minút do rúry a piecť pri cca 170°C. Ale pečte ich v spodnej časti rúry, lebo penové cukríky sa ľahko pripečú. Môžu dokonca horieť! V alobale sa z nich iba stane taká mäkká pena, čo je možno vzhľadovo menej atraktívne, ale zato chutnejšie.

Nestihla som žiaľ odfotiť výsledok, lebo som na to pozabudla. Doplo mi to až keď už bolo jabĺčko rozkrojené. Ale však si viete predstaviť upečené jablká.


Po rozbalení alobalu to bola paráda. Všetkých ovanula vôňa štrúdle ozvláštnená čokoládou.

Kto ale chcel, mohol si grilované S'mores jabĺčko poliať krémom. To bola ďalšia fúzia slovenskej a americkej chute s južanskou. Zmiešala som syr Lučina s práškovým cukrom a likérom Amaretto, kým textúra nebola tekutá krémová. Poleva mi dávala logiku. Veď zo syra, keksov, masla a ovocia sa zvykne robiť cheesecake a to k sebe pasuje. Tak ako pasujú mandle a alkohol k jablkám. Nuž prečo nie? A chutilo. Ale čo s dužinou? Podujala som sa na experiment podobný čatní. Opäť z toho, čo dom, pardon chata, dala.

Jablkové čatní - apple chutney


Chutney - pôvodne indický mierne pikantný pokrm - sa tradične pripravuje na karamelovom základe, do ktorého sa pridá víno alebo niečo ovocné (napr. šťava z pomaranča, jablkový mušt a pod.). Potom tam idú jablká a ochucujúce zložky. Niekto dáva aj cibuľu a karamelizuje ju. Ja som už nemala toľko cukru na karamel a ani som omáčku nechcela extra sladiť, takže ako vždy - robila som všetko po svojom... Takto som si nakrájala dužinu nadrobno a poďho variť.


Najskôr som na masle orestovala kúsočky jabĺk. Nechcela som ich mať hneď zhnednuté, ale citrón ani limetka na chate neboli, tak bol dobrý aj citrusový radler. Veď improvizácia, nie? A nech to má bohatú chuť, dala som aj červené víno a jablká v ňom podusila. Na dne fľašky nám totiž ostalo sladké ríbezľové víno. Kvapky lásky chuti ovocného základu pomohli, ale zopár som ich ešte odliala na neskôr. Nemusí sa všetok alkohol predsa odpariť.

Potom som jablká na chvíľku premiestnila do misky a na masle opražila cibuľu. Pekne do zlatista. Že prečo nie cibuľa ako prvá a nie všetko v jednom hrnci? Lebo keby som k zlatistej cibuli dala jablká a dusila celú zmes, cibuľa by stratila svoju skvelú praženú chuť. 

Po opražení cibuľky som pridala udusené jablká a čatní finálne dochutila. Nemali sme chilli, ale v chladničke bola marináda z oleja, cesnaku a chilli. Pre mňa super nález, lebo cesnak a olej v pláne boli. Šup tam trošku. A ešte aj nejaký cesnak navyše. Domáci, nech to má grády. Potom mi napadlo dať tam trošku sladkého korenia, čo som dávala do plnených S'mores jabĺk (škorica, klinčeky, zázvor, badián). Zmes bola s cukrom, ale veď nevadí. Cukor do čatní patrí. Víno sladkosti nedalo dosť. Ešte trocha čierneho korenia, soli na podčiarknutie chuti, lyžička masla na zjemnenie ostrosti chilli papričiek, mierne som tie jablká popučila habarkou a doliala víno, aby bola konzistencia bližšia horčici - teda mierne tekutá. Už som túto zmes nevarila, iba prehriala.

Ak horúce čatní naložíte do pohárov od džemu, zatvoríte, otočíte hore dnom a na 15 minút zasterilizujete, eventuálne by mohlo vydržať aj zo dva či tri mesiace. Ale tak ďaleko som sa nedostala. Čatní zmizlo zo stola tak rýchlo, že som ho nestihla ani odfotiť.

Chlapi sa spočiatku zdráhali si poriadne nabrať. Kamarát síce pochválil produkt už v procese prípravy (bol ochutnávač, lebo ja cibuľu nesmiem), ale aj tak všetci ostýchavo nabrali len po lyžičke. Aby ma neurazili. Jeden kamaarát si s čatní zajedol grilované mäso, druhý si ním vylepšil grilovaný syr a odrazu bola lyžička málo. Chodili si naberať vo veľkom. Pretože kyselkavé jablká, okorenené, osladené a osolené sú k mäsu a syrém top. 

Možné obmeny? Určite. Rovnako tak by bolo čatní skvelé pripravené s hrozienkami navyše. Dobré by bolo so slivkami, broskyňami, marhuľami. Alebo s aj s inými koreninami - koriandrom, korením masala, semienkom horčice, ak by som ich bola na chate mala. Stačí tomu dať šancu a vyskúšať nové chute. Alebo si kúpte hotové jablkové čatní, napr. čatní s čili a koriandrom značky dmBio, opáčte, či vám bude chutiť a ak áno, potom si ho navarte aj zo dve kilá.

Myslím, že naša partia tiež nevedela, do čoho ide. Obe špeciality koštovali opatrne. V tento deň ale padli všetky predsudky o tom, že pripraviť na grile sladký dezert vhodný pre chlapov nie je možné a že jablká patria iba na misu s ovocím, do koláča, kapusty alebo plnenej kačice. Povedali, že nič lepšie nikdy nejedli. Jablká sú geniálna vec a hodia sa ku všetkému. Na Slovensku pestujeme poklad a naozaj nie je žiadny dôvod dovážať ho. Naše aj tak chutia najlepšie.

Tento článok je sponzorovaný výhradne mojou vlastnou peňaženkou. Všetky suroviny som si nakúpila za vlastné a nikto mi nekázal o nich písať. Iba som si myslela, že by sa vám tieto recepty a tipy mohli páčiť. 😉
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes