Renovality: Original Series darčekový set


Pred takými 10 rokmi by sa mi pri spojení "pleťové oleje" zježili všetky vlasy na hlave. Ak by mi ktokoľvek býval ponúkal produkty českej značky Renovality, zdvorilo odmietnem. Moje zdanie bolo také, že moja koža potrebuje všetko možné, len nie tuk v podobe oleja. Sú ale oleje naozaj mastné, ako sa to na prvý pohľad javí? Odpovede prinesú oleje v darčekovom sete od Renovality.


Oleje vnímame ako husté a mazľavé tekutiny, ktorých využitie stále nie je stále úplne každému po chuti. Predsudky zrejme vyvierajú z "trendov" minulých rokov, kedy mastná pokožka bola maximálne netolerovaným prehreškom voči kráse. Dnes je to presne naopak. Už chápeme, že zdravá pokožka nie je matná, ale má jemný lesk a tak ľudia zaraďujú oleje do svojej dennej rutiny v starostlivosti o pleť. Ani ja nepatrím k výnimkám a tak bude dnešný článok o olejoch Renovality, ktoré používam a o ktorých som písala aj na blogu Selfino.sk.

Ako zvoliť tú najvyššiu kvalitu? Česká značka Renovality tvrdí, že hoci by zmysly priviedli rozum k opačnému záveru, v skutočnosti sú najkvalitnejšie oleje tie svetlejšie a málo voňavé. Kúpte si napríklad olivový olej vo farbe zlata a môžete na ňom pokojne smažiť hranolky. Nemusí vám byť ľúto, že ho degradujete, lebo vitamíny a iné jeho cenné zložky už boli dávno zničené spôsobom jeho výroby. Sčítaný kuchár vie, že čím svetlejšiu má olivový olej farbu, tým väčšiu hodnotu má pre zdravie. To isté platí aj pre iné oleje. Šetrná príprava možno výrobcovi Renovality nepriniesla najvyšší zisk, lebo lisovaním za tepla mohol z materiálu dostať omnoho viac oleja. Ako ste sa však dočítali, oleje Renovality prípravou za studena a uchovávaním vo fľaštičkách z fialového skla získali maximálnu kvalitu



Oleje ako také spadajú do skupiny tukov a tuky sú estery vyšších mastných kyselín s glycerolom. Využiteľnosť pre organizmus závisí od pomeru i druhu obsiahnutých mastných kyselín - tie môžu mať rôzne dlhé reťazce a rôznu mieru nasýtenia. Napriek všetkému je ale veľmi ťažké povedať, aký pomer kyseliny linolovej, linolenovej, palmitovej, olejovej a iných ďalších kyselín je optimálny pre ten ktorý typ pleti. Rozhoduje i obsah ďalších životne dôležitých zložiek a keby sme mali porovnávať oleje rôznych výrobcov, tak samozrejme rozhoduje i spôsob prípravy, zdroj, uchovávanie. A v neposlednom rade rozhodujú potreby organizmu. Preto budem v tejto sérii 2 článkov písať všetky svoje skúsenosti a ak viem, že sa niektorý olej Renovality vyslovene nehodí pre citlivú alebo aknóznu pleť, upozorním vás na to.

V dnešnom článku vám ukážem a zhodnotím obsah darčekovej kazety Renovality Original Series Argan Oil, ktorá mi bola zaslaná za účelom napísania recenzie. 


Renovality Original Series Argan Oil




Arganový olej (ARGANIA SPINOSA OIL / ARGANIA SPINOSA KERNEL OIL) patrí k vôbec najluxusnejším olejom používaným v kozmetike. Hovoria mu "marocké zlato", "tekuté zlato" a tejto prívlastok získal za kvalitu i cenu. Nie kvôli farbe. Naopak, kvalitný arganový olej získaný za studena by mal mať iba jemne zlatistú farbu.



Arganový olej má jemne orieškovú vôňu a obsahuje veľa nenasýtených mastných kyselín, antioxidantov a rastlinných sterolov. Zvláštnosťou je, že zahŕňa omega-6, ale žiadne omega-3 mastné kyseliny, veľa vitamínu E a má menšie molekuly ako niektoré iné oleje. Pre túto vlastnosť sa hodí pre všetky typy pleti, vrátane tej, ktorá zvykne trpieť akné. Výborne sa vstrebáva a je len mizivá šanca, že by mohol niekomu upchať póry. Prítomný vitamín E bráni oxidácii mazu a vytváraniu tzv. bielych a čiernych bodiek. Arganový olej navyše regeneruje poškodenia, predchádza tvorbe vrások a hydratuje.

Použitie arganového oleja vo vlasovej starostlivosti sa vyplatí. Olej dáva vlasom hebkosť a lesk. Ak ho aplikujete prstami na končeky vlasov, nebudú sa vám toľko štiepiť. Dá sa použiť i na celú dĺžku vlasov, no tu dajte obrovský pozor na množstvo. Stačí pár kvapiek, rozotrieť ich v dlani a potom po vlasoch jemne prejsť - netlačiť. Ja by som ale radšej ostala len pri končekoch. Z oleja je stále lepší zábal než styling. Naneste ho na suché alebo vlhké vlasy, nasaďte igelitovú čapicu alebo vrecúško, na vrch dajte teplý uterák a nechajte pôsobiť. Ako dlho kto potrebuje. Odporúčané minimum je ako pri vlasových maskách - 30 minút (ja si ho dám aj na 4 - 8 hodín) a potom vlasy umyte ako obvykle.

Arganový olej využívam aj na starostlivosť o pery, nechtovú kožičku a nechty. Keď potrebujem zahojiť kútiky či zádery, neváham ho natrieť nahrubo a nechať tak. Koľko len vsiakne. Olejom nezabúdam ošetrovať i nechty po odlakovaní. Nepatrí k tým pocitovo "najmastnejším", preto je jeho využívanie príjemné väčšine ľudí. Pokiaľ pravda nemáte alergiu na oriešky. Alergici by sa mali arganovému oleju vyhnúť.


Renovality Original Series Apricot Oil



Olej zo semien marhule  - PRUNUS ARMENIACA (APRICOT) KERNEL OIL - obsahuje až 50 - 70 % olejovej kyseliny, čo je celkom dosť. Už len z tohto titulu sa marhuľový olej hodí viac suchším typom pleti. Pokojne aj na ekzémy, vysušenú pleť v štádiu hojenia (napríklad po popáleninách) a málo pružnú, zrelú pleť. Vitamíny mu rozhodne nechýbajú a má toho veľa čo ponúknuť. Či je dobrý aj na pleť náchylnú k tvorbe akné? No OK. Môžete vyskúšať, ale len ak momentálne nemáte problémy a maximálne 3 - 4 kvapky. Keby ste zaznamenali rozšírené póry, nepoužívajte ho. Radšej dajte arganový, konopný (áno, naozaj aj konopný), skvalánový, malinový,... sú prakticky nekomedónne.

Keď mi ľudia rozprávajú, ako sa odličujú olejom z kokosov, krútim hlavou. Iste, výborne hydratuje, je antibakteriálny a pre svoju olejovú štruktúru mejkap rozpustí... no kyselina palmitová / laurová z kokosového oleja / masla má tendenciu vytvárať ochrannú bariéru a upchávať póry. Keďže dosť silno pochybujem, že si niekto zamastenú pleť ešte spláchne vodou a zmyje zbytky mejkapu do kanála, neuznávam túto metódu. Ale keby chcel niekto odličovať riasenky a vodoodolný mejkap olejom z marhuľových semien, skôr by som ho za to pochválila. Vstrebávanie má dobré, nerobí bariéru, nie je ani zďaleka taký ťažký. Obsahuje silné antioxidanty účinné v ochrane proti voľným radikálom a nemá o nič horšie účinky ani proti baktériám. Ukázalo sa, že v prítomnosti látok z marhuľových semien neprežívajú nádorové bunky ani mikróby. Do kelu s celým kokosovým olejom. Ak by som teda mala čistiť pleť olejom, volím jednoznačne marhuľový. Jeho cena je nízka, 100 ml nestojí ani len 7 eur, ale benefity pre pleť a kvalita sú na nezaplatenie.

Moja pokožka sa z neho teší vtedy, keď začnem mať suché ruky i nohy. To sa stáva obvykle pri návale pracovných povinností, ak som dlhodobo v strese, alebo v zime. Koža ma začne svrbieť a mám stále chuť sa driapať. Posledné obdobie žiaľ bolo na takéto negatívne podnety "bohaté". Marhuľový olej som použila preto na celé telo, dokonca aj na moje suché lupiny na pokožke hlavy. Naniesla som ho pipetkou na miesta, ktoré ma najviac svrbeli a boli suché, nechala pôsobiť niekoľko hodín a potom opláchla. Presne ako to robím s arganovým olejom.


Renovality hyalurónové sérum Hyaluron Serum



K olejom sa rada vrátim v budúcom článku, ešte testujem dva. V tomto balíčku však bolo hyalurónové sérum, ktoré výnimočne nie je olejové. Ide o sérum na báze ružového hydrosólu s nízkomolekulárnou kyselinou hyalurónovou. Zabudla som vám ho odfotiť, ale má konzistenciu číreho gélu bez zafarbenia.  


Tak teda skúsim aspoň vysvetliť, čo je to ten hydrosól. Hydrosóly sú vedľajšie produkty, ktoré vznikajú v parfumérskom priemysle a pri výrobe esenciálnych olejov. Hlavným produktom alebo prvou fázou destilácie je vonná esencia, ktorá sa oddelí od druhej fázy - voňavej vody.  Takže v ľudovej reči je ružový hydrosól vlastne ružovou vodou. Dlho panovali pochybnosti, či sú tieto aromatické vody schopné ponechať si aspoň časť hodnotných zložiek a teda majú nejaký význam pre človeka. Či už liečebný alebo kozmetický. Bola skupinka ľudí, ktorá tvrdila, že voda nemá až takú "pamäť" a je to v podstate "placebo" (látka, ktorej sme účinok iba prisúdili, ale reálne ho nemá). Existuje ale jedna štúdia z roku 2017, kde sa skúmal význam nápojov pripravených z aromatickej vody (An Overview on Indications and Chemical Composition of Aromatic Waters (Hydrosols) as Functional Beverages in Persian Nutrition Culture and Folk Medicine for Hyperlipidemia and Cardiovascular Conditions, zdroj) . Ako vieme, sú národy, ktorých kultúra používa kvetinové a iné aromatické vody vo veľkom. Pripravujú z nich ako kozmetiku (viď recenzia ružovej vody BioFresh), tak i liečivé prípravky a rôzne pochutiny... Predmetom tejto spomínanej štúdie nebola konkrétne voda z ruží, o ktorej som už na blogu písala. Skúmali sa však iné vody, v iných súvislostiach. Odlišnosti medzi olejmi a vodami boli očakávané a aj sa potvrdili. Chromatografická a spektrometrická analýza však našla v chemickom zložení aj určité zhody. Vody by sme preto nemali podceňovať. Silou efektu nenahradia koncentrované esenciálne oleje, ale na rozdiel od nich sa smú piť i používať na pokožku.

V tomto sére bola ružová voda (ružový hydrosól) vylepšená pridaním nízkomolekulárnej kyseliny hyalurónovej kvôli lepšej hydratácii. Tá je ďalej zriedená vodou, upravená glycerínom, kaprylyl glykolom a konzervovaná pre našu bezpečnosť fenoxyetanolom (PHEHOXYETHANOL), lebo sérum na vodnej báze by sa mohlo rýchlo pokaziť. Nájde sa isto skupinka, ktorej sa konzervant páčiť nebude, pretože sa na kozmetické účely vyrába prevažne synteticky a "literatúra strašenia" o ňom tvrdí svoje. Ja však problémy s touto zložkou evidentne nemám, pretože to by som nesmela jesť ani všetky tie zelené "čakankoidné" šaláty, v ktorých sa tiež táto vonná a konzervačná látka prirodzene vyskytuje.

Čo hovorím na sérum? Nuž nie je zlé, ale chýba mi tam ešte nejaká pridaná účinná látka, ktorá by podporila účinok kyseliny hyalurónovej v podkoží, aby dodanú vlhkosť i udržala.  Napríklad nejaké vitamíny skupiny B (napríklad pantenol alebo niacín). Po aplikácii mám chvíľkový pocit hydratácie, ktorý však pri aktuálnej vzdušnej vlhkosti dlho nepretrvá a mám potrebu aplikovať ešte iný produkt s bariérovým efektom. Nie som si istá, či bude produkt dostatočne účinný aj na vrásky. Možno ako prevencia áno, ale výplň skôr nie. Neviem, môže to byť iba zlým stavom mojej pokožky a niekto iný môže mať inú skúsenosť. Ak sérum používate, budem rada, ak sa prihlásite s názorom v diskusii.

A trošku mi prekáža vôňa produktu. Spočiatku vonia po ružiach, no vzápätí sa mení na vôňu vody z misky môjho psíka na konci dňa, čiže nevonia dvakrát čerstvo. Nechcem to však séru vyčítať ako vadu, pretože tu bola jasná snaha o zachovanie prírodného a čo najmenej reaktívneho zloženia. Preto výrobca prirodzene nepridal nejaké ďalšie arómy. A to si cením.



Z toho, čo som doteraz od značky Renovality vyskúšala, mám veľmi dobré pocity. Až na to sérum, ktorému na 100 % neverím, vnímam produkty značky Renovality ako vysoko kvalitné produkty za výborné ceny. U iných značiek by ste za podobné kúsky priplatili omnoho viac. Za seba Renovality odporúčam.
ZDIEĽAJTE:

1 komentár :

  1. Velmi ráda jsem si přečetla tvůj názor na tyto oleje. Arganový patří mezi moje nejoblíbenější. :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes