Pigmentové škvrny. Ste v zozname, alebo ste v bezpečí?


Nikdy som si nemyslela, že sa ma to bude týkať. Pigmentové škvrny sa predsa vyskytujú u konkrétnych skupín ľudí a ja som sa medzi nimi nevidela. Ak si chcete overiť, či niečo také hrozí aj vám, rozhodne si prečítajte tento článok do konca a pozrite sa, ako skončia tí zo zoznamu.


Pigmentové škvrny, odborne hyperpigmentácia, sú výsledkom rôznych procesov v tele. Ide o nadmernú tvorbu pigmentu, ktorá má vždy za následok nerovnomerné zafarbenie kože. Je to daň za náš aktuálny životný štýl, za chyby, ktorých sa vo svojom živote dopúšťame a krivdy, ktoré sa na nás páchajú. Či ste v zozname kandidátov, o tom rozhodujú tieto faktory:

1. Chémia


Niekto má tú smolu, že musí pracovať s chemikáliami. Používa rôzne postreky, mazivá, vystavuje sa výparom. Iný je nútený podstupovať drastickú liečbu chémiou, alebo riskuje nevedomky a používa látky, ktoré sa so slnkom neznášajú (pre viac informácií si prečítajte článok Slniečko a látky, ktoré ho neľúbia). Žiaľ s obranyschopnosťou pokožky všetky tieto faktory poriadne zamávajú a výsledkom sú pigmentové škvrny.

Ak už nemáte inú možnosť vykonávať inú prácu, aspoň sa v čo najvyššej miere vyhýbajte priamemu slnku a noste ochranný odev. Lepšie kropaje potu než rakovina kože a fľaky, ktoré nevybieli nič. A pokiaľ je to vo vašich možnostiach, snažte sa vynahradiť pokožke to utrpenie starostlivosťou, ktorá jej pomôže všetko znášať lepšie. Doprajte jej čas na regeneráciu.

2. "Zdravé" opaľovanie


Stará múdrosť hovorí, že kam nechodí slnko, tam chodí lekár. Asi nie nadarmo sa v polárnych oblastiach vyskytuje toľko ľudí trpiacich depresiou a nedostatkom vitamínu D. A najmä ten druhý fakt o vitamíne D zvykneme vyťahovať ako argument, keď sa niekde povie, že opaľovanie nie je zdravé. Veríme mýtom (viď článok 5 mýtov o opaľovaní).


Opaľovanie je len praobyčajný a sprostý módny trend. Keby sme mali toľko roboty, ako naši predkovia, nevymýšľali by sme somariny z roztopaše. Stále sa na niečo hráme, nerešpektujeme svoje korene, svoju genetickú výbavu a chceme sa vzhľadom rovnať tým, ktorí žijú v tropických a subtropických pásmach, lebo to považujeme za atraktívne. Áno, južania sú hnedí. Ale ich pokožka je iná ako naša a nepotrebujú sa opaľovať, aby ich pleť získala snedý nádych. Možno sa nám páčia práve preto, že sú iní. Smola našincov, ktorí sa opaľovať ani nechcú, no musia byť vonku kvôli práci. Tí sa nám zasa nepáčia, lebo ich hyzdia pigmentové škvrny. Svoj názor som o tejto "dani za komfort" napísala v článku Patrí krása podľa zákonov prírody časom minulým? a je to dosť ostrý článok. Ale i tak by som bola rada, keby ste si ho prečítali a napísali, čo si o tom myslíte.

Kto sa aspoň natrie vhodným opaľovacím produktom a dôsledne dodržiava pokyny na obale, tomu tie trendy ani zarábanie na prežitie neuberú na zdraví a kráse. No väčšina ľudí to stále nečíta (alebo nemá čas čítať) a opaľovacia kozmetika sa používa intuitívne. A úprimne, intuícia v oblasti kozmetiky stále nie je silnou stránkou Slovákov. Alebo mi chcete tvrdiť, že natierate seba i svoje deti každé dve hodiny a po každom vyskočení z vody, či po zotretí kropají potu?

Ja sa natieram celkom poctivo a uvidíte, ako som dopadla! Podcenila som totiž jednu vec. Odolnosť mejkapu a produktov slnečnej ochrany. Aj mejkap má svoje SPF a preto dokáže chrániť pleť pred slniečkom aj bez toho, aby ste aplikovali ako podklad denný krém alebo primer s ochranným faktorom.


Ibaže mejkapy nie sú oteruvzdorné. Aj dotyk ruky vydržia len do určitej miery a s potením i utieraním klesá ich schopnosť zotrvať na pokožke - rapídne. Máte teda dve možnosti: 1) Budete kontrolovať mejkap a opravovať ho, 2) Pod mejkap natriete kvalitný vodoodolný produkt na opaľovanie.

ALE... ako som zistila, tak ani druhá možnosť nemusí byť vždy zárukou úspechu. Základom je voliť takú ochranu, ktorá sa s vašim mejkapom znesie, ale nie takú, že by odchádzali spolu. Napríklad s takou vrstvou krycieho mejkapu bez problémov zlezie z pleti i slnečná clona minerálneho opaľovacieho krému. Ja už preto volím radšej produkty Bioderma Photoderm. V ponuke majú aj tónované opaľovacie produkty, ktoré mojej pokožke sedia a na ktoré sa vždy dalo spoľahnúť. Na mojom druhom blogu Awards4beauty o množstve z nich nájdete recenzie.

Žiaľ, teraz už mám neskoro plakať nad rozliatym mliekom. Kto sa pozornejšie zapozerá na moju tvár bez mejkapu, zbadá všetko. K pigmentovým škvrnám po akné okolo úst a začervenaniu na nose (za ktoré som tak úplne nemohla) pribudli nové pigmentové škvrny a za tie si môžem sama. Horizontálna pigmentová čiara cez celé čelo a takmer nenápadné škvrny na okraji líc nikomu k sebavedomiu nepomôžu. Prečo sú pigmentové škvrny práve tam? Sú to miesta, kde sa človek najviac potí a odkiaľ sa i sebalepšia kozmetika pomerne rýchlo porúča. Ponaučenie? Ak sa potíte, natierajte sa ešte častejšie a voľte vždy naozaj kvalitnú kozmetiku. Možno by som zvážila aj klobúk s dostatočne veľkým okrajom, ktorý zatieni a ochráni celú tvár.

Bez mejkapu alebo BB krému na zjednotenie pleti dnes medzi ľudí nechodím. Túto fotku vyťahujem len preto, lebo vám chcem ukázať, čo sa môže stať, ak sa budete chrániť slabo a aby ste si vedeli predstaviť dôsledky, ak sa nebudete chrániť vôbec.

Spomínate si, čo som kedysi písala o pamäti pokožky? Je to pravda. Berte zdravie pokožky ako pôžičku z banky. Ani tá vám nič nedá zadarmo. Pokožka si pamätá každé zaváhanie. Pristúpte k úveru zodpovedne a v starobe nebudete mať veľa vrások. Flákajte starostlivosť a úroky porastú. Nie je to škoda pokaziť si krásne ruky i tvár škvrnami?

3. Podráždenie pokožky


Pokožka sa môže pokryť nerovnomerným hnedým farbivom i vtedy, keď je poranená a snaží sa zahojiť. Stačí ju v takomto stave vystaviť čo len trošku slniečku a začne si v nadnernom množstve vytvárať melanín - hnedé farbivo, ktoré jej slúži ako taká slnečná clona, ktorou sa chce vyhnúť ďalšiemu poškodeniu lúčmi. Melanín je teda látka, ktorú vytvára obranný systém kože - je to indikátor podráždenia slnkom. Opaľovanie a vytváranie tejto reakcie preto nikdy nebolo, nie je a ani nebude zdravé. Už tu vidíte, že spôsobuje v tele poplach a je to svojim spôsobom dráždenie. Avšak úplne najhorší je i krátky kontakt slnečných lúčov s pokožkou, ktorá nie je v poriadku.

Do kategórie ľudí s podráždenou pokožkou sa dá zaradiť mnoho jedincov. Je tu každý, kto sa popálil, porezal, poleptal, komu sa spravila vyrážka alebo plošný zápal, kto absolvoval procedúru, ktorá telu nie je prirodzená. Do tohto posledného bodu spadajú laserové a IPL zákroky, chemické i mechanické peelingy aj drobnejšie kozmetické ošetrenia pre pokožku drastickými láskami ako abrazívne látky, kyseliny (ja preto kyselinu glykolovú a celkovo ani AHA a BHA kyseliny nerada vidím v každodennej kozmetike), zásady, aromatické látky a ani kožného mazu zbavujúce látky. Aj maz vytvára ochranu a kompletné odmastenie pleti teda rozhodne nie je zdravým riešením pre krásu. Pre krásu by sa nemali nosiť na tele ani nepriedušné odevy zo syntetiky. Tie tiež môžu v istej miere pre podráždenú pokožku vyvolávať zvýšenú pigmentáciu.

4. Hormóny, choroby a dedičnosť


Pigmentové škvrny vznikajú nielen dedičnými, metabolickými a autoimúnnymi ochoreniami (aj premnožená kvasinka candida v črevách, intolerancia a choroby spojené s trávením vedia spraviť problém), ale taktiež starnutím pokožky, kedy koža stráca pružnosť, pevnosť a má slabšiu obranyschopnosť. I preto by prevencia proti týmto prejavom mala začínať v skoršom veku. Máme si natierať paprčky, tvár i krk, aby koža nezačínala byť priskoro o číslo či dve väčšia. Ale napríklad ruky si málokto natiera každý deň. Najmä muži. A opaľovacím krémom? Ešte menej ľudí.


S rovnováhou melanínu žiaľ dokáže zamávať aj hormonálna zmena. Fľakatosť ženám často ostáva v dôsledku tehotenstva a áno, aj HAK má kvalitné "príspevky" v poruchách pigmentácie. Ak vám na tele naskákali škvrny pre nič za nič a užívate antikoncepciu, tak už viete, v čom je háčik.

Týkajú sa vás pigmentové škvrny?


Našli ste sa v tomto článku? Kto už fľaky získal, tomu želám úprimnú sústrasť. Ja som pigmentové škvrny zatiaľ neporazila, pretože nájsť riešenie na ich zosvetlenie vhodné pre citlivú pleť náchylnú k tvorbe akné... tak to je ozaj beh na dlhú trať a problémovú pleť má dnes každá druhá žena i muž. Aj ja. Až však jedného dňa nájdem liek fungujúci pre každého, alebo aspoň pre určité skupiny, určite sa podelím o svoje skúsenosti. Do tej doby mi ale nezostáva nič, než s nimi skúšať bojovať. Ja som zatiaľ žiadne dieťa neporodila a moje zlyhanie nemôžem vyvážiť zásluhami za zrod nového života.

Ak sa vás čokoľvek z článku týka, no pigmentové škvrny nemáte, majte sa aj tak na pozore. Ste v zozname kandidátov a bolo by vhodné do života zapracovať opatrenia. Pevne dúfam, že vy nikdy nebudete musieť riešiť nejaké zosvetľovanie.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes