Rýchle doručovanie zásielok alebo len sci-fi?


Ich revírom sú cesty, ich tempo je vražedné, ich nepriateľmi sú dlhé kolóny, nespolupracujúci zákazníci a pomaly idúce poľské kamióny. Sú v nasadení vo dne, v noci. Muži z DHL, rýchle doručovanie zásielok je ich prácou.


Než začnem svoju rozpravu zo života kuriérov, rada by som Vás informovala o službe poskytujúcej expresne rýchle doručenie balíkov, ktorá sa nazýva "DHL Parcel Slovensko Dopoludnie". Ak som ako úvodný obrázok použila fotografiu super hrdinu, verte, že to malo svoje opodstatnenie. Spoločnosť DHL sa zaviazala, že s touto službou môžete niekomu poslať balík s doručením do 10.00 hod. nasledujúceho pracovného dňa. Je to perfektné, pretože Váš zákazník sa vie lepšie zariadiť a byť na adrese, keď k nemu kuriér zavíta.

Isto, je to dobré pre zákazníka a možno náročnejšie pre dopravcov, čo sa týka organizácie práce, ale zasa to uľahčí prácu kuriérom. Aspoň posilnia rady a ďalší ľudia dostanú robotu.

Skúste sa vžiť do role takého kuriéra. Šoférujete auto a počas jazdy Vám volá kolegynka, že namiesto doručenia na adresu pôjde balík na parcel shop. O minútu Vám volá späť zákazník, ktorému ste dnes volali už 10x a zakaždým mal obsadené a ten, ktorému sa potrebujete dovolať, je nedostupný. Každú chvíľu meníte trasy, sledujete navigáciu a keď prídete na miesto, často niet kde zaparkovať.

Vykonávanie viacerých vecí naraz veru nie je mojou silnou stránkou. Ani parkovanie. Zaparkovať asi nezaparkujem horšie než tento šťastlivec, no nejaký obrubník alebo dopravnú značku isto trafím. :-)

Môj DHL parking :-), zdroj: www.reddit.com
Takto by vyzeral možno aj nôj DHL parking :-), zdroj: www.reddit.com

DHL Parcel Shop

Tak či tak, poviem Vám, že zmena doručenia na parcel shop je tá najmenšia komplikácia pre kuriéra. Ak nie je daný parcel shop niekde úplne mimo jeho trasy, vždy mu je lepšie zájsť tam a odovzdať balík obsluhe. Nie držať prst na zvončeku a márne vyčakávať a zákazníka na adrese. Ak ste si nechali niečo poslať a viete, že nebudete doma, radšej využite túto službu. Viac o nej sa dozviete v článku DHL Parcel Slovensko nevadí, že nikto nie je doma.

DHL sledovanie zásielok

Že neviete, kde sa balík nachádza? DHL sledovanie zásielok je tu práve pre Vás. Najviac sa hodí, ak k Vám balík cestuje zo zahraničia. Zadáte na webe do okienka číslo balíčka a systém Vám presne prezradí, či je balík niekde na letisku, v depe, ale už máte pomaly vyčkávať kuriéra. Ja si takto pravidelne objednávam z anglického obchodu Sportsdirect.com športové oblečenie a vždy sa čudujem, ako rýchlo ho ku mne dopracú.

DHL sledovanie zásielok zo zahraničia
DHL sledovanie zásielok zo zahraničia (screenshot z môjho mobilu)

Ledva mi stihne obchod spracovať platbu z debetnej karty a už mi volá DHL kuriér. Tá reklama, že DHL je vždy skôr ako vajce i sliepka, bola myslená len ako vtip, ale niečo pravdy na tom bude. :-)

DHL je vždy skôr ako sliepka i vajce, zdroj: pinterest.com
DHL je vždy skôr ako sliepka i vajce :-), zdroj: pinterest.com

Ale dávajte vždy pozor, aké adresy i telefónne čísla uvádzate poskytovateľom služieb a obchodom. Nebuďte lajdáci. Neraz počúvam od svojho brata, aké majú zásielky nepresné adresy. Dostane sa na dva kilometre dlhú ulicu a chýba mu číslo domu či popisné číslo. Alebo sa daná adresa nenachádza v mapách navigácie a ani zákazník ho nevie naviesť. Aj keď brat ako kuriér dosť dobre pozná svoj rajón, občas sa musí vypytovať alebo chodiť od vchodu do vchodu a pozerať mená na zvončekoch.

Každý kuriér sa usiluje o rýchle doručovanie zásielok a aby boli všetci zákazníci spokojní. Dnes už kadekto využíva DHL sledovanie zásielok, takže ľudia už o svojich balíkoch väčšinou vedia. Dobrý kuriér si preto dopredu a starostlivo naplánuje trasu. Akonáhle odchádza z jednej adresy, už na mobile vytáča čísla ďalších zákazníkov, aby ho čakali pred vchodom a aby nemal prestoje. Aj pár stratených minút u jedného zákazníka nechá tých ďalších ľudí čakať, vzrastá čakacia doba, nespokojnosť. A kto si to odnesie? No isto nie ten, kto nebol doma. Hromozvodom hnevu bude chudák kuriér.

Budem sa asi opakovať, ale stále tvrdím, že kuriér je len taký dobrý, akí sú dobrí jeho zákazníci.


Zdroj úvodného obrázku / Title picture source: http://www.panoramio.com/photo/10106531
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes