Bioderma: sprchovací olej Atoderm proti podráždeniu


Vyskúšajte pocit okamžitého komfortu ihneď po sprchovaní a skúste, aké je to už s použitím obyčajného produktu do sprchy hydratovať pokožku na dlhý čas. Že to nie je možné? Tak čítajte.

Kedysi som mala po sprchovaní pocity, že sa nemusím natierať. Výživné telové mlieka mi nehovorili nič, ani sprchovacie krémy a mlieka do sprchy. Naopak, mlieka do sprchy mi skôr vadili pre ich mastnotu, česť výnimkám. Vyskúšala som tiež zopár olejov, ale tie mi viac vyhovovali po osprchovaní než na samotné sprchovanie. Moja pokožka sa ale vekom zmenila a technológia výroby sprchovacích olejov tiež. Takže vám dnes predstavím sprchový olej, ktorý sa vám mastný zdať nebude a to bez ohľadu na to, aký typ pleti máte. Ja by som povedala, že je na všetky typy pleti.

Po správnosti by sa mal nazývať sprchovacím olejom, nie sprchovým. Pojem "sprchový" označuje príslušnosť k sprche, nie k procesu sprchovania. Sprchová môže byť hlavica, hadica, teda súčasť zariadenia, nie kozmetika, takže to nie je gramaticky správne, ale výrobca všade píše, že ide o sprchový olej. Aj ľudia si tento výraz osvojili a to slovo kričí na mňa z každého druhého blogu / s-ehopu, tak budiš.  Majte ho teda sprchový.

Moje skúsenosti s olejom do sprchy Atoderm

Bežná prax je taká, že vlezieme do sprchy, ošpliechame sa vodou, natrieme produktom, napeníme a opláchneme. Spolu s peničmi, ktoré prenikli cez ochranný plášť pokožky až  k nečistotám, tak zmyjeme zo seba všetko. Vrátane toho ochranného plášťa, lebo produkty si nepovedia: "Aha, toto je kožný maz, takže ten nechám a tento silikón z telového mlieka pôjde do hada." Tak funguje väčšina gélov. Správajú sa agresívne ako mydlá. Väčšina z nás ale nepracuje v bani ani pri sústruhu, kde by na nás celý deň kvapkal strojový olej. My si vystačíme aj s jemnejšími postupmi. Ak na svoju pleť nepotrebujete po celom dni výslovný "odmasťovač", alebo naopak, skôr by sa vám hodilo natrieť, môžete to skúsiť s touto novinkou. Sprchový olej Atoderm bol navrhnutý tak, aby vytváral jemnú penu a súčasne pleť hydratoval i chránil. To sa v zime, kedy máme suchšiu pleť, hodí.

Sprchový olej Atoderm je jemne parfumovaná tekutina redšia než olej. Nelepí sa na steny nádoby a ľahko sa zleje po pokožke, no je hustejší ako voda. Mne to príde viac ako gél a praktická dávkovacia pumpička je vítaná

Olej Atoderm svojou povahou vlastne ani nie je olejom a krémovo sa správa až po napenení na vlhkej pokožke. Keď tekutinu pokusne nalejete na suchú pokožku a rozotriete ju, rýchlo vsiakne. Pri natieraní ani nekĺže ako oleje a po vsiaknutí neostáva mastný film. Vidíte to aj na fotke. Skôr necháva po sebe čosi mierne lepkavé ako glycerín. Ale toto bol len pokus nasucho. Po zmytí vodou olej nelepí ani trošku a vzniknutú penu z pokožky tiež veľmi ľahko zmyjete.  

Uterákom jemne vysušená (nie vydrhnutá) pokožka po sprche nie je napnutá. Cítiť, že ju niečo príjemne hydratuje a že ju voda nijako nezbavila celého ochranného plášťa. Človek s normálnou pokožkou možno ani nebude cítiť potrebu ju dodatočne natierať pleťovým mliekom. Veľmi suchá pokožka potrebuje ešte nejaký ten krém či mlieko navyše.

Zloženie

Čistiace zloženie oleja Atoderm je podobné ako zloženie micelárnych utierok, ktoré som spomínala predvčerom. Jemné glukozidy a neagresívne peniče získané z kokosového oleja pomôžu vode preniknúť k nečistotám, zmáčať ich a neskôr ich zmyť. Rozhodne nepatria k tým diskutovaným sulfátom. Tieto tvoria väčšinový podiel. Menšinový zastávajú pomocné látky ako LAURETH-2, PEG-90 GLYCERYL ISOSTEARATE a POLYSORBATE-20, ktoré podľa databázy EWG nepatria k bezrizikovým, no ja by som to strašenie v prípade tejto značky brala s rezervou. Produkty Bioderma sa nevyrábajú v slumoch na okraji veľkomiest. Značka pozná technológie i receptúry, ktoré zabránia, aby ingrediencie počas procesu spracovania zmenili svoju povahu a stali sa nebezpečnými. Tým dupľom pri produkte, ktorý je určený na ošetrovanie pokožky s ekzémami, ktorú by kontaminácia pochybným produktom vyšla veľmi draho. Pleť s atopickým ekzémom sama potrebuje ochranu. Nie, tu podľa mňa nehrozí nič.

Zvyšok tvorí nosič, ktorým je voda, hydratujúci glycerín a k výživnej časti patrí známe trio manitol, xilitol a ramnóza (stokrát spomínané na tomto blogu), ďalej forma vitamínu B3 (NIACINAMIDE) a vitamínu C (ASCORBYL PALMITATE), ktorá sa dá spracovať aj do vodného prostredia (nejde svojou podstatou o olej) a oligosacharidy. Všetko toto tvorí výživu a ochranu pred vysušovaním i podráždením pleti. Z dlhodobého hľadiska sa používanie oleja vyplatí, lebo sa môžete sprchovať aj častejšie a nebude to mať negatívny dopad na obranyschopnosť pokožky.

Produktom bezpečne môžete umývať tvár i telo. Je na to prispôsobený aj obal s pumpičkou. Dokonca ho môžete používať aj na detskú pokožku. Produkt nezanáša póry, je vhodný aj pre podráždenú pokožku a ani nedráždi oči. Málokto si dnes dovolí napísať, že jeho produkt neštípe, takže som to naozaj skúsila a s malou dušičkou nechala pri umývaní tváre trošku peny stiect do očí. :-) Oči neštípali.

Olej nevysušuje ako mydlá, lebo nie je zásaditý. Naopak, dokáže zmierniť aj svrbenie a podráždenie. Cez víkend som v čomsi nechtiac zjedla orechy, takže bola príležitosť odskúšať, čo to spraví s alergiou. V tlmení začervenania je celkom dobrý, moja dodriapaná pokožka sa po sprche upokojila, to uznávam. No popravde, so ešte svrbiacou pokožkou až také veľké zázraky nespravil.  Čo ma svrbelo predtým, to som nechtami driapala aj potom, ako som vyliezla zo sprchy. Musela som sa ešte natrieť. Na svrbenie bol lepší krémový gél Atoderm.

Moje hodnotenie sprchového oleja Atoderm:

Textúra:
gélová, redšia než olej, hustejšia ako voda, nemastná, no tvorí jemnú krémovú penu
Hydratácia: 5 (výborná)
Výživa a premastenie pleti: 4 (na veľmi suchú pokožku to nestačilo)
Čistiaci účinok: 5 (bez problémov a aj sa veľmi ľahko zmýva)
Vôňa: 5 (hypoalergénna, tentokrát som žiadne syntetické podtóny necítila)
Celková spokojnosť: 8, aj napriek vôni mi viac vyhovoval krémový gél, olej nestačil s výživou
Cena: okolo 10 EUR za 200 ml, cca 18 EUR za 1000 ml

celkové hodnotenie - slovomVYNIKAJÚCI
obal / prezentácia výrobku
krátkodobá účinnosť
účinnosť v dlhodobom horizonte
hydratácia vs. výživa
zmývateľnosť vs. čistenie pleti
vôňa
pomer kvalita / cena
celkové hodnotenie

Možno vás bude zaujímať, v čom je sprchový olej Atoderm iný oproti ďalším produktom Atoderm do sprchy. Tak to skúsim zrhnúť, aby ste vedeli, ktorý si vybrať.

Produkty Atoderm do sprchy, zľava: sprchovací gél, sprchový olej a sprchovací krémový gél Atoderm

Klasický sprchovací gél Atoderm je určený pre normálnu a suchú pleť. Nie na tú veľmi suchú. Článok o ňom bol, ale šlo len o informatívny článok o jeho zložení, nakoľko som vtedy nemala osobnú skúsenosť. Dnes už skúsenosť mám. Domnievala som sa, že gél bude krémovejší a menej mastný než Atoderm Moussant. S mastnotou som mala pravdu. Nťastie. Tento nemá textúru oleja a nenecháva film. Krémovejší ale po styku s vodou nie je, sú na tom zhruba rovnako. Jeho vôňa nie je intenzívna (je to vôňa čistoty), trošku z nej prerážajú pomocné látky, ale lepšia než penivý Gel Moussant. Upresním, lepšia než ten pôvodný Moussant, ktorý sa medzičasom prestal vyrábať a nahradil ho iný.

Na fotografii chýba už spomínaný Atoderm Gel Moussant, ktorý sa teraz vyrába ako Atoderm Intensive Gel Moussant alebo Atoderm PP Gel Moussant (o tom článok ešte nebol). Čistí o čosi horšie ako klasický gél a nemá príjemnú vôňu (ako jediný je neparfumovaný), no môže to byť skvelá voľba pre ľudí s problémovou pokožkou pracujúcich v priemysle, ktorí sa musia často a intenzívne sprchovať. Keď sa mastnota od priemyselných olejov spojí s činidlami, pôjde zmyť nenásilným spôsobom aj bez drhnutia. Ocení ho každý, kto netoleruje žiadnu parfumáciu a potrebuje na pokožke vytvoriť naozaj poriadnu bariéru s upokojením svrbenia. Necháva ochranný film. Je to produkt určený aj na atopický ekzém.

Novinka - sprchový olej Atoderm má jemnú hypoalergénnu vôňu, z ktorej som tentokrát bola potešená. Vôňa nemala žiadny nepríjemný syntetický podtón. Spomedzi všetkých Atoderm umývacích produktov je najpríjemnejšia a čistiaci efekt dobrý ako mal Moussant. Jediné tvrdenie, s ktorým nesúhlasím, je, že sa hodí na veľmi suchú pokožku. Hydratácia bola OK, napätie pokožky sa nekonalo, no na veľmi suché partie mi výživa nestačila. Netvorí až takú bariéru ako Moussant alebo krémový gél.

Sprchovací krémový gél Atoderm čistí rovnako dobre ako olej a robí rovnako hustú krémovú penu. Jeho vôňa je rovnako intenzívna ako má olej, no z tejto cítim aj vzdialený pach pomocných látok, ktorý mi ale nevadí. V tejto štvorici je mojim favoritom nakoľko dodá zhruba toľko výživy, ako Moussant, len má príjemnejšiu štruktúru a lepšie mi sedí.


produkt/vlastnosti čistenie vôňa textúra bariéra typ pokožky
 sprchovací gél  najlepšie  dobrá  dobrá  priemer normálna, suchá
 moussant  výborné  technická  dobrá  výborná suchá, veľmi suchá, atopická
 sprchovací olej  dobré  najlepšia  dobrá  dobrá normálna, suchá
 krémový gél  výborné  výborná  najlepšia  výborná normálnaveľmi suchá

Ak by som mala vybrať, čo je v mojom konkrétnom prípade lepšie, hlas by dostal krémový gél, poprípade moussant, nie tento nový olej. Ale to som ja a ja mám miestami dosť suchú pleť. Pokiaľ chcete vyskúšať príjemný voňavý produkt do sprchy a nepotrebujete až toľko výživy, sprchový olej Atoderm sa oplatí skúsiť. Určite si voľte produkt podľa toho, ako potrebujete čistiť a ako vyživovať, čiže podľa svojho životného štýlu a typu pokožky. Táto posledná tabuľka by vám mohla priniesť lepší prehľad o tom, čo značka a rad Atoderm ponúka.

Nabudúce si prečítate o kréme Atoderm na ruky. Tiež si niečo povieme o novom moussante Atoderm Intensive, ktorému venujem priestor v samostatnom článku. Treba ho porovnať s pôvodným moussantom, aby ste vedeli, v čom sa zlepšil. :-)
ZDIEĽAJTE:

5 komentárov :

  1. Doporučila bys některý z nich na umytí tváře večer po odlíčení nebo ráno po probuzení. Momentálně používám gel z řady Sensibio a je fajn - čistí aniž by podráždil či vysušil. Tak bych zkusila něco pro změnu. Pokožku těla problěmovou nemám, takže snesu i drujáky z drogérie, které prostě vítězí ve vůni:-))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj. Záleží, či máš pleť takú citlivú, že aj svrbí a páli a suchšiu, alebo je viac menej normálna, len potrebuje ešte hydratovať. Ak stačí hydratácia, potom by tento olej mohol byť dobrý. Zrovna včera som ním čistila tvár (skúšala som, či štípe v očiach :-p) a tvár ani trošku nevysušil. Ak je ale suchšia a niekedy robí šupinky, potom by bol lepší Atoderm Gel Moussant Intensive, lebo robí dobrú bariéru. Obidva sa môžu s prehľadom používať na celé telo a ja si nimi niekedy zmyjem aj pokožku vlasov pred šampónovaním. Zatiaľ to bolo vždy v pohode.

      Odstrániť
    2. Aha - tak já ten olej vyzkouším. Pokožku mám smíšenou, citlivou se sklonem k popraskným žilkám. Právě chci důkladně smýt make-up a nečistoty, na vytvoření bariéry používám krém a večer i sérum. Mimochodem díky tobě jsem začala večer používat Matriciane sérum a krém a zatím je to to nej, co jsem zkusila!

      Odstrániť
    3. Ahoj Margarita. Určite to stojí za vyskúšanie. Ja ho používam už 5 dní namiesto čistiaceho gélu na tvár a zatiaľ OK. Povedala by som, že je dokonca lepší než iné. Dokonca aj v okolí nosa, kde mám aj ja citlivú pleť. Inak to ma naozaj veľmi teší, že som ťa priviedla k Matriciane a že aj tebe sérum takto sadlo. Mne skutočne veľmi pomáha. Vždy, keď potrebujem podporiť účinky niektorej kozmetiky, dám Matriciane a vidím ten rozdiel. Minule som dokonca kombinovala Matriciane so sérom Hydrabio. Samotné Hydravio mi nezaberalo takmer vôbec, ale mi nenapadlo, že by som ich zmiešala a podporilo jedno druhým. Ráno som sa zobudila s takým hladkým čelom, až som sa tomu čudovala. :-)

      Odstrániť
  2. je perfektný aj pre atopikov ja ho streidam s uriage oil xemose od notina a pokozka je suprova bez cervenych map ekzemu

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes