Himalaya Herbals: Hair Loss krém proti vypadávaniu vlasov

Už 4 mesiace testujem krém Hair Loss, ktorý sľubuje lepšiu hustotu i pevnosť vlasov. Jeho zloženie bolo navrhnuté v súlade s poznatkami tradičnej východnej medicíny Ajurvédy. Skôr, než sa ozvú pochybovači (či uctievači klasickej medicíny), prezradím aj to, že hlavným účinným látkam svoje požehnanie udeľujú i dlhoročné vedecké výskumy. Takže žiadne šarlatánstvo.


Článok som mohla napísať aj skôr, ale kto čo len trošku sleduje aj môj druhý blog, ten už o vlasoch niečo vie. Životný cyklus vlasu a dĺžka jednotlivých fáz sa u jednotlivcov líši. Každá tá fáza nejakú dobu trvá a preto logicky nemôžem vypatlať na seba polovicu krému z tuby, vypotiť zo seba zopár viet a plesnúť ich na svoj blog celá spokojná, že recenziu mám z krku. Takto by žiadne testovanie prebiehať nemalo. Testovanie musí prihliadať na všetky osobitosti partie tela, na ktorú má kozmetika pôsobiť a plne rešpektovať dobu, ktorú organizmus potrebuje k náprave. Až potom môžeme hodnotiť. U vlasov je táto doba minimálne 2 - 3 mesiace. Kto svoj článok zverejní príliš skoro, ten to asi fláka.

V článku Nepriateľ krásnych vlasov číslo 2: Vypadávanie som pre vás podrobne popísala celý život vlasovej cibuľky i vlasu, ktorý z neho vyrastá. Aj cibuľka má svoje potreby rovnako ako človek. Niekedy potrebuje svoj pokoj a regeneráciu a inokedy pod vplyvom prichádzajúcej energie v podobe živín aktívne pracuje. Táto práca spočíva v delení buniek vytvárajúcich vlas a je to teda ťažká i zdĺhavá robota, lebo vlas dorastie do maxima tak za dva až osem rokov. Oddych trvá len 2 - 4 mesiace. 

Uznajte, dva i viac rokov bez dovolenky dokážu makať naozaj len cibuľky (alebo ja... i keď toto asi nie je vec, ktorou by som sa mala chváliť... :-p). Je na vás, ako šéfke tohto veľkého vlasového koncernu, či im tú robotu aj napriek neznalosti každého zamestnanca (však tých vlasov je riadna kopa) budete komplikovať, alebo im budete pomáhať. Ja som sa o túto pomoc pokúsila ešte tesne predtým, než mi zopár vláskov odišlo na zaslúžený dôchodok a môžem sa pochváliť, že som svojim testovaním obsiahla všetky tri fázy. Než sa však rozhovorím o výsledkoch, prejdime k zloženiu krému.



Účinné a pomocné látky

Keď mám povedať pravdu, pomocné látky ma veľmi nenadchli. Sú to síce zložky, ktoré často nachádzam aj v maskách na vlasy a kondicionéroch (látky zabezpečujúce priľnavosť, emulgátory, stabilizátory...), no ak už mám liečiť pokožku hlavy, tak tieto krémové formy veľmi nemusím. Načo robiť veci zložitými? Stokrát radšej si vmasírujem do pokožky nejaké tonikum, než by som si mala natierať hlavu niečím mastným, lebo od korienkov sa to nedobre zmýva. Namiesto niektorých látok by som radšej uvítala vitamíny. Veď aj tie vedia pokožke pomôcť a stabilizovať prípravky. Prejdem teda rovno na hlavné zložky. Tie ma potešili viac. To už je iná kategória.

Zdroj: Wikimedia
BUTEA MONOSPERMA, plameň lesa, strom papagájov, Palasha (indický názov) - toto všetko sú pomenovania stromu, ktorého kvety nám zachraňujú naše vlásky.  Symbolizuje príchod jari a mytológia si ho spája s láskou - červenými nechtami nadprirodzenej bytosti ráňajúcej srdcia milencov - procesom spájania ľudí pevným putom lásky. Prišlo mi divné škriabať niekomu srdce, keď ho dávam s niekým dokopy, ale potom mi docvaklo, že ani ten náš Amor nie je iný. Ten predsa po nás strieľa. :-D 

Táto okrasná drevina dorastá až do výšky 15m. Jej nádherné oranžové kvety sú zahnuté do strany a mne tvarom pripomínajú čiastočne olúpané banány. Keď sa na to človek pozrie z diaľky, môžu sa mu javiť ako vtáčiky s trepotajúcimi krídlami a s chvostíkom dvihnutým dohora. Ak si pridáme aj tú žiarivú farbu, je nad slnko jasné, prečo mu domorodci dali meno po papagájoch. Žiadne vtáctvo na svete sa nemôže pochváliť takou farebnou rôznorodosťou a pestrosťou ako papagáj.

Ale dosť bolo o kráse kvetov. Musím povedať, že už dávno som nevidela nič, čo by bolo tak všestranne použiteľné, ako tento strom. Počujem o ňom prvý krát v živote, lebo iné značky extrakty z neho nejako extra nevyužívajú, no celkom ma nadchol. Zoberte si ktorúkoľvek jeho časť (kôru, miazgu, listy, drevo, kvety, semienka, časti koreňov) a bez problémov ju spracujete na nejaké účinné liečivo. Nebolo vôbec ťažké nájsť o ňom štúdie a kopec diplomových prác, kde sa farmaceuti priamo zaoberali mechanizmom účinku i spektrom použiteľnosti týchto jeho látok: karbohydráty, alkaloidy, flavonoidy, steroidy, proteíny. Videla som kadejaké informácie a žasnem, čo všetko východ pozná a my nie. Účinkuje na zlepšenie pamäti, apetítu, plodnosti, pôsobí proti osteoporóze, rakovine, pomáha pri
metabolizme glukózy (teda i na cukrovku) a pri kadečom inom. V kréme extrakt napomáha k tvorbe a ochrane bunkovej DNA a priamo prispieva k tvorbe proteínov i zvyšovaní koncentrácie kolagénu. Asi najväčší vzťah k vlasom a ich kvalite majú flavonoidy. K účinkom samotným sa však dostaneme neskôr. Teraz poďme na ďalšiu rastlinnú zložku.

Screenshot pochádza zo servera Youtube
BUTEA PARVIFLORA, Palashabheda je strom patriaci k tomu istému druhu a predsa nie príliš popísaný. Naše končiny ho nepoznajú, viac sa používa vo východnej kultúre. Výrobca si nechal vyhotoviť nejaké štúdie odborníkom a tvrdí, že je to viac menej antimikróbna prísada, ktorá účinne eliminuje množenie baktérií. Potom sa tam spomína ešte synergický efekt. Viac sa tam nepíše, takže som musela trošku pátrať, o aké liečivo ide, no nebolo to ľahké, lebo väčšina literatúry nie je v angličtine (a už vôbec nie v našich jazykoch). Takže som sa skúsila zamerať na obsahové látky a zistila, že sú viac menej podobné. Tiež tam máme alkaloidy, flavonoidy, no z terapeutického hľadiska by nás mohli zaujímať hlavne glykozidy obsiahnuté v listoch a kôre. Predpokladám, že aj krém obsahuje extrakt práve z týchto častí stromu.

Čo som v predošlom odseku zvýraznila, bolo pre vás istotne cudzie slovo - synergický efekt. Tento pojem využíva psychológia, ale i botanika a farmakológia. Ak ho použili vedci v spojitosti s týmito dvoma účinnými látkami, mysleli tým fakt, že výsledný liečivý potenciál si nemôžete odvodiť z predstáv o účinku jednotlivých zložiek a súčtu týchto účinkov. Čiže nepoviete, že 1 + 1 = 2, ale musíte rátať s istými nepopísanými väzbami, vďaka ktorým bude efekt omnoho lepší, než ste čakali. Výsledok bude 3 a možno aj 4. Keby ste použili tieto dve látky po sebe v rozmedzí jednej či dvoch hodín, nebude to ono, no spolu tvoria veľmi silný pár, lebo sa vzájomne podporujú. A to je výhoda, ktorú poskytujú rastlinné extrakty.

Mechanizmus pôsobenia účinných látok

Oba extrakty majú adstringentné účinky, ktoré uľavia podráždenej pokožke, ktorá svrbí alebo je začervenaná kvôli prítomnosti takých mikroorganizmov ako sú plesne a baktérie. Sú to tiež účinné antioxidanty. Ak teda pridáte vlasovej pokožke nejakú výživu, postarajú sa, aby tie látky mohli naozaj pôsobiť. Extrakty bránia tiež degenerácii vlasových cibuliek a predlžujú rastovú fázu. Zlepšujú delenie buniek, ktoré tvoria samotné vlasové vlákno pevnejším, odolnejším a tiež predchádzajú zmršteniu cibuliek, ku ktorému sa o chvíľku dostaneme. 

Zamerajme sa teraz konkrétne na flavonoidy, ktoré sú svojou štruktúrou podobné izoflavonom - rastlinným estrogénom. Izoflavony náš priemysel spracoval do formy tabliet, ktoré pomáhajú pri rozkolísanej hormonálnej rovnováhe, ktorej následkom vznikajú nepríjemné prejavy PMS i klimaktéria (menopauzy), no tieto flavonoidy majú tiež protizápalové a protialergické vlastnosti. Tieto sa prejavujú aj pri používaní vo forme mastí, krémov a roztokov na vonkajšie použitie. Majú čo dočinenia aj s ľudským imunitným systémom a tu prichádza vhod otázka, či majú hormómy niečo spoločné so životným cyklom vlasov?

Majú a veľa.  Hlavne tie mužské. Hovorí sa, že tí najväčší alfa-samci sú vždy plešatí. A je to pravda, lebo títo muži majú v tele veľa testosterónu, ten sa premieňa na dihydrotestosterón (DHT), ktorý je ešte aktívnejší. Nanešťastie až priveľmi. Viaže sa a reaguje s ochrannou bariérou kože (kožný maz, cholesterol...). Spoločne prenikajú do vlasových folikulov, ktorých nie veľmi široké ústie zužujú. Vlas sa zmrští, vypadne a v tom horšom prípade už nedorastie, lebo cibuľka (folikul) urobí to isté čo vlas a neskôr úplne zanikne.  My ženy však mávame podobné problémy, lebo aj naše telo obsahuje mužské hormóny a tie nám pri nízkej hladine tých ženských vedia spraviť podobnú šarapatu. Robí sa nám akné, mastí sa nám pokožka i vlasy, musíme častejšie depilovať a na druhej strane, tam kde by sa nám tie "chlpy" (myslím samozrejme vlasy :-p ) zišli, tak presne odtiaľ sa nám chcú - ako na potvoru - zdekovať. To teda vysvetľuje, prečo majú ženy užívajúce hormonálnu antikoncepciu (brzdiacu účinky mužských hormónov) lepšiu pleť i vlasy. Lenže škoda, že užívanie HAK je na úkor zdravia.  

Ak niektorej z týchto kočiek raz pôjde viac o odstránenie prejavov hormonálnej nerovnováhy než o pohodlie a bezstarostnosť pri pohlavnom styku, čiže ochranu pred počatím, riešením môžu byť izoflavony. Nakoľko sa veľmi podobajú ženským hormónom, telo ich tak aj berie. Však si spomeňte, čo som v poslednom článku písala o látke podobnej cholesterolu - beta-sitosterole. Je to to isté. Neviem, čo mi na toto povedia vedci, ale dáva mi logiku, že kde máme dostatok naviazaných ženských hormónov, tam nebudú tie mužské. A preto si myslím, že krém by mohol pomôcť aj mužom, ktorí toto plešatenie nemajú geneticky podmienené a to v oboch fázach - aj v rastovej fáze, aj vo fáze, kedy sa cibuľka regeneruje.

********************************************************
Na klasickú androgénnu alopéciu mužov (žien sa toto netýka) veda vynašla inhibítory. Pod vplyvom týchto oslabujúcich látok môžeme zabrániť testosterónu premieňať sa na DHT, lenže nie nadlho. Bohužiaľ. Tieto látky nezlikvidujú DHT a ani enzým, ktorému vďačíme za to, že sa ten DHT zhromažďuje práve v okolí vlasových cibuliek. Aj preto výrobca píše, že krém nie je účinný pri tomto druhu plešatosti

Krém pravdepodobne nepomôže natrvalo odstrániť padanie vlasov ani pri výraznom narušení hormonálnych hladín v tele. Napríklad pri chorobách štítnej žľazy, v tehotenstve, či v období menopauzy. Vypadávanie možno trošku spomalia, no s týmto problémom sa telu musíte pomôcť vysporiadať aj inak než vodičkami a krémami na vlasy.

Rozprávanie o účinkoch končím glykozidmi, o ktorých si veda myslí, že by mohli mať dobrý vplyv na potlačenie látky, ktorá v tele likviduje acetylcholín (acetylcholínesterázy). Acetylcholín (ACH) pracuje ako prenášač správ k svalom a riadi ich sťahovanie. Je to taký komunikátor medzi nervami, svalmi a mozgom. Ako vieme, nič sa nemá preháňať. Ak sa tento enzým príliš činí a odbúrava z tela príliš veľa ACH, potom je to našej pokožke viac na škodu. Prepadá sa, nemá dobrú farbu a je nedobre prekrvená.

Používanie krému

Ako som spomínala v úvode článku, krém používam už štvrtý mesiac. Samozrejme nemám prvé balenie, ale už som dopoužívala aj druhé. Používajte ho podľa toho, čo potrebujete.

Ak vám vypadlo priveľa vlasov, ide o poslednú fázu, v ktorej už moc nezmôžete. V záujme regenerácie cibuliek a a výživy tých vlasov, ktoré ešte máte, by ste krém mali používať každý deň.

V tej pre nás najlepšej fáze, hlavne v jej začiatku, keď chcete naštartovať a urýchliť rast, sa krém používa taktiež denne, pričom neskôr môžete interval predlžovať na použitie obdeň, 2x týždenne až ostanete pri použití 1x týždenne.

Pri prechodnej fáze, kedy vám vlasy nevypadávajú takmer vôbec, respektíve úplne normálne, vám stačí krém aplikovať obdeň alebo 2x týždenne. Vtedy vlas nedostáva živiny, zato môžete pomôcť aspoň cibuľke.

Moja dojmy z používania krému a závery
 
Jediné, čo mi na kréme vadí, je mastnota a niektoré pomocné látky. Nemám z nich alergickú reakciu, no neviem, čo by na to povedal alergik. Radšej by som uvítala vitamíny. Však aj tie vedia konzervovať. Krém sa síce sa rýchlo vstrebe a pokožka ostane hladká a taká vláčna, ale vyzerá to dosť divne. Doma sa za svoje domastené vlasy nehanbím, no susedovi by som bez čiapky rozhodne dvere otvoriť nešla. Vyzerám ako strašiak do maku, alebo bezdomovec.

Po privoňaní identifikujem nahorkastú vôňu kôry i sladkosť kvetov, ale aj napriek pridanej vonnej látke viac asi tú kôru. To mi však neprekáža, keďže krém nie je balzamom, kondicionérom, ale ide o liečebný krém, ktorý sa navyše zmýva. Pripomína mi jeden detský krém, ktorý mi mama natierala v detstve na tvár, no už si nepamätám, čo to bolo. Vtedy mi tá vôňa vadila, ale dnes mi vôbec nie je protivná. 

Zmývanie... z toho mám protichodné pocity. Nemôžem povedať, že by to šlo extrémne ťažko, ale zasa ani super ľahko nie. Nezvládne to hocijaký šampón na prvý krát (jedine môj šampón na mastné vlasy to dal), no na druhej strane... aj tak sú výrobcami šampónov odporúčané dve zmytia, takže by to malo byť OK. Priemer.


S používaním krému som začala v tej prechodnej fáze. Najskôr som dávala krém každý druhý deň, lebo jednak nebol čas každý deň umývať vlasy a jednak to ani nebolo potrebné. Vlasy nevypadávali. V tento prvý mesiac som nenaznamenala takmer žiadne zlepšenie, že by mi vlasy rástli rýchlejšie, alebo boli pevnejšie. V tom čase ma však pod vplyvom stresu so zamestnania, ktoré som opúšťala, trápilo aj zvýšené mastenie vlasov a iné problémy. Ak sa aj čosi zlepšilo, tak možno o 10%, ale také už bývajú prechodné fázy. Nech by ste mali neviem aký zázrak, keď vlas nemá výživu a folikul ho drží už len nasilu, nič si nepomôžete.

Vo fáze pokoja (október až začiatok decembra) mi vypadlo pomerne dosť vlasov a začala sa regenerácia. Už som bola doma, mala svätý pokoj od stresov, čas na liečenie tela i aplikovanie krému, takže to už bolo denné krémovanie pokožky. Ani v tomto štádiu pokoja nemôžete toho veľa urobiť. Nikto nezadrží vlas, ktorý musí vypadnúť. Môžete však pomôcť regenerácii. Zrejme aj vďaka krému sa toto čakanie skrátilo na minimum - dva mesiace. Mne zvyknú vlasy padať aj dlhšie (3 - 4 mesiace). Zlepšenie posúdiť neviem, keďže do pokožky si nevidím a nevidím stav korienkov. Avšak na konci obdobia som už nemala (možno aj zásluhou krému) ani také mastné vlasy. Pila som tiež dosť čajov, takže som svojmu telu pomohla aj vnútorne to prekonať. Okrem krému a šampónu na mastné vlasy som však nepoužívala žiadny iný prípravok na vlasy. Vitamíny i bylinky som podávala výhradne formou stravy a nápojov.

Napokon prišiel čas rastu. Na konci decembra som si všimla väčší odrast mojich zafarbených vlasov pri korienkoch a mám pocit, že tá fáza vypadávania (resp. pokoja) bola naozaj po celý december už za mnou, lebo ďalšie vlasy nepadali. Momentálne si všímam aj to, že sú naozaj pevnejšie. Niežeby som so svojimi vlasmi zaobchádzala ako drsná slečna, ale niekedy mám problém ich rozčesať a keď tú svoju rozcuchanú pažítku vidím v zrkadle, strácam nervy sa s nimi dlho babrať. Jasne vidím, že teraz tie vlasy znesú o niečo viac než predtým. Tie 4 mesiace dozadu im stačil aj slabší ťah a ostali na hrebeni. Dĺžku vlasov odmerať neviem, viac by som asi vedela povedať tak o 1 - 2 mesiace, no to zlepšenie tu je už teraz. Dala by som mu tak 40% a časom očakávam ešte lepší výsledok, takže pokračujem v používaní skrátenom na obdennú aplikáciu. Z uvedeného vyplýva, že keby som krém začala používať začiatkom decembra, čo by po fáze pokoja úplne stačilo, potom by som tých 40% dosiahla behom 6 týždňov, čo nie je vôbec zlé. Ja som ho však chcela otestovať vo všetkých fázach, aby som vám vedela presne povedať, ako pôsobí. Vitamíny v tabletkách vám taký krátky čas nesľúbia, veď ani nemôžu. Toto sa dá docieliť len pravidelnou masážou pokožky hlavy a prípravkom pôsobiacim na folikuly. Zlepšiť by ste to mohli už len nejakou vodičkou s vitamínmi alebo šampónom navyše ku krému. Napríklad takým proteínovým šampónom... To by bola ozaj rýchlovka a vlasy by narástli raz dva. Asi si ho pôjdem kúpiť.

Ešte by som zhodnotila obal. Tam musím byť trošku kritická. Pri prípravkoch na vlasy vo forme krémov by som očakávala, že hrdlo tuby bude úzke so špičkou. Bolo by pohodlnejšie si tou úzkou špičkou naniesť tenučký pásik a ten potom prstami rozotrieť, než stále vytláčať z tuby krém na prsty a pracne natierať. 

Dizajn je v poriadku, ale vzhľadom sa podobá na iné výrobky Himalaya. Predminulý týždeň som si ho takmer natrela na nohy a naopak, krém na nohy som si takmer dala na hlavu. Ja ich mávam na rovnakej poličke, takže musím dávať pozor. Vôňou sú podobné a obidve tubičky sú biele so zeleným vrchnáčikom. Asi som náročná, ale uvítala by som, keby mali aspoň tie vrchnáčiky inej farby. Keď však odmyslím túto drobnú chybičku a tú mastnotu, tak účinok sa mi páči a predsa o to ide. Aj keď teda musím dobre hľadieť na etiketu. :-D

Moje hodnotenie krému na vlasy:

Textúra: krémová, hladká, na dotyk príjemne chladivá, krém má hnedú farbu
Účinky proti vypadávaniu vlasov: 5 (určite dávam maximálnu známku, lebo zaberá)
Výživa pokožky: 5
Vôňa: príjemná a vyslovene prírodná, ale niekomu by mohla trošku vadiť
Celková spokojnosť: 7
Cena: iba 5 - 6 EUR za 100ml 
Krém žiadajte vo vašej lekárni. S istotou viem povedať, že ak aj nebudú mať, určite ho nájdete v partnerských lekárňach iLekáreň a Pilulka.sk. Ich odberné miesta sú vo viacerých mestách, aj v tých menších a krém fakt nie je taký drahý, aby nemala každá lekáreň niekoľko kusov v zásobe. Ak by ste mali náhodou problém, poproste lekárnika, aby vám ho objednal. Distribútorom je spoločnosť Benela s.r.o. 


celkové hodnotenie - slovom

VÝBORNÝ

obal / prezentácia výrobku
http://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg
zloženie
http://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg
účinnosť v dlhodobom horizonte
rýchlosť nástupu účinku
zmývateľnosť
http://nd06.jxs.cz/113/293/47d145e50c_92820931_o2.jpg
vôňa
http://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg
pomer kvalita / cena
http://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg
celkové hodnotenie

Hair Loss krém môže pomôcť pri vypadávaní vlasov v dôsledku:

-  stresu, starnutia, prekonania traumy
- nedobrej starostlivosti (časté farbenie, žehlenie, fénovanie a iné úpravy, nešetrné vysúšanie, nesprávna kozmetika, vrkoč pritesno utiahnutý gumičkou
- poruchy imunity, alebo skrytých zápalov v tele
- predošlej liečby chemoterapiou, rádioterapiou 
- prekonania niektorých zákerných infekčných chorôb, kožných chorôb

Hair Loss krém vám môže čiastočne pomôcť pri vypadávaní vlasov v dôsledku:
- nesprávnej výživy (no vitamíny budete musieť doplniť)
- nedostatku železa z dôvodu chudokrvnosti (ale to železo by ste mali brať tiež)
- užívania niektorých liekov, ale by ste mali vlasom pomôcť aj nejakou ďalšou výživou
- hormonálnej nerovnováhy, ale telu budete musieť dopomôcť aj doplnkami výživy
ZDIEĽAJTE:

1 komentár :

  1. nie je to príliš drahé. Skúsim si to vyskúšať a dám vám vedieť či to zabralo alebo nie

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes