Umývanie okien - ako si ho zjednodušiť a zefektívniť


Na umývanie okien si rada nájdem čas. I keď nemám vždy to najvhodnejšie počasie, ale mám pomocníkov, s ktorými to zmáknem rýchlo.


Kedysi sa to robilo po starom. U nás doma sa vždy napustili dve vedrá vodou a do oboch sa dala troška saponátu. Okrem vedier s vodou som si vždy nachystala ešte dve handry na okná (jednu na umývanie, druhú na hrubú špinu na rámoch), stierku, Okenu a čisté handričky na vyleštenie. Dnes je všetko inak. Na trhu sú rôzne super utierky, ktoré nepotrebujú žiadne čistiace prostriedky, mopy, postrekovače i odsávače vody. Do niektorých sa oplatí investovať o čosi viac peňazí, do iných nie. Ak váhate, čo vám doma treba a čo možno vôbec nie je také úžasné, možno vám pomôže tento článok.

Tento článok nemá byť reklamou na konkrétne produkty. Môžete si zadovážiť pokojne iných pomocníkov od iných značiek. Iba som vám chcela ukázať techniku a spôsob, akým som vychytala všetky muchy, ktorými sú:



  • špinavá voda, v ktorej si máčate ruky
  • špinavé rámy a mastné škvrny - hlavne na rámoch plastových okien
  • výška okien, do ktorej dosiahnem iba rebríkom alebo so stoličkou
  • stekajúca voda, ktorá kvapká na zem i rám
  • šmuhy a pracné leštenie skla


  • Odkedy sa viem s nimi popasovať, nemám problém sa schytiť a umyť naraz všetky okná v rodnom dome. A inokedy ďalšie 4 v byte. A keď mi je málo, poumývam ešte všetky zrkadlá. Pokiaľ sa vám nechce čítať o muchách, prejdite na samotný postup na konci článku.
    .

    Nepriateľ číslo 1 (pre niekoho) - voda


    Keď sa v reklame objavila reklama na Clin na okná, počet prípravkov na podobnej báze prchavých látok narástol. Pribúdali ako huby po daždi a gazdinky začali na Okenu zazerať. Nemala rozprašovač, nesľubovala čistenie okien bez použitia vody ani antistatický efekt a hlavne o nej nešla v telke predražená reklama. No malo a má to jeden háčik. Vlastne dva háčiky.

    Slovensko leží v miernom pásme a zrážok padne ročne pomerne dosť. Pri takmer každom dome i paneláku dnes navyše vedie nejaká cesta. Niektoré cesty sú celkom frekventované a vozidiel je na nich čoraz viac. Autá víria prach a ten sadne na okná tak či tak. Bez ohľadu, ako silno antistatický je váš prostriedok na okná. Mimochodom, aj Okena má antistatický účinok a vlastne sú všetky tieto čističe na jedno kopyto. Skôr leštia ako čistia. Čo okná teda skutočne vyčistí, je iba voda, handra alebo mop, vaša ruka a drhnutie. Nie nejaký prchavý sprej, ktorým síce špinu zvlhčíte a tá následne vsiakne do handry, ale ešte predtým ju dobre rozchochlíte po celom skle. Miniete viac utierok, zničíte viac handier, ale bude to ekologické a budú okná naozaj čisté? Ak nežijete na samote pri lese, tak naozaj nie. Takže prostriedok áno, ale keď, tak iba na leštenie. Nie na čistenie. To je presne ako to odličovanie mejkapu a čistenie vatovými tampónikmi a čistiacimi mliečkami. Keď to raz nezmyjete vodou, stále máte na pokožke balasty.

    Háčik číslo dva je druh špiny. Muchy, výkaly vtáčikov, odtlačky prstov vášho chlapa, ktorý si dvere na balkón pri vchádzaní dovnútra vždy otvorí ťapnutím na sklo (vidieť, že nikdy neleštil okná) i ťapance od vašich detí, odtlačené ňufáčiky a labky domácich miláčikov... ale aj mastnota z kuchyne, kde sa varí. Hlavne prvé dva druhy zaschnutých nečistôt idú bez pomoci drsnej handričky zo skla ťažko. Ste si istí, že ich odstráni iba utierka a malá spŕška prostriedku na okná? Voda s prostriedkom na riad, ktorý pôsobí aj na mastnotu, by ich zmáčala lepšie. Ak chcete mať naozaj čisté okná, kúpte si radšej mop s rozprašovaním a vodu striekajte, alebo stierku so žmýkaním, ale bez vody to fakt nepôjde.

    Nepriateľ číslo 2 - mastné škvrny na rámoch


    Plastové okná sú super vec, lebo sa ľahko čistia. Na bielych rámoch ale žiaľ vidieť každý odtlačok i špinu a ak máte doma fajčiara, ktorý fajčí vo vnútri (u nás doma našťastie nie), tak od cigaretového dymu môžu byť rámy aj žlté. Na škvrny od čohokoľvek mastného sa mi osvedčilo jadrové mydlo. Staré dobré mydlo na pranie. Nie tie moderné mydlá, ale mydlo Jelen, Zenit a podobné. Majú ich v každej drogérii.

    Keď brat kúpil byt po tuhej fajčiarke, chceli s priateľkou meniť plastové okná. Rámy boli celé žlté a vyzerali hrozne. Ale našťastie sa mi o tom zmienili a ja som im doniesla mydlo. Pomohlo. Žlté už ostali iba tesnenia (kašľať na ne), ale rámy sa skvejú belosťou.

    Nepriateľ číslo 3 - výška


    Výška je takmer vždy problém. Zakaždým sa nájde miesto, na ktoré nedosiahnete ani s postojom baletky. A chce sa vám zliepať po stoličkách či rebríku? Mne teda nie. Už som raz zo stoličky zletela. A tak som si kúpila mop s rozstrekovačom Rovus z Topshopu. Môže byť aj stierka s predĺženou rukoväťou a návlekom, ktorý možno žmýkať. Ja mám mop, ktorý mal vo výbave tiež zmeták, metlu (čo nevyužívam, mám iné), ale zásadný je nadstavec na umývanie okien.


    Rovus ho má dokonca obojstranný (na opačnej strane má stierku), ale nie praktický. Veľmi mi prekáža kovové uchytenie gumeného pásika na stieranie vody. Pri umývaní musím byť veľmi opatrná, lebo ak priložím stranu s návlekom na sklo nejako nešikovne, kovom môžem spraviť ryhu do skla. Ak si vyberiete práve tento mop alebo stierku z Topshopu, dávajte pozor (uvažujem, že tú stierku odtiaľ zhodím, aj tak ju nepoužívam).


    Keď stierka, tak taká s uchytením gumeného pásika v plaste, alebo keby kov bol ešte kratší než pás. Inak je to super šikovné. Mop robí môj život naozaj EASY nielen čo sa týka umytia, keď mi niečo v kuchyni kvapne na zem, ale tiež mi uľahčuje umývanie okien. Na okno páčkou na rukoväti nastriekam toľko vody so saponátom, koľko treba na umytie a potom iba zotieram špinu. Keď kdesi vidím odolnejšiu nečistotu, ešte ju prejdem handričkou. Nikde sa nemusím zliepať, dlhá rukoväť dosiahne všade.

    Škoda, že túto verziu 4v1 máva Topshop v ponuke len počas BLACK FRIDAY a iných výpredajov. 😕 Bežne ho tam nevidím. Ale určite zoženiete niečo iné a šikovné.

    Nepriateľ číslo 4 - stekajúca voda


    Umývanie okien bez vody je neúčinné, ale voda sa vám sama neodparí. Stierka veľmi nepomáha, iba vodu stiahne nadol. A beda, ak tá potom stečie po už čistom ráme a odtiaľ na zem. Zvlášť tá prvá voda, ktorou sklo čistíte z hrubej nečistoty. Ja to fakt nenávidím.

    Preto som si kúpila ďalšieho pomocníka na čistenie okien, vysávač na vodu na skle. Hovorí sa o nich, že sú to čističe na okná. A niektoré majú dokonca dve nádržky i rozprašovač. Do jednej dáte prostriedok na umývanie okien, ktorý rozprašujete a potom tú vlhkosť s nečistotami vysajete. Ale čítali ste, čo som vyššie napísala o tom rozotieraní špiny... nemám dôvod vyhodiť za takýto čistič 30 - 60 €, len aby mi rozprašoval po oknách nejaký čistiaci prostriedok. Postačil mi ASIST čistič na okná TOP CLEANER AE7O37-10, ktorý je práve teraz za 20 € na Mall.sk a má aj náhradný návlek z mikrovlákna zadarmo (čiže dokopy 2).


    Môj ASIST čistič na okná má jednu nádržku primeranej veľkosti, dobre silnú akumulátorovú batériu, ktorá vystačí na pol hodiny chodu (niektoré sajú iba 20 minút) a rýchlo sa nabíja (2,5 hodiny, iným to vraj trvá aj 6) a výkonný motor, ktorý dobre nasáva vlhkosť. Už jediným ťahom odsaje zo stieranej plochy všetku vodu a nič mi po ráme nestečie. Čistá práca.


    Súčasťou setu je nádržka s rozprašovačom, kde si dávam buď čistú vodu alebo prostriedok na leštenie. Ja ho ale používam na ten druhý účel. Na tejto nádržke je nasadený nadstavec s návlekom. O náhradné návleky sa nemusím báť. Zistila som, že je to rovnaká veľkosť návleku, ako má nadstavec z Topshopu. Ak by sa teda nedal zohnať návlek na ASIST čistič, kúpim si návlek v Topshope. A prechádzame na posledný problém - šmuhy.

    Nepriateľ číslo 5 - pracné leštenie a šmuhy


    Ach jaj... pamätáte si, ako sa leštilo kedysi? Handričkami? Joj... a keď tá handrička začala púšťať vlákna a tie ostávali na skle... alebo keď sa príliš zmáčala a už sa ňou nedalo leštiť. Alebo sa zašpinila v medzierkach medzi sklom a rámom, kde stiekla voda a ktoré a nikdy ich človek nemohol úplne dôkladne vyčistiť. To bola otrava.

    Potom mi ktosi poradil leštiť okná plienkou. Tak som od mamy vydrankala dve staré bavlnené plienky. No aj tie sa drali a púšťali vlákna. Tak som prešla na noviny. Tie ale rýchlo sali vlhkosť a bolo ich treba pričasto meniť, lebo stret s dreveným rámom okien ich životnosť predčasne ukončoval. A tiež púšťali vlákna. Menej než handrička, ale predsa.

    Keď som mala 15 rokov, nastúpila éra plastových okien a švédskych utierok. My sme doma jednu mali. Občas pustila nejaký ten chuchvalec, ale bola fajn. No potom sa zodrala a už sme ani za pána nevedeli zohnať rovnakú kvalitu. To už totiž nastala doba nekvalitných utierok - napodobenín. Aj vy ste mali doma utierku z mikrovlákna, ktorá sa vám zadrhávala o suché ruky a bola nepríjemná na dotyk? A rýchlo sa drala? Tak viete, o čom hovorím.

    Niekto radil leštiť aj kuchynskými papierovými utierkami. No to mi už naozaj príde neekonomické a najmä neekologické. Ja tomuto hovorím rázne NIE. Koľko stromov musí padnúť, aby slovenská gazdinka mohla celý život leštiť okná a zrkadlá? Nebudem dopomáhať k devastovaniu našej prírody.

    Aj ten najlepší čistič ale nechá na okne nejaké šmuhy. Čistič ASIST nie je výnimka. I keď vysáva dobre, vždy musím zotrieť a vyleštiť ešte pravý a ľavý okraj skla + rohy. Občas narazím aj na šmuhy, lebo stierkou prirodzene nezotriete a nevysajete celé okno 1 ťahom. A kde sa tie ťahy prelínajú, tam stierka vytlačí aj trochu vlhkosti bokom. Keď to zaschne, vidíte čiary a kde tu i nejaké šmuhy. Z tých si ale ťažkú hlavu nerobím.


    Problém so šmuhami už dávno vyriešil môj kamarát Janko, ktorý predáva utierky z mikrovlákna najvyššej kvality. Takže som zahodila všetky utierky zo supermarketov aj od Vietnamcov a mám iba tie od neho. Moja prvá utierka od TVS sa volá Suede ProfiLesk a patrí do radu  Micro-Clean®. Používam ju na okná a zrkadlá už takmer 10 rokov a stále je dokonalá. K vylešeniu nepotrebuje ani prostriedok a žiadne vlákna na skle nenechá. Niekoľko utierok vám rada ukážem v budúcom článku, aby ste vedeli, že do kvality sa oplatí investovať. Uvidíte aj tú starú a neuveríte svojim očiam. Fakt stále vyzerá dobre. Takže problém s leštením vyriešený. Žiadna námaha ani žiadne šmuhy.


    Umývanie okien je u mňa rýchly proces


    Ako teraz čistím okná? Ako MacGyver. Rýchlo, efektívne a dôsledne.

    Ešte raz zhrniem, čo na to používam:
    1. mop s nádržkou a rozprašovaním, ktorý má násadec s návlekom na okná
    2. vedro s vodou + saponátom
    3. jednu handru na utieranie rámov, parapetov a prípadné dočistenie
    4. jadrové mydlo na rámy okien
    5. vysávač na vodu s gumenou stierkou, tzv. čistič na okná
    6. postrekovač s návlekom na okná (bol súčasťou čističa)
    7. kvalitnú švédsku utierku z mikro-vlákna
    Najskôr si mopom s nasadeným nadstavcom na okná postieram žalúzie od prachu. Otočím ich naplocho k oknu, nastriekam a zotieram prach. Ak zostane niekde chuchalec zmočeného prachu, tak ten ešte zotriem handrou. Bežne žalúzie prachu zbavujem len utieraním, tak im 2 - 3 x za rok nezaškodí aj trochu vody so saponátom.

    Potom pekne ručne umyjem rámy okien zvonku aj zvnútra. Pokiaľ zbadám odtlačky prstov a mastné škvrny, použijem jadrové mydlo.

    Potom prídu na rad sklá. Pozriem, ako vyzerajú. Ak to naozaj treba, že sú moc zaprášené, tak pekne umyjem ručne. Ale až také špinavé ich nikdy nemám, lebo ich umývam častejšie. Takže mop s rozprašovaním vody a saponátu väčšinou stačí. Vodou nešetrím. Keď ostane špina, prejdem aj viackrát. Nie som lenivá a návlek niekoľkokrát zhodím a pekne vyplácham.

    Túto vodu znečistenú od špiny už nezotieram stierkou, ale ju pekne vysajem do poslednej kvapky prístrojom. Na boku ostane vlhká čiara, ale spodná štrbina medzi rámom a sklom ostáva pekne suchá a nič mi nesteká po rámoch ani na zem.

    Teraz prichádza na rad leštenie a dočistenie. Nastriekam okná buď čistou vodou (v lete stačí) alebo prostriedkom na umývanie okien (najmä v neskorú jeseň, keď sa okná rosia či vonku mrzne) a návlekom ho rozotriem na celú plochu.


    Nadbytok vlhkosti opäť vysajem prístrojom. Tu zistíte, ako ste boli dôsledné pri umývaní. Ak by boli okná nečisté, návlek by sa zašpinil. Mne vždy ostáva čistý.

    Napokon už len ručne doleštím sklo. Tu už občas musím vyliezť na stoličku, ale to nie je tak tragické. Leštenia nie je veľa, lebo prístroj nadbytok vysal a nemalo čo spraviť šmuhy. Utierka z mikrovlákna od Janka si z tým poradí hravo a okná sa zasa blyštia čistotou. Aj pri malej námahe.

    Ako ste si uľahčili umývanie okien vy? Čo používate? Pochváľte sa, dajte tipy aj nám ostatným.
    ZDIEĽAJTE:

    Zverejnenie komentára

    Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

    Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes