Kozmetický súboj: suchý šampón Balea a Batiste


Poznáte to, ráno sa vám nechte z postele, ostáva pár minút na úpravu zovňajšku a vlasy nevyzerajú príliš k svetu. Neviem ako vy, ale u mňa je riešením číslo 1 suchý šampón.  Skúsila som mnoho značiek, no čo sa mi najviac osvedčilo, bolo obvykle to najlacnejšie. Produkty značky Balea a Batiste vyšli ako víťazi v pomere cena vs. kvalita.


Pamätáte si taký ten púdrový suchý šampón Amica v plastovej násypke? Ja áno, pretože v puberte, keď sa moje vlasy mastili jedna radosť, som po ňom neraz siahla. Postup asi viete. Pekne uterák okolo ramien, nech si nezašpiníte oblečenie, nasypať na hlavu, nechať pôsobiť, nadbytky vyšúchať uterákom a vlasy prečesať. Neviem, čo obsahoval kedysi, ale dnes obsahuje ryžový škrob plus nejaké tie vonné látky a stále ho vyrába značka Alpa. 

Riešenie novej doby


Píše sa rok 2018 a sprejové produkty si u žien získavajú čoraz väčšiu obľubu. Aj ony sú v podstate púdrové ale nemusia sa sypať na hlavu. Aerosól ich pohodlne rozptýli po celej ploche a my si ušetríme prípadnú prácu s čistením oblečenia. Môj prvý sprej bol od značky Balea z radu Trend It Up, v ktorom už teraz nájdete iba dekoratívnu kozmetiku. Netvrdím, že by mi sprej neprirástol k srdcu, ale... no však čítajte ďalej a dozviete sa.

Než pristúpim k hodnoteniu zloženia, musím čosi pripomenúť, lebo opakovanie je matkou múdrosti. Suchý šampón v spreji treba pred použitím pretrepať. Aplikuje sa zo vzdialenosti cca 20 - 30 cm a ďalšie kroky sú rovnaké ako u práškových produktov. Treba ho chvíľku nechať pôsobiť, aby naviazal prebytočnú mastnotu, pretrieť uterákom alebo prstami a potom hustým hrebeňom alebo kefou vyčesať. V žiadnom prípade však suchý šampón nepoužívajte denne. Zachráňte si ním deň, predíďte trápnej chvíli, ale iba raz. Ani ten najlepší viazač mastnoty nenahradí produkt hygieny a tečúcu vodu. Koniec koncov, jeho opakované počas dňa má presne opačný efekt. Vlasy prestriekané viackrát vyzerajú ešte horšie. Tu dvojnásobne platí staré známe: "Všetkého veľa škodí."



Suché šampóny Balea


Značka Balea rada mení dizajn i názvy. To sa stalo i suchému šampónu Balea Trockenshampoo. Najskôr patril do línie Balea Trend It Up, neskôr sa dekoratívna kozmetika z radu odčlenila. Aj keď by ste už pôvodný a ani ten novší šampón Extra Frische (Extra sviežosť - v modrom obale vľavo) v predajni DM drogérie ani na webe nenašli a nové Balea suché šampóny boli upravené farebne, rozdiely v zložení jednotlivých kúskov sú aj iné než len farba. 

Čo sa oproti minulosti zlepšilo, je plnidlo. Pôvodný sprej bol butánový, novšie spreje sú propán-butánové. Pocitovo sa mi zdá, že lepšie rozprašujú a menej sa im upchávajú trysky. Výrobca ich zafarbil a spravil ešte jedno malé vylepšenie. Hlinitou soľou špeciálne upravený škrob (ALUMINUM STARCH OCTENYLSUCCINATE) totiž nechával na vlasoch biely povlak a vysušoval. Preto bolo pridané farbivo i pantenol. Ja vlastním Balea suchý šampón pre tmavovlásky (für dunkles Haar - vpravo), preto pri pretieraní nemôžem používať uterák svetlej farby. Schválne som vám ho nastriekala na kus papiera, aby ste videli, že sprej naozaj farbí.

Balea suchý šampón pre brunetky - ako zafarbil papier
Suchý šampón Balea pre tmavé vlasy je kvalitatívne dobrý. Pantenol mu pomohol a je o kus lepší než bol ten modrý. Vlasy už nie sú na dotyk také drsné a javia sa pružnejšie. Má tiež veľmi peknú a decentnú kvetinovo - ovocnú vôňu, ktorá vlasy na nejakú dobu jemne prevonia. 

Avšak musí sa použiť len vtedy, kým vlasy ešte ako tak vyzerajú a iba sa trošku lesknú po mastnote. Ak už máte vlasy vyslovene mastné, že už začínajú upadať a strácať objem, žiadny efekt sa nedostaví. Spreje obsahujú i vodu, ktorá sa so škrobom zmieša, zaťaží ich ešte viac a nebudú na pohľad pekné. Akurát si ich tou hlinitou soľou poriadne vysušíte a než ich umyjete, budú tvrdé a drsné ako seno.

Pokiaľ máte svetlejšie vlasy, v predaji je i suchý šampón pre svetlé vlasy. Obidva stoja čosi vyše 2 EUR, v pohode cena. Príde mi však, že tieto Balea šampóny budú iba na občasné použitie a nie pre majiteľky suchých vlasov. Nie sú stavané ani pre ľudí ako ja. Päť dní v týždni som vo fitku, kde sa riadne spotím. Ak si nechcem umývať vlasy každý deň, čo ešte žiadnym vlasom nepomohlo, musím ich každé druhé ráno zachraňovať nejakou alternatívnou cestou. Tu sa Balea neosvedčila. Hlinitá soľ moje vlasy aj napriek všetkému vysušuje. Avšak, nádej vidím v novej značke DM drogérie - suchom šampóne Langhaarmädchen Pure Frische. Kombinácia ryžového a tapiokového škrobu s výťažkom z ryže vyzerá viac než sľubne. Určite si ho kúpim.

Suché šampóny Batiste


Suché šampóny od anglickej značky Batiste sú taktiež navrhnuté pre blondínky, brunetky, ale aj pre farbené vlasy. V širokom portfóliu si vyberiete rôzne vône a rôzne farby. V čom sa od šampónov Balea odlišujú, je sila streku a účinnosť rozprašovania. Izobután (ISOBUTANE) je tu navyše a rozprašovač tak poskytuje vskutku veľkorysý rozptyl. Kým sprejom Balea streknete 3x, sprejom Batiste stačí raz a je okolo vás mrak. Radšej sa predtým nadýchnite čistého vzduchu, zadržte dych a pripravte sa na relatívne silnú vôňu po opätovnom nadýchnutí. Vlasy vám budú dlhšie pekne voňať, ale Batiste sú oveľa viac parfumované než Balea a niektorým ľuďom to môže aj vadiť. Hlavne aplikácia býva masaker.

Vône sú však zaujímavé. Kolegynka nedá dopustiť na Orientálny, ja som si obľúbila Neon Lights s vôňou granátového jablka a jazmínu. A ešte Tropical, ktorý vonia kokosom, kde tiež cítim nejaké ovocie (asi ananás). Cenovo sa pohybujú v rozmedzí 3 - 4 EUR, ak si ich kúpite napríklad na Elnino.sk, ako ja. V kamenných obchodoch budú drahšie.

Čo Batiste vyšvihlo na TOP priečky v predajnosti, je inovatívne zloženie produktov. Aj suchý šampón Batiste využíva škrob z ryže (ORYZA SATIVA STARCH), ale neobsahuje žiadnu vodu. Preto dokážu šampóny nielen zbaviť vlasy prebytočnej mastnoty, ale tiež prinavrátia vlasom želaný objem. Môžem potvrdiť. Moje vlasy sú po sprejoch Batiste ľahšie. Keď nimi streknete na papier, zistíte, že ryžový škrob má väčšiu molekulu, no hladší povrch. Hladkosť zamedzuje treniu a keďže je i ľahký, vlasy nie sú uľahnuté. Ak to nepreženiete s množstvom, nebude na nich ani biely film.

Ak by sa vám žiadal ešte väčší objem, hľadajte v názve slovo "VOLUME", tu je ale jedno upozornenie. Objemové produkty Batiste (objemové suché šampóny i stylingové spreje) obsahujú mastenec (TALC), ktorý sa nesmie vdychovať a aj o čosi viac vysušujú vlasy. Viem to, lebo jeden stylingový sprej Batiste vlastním.
 - 

Moja rada: Po streknutí produktu na vlasy s mastencom so zadržaným dychom urýchlene odíďte z priestorov kúpeľne a hlavne z nej ešte predtým evakuujte štvornohých miláčikov. Rátajte tiež s potrebou vlasovej masky pri umývaní vlasov. A to nebol žart. Utekajte, čo vám nohy stačia, inak budete kašľať.

Porovnanie Balea vs. Batiste v praxi


Aby som mohla porovnať šampóny Balea a Batiste, použila som k tomu svoje deň neumyté vlasy a uterák, ktorým som prekryla vždy polovicu hlavy, kým sa na tú druhú striekalo. Je mi jasné, že s mastnými vlasmi a cestičkou v strede hlavy nevyzerám najlepšie, nie je to zrovna úprava, ktorá by mi svedčila, ale čo by som nespravila pre vás? :-)


A tu sú výsledky. Na fotke vľavo (u mňa vpravo) je nastriekaný šampón Balea, na opačnej strane Batiste.


Ako vidíte, s mastnejšou stranou si šampón Batiste celkom dobre poradil. Ofinu nezaťažil, vlasy sa nejavia uľahnuté. Aj na dotyk ich vnímam ako hebké. Tak isto suchý šampón Balea neobstál najhoršie. Vlasy sú možno pocitovo drsnejšie, ale nevyzerajú ako mastné. Ani u jedného šampónu sa neobjavuje biely film vo vlasoch. Šampóny môžem odporúčať od obidvoch značiek. Sú to skvelé produkty, ktoré nezruinujú váš rozpočet a spravia dobrú službu. 

Keď ich máte použiť raz za týždeň či dva, stačí i Balea. Kto ale potrebuje vlasy zachraňovať častejšie, tak nech si jednoznačne priplatí a kúpi radšej Batiste. Alebo eventuálne aj tú novú DM značku Langhaarmädchen. Ale tú ešte nemám vyskúšanú, tak si šampón nabudúce kúpim a ozvem sa, či boli moje dohady správne.

Aké iné riešenie sa ponúka? Mastnú ofinu by teoreticky mohla zachrániť aj gumička, ale nie je to ono a šiltovka sa nie vždy hodí do outfitu.  Ani suchý šampón nedokáže divy sveta a vlasy možno po ňom nie sú tip-top, ale uznajte, takto sa už dá ísť medzi ľudí.
ZDIEĽAJTE:

3 komentáre :

  1. Velmi hezky rozepsané. Na Amicu si pamatuju, byl to můj první suchý šampon a od té doby jsem si dlouho žádný nekoupila a úplně na ně zanevřela. Po několika letech jsem si zkusila koupit Batiste a byla jsem opravdu velmi mile překvapena, jak hezky zafungoval. Kupuju si ten na hnědé vlasy, odmastí mi je, ale jsou na dotek takové tvrdší, ale na pohled vypadají hezky. Baleu jsem ještě nezkoušela, tak možná příště. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mne tie klasické Batiste nevyhovujú, lebo robia fleky na hlave a niekedy nestíham prejsť vlasy uterákom. Obľúbila som si ten na tmavé vlasy, zafarbený :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Balea na tmave vlasy je celkom fajn, ale este v ten den musim hlavu umyt. Komunisticka Amica funguje lepsie, lenze hlava z nej stipe jak fras

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes