Oriflame: Tender Care hojivý zázrak


Jemný zázračný balzam od Oriflame, známy ako "hojivý zázrak" alebo "vajíčko" mnohí pasovali za jeden z najslávnejších produktov tejto značky. Netreba mu ani reklamu, predáva sa sám a vás možno bude zaujímať, čo naň hovorím ja. Povedzme si teda vo väčších detailoch, čo sa skrýva v tom malom, rozkošnom obale.

Že má Oriflame nejaký jemný zázračný balzam, ktorému nikto nepovie inak než "hojivý zázrak" som zaregistrovala ešte na základnej škole. Mamina mojej kamarátky predávala kozmetiku Oriflame, vždy ho mávala kúpeľni na zrkadle a jeden hojivý zázrak nosila aj pri sebe.  Nemala som potuchy, čo balzam obsahuje, ale vajíčko mi statočne liezlo na nervy. Stále ho totiž tasili z vrecka s rečami: "Máš akési suché pery, natri si ich týmto." alebo "Nerýp si ten záder, radšej skús toto." a mne ten hojivý zázrak vtedy nepripadal až taký zázračný. Dnes sa už v zloženiach vyznám a viem lepšie pochopiť, prečo ho tak milovali.


Moja skúsenosť s hojivým zázrakom

Balzamy dostanete v balení, ktoré je milé. Tvar nemá k vajíčku až tak blízko, navrchu je oseknutý, ale keď chcete, nazvite ho vajíčkom. Všetci ho tak volajú. Aromatizované balzamy majú i krásnu vôňu. Práve teraz z času na čas siahnem po čokoládovom a vonia naozaj pekne. Pekne mi voňal aj medový a karamelový. Ostatné som neskúšala, takže neviem zhodnotiť.

Čo sa týka praktickosti, ja mám nechty krátke  ruky si umývam často, takže nie je pre mňa problém vliezť prstami do téglika a nabrať trošku balzamu. Balzam sa tepom na prstoch topí a dobre natiera. Kto však nosí dlhšie nechty, alebo nemá po ruke vodu, tomu možno príde balenie nepraktické a nehygienické. 



Všetky svoje balzamy som dostala ako darčeky k meninám, narodeninám... a používala na to, na čo boli určené. Na pery, suché partie tela (hlavne lakte), okolo nosa pri nádche a na zádery. Vyhla som sa aplikácii na pleť v zónach, kde by sa mi mohli vytvoriť vyrážky. Toto vysvetlí pokračovanie článku, kde odhalím zloženie, preto čítajte ďalej.

Hojivý zázrak a obsahové ingrediencie

Mala som klasický ružový balzam (ktorého obal dodnes mám, len si doňho dávam iné krémy), potom spomínaný medový, karamelový a ešte stále mám aj čokoládový. Zloženie je viac menej rovnaké.

Konzervantom je propylparabén (PROPYLPARABEN) a základom balzamu je obyčajná vazelína (PETROLATUM). Vazelína má dobré ochranné účinky a ak sa natiera na ranky, dokáže udržať kožu v štádiu hojenia vláčnu. I preto ju tatéri odporúčajú na čerstvé tetovania. V zložení je ďalej aditívum triglycerid (CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE), minerálny olej - tekutý parafín (PARAFFINUM LIQUIDUM), včelí vosk (CERA ALBA) a klasický parafín (PARAFFIN) - tuhý. Tieto látky pomáhajú udržať na pokožke obrannú bariéru. Až na ten triglycerid, všetky vytvárajú na povrchu mastnejší film. Ja proti tomuto základu výhrady nemám, no ak nemáte radi látky získané v ropnom priemysle a parabény, už teraz ste asi zhrození. 

Čo ma naopak v základe neteší, je lanolín (ACETYLATED LANOLIN) a tukový základ CETYL ALCOHOL. Už viem, čo mi tak vadilo, keď som hojivý zázrak dávala na pery i okolie. Spomínala som to pri kréme Skin Food, zopakujem to i teraz, mastná až aknózna pleť vám za lanolín nepoďakuje. Ani za cetyl alkohol. Tieto ingrediencie sú komedónne. Ak sa vám okolo úst i na nose zvyknú tvoriť vyrážky, dobre si rozmyslite, či budete chcieť problémové partie tváre hojiť práve týmto balzamom. 

Z tých cennejších látok - nositeľov účinku je tu iba vitamín E (TOCOPHERYL ACETATE), nič viac, nič menej. Vitamín E má síce hojivé schopnosti, ale zdravá žena s normálnou životosprávou ho má v strave dosť a taktiež sa nachádza vo väčšine telovej i pleťovej kozmetiky. 

Možno i ten lanolín s vazelínou mohli nejako dopomôcť pokožke s hojením. Ale rozhodne nie dlhodobo. Je pravda, že pokožka vazelínu i parafín miluje. S ich ochrannou bariérou ostáva hladká, vláčna, nerohovatie, nemusí sa sústrediť na obranu, ale svoje sily investuje do hojenia. Pár alergií na parafín síce bolo, ale stále väčšina svetovej populácie s minerálnymi olejmi problém nemá. Napriek všetkému ich nikdy neodporúčam na trvalé riešenie suchosti, pretože koža pod touto ochrannou maskou časom môže časom utrpieť na nedostatočnú tvorbu vlastného mazu. Ľudovo povedané, zlenivie. 

Nerozumiem, čo na tomto balzame s pôvodnou receptúrou bolo také zázračné, lebo schopnosť hydratovať to určite nebola. Natriem ním pery, chvíľku je všetko OK, ale balzam v podstate pokožku iba premastí. Zahojila by sa aj s akýmkoľvek iným krémom a to možno i rovnako rýchlo. Aby som ho mohla označiť ako super ochranu na zimu, chýbajú mi tu zapracované aj nejaké ďalšie oleje / maslá starajúce sa o pleť, ďalšie vitamíny, antioxidanty, sacharidy, skrátka nejaké viazače vlhkosti, zlepšovače pružnosti a vzhľadu pokožky... čakala som väčšie zázraky na hojivý zázrak za takmer 5 EUR (ak nie je v akcii!).



Jedno veľké ALE

Toto "ale" schválne píšem veľkým písmom, pretože nie je zázrak ako zázrak. Aby som ikonickému a veľmi obľúbenému produktu od Oriflame nekrivdila, tak zrovna tie balzamy, čo som mala ja (karamelový, čokoládový i pôvodný hojivý zázrak), nič extra nie sú. Niektoré hojivé zázraky však boli obohatené o ďalšie dobré ingrediencie. Napríklad v medovom sa nachádza organický med a v ružovom zasa extrakt z damascénskej ruže. To sú antioxidanty a rán hojiče. 

Ešte lepší dojem na mňa robia hojivý zázrak škoricový, brusnicový, čučoriedkový a balzam s moruškovým olejom. Balzam škoricový s olejom z borievky a škorice by si dobre mohol poradiť s oparmi. Všetky 4 budú fajn aj na extrémnu suchosť a popraskané kútiky úst. Nehovorím, že tá relatívne vysoká cena je opodstatnená, dajú sa za túto cenu zohnať aj oveľa väčšie zázraky, ale rozhodne mi prídu zložením lepšie než ten pôvodný hojivý zázrak. Týmto kúskom by som už s pokojnejším svedomím dala prívlastok "hojivý" a sú navyše všetky bez parabénov, pretože prírodné konzervanty - antioxidanty už nepotrebujú ďalšie konzervačné látky!

Môj tip na záver: Ak máte doma hojivý zázrak, ani vám sa nezdá zázračný a neviete sa donútiť minúť ho, dajte si doňho trošku medu, ako som spravila ja. Bude chutnejší a účinnejší. Dá sa použiť aj nejaký prírodný olej ako prídavok. Ale potom ho už fakt musíte čo najrýchlejšie vypotrebovať, inak sa môže pokaziť. A určite by som ho, byť na Vašom mieste, kúpila jedine v nejakej lepšej akcii akcii, kedy bude cena primeraná účinku i zloženiu.
ZDIEĽAJTE:

11 komentárov :

  1. Musím sa priznať že som už mala veľa krát tento zázrak ale nejako mi nepomahal :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. On ani veľmi nemá čím pomáhať. Premastiť premastí, ochrániť ochráni, ale to je asi tak všetko. Neviem, z akého dôvodu dostal prívlastok "hojivý". Niektoré novšie ovocné balzamy by si ho skôr zaslúžili, ale pôvodná receptúra rozhodne nie. Oriflame má aj lepšiu kozmetiku.

      Odstrániť
  2. Já jinak než v akci u Oriflamu nenakupuju, neoplatí se to. Jinak mám tyto kelímky ráda, i když žádný zázrak to opravdu není a jsem ráda i za vysvětlení složení. Mám doma ten borůvkový. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zrovna ten sa mi zložením páčil viac. Ten by som si kúpila aj ja, keby bol v nejakej rozumnej akcii. Ale teraz sa mi zapáčil aj iný produkt. Ten má ešte lepšie zloženie. Bude o ňom recenzia. :-)

      Odstrániť
  3. Ja som mala karamelový, vanilkový i čokoládový a boli fajn, ale naozaj nejde o zázrak :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Však práve. Vôbec nejde o zázrak a neviem, čo na ňom bolo také, že ho všetky moje kamarátky považovali za svätý grál. Ale som teda rada, že nie som jediná, kto má naň takýto názor.

      Odstrániť
  4. Kedysi som ich kupovala vo veľkom za 2€ a už dlho som si žiaden nekúpila. Vadí mi spôsob aplikácie a aj zloženie. Domíňam čo doma mám a ďalší už nepotrebujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Spôsob aplikácie viem zniesť, ale to zloženie fakt nič moc. Dať zaň 2 EURá, to je ešte celkom OK cena. No tých 5 EUR, čo sa uvádzaných ako bežná cena, naozaj hodný nie je. Za také peniaze sa dajú kúpiť úplne iné a oveľa lepšie produkty.

      Odstrániť
  5. Oblubeny bol zrejme preto, ze v tom case nic podobne nebolo. Pamätam sa, ze i ja som mala jedno balenie, no nejako som ani poriadne nevedela co s nim :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj to je možné. V ére Labella sa takéto všestranné mastičky nevyskytovali a katalógový predaj prekvital. Dnes je už vo svete kozmetiky veľká konkurencia, všetko sa dá kúpiť online, všade je veľa informácií a podmienky pre predajcov sa výrazne zmenili. Poznám ale veľa ľudí, ktorí balzam stále používajú a z pre mňa nepochopiteľných dôvodov nechcú nič iné. Kamarátka, tá si dokonca nakúpila aj jubilejné 4-balenia a rozdáva balzamy kade tade. :-) Ale tak hlavne, že jej pomáhajú, keď už u mňa nerobia takmer nič. Každý produkt má niekde svojich cieľových zákazníkov a ja som asi mimo cieľovky. :-)

      Odstrániť
  6. Paradoxne mne to na pery celkom vyhovovalo a vlastne aj vyhovuje :) a to som to objavila len nejake mozno 4 roky dozadu a aj to len nahodne, dovtedy som to statocne ignorovala kvoli tomu nazvu a baleniu :)
    Btw, zda sa mi, ze uz sa to nevola "hojivy zazrak" ale nejak inak, neviete o tom nic? :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes