Kozmetický súboj: hydratačné séra (Bioderma a Avéne)

 Kozmetický súboj: hydratačné séra (Bioderma a Avéne)

Na jednej strane stojí argument znalosti biológie a dlhoročné výskumy schopnosti ľudskej pokožky brániť sa. Konkurenčný tábor ohlasuje zázraky z oblasti technológie a argumentuje bezkonkurenčným zložením vody z termálneho prameňa. Potrebujeme vlastne séra? V čom sú iné? Alebo položím lepšiu otázku. V čom sú séra lepšie než bežné hydratačné krémy? 

Aby som neklamala, tak v tomto prípade tak celkom neviem, pretože ich účinky mi prišli v niektorých ohľadoch celkom porovnateľné a v niektorých nie, takže krútim hlavou. Zato viem, kedy sa oplatí do nich investovať a kedy nie. Tak sa im teda pozrime na zúbky. Dnes vás nejdem šetriť a netradične posúvam ingrediencie na začiatok, nie na koniec článku. Musím tak urobiť, lebo v opačnom prípade nebudete vedieť, o čom to tu vlastne točím. :-)

Bioderma HYDRABIO Sérum



Značka Bioderma využíva už celé roky svoju osvedčenú kombináciu látok zo skupiny sacharidov (MANNITOL, XILITOL, RHAMNOSE, FRUCTOOLIGOSACHARIDES). Že dávajú pokožke energiu a že viažu vodu, o tom vôbec nepochybujem. Však vieme, čo robí cukor. Nechajte ho bez obalu a navlhne a pospája sa tak, že budete kryštáliky rozbíjať kladivom. Ako dobre sú tieto látky na tom, čo sa týka antioxidačného účinku, teda účinku proti starnutiu, to ani srnky netušili. Našla som o tom zopár štúdií, že by mali pôsobiť a som náchylná tomu veriť. Drvivá väčšina produktov tejto značky mi pomohla, takže je tu veľká šanca, že majú na tom zásluhu.

Ďalším argumentom, prečo používať produkty Bioderma ako také je extrakt z riasy (LAMINARIA OCHROLEUCA). Z riasy sa izoluje látka zvaná leukín. Jej účinky na obranyschopnosť boli preukázané a leukín sa tak dostáva aj do produktov iných značiek. Prečo je v sére, to je jasné. Vedci chcú, aby sa naša pokožka nesprávala ako špongia, do ktorej budete stále len nalievať vodu a všetko sa v okamihu odparí preč. Pokožka by sa mala naučiť si tú vodu udržať a aby to mala jednoduchšie, pridal sa glycerín (GLYCERIN). 

Minule som niekde čítala niekoho tvrdenie, že glycerín vodu z pokožky vyťahuje. Ibaže keď uvádzame B, mali by sme povedať aj A. U glycerínu záleží na koncentrácii. Vo vysokej koncentrácii je toho naozaj schopný, ale koľko ho máme v takom sére? :-) Je na druhej pozícii a keď vidím za ním tie cukry a potom pozriem konzistenciu produktu, tvrdím, že tu nemá ako vysušovať. Skôr by som sa obávala toho polyakrylátu sodného (SODIUM POLYACRYLATE). Na jednej strane pomáha, lebo akryláty zaschnú a sú ako lepidlo. Nič nepustia preč a nie sú také mastné ako silikóny, ktoré tu máme v nižšej koncentrácii, lebo začínajú až niekde v druhej polovici zoznamu. No na druhej strane je to trošku násilný spôsob, ako tú vodu držať. 

Vodu dobre drží hyaluronát sodný (SODIUM HYALURONATE), ktorý v sére nechýba. Zdravú komunikáciu buniek, ktoré si oznámia medzi sebou, že sa majú ako prasiatka v žite, zabezpečí spoločne s niacín-amidom (NIACINAMIDE). Úroveň hydratácie by s hyaluronátom sa mala nejakú tú dobu udržať na rovnakom leveli a keby nie, extrakt z jablka - PYRUS MALUS (APPLE) FRUIT EXTRACT - dopomôže. Osvedčil aj v hydratačnej maske Hydrabio, ktorú do dnešného dňa v hydratácii žiadna maska nepredbehla. 



Použitie a skúsenosti: Sérum na báze vody je gélové, mierne priesvitné a rýchlo sa vpije do pokožky. O pár stotín sekundy pomalšie ako sérum od Avéne, ale to nehrá až takú rolu. Podstatné je, že nie je zbytočne mastné, nezaťažuje veľmi pleť, že by som tu mala hneď niekoho varovať, aby ho prestal používať. Nemala by som strach ani z vône. Parfum je uvedený úplne na konci zoznamu. Myslím, že séru dáva vôňu skôr jablko a ramnóza spomínaná na začiatku, než ten parfum. Hydratácia trvá asi rovnako dlho, ako dokáže hydratovať krém, takých 8 - 10 hodín, ale šípim, že je to len vďaka hyaluronátu sodnému a tým pomocným látkam. Bez nich by tá voda šla rýchlo preč.

Obavy mám teda z toho, ako pokožka začne reagovať, až raz sérum prestanete používať. Myslím, že sa vráti k pôvodnému režimu. Naučiť pokožku brániť sa je pekné, no ruku na srdce, kto z vás si v lete nezapne v aute klimatizáciu a kto nelieta v jednom kuse po klimatizovaných obchodoch? Hydratácia bude chýbať vždy a to, že ju tam nejakým akrylom "pridržíme" na pár hodín a dní, to nám kožu nezachráni. Takže jedine, že by ste ho používali doživotne. Ako aj hydratačný krém...

Kedy používať a kedy nie? Ak potrebujete na leto dobrý a nemastný podkladový krém pod mejkap a krémy sú na vás príliš mastné, vrelo sérum odporúčam. Bol by vám nanič krém s SPF. Mejkapy majú svoj ochranný faktor. Majú tiež svoje hydratačné zložky, ale vysmädnutá pokožka z nich počas dňa zvykne ťahať vodu. Keď opadajú, tak je i SPF ochrana v háji. Sérum dobre pomáha aj na oživenie pokožky a upokojenie začervenania. Energie má pokožka vďaka zloženiu dosť a jabĺčko pleť pekne schladí. Nepoužívala by som ho na mastnú pleť. Na mastnú pleť má Bioderma ďaleko lepšie hydratačné krémy, ktoré okrem tohto obsahujú i látky tlmiace nadprodukciu mazu. Jedine, že by ste mali nejaké lieky, ktoré to už nepotrebovali. Potom si vezmite toto sérum.
Update: S tou mastnou pleťou som to myslela tak, že ak potrebujete hydratáciu po liečbe / počas liečby akné a nadbytočnej tvorby mazu, je zbytočné investovať do séra, keď môžete s nedostatkami bojovať napríklad krémom Sébium Hydra, ktorým zabijete dve muchy jednou ranou. Nemyslela som, že ho nesmiete používať na mastnú pleť. Pokojne môžete, lebo nie je ťažké.

Záver: Hydrabio sérum je účinkom na tom rovnako ako klasický hydratačný krém určený na dehydratovanú, zrelú, normálnu a zmiešanú pleť. Nie je to žiadny super-hydratačný zázrak, ktorý by dával pleti ďaleko viac ako krémy Hydrabio, ktoré sú rovnako skvelé, len hutnejšie. Jeho cena je však našťastie porovnateľná s krémom, takže žiadna tragédia. V lete budeme šťastní, že existuje, lebo je ľahké. Viac o sére sa dočítate v pokračovaní článku, ktoré bude čoskoro na blogu.

Avéne HYDRANCE OPTIMALE sérum


Spoločnosť Avéne sa môže pochváliť nepochybne najlepšou termálnou vodou. O jej účinkoch som na tomto blogu už písala. Spreje Avéne používam na osvieženie i na upokojenie pleti. Obsahujú dobrý podiel podráždenie utíšujúcich minerálnych látok, ktoré moja pleť víta. Keď vás lekár pošle do kúpeľov, tiež sa odtiaľ vrátite s o stupienok krajšou pokožkou. Celá kozmetika Avéne stavia na kvalite tejto vody a voda je základom všetkých produktov (teda väčšiny). 

Sérum Avéne je taktiež založené na báze vody a jeden by si myslel, že nebude potrebovať pomaly nič viac, než tú vodu. Ale nie je to celkom tak, lebo vodu do pokožky nedostanete. Musíte ju nejako spracovať. Ak nemáte hyaluronát sodný, potrebujete propylén glykol alebo niečo iné, čo Avéne nazýva technológiou. Vodu upravil fosfolipidmi (PHOSPHOLIPIDS), čím získal lipozómy. Štruktúru, ktorá sa cez póry dostane. Lipozómy sú špičkou na trhu. Sú to jedny z najlepších nosičov účinných látok, lebo majú optimálne veľkú molekulu a aj môj najdrahší gél na kŕčové žily vďaka nim pôsobí expresne rýchlo. Dostane sa na miesto určenia rýchlejšie a moja pokožka nestihne účinné látky priveľmi znehodnotiť.

Sérum má aj iné hydratačné látky. Novou vecou na tomto blogu je METHYL GLUCETH-20. Pracuje podobne ako cukry v Hydrabio a glycerín. Jeho výhodou je, že sa rozpúšťa vo vode, takže nepotrebuje oleje a sérum si môže zachovať ľahkosť bez toho, aby sa zmenilo na čosi olejové. Glycerín (GLYCERIN) bol taktiež pridaný, keď už sme pri tom. 

Povedala by som však, že hydratačný účinok tohto séra stojí hlavne na pomocných látkach. Fosfolipidy sú na samom konci zoznamu, takže pochybujem, že voda dostáva až takú možnosť odovzdávať celé svoje bohaté spektrum užitočných látok. Keď sa na to kriticky pozriem, okrem vody tu nie je až tak veľa látok na obdivné otváranie úst. Kde je hyaluronát sodný alebo aspoň skvalán? Kde sú vitamíny? Prečo nedali aspoň nejaký zdroj energie? Aspoň pantenol tu mohol byť, však ten sa rozpustí aj vo vode a urobil by ešte jeden účinok navyše, ktorý tu nemáme.

Na čo sa nemyslelo, bolo tiež to, ako v pokožke tú vodu udržať dlhšie. Pantenol by možno trošku pomohol ale nie, nebol pridaný. Ani tento výrobca si však neodpustil silikón a polyakryláty. To by ma ani tak nemrzelo, ako ma mrzí lieh (ALCOHOL), izoparafín (C13-14 ISOPARAFFIN), väčšie množstvo konzervačných látok i parfumu, ktorý si vyžadujú pomocné látky, aby ostali stabilné, voňavé a ktoré k sebe potrebuje a vyžaduje i hydroxyetylcelulóza (HYDROXYETHYLCELLULOSE). Je pekné, že zahusťuje obsah, sérum po vytlačení nerozlejem a že nenecháva na pokožke nejaký viditeľný film, pre ktorý by som mala vyplakávať, ale týmto sa zbytočne zužuje množstvo ľudí, pre ktorých bude sérum dobré. Odrádza to i mňa. A nech si hovorí kto chce čo chce, ja tam ten film cítim. Po aplikácii si chodím umývať ruky, lebo sú lepkavé.



Použitie a skúsenosti: Sérum je veľmi podobne priesvitné, ľahké a vstrebáva sa rýchlo. Možno na chvíľku vyvolá aj lepšie prekrvenie a oživí pokožku (to ten lieh a nejaké minerály z vody). Nie je to na škodu, ale tiež rýchlejšie doznieva jeho účinok. Bioderma Hydrabio sérum pôsobilo cca 8 - 10 hodín, toto vydrží maximálne 8 a za teplejšieho počasia len 6. Zlupovanie metylcelulózy z pokožky som nepostrehla, ale zato som postrehla, že na takto ošetrenú pokožku jedine krémový mejkap alebo púder. Pod fluidné mejkapy s púdrovým finišom toto nie je dobrý podklad.

Kedy používať a kedy nie? Sérum príjemne vonia, no ťažko povedať, čo to spraví s citlivejšou pleťou. Voda možno upokojí pokožku, no pre pleť so sklonom so začervenaním by toto nebola vhodná alternatíva. Pre mastnú a zmiešanú pleť taktiež nie. Na mastnú a zmiešanú pleť má značka Avéne lepšie rady Cleanance a Triacnéal, kde skôr nájdete pomoc. Pre normálnu pleť bez väčších problémov by som ho možno riskla

Záver: Žiaľ, sérum od Avéne je dobrým príkladom toho, ako sa dá pokaziť vcelku sľubný začiatok, keď berieme do úvahy technológiu, ktorá stála na začiatku vývoja tohto séra. Nie je zlé. Určite ho teraz nehodím do koša. Hydratovať hydratuje. No kupovať ho určite nebudem. Viac sa mi pozdávajú krémy Avéne Hydrance. Krémy sa dajú dostať s UV aj bez UV filtra a na rozdiel od séra, tieto držia vlhkosť prirodzenejším spôsobom. Viac o sére sa dočítate v pokračovaní článku, ktoré bude čoskoro na blogu.

Ešte čosi o sérach na koniec...

Od séra v žiadnom prípade nečakajte, že budete mať po ňom ultra-mega-hladkú pokožku mäkkú na dotyk. Kozmetické hydratačné sérum je produkt založený prevažne na emulzii typu olej vo vode. Rozdiel medzi krémom a sérom by mal byť najmä v technike spracovania účinných látok. Vďaka inej konzistencii a inej štruktúre produktu by mali látky prenikať hlbšie než prenikajú z krémov. Takže ak neostane pleť hladká ako zadoček dieťaťa, bude to najskôr tým, že sérum nemá v sebe veľa silikónov. To však nehovorí nič o tom, čo všetko poskytne vašej pleti a ako hlboko tú vodu do pokožky s jeho pomocou dostanete. Nikdy neodsudzujte nič, čo sa na prvý pohľad zdá byť neúčinné a o čom neviete všetko. To máte ako s preháňadlom. Nepoletíte po ňom na WC hneď, ale až za pár hodín, no kvôli tomu predsa nepoviete, že je zlé. Ak máte v rukách kvalitný produkt, z dlhodobého hľadiska by sa mal efekt prejaviť. 

U mňa sa javil tak, že moja pleť toľko "nepýtala piť" po hĺbkovom čistení. Za normálnych okolností by som ráno po čistení použila krém a už poobede sa musela niečím natrieť. Teraz som necítila potrebu. Len škoda, že ten efekt netrval dlhšie. Od séra by som čakala aspoň o polovicu dlhšiu dobu hydratácie. A čo sa týka tej hladkosti, moja pleť tieto dve séra pila ako limonádu a vyzerali, že šli pekne hlboko, no na povrchu som super hladkosť nezaznamenala. Ale to je v poriadku. To nech vás fakt netrápi, ak beriete sérum ako rýchlu záchranu pleti. Ak však chcete sérum ako podklad pod mejkap, možno budete musieť pleť ešte vyhladiť niečím.

Ďalší rozdiel je v koncentráciiZáklad pre krém nikdy nepojme toľko vody a výživy, ako látky, ktoré sa používajú v sérach. Do séra teda dostanete viac aktívnych látok než do krému. Respektíve by ste sa mali ako výrobca o to aspoň pokúsiť, lebo to by sa aj patrilo. :-) V opačnom prípade nemáte právo predávať produkt drahšie ako krém. Avéne a Bioderma však hydratačné séra nepredávajú o moc drahšie ako krémy. V prípade Hydrabio je dokonca odporúčaná cena rovnaká. Takže nie, nechcú vás obrať o peniaze. Tieto značky sa správajú férovo.

A tretí rozdiel je v rýchlosti, ale ja osobne nevidím v používaní hydratačného séra extra význam. Ak nemáte vyslovene a bolestivo napnutú pleť od silnej dehydratácie a nechcete jej uľaviť bleskovo, nie je dôvod dávať jej tú vodu cez sérum. Pokojne na seba natrite dva krát do týždňa hydratačnú masku, po zvyšok času používajte klasický denný hydratačný krém a vybavené. Sérum si však môžete zakúpiť v lete. Vtedy sa vám bude jeho ľahšia štruktúra hodiť znamenite.

Vyššie zmienené tvrdenie však neplatí pre protivráskové a iné špeciálne séra (peelingové, liftingové, depigmentačné...). Tam má rýchlosť význam. Krémy sa používajú vždy dlhodobo, aby mali efekt a zatiaľ čo krém budete používať dva mesiace na výraznejší účinok, sérum to obvykle zvládne za polovicu času. Takže ak máte sérum, ktoré poskytuje hydratáciu a okrem nej aj iné služby (a naozaj ich poskytuje), potom sa oplatí si priplatiť. Z takýchto viac funkčných sér som skúšala akurát Life sérum Ideália od Vichy



Nemôžem povedať, že by som z Ideálie od nadšenia vyskakovala a bola by až taká ideálna, čo si môžete prečítať v článku, no aspoň vidíte, že nie je produkt ako produkt. Nie je dôležité len zamiešať... Ak máte priniesť na trh úspešný produkt, musíte ho prešpekulovať až do poslednej ingrediencie. :-)

Kto vyhral tento súboj? 

Povedala by som, že tieto dve séra sú na podobnej úrovni, no s malým náskokom zvíťazilo sérum od Biodermy, ktoré predsa len držalo vlhkosť o čosi dlhšie a poskytovalo mojej pokožke zdravšiu farbu.
ZDIEĽAJTE:

13 komentárov :

  1. Ja mam mastnu plet a mne teda serum od Biodermy vyhovovalo priam skvele. Dovolim si tvrdit, ze ide o najlepi vyrobok od tejto znacky. Naopak kremy z rady pre problematicku plet mi absolutne nevyhovovali.
    /Bioderma Hydrabio

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako pomocnú hydratáciu na mastnú pleť môže byť. Nezaťažuje a je ľahké. Lenže nedá sa chápať ako liečba tej mastnej pleti. Asi som sa nevyjadrila 100% správne. Keby som mala problém s hydratáciou mastnej pleti, siahla by som po ňom ako po doplnkovej liečbe. Alebo by som radšej použila Sébium Hydra a zabila dve muchy jednou ranou. Mala by som aj prevenciu akné a aj hydratáciu.

      Odstrániť
    2. Sebium Hydra ma podla mna strasne slabe hydratacne ucinky. Cela plet je mastna aj dve hodiny po naneseni, ale pritom vobec nehydratuje. Mne kremy Sebium absolutne nesadli.

      Odstrániť
    3. Práve čítam. Narazila som u teba na článok o ňom. Zaujímavé. Ja ho tiež zrovna teraz mám a tiež z akcie. :-D Dávam si ho väčšinou na deň, lebo na noc teraz testujem krém Ziaja a tento Hydra dávam len na T-zónu. Mne teda nerobí to, čo tebe a pleť je s ním v pohode, ale zasa ja momentálne nemám vyslovene mastnú a ani nejako extrémne suchú pleť. Kúpila som si ho kvôli nosu. Večne ho mám samá šupinka, ale zvykne mi tam rašiť aj akné. Pozerám, že Sébium Mat tónovací a ani AI ti nesadol. Presne tieto som neskúšala, takže ťažko povedať. Mne zasa nie na 100% vyhovoval Global a Pore Refiner. Ale AKN Fluid mi naopak pomohol parádne a aj AI korektor občas zhrabnem, keď som v lete opálenejšia. Moussant používame obidve. Ja si inak odlievam moussant do malých plastových fľaštičiek. Veľké balenie sa viac oplatí. Čo človek, to iná pleť. Keby tak človek vedel, ktorý presne, čo? By sme ušetrili peňazí.

      Odstrániť
    4. My by sme usetrili a kozmeticke firmy by skrachovali :-)

      Odstrániť
  2. Ja teda musím súhlasiť s Mačkou, podľa mňa Hydrabio sérum je jedna z NAJ vecí od Biodermy... Nepoužívam ho tak celkom furt a teda žiadne následky /teda tie negatívne samozrejme :)/ som si za tie roky nevšimla... Ale zas je pravda, že používam nie len samotné sérum, ale naň ešte aj krém.
    Okrem toho, že sérum je u mňa ideálna báza pod mejkap, tak mi ešte aj spolu s Atodermom Nutritive pred pár rokmi zachránilo ksicht, ktorý bol ako časovaná bomba - stačilo vyjsť na chvíľu von a hneď mi tvár kolabovala od vetra a mrazu :D Takže za mňa áno a odvtedy ho kupujem vlastne permanentne... je to už nejakých 4 - 5 rokov :)
    saveonbeauty

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Baby, vy nečítate? Ja netvrdím, že je Hydrabio sérum zlé, alebo že je najhorším produktom od Biodermy. Len nie je o moc lepšie ako krémy od tej istej značky. Ja by som povedala, že maska Hydrabio spravila viac ako toto sérum. Tvrdím, že z dlhodobého hľadiska je úplne jedno, či máte krém alebo sérum, keď ide o hydratáciu. To isté platí o Avéne. Ak to beriete ako podklad pod mejkap na pleť, ktorá neznesie nič mastnejšie, potom OK, určite je lepšie sérum, než nejaký mastný krém. Aj na leto isto fajn. No pokiaľ to berieme ako prostriedok na hydratáciu, naozaj to nie je až taký zázrak. Poznám hydratačné krémy, po ktorých som mala tvár hydratovanú a hladkú ako detská prdelka a šlo len o krémy. Sérum je v kozmetickom ponímaní brané ako doslova tekuté zlato, má to byť svätý grál v kozmetickej starostlivosti plný vzácnych látok, nie len hĺbkovo hydratujúci produkt. Pre mňa veru toto nie je luxusná limuzína, ale len sedan. Luxusný sedan, isto jeden z tých super sedanov, no limuzína stále nie. Ja by som tam napríklad pridala aj ďalšie užitočné látky - vitamíny, minerály, omega mastné kyseliny, skrátka niečo ďalšie.

      Asi do tohto článku pridám ešte motýlikov a všetky tie ostatné veci, lebo mám taký pocit, že toto asi viacero ľudí dobre nepochopilo. Článok som skracovala. Nechcela som, aby bol taký dlhý, ale asi nie je inej možnosti. Alebo spravím pokračovanie a tam to dopíšem všetko.

      Odstrániť
    2. Čítame, čítame :-) Masku Hydrabiou som neskusala, takze nemozem porovnat. Skusala som vsak krem aj serum z rady Hydrabio. Moja mastna plet sa vsak po kreme dost leskla. So serom to bolo tak akurat. Ale urcite aj Teba tesi diskusia a spätna väzba od nas :-)

      Odstrániť
    3. Jasné, že ma teší. :-) Možno aj s vašou pomocou prídem na súvislosti, ako je to s tou mastnou pleťou a prečo niekomu niektoré veci pomáhajú a prečo niekomu nie. Musí tam čosi byť. Tiež som sa čudovala, prečo mi Sébium Global nepomáhalo tak ako AKN Fluid. A keď na to prídem, tak možno budem vedieť i to, prečo mne krém i maska Hydrabio zasa pomáhali viac ako sérum. :-) Ja mám totiž tiež v t-zóne mastnú pleť, tak zato ma udivujú tie rozdiely. :-) A tak isto chcem prísť na kĺb tým podkladovým bázam pod očné tiene. Však ma poznáte. Nedám si pokoj, kým to nezistím. :-D

      Odstrániť
  3. Čítame, čítame ;) beriem to z toho hľadiska, že keď som mala s pleťou problémy, sérum mi doslova zachránilo kožu, preto naň nedám dopustiť - ja som to ukľudnenie cítila takmer okamžite! Ale akékoľvek "bonusové" užitočné látky by som samozrejme prijala, že :)... Mne sa práveže zdá, že u mňa sérum ten dlhodobý efekt malo, ako som už spomenula, najmä v teplejšej časti roka ho nepoužívam pod krém furt a tvár je ok. Predtým nebola. Ale samozrejme netvrdím, že je to zásluha LEN séra...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to vám obom teda napíšem ešte predtým, než zverejním to pokračovanie. :-) Buď cez FB alebo na mail. Skúsime zistiť, aké rozdiely v tej našej pleti sú a možno fakt nájdeme kľúč.

      Odstrániť
  4. Velmi chvalim autorku clankov. Na tento blog som natrafila vdaka ZIAJA facebook stranke a ostala som uplne ohromena. Konecne clanky, ktore okrem dojmov rozoberaju aj pojmy. Fakt, klobuk dolu pred odbornostou autorky, ktora krasne vsetko zrozumitelne vysvetli. Nestihla som este prelustrovat starsie prispevky, preto ma zaujima ci je autorka chemicka, biologicka alebo cosi na ten styl, ze sa tak vyzna :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne. :-) Či mám niečo s biológiou alebo chémiou? Z oboch čosi. Som vyštudovaná farmaceutická laborantka, ktorá teraz robí síce v inom fachu, toto ma však stále baví. Nechcem pozabúdať veci zo školy ani z praxe, takže čítam odbornú literatúru, čo vedie k tomu, že sa v kozmetike vŕtam stále viac a viac. :-) No v neposlednom rade chcem, aby sa čitatelia vyhli mojim chybám a chybám tých, ktorým som potom musela v lekárni radiť. Za tie roky prišlo ku mne dosť veľa ľudí s poleptanými tvárami, vysušenou pleťou, ekzémami, kontaktnými alergiami, pigmentovými škvrnami či vypálenými fľakmi od slnka. A to všetko kvôli zlej kozmetike alebo nesprávne používanej dobrej kozmetike / liekom. Takže keď mám produkt a nie sú na ňom všetky informácie, chcem ich doplniť aspoň takto.

      Odstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes