Bioderma: Nodé šampóny

 Bioderma: Nodé šampóny

Nie je žiadnym tajomstvom, že posledné dva roky takmer v jednom kuse bojujem s vlasmi. Vždy, keď si myslím, že som svoj boj vyhrala a víťazoslávne prehlásim nejaký šampón za zázrak, lebo sa mesiac nič zlého nedeje, ďalší mesiac sa čosi stane. Najmä lupiny mi komplikujú život. Urobí Nodé od Biodermy koniec mojim problémom?

Popravde, už neviem, čo si mám o tom myslieť. Azda len to, že budem mať alergiu na niektorú zložku (zložky) šampónov, či na nejaké potraviny (to je tiež možné). Ale myslím, že po dnešku už začínam tušiť najpravdepodobnejšieho možného vinníka. Lupiny sa mi už robia aj na pokožke pod obočím, čo rozhodne nie je vina šampónov. 

Takže ja môžem pátrať ďalej po riešeniach na moje vlasy a vám môžem odporúčať všetky mnou doteraz odskúšané šampóny. Môžem ich prehlásiť za účinné a to aj napriek tomu, čo sa stalo mne. Sú akiste dobré a pomáhajú. Však keby nepomáhali, tak si škriabem a driapem pokožku hlavy v jednom kuse, čo sa nedeje. Prišiel teda čas vám ich predstaviť všetky a to aj napriek vyššie uvedenému. Zabrať zabrali, svoju misiu splnili, obaly už zívajú prázdnotou (aspoň Nodé Fluid isto, z druhého balenia Nodé G minuté 2/3, Nové DS+ viac menej minutý) a pripraviť vás o informácie nechcem. To by nebolo fér. Dnes bude článok o šampónoch Nodé od Biodermy. Pôvodne som zamýšľala napísať tri samostatné články, ale potom by ste nepoznali medzi nimi rozdiely, takže vám radšej spravím cennejší prehľad, aj keď ten článok bude dlhší.

Moje skúsenosti so šampónmi Nodé

Dnešný prehľad bude o šampóne Nodé na normálne vlasy, Nodé S na mastné vlasy a Nodé DS+ na lupiny. Všetky tri som dostala v rámci spolupráce. Nodé a Nodé G ako prvé, lebo keď som so šampónmi začínala, mala som šialene mastné vlasy i pokožku a na tvári neskutočné akné. A rátali sme s tým, že ich večne mastné mať nebudem. ;-) Ako viete, akné som vyriešila produktami Sébium. Na mastiace vlasy mi super zabral šampón Nodé G, takže o ňom napíšem ako o prvom.

Než začneme, prezradím, že čo ma zaujalo na šampónoch Nodé všeobecne, bol návod na použitie. Viem, že niektoré dámy to tak robia. Že najskôr použijú malé množstvo šampónu na vlhké vlasy, napenia a zmyjú, pričom šampón ani nenechávajú poriadne pôsobiť. Na internáte hovorili niektoré tomu "zmývanie vlasov". A niektoré túto procedúru opakovali aj dvakrát, no ani raz nenechali šampón pôsobiť. Tak sa píše aj na obale šampónov Nodé. Majú sa použiť dvakrát. Akurát na Nodé DS+ sa už spomína aj 5-minútové pôsobenie.

Ja som sa odjakživa držala osvedčených praktík. Naniesla som šampón na mokré vlasy, pričom som ho predtým trošku napenila v dlani s troškou vody, nechala pôsobiť aspoň 10 - 15 minút a zatiaľ sa sprchovala. V každom prípade, keď som prečítala návod, pozmenila som svoje návyky a poslúchla inštrukcie. Akurát pred tým druhým zmytím som dala šampónu aspoň tých 5 minút. No a predstavte si, dáva to zmysel. Šampóny Nodé sú totiž riedke (akurát DS+ je hustý). Neobsahujú veľa peničov a ani zahusťovadiel. Takže prvým napenením pomáhate detergentom prejsť cez ochrannú bariéru z kožného mazu a narušiť ju. Druhou aplikáciou sa účinné látky dostávajú k pokožke a robia svoju robotu. Tých 5 minút by malo stačiť a nepotrebujete ani obrovské množstvo šampónu. Stačí trošku, takže v podstate ich neminiete 2x rýchlejšie. Úlohou šampónov Nodé je totiž urobiť robotu pri slabšej pene a minimálnom podráždení pokožky a to sa im darí. Preto mi aj pomáhali.

Nodé G na mastné vlasy

Šampón Nodé G je určený na rýchlo mastiace sa vlasy a viem, o čom píšem, lebo ja som si v tom čase umývala vlasy každých 24 hodín. Už za takých 18 boli totiž vlasy... no... povedzme úprimne... príšerné. Nulový objem a ešte aj ten hrozný lesk. Keď som sa mala stretnúť s blogerkami, vymieňať si skúsenosti a práve som bola v liečbe, cítila som sa príšerne. Beauty blogerka a takéto vlasy... 

Ale šampón rýchlo zabral. Prvý týždeň som si čistila vlasy stále každý deň. Druhý týždeň stačilo každý druhý a asi po troch týždňoch už stačilo 2 - 3 umytia týždenne, takže super. Dopoužívala som ho do poslednej kvapky a tešila sa z normálnych vlasov. 

Tento šampón má bylinkovú vôňu a pri prvom zmytí pení minimálne. Keď ho dáte druhý krát, urobí jemnú penu, spraví jej dosť, ale nie hustú. Čistil super, zmývanie bez problémov a pokožku vôbec nedráždil. Po liečbe lupín šampónom Nodé DS+ som si kúpila druhé balenie tohto zázraku, lebo sa odporúčalo pokračovať šampónom z rovnakého radu. Aj napriek regenerujúcej sa pokožke, ktorá pociťovala predtým po prechode od šampónu na lupiny na iný šampón nepohodu, sa teraz nič zlého nedialo. Na mastné vlasy pomohol aj druhý krát a nič nedráždilo. Hodnotím ho preto ako účinný a dobrý šampón.

Celkové bodové hodnotenie Nodé G:

Textúra: takmer vodová, dávajte pozor, aby ste nevyliali priveľa
Upokojenie a výživa pokožky:
 5 (pokožka bola pokojná a bola aj príjemná na dotyk, nie taká vysušená a vlasy drsné ako po iných šampónoch na mastné vlasy)
Čistiaci efekt: 5, vlasy sú jednoznačne čisté, pokožka tiež
Zmývanie: 5 (bez problémov, ide to ľahko)
Vôňa: bylinná vôňa, vonia tak liečivo a prírodne
Celková spokojnosť: 10, zabral rýchlejšie, než som čakala
Cena: odporúčaná cena je 13,69 EUR za 200 ml, zoženiete ho v lekárni

Nodé ( Nodé Fluid) na normálne vlasy

Tento šampón som používala len raz, k druhému som sa nedopracovala. Mala som ho predtým, než som prvý krát dostala poriadnu alergickú reakciu. Však vlastne o tom viete. V tom čase som nemala na tomto blogu jedinú recenziu na líčiace produkty a bol o tom aj článok. (vtedy vzniklo hodnotenie gélu Sensibio DS+, lebo ma všetko svrbelo a pálilo). Na vine boli orechy a možno aj čosi iné, lebo od tej doby bojujem opäť s lupinami. 

Svoje obdobie pokoja a používania šampónu na bežné vlasy som si však užila. Šampón krásne vonia a vôňou pripomína voňavé sprchovacie produkty Atoderm. Pení asi rovnako ako Nodé G na mastné vlasy. Čistí výborne a rovnako ako Nodé G sa dobre zmýva. Neminiete hektolitre vody, lebo šampóny nie sú prehnane husté a nemajú v sebe silikóny ani agresívne peniče. Aj Nodé Fluid je teda super, ak máte prehnane citlivú pokožku.

Ešte by som mala spomenúť balenie. Nodé i Nodé G sa predávajú v zelených fľaštičkách z pevného plastu. Majú dizajnovo pekný, exkluzívne vyzerajúci i bezpečný obal, ktorý dobre drží a nechýbajú na nich žiadne informácie. 

Celkové bodové hodnotenie Nodé Fluid:

Textúra: takmer vodová, dávajte pozor, aby ste nevyliali priveľa
Upokojenie a výživa pokožky:
 4, ešte tam mám rezervu
Čistiaci efekt: 5, vlasy sú jednoznačne čisté a myslím, že by im stačila aj jedna aplikácia
Zmývanie: 5 (bez problémov, ide to ľahko)
Vôňa: presne ako Atoderm, len bez toho rušivého technického elementu, úplne super vôňa
Celková spokojnosť: 9, dávam si rezervu, lebo sa mi zdalo, že by tam mohla byť aj nejaká rastlinná zložka, alebo skrátka niečo pestujúce vlasy
Cena: odporúčaná cena je 12,09 EUR za 200 ml a 15,19 EUR za 400ml, zoženiete ho v lekárni

Nodé DS+ (Anti-récidive) proti lupinám

Možno sa budete čudovať, prečo som neskúšala a vlastne preskočila šampón Nodé P, ktorý je na lupiny a šla rovno na tento intenzívny DS+. Preskočila som ho preto, lebo Nodé P je určený na suché lupiny. Moja pokožka bola síce chvíľku aj suchá a mala lupiny, no v tých najhorších časoch bola viac mastná a hlavne sa mi tie lupiny donekonečna vracali. Takže som zvolila inú stratégiu - šampón, ktorý by nemal umožniť recidívu

Šampón sa predáva v tube. Táto tuba je však zabalená aj v kartóne, takže ak by sa pri prevoze hádzalo škatuľami a ten plastový materiál náhodou nebol dostatočne pevný, tento to prežije. Nie ako môj sprchovací krém Atoderm. V tube je oprávnene, pretože je hustý a sfarbený do žltej farby. Z fľašky by ste ho nedostali. Ani tento na prvý krát nepení tak veľa, no pri druhej aplikácii už tvorí penu. Ako u Nodé G, aj tu je pena primeraná a šampón sa ľahko zmýva. Na tú hustotu až príjemne a prekvapivo ľahko. Vonia prírodou a na rozdiel od Nodé G, tu nič tú prírodu neruší. Vonia drevom a zeleňou. Veľmi pekne.

Ako takmer všetky šampóny doteraz, aj tento zabral rýchlo. Ba povedala by som, že zo všetkých asi najrýchlejšie. Už po prvom použití som cítila výraznú úľavu a všetky tie pláty kože (doslova) zo mňa opadali. Pod nimi pekná ružová koža, ktorá nesvrbela, nepálila a nerobila tie somariny, čo predtým. 3 týždne som ho používala 3x do týždňa, ako sa písalo, potom 2x týždenne a napokon 1x so šampónom Nodé G na striedačku ako udržiavaciu liečbu. Teraz už vlasy mastné nemám, Nodé G zapôsobil, ale predvčerom začala pokožka opäť svrbieť a dnes ráno boli späť. 

Áno, lupiny. A dnes som si už objavila aj oné šupinky na obočí, takže už asi tuším, čo mám. A lupiny sú toho len dôsledkom, preto šampóny zaberali len určitú dobu. Všetka česť. Ale ku kožnému ma nedostane nikto ani párom volov. Nedôverujem lekárom, lebo tí v našom kraji liečia len kortikosteroidnými hormónmi a ja s takou liečbou nesúhlasím. Pomôžem si sama. Tak ako som sa dostala z akné a ako som si poliečila rosaceu (s tým mi tiež nepomohli, ale naopak!), tak isto mi príroda a kozmetika pomôžu s lupinami. Aj s pomocou Nodé DS+, lebo ten stále funguje ako úľava. A potom dám vedieť, ako som obstála v liečení. ;-)

Celkové bodové hodnotenie Nodé DS+ Anti-récidive:

Textúra: veľmi hustá, polopriehľadná až takmer krémová, z tuby ide pomalšie, ale veľa ho neminiete, lebo aj málo stačí na umytie. Na moje dlhé vlasy stačí aj kávová lyžička
Upokojenie a výživa pokožky:
 5 (ako Nodé G, no tento zaberá ešte rýchlejšie)
Čistiaci efekt: 5, vlasy sú jednoznačne čisté, dve aplikácie sú nutné
Zmývanie: 5 (bez problémov, ide to prekvapivo ľahko)
Vôňa: 5 - veľmi príjemná prírodná vôňa
Celková spokojnosť: 10, tentokrát bez rezervy, lebo zabral hneď a tá úľava... na nezaplatenie
Cena: odporúčaná cena je 13,69 EUR za 125 ml, zoženiete ho v lekárni

Tabuľka teraz bude pre všetky Nodé šampóny, ale vedľa vidíte aj samostatné body:

celkové hodnotenie - 
slovom
 VYNIKAJÚCE
Individuálne
G-Fluid-DS+ 
 obal / prezentácia výrobku  5-5-5
 krátkodobá účinnosť / efekt  5-5-5
 účinnosť v dlhodobom horizonte  5-4-5
 upokojenie vs. výživa  5-4-5
 zmývanie  5-5-5
 vôňa  5-5-5
 pomer kvalita / cena  5-4-5
 celkové hodnotenie  5-4,5-5

Podľa tejto tabuľky vidíte, že najviac som bola spokojná so šampónmi Nodé G a Nodé DS+. Zabrali opakovane a právom by získali plný počet bodov. Trošku doplatili akurát na Nodé Fluid, ktorý im to v pár ohľadoch pokazil. No v celkovom hodnotení obstáli tieto šampóny na výbornú. No predsa by som si tam nechala tú rezervu pol motýlika. Ak vás zaujíma, prečo a čo v zložení sa mi nepozdávalo, čítajte ďalej. Inak sa budem tešiť na vás niekedy nabudúce.

Obsahové ingrediencie šampónov Nodé

Dajme to do tabuľky najskôr a potom môžem písať, lebo takto to uvidíte aspoň naraz. Rozdelíme si to na účinné látky a špeciálne z toho vypichnem aj pár takých, ktoré sa považujú za pomocné, no majú aj nejaký iný efekt.



G
Fluid
DS+
Detergenty,
peniče +
látky na 
čistenie
CAPRYLYL/CAPRYL GLUCOSIDE,

CAPRYLYL/CAPRYL GLUCOSIDE,
PEG-150 DISTEARATE,


SODIUM LAURETH SULFATE, SODIUM COCO-AMPHOACETATE,
SODIUM LAUROYL SARCOSINATE,
COCO-BETAINE,
PEG-90 GLYCERYL ISOSTEARATE, SODIUM SHALE OIL SULFONATE, 
Výživa a energia pre
pokožku
MANNITOL, XYLITOL, RHAMNOSE, FRUCTOOLIGOSACCHARIDES,
MANNITOL, XYLITOL, RHAMNOSE, FRUCTOOLIGOSACCHARIDES
MANNITOL, XYLITOL, RHAMNOSE,  FRUCTOOLIGOSACCHARIDES, LAMINARIA OCHROLEUCA EXTRACT,
Upokojenie
SALVIA OFFICINALIS (SAGE) OIL,

JUNIPERUS OXYCEDRUS WOOD EXTRACT, SALICYLIC ACID, PIROCTONE OLAMINE, PYRIDOXINE HCL, ZINC GLUCONATE, ZINC PYRITHIONE, ZANTHOXYLUM ALATUM EXTRACT,
Špeciálna
pomocná látka
SODIUM LAUROYL OAT AMINO ACIDS, CITRIC ACID,
SODIUM LAUROYL OAT AMINO ACIDS,
LACTIC ACID,
UNDECYL ALCOHOL,

Z tohto hneď vidíte, kde je achilová päta šampónu Nodé Fluid. Šampóny Nodé G a DS+ majú vždy nejakú látku na upokojenie navyše. Niečo, čo obohacuje obsah, nejakého "špeciálneho hosťa", ktorý ak sa aj nestaral o upokojenie, mohol byť pridaný aspoň na výžive. So šampónom Nodé G má toho veľa spoločného, akurát má o jeden detergent viac a chýba mu šalvia lekárska - SALVIA OFFICINALIS (SAGE) OIL - ktorá pokožku dezinfikuje, upokojuje, uzdravuje póry, bojuje s baktériami, nadbytočnou tvorbou mazu a upravuje tiež jeho štruktúru. Vo Fluide by som bola čakala aspoň nejaké aloe alebo čosi na prilepšenie. 

Výživu všetkých troch šampónoch tvoria osvedčené viazače vody a dodávače energie MANNITOL, XYLITOL, RHAMNOSE, FRUCTOOLIGOSACCHARIDES. Už nejdem o nich písať, zadajte si ktorúkoľvek zložku do hľadania a blog vám nájde X článkov. 

Šampón DS+ má aj extrakt z riasy - LAMINARIA OCHROLEUCA EXTRACT - pretože má zabrániť vráteniu lupín, takže musí bojovať aj v záujme nastolenia prirodzenej obranyschopnosti pokožky.

Špeciálnymi látkami u Nodé G a Nodé Fluid je sodná soľ tentokrát aminokyselín z ovsa - SODIUM LAUROYL OAT AMINO ACIDS. Tu na blogu sa s podobnou látkou stretávame už druhý krát, prvý krát u Sothys Paris peelingu, kde sa využívali aminokyseliny zo pšenice a kokosu. Je to čistič, ktorý však bráni dráždeniu pokožky a drastickému účinku ostatných peničov. Naopak, upokojuje, preto sú šampóny také jemné. Účinky čistenia sú posilnené jemnými kyselinami - kyselinou citrónovou u Nodé G a kyselinou mliečnou u Nodé Fluid.

Z tabuľky sme zistili, prečo sa Nodé DS+ tak dobre zmýva. Obsahuje žiaľ viac peničov a detergentov, okrem iného aj SLES (SODIUM LAURETH SULFATE). Ostatné peniče sú jemnejšie no a všetky tieto detergenty sú bežné. Niekomu možno áno, ale mne problémy nespôsobujú. Nebyť nich, tak šampón nezmyjeme tak ľahko a ten teda zmyť musíme. Odpoveď bude v odstavci nižšie. Špeciálne na pomoc prišiel undecyl alkohol (UNDECYL ALCOHOL) a ten je dôvodom, prečo mám mastné vlasy, keď nemám lupiny. Aj vďaka nemu mi šampón pomohol, hoci sa považuje za pomocnú látku. On totiž pomáha s nadbytočným mazom, čiže i mastnými s svrbiacimi lupinami, aké som mala.

Už nám ostávajú len látky z Nodé DS+ šampónu ako kyselina salicylová (SALICYLIC ACID), pirokton-olamín (PIROCTONE OLAMINE), pyritión zinku (ZINC PYRITHIONE). Tieto látky pôsobia proti plesniam, baktériam a kvasinkovým ochoreniam, čiže všetky možné mikrobiálne príčiny lupín spojených s podráždením pokožky a zápalom. Kyselina tiež pomáha rozpúšťať odumreté bunky, nech idú z tej pokožky do kelu. Ibaže sa musia zmývať a dobre sa rozptýlia len v hustých šampónoch. Takže preto tie detergenty. Všetky tieto látky musia ísť z pokožky preč.

Ostal nám len glukonát zinku (ZINC GLUCONATE) - poznáte z radu Sébium, ktorý potláča tvorbu mazu, ďalej upravený vitamín B6 - jeho soľ PYRIDOXINE HCL - na rozprúdenie krvi a prevenciu drsnej kože spôsobenej psoriázou a ekzémov. A napokon tu máme ešte dva bylinné výťažky - drevo z borievky - JUNIPERUS OXYCEDRUS WOOD EXTRACT a výťažok z ostnatého kríčka rastúceho v Číne, ktorému slovenský názov neviem - ZANTHOXYLUM ALATUM EXTRACT. Obidva sa používajú pre podporu zdravého prekrvenia pokožky a redukciu precitlivosti na podnety. Takže aby som sa nemusela driapať, preto tu mám všetky tieto látky. A fakt, že naozaj zabrali a zaberajú. 

Otázka znie, ako dlho. Ale to už bude záležať od ďalších krokov mojej liečby. V mojom prípade pôjde zrejme o iný vážnejší problém a lupiny sú len sekundárnym príznakom, na ktorý si môžem pomôcť práve takto... šampónmi a okrem toho začínam brať biotín, alicín... 

Čo však mali tieto šampóny svojim zložením vykonať, to aj vykonali. Takže si zaslúžili svoje porcie bodov. Ak potrebujete šampón a nemáte ďalší problém, môžem vám ich s pokojným svedomím odporúčať. 
ZDIEĽAJTE:

4 komentáre :

  1. Node mám rada...Node G mi mastenie nespomalil:/....a Node DS perfektne vyhovoval priateľovi...a vlastne stále vyhovuje

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne tieto šampóny taktiež vyhovovali. Zaujímavé, že Nodé G tebe nezabral. Ja sa dosť veľa potím a šalvia je proti poteniu, tak možno aj preto. U teba mohlo mať mastenie vlasov inú príčinu. A čo ti nakoniec pomohlo? Či ešte bojuješ vari?

      Odstrániť
  2. Vyskusala som aj Vichy, aj LaRoche, najlepsie fungovala Bioderma. A nedavno, absolutne prekvapivo a so 100% ucinkom Head&Shoulders na citlivu pokozku. A to som sa tejto znacke vyhybala roky, lebo kedysi mi ich mentolovy zazrak zhorsil, co sa dalo. A inak mam po ruke Ducray a Mixa Baby sampon, ale zatial nie je nutne po nich siahnut :) Ada

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja som sampon proti lupinam od Biodermy pouzivala roky. Teraz ma vsak z neho zacala svrbiet hlava. Zrejme som to s dlhodobym pouzivanim prehnala.
    KAVIAREŇ U MAČKY

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes