Avon: očná maska Luxuriously Refining s výťažkom z čierneho kaviáru

očná maska Luxuriously Refining značky Avon
Kedysi som pár ľuďom povedala, že krém na oči je zbytočný. A stále si stojím za svojim názorom. Niekedy kvalitný krém, ktorý sa dá používať na celú tvár - vrátane oblasti okolo očí - spraví väčšiu službu, ako očný krém. Ešte tak očné krémy so špeciálnym zameraním, tie už majú čosi do seba. Ale čo očné masky? Čo myslíte?

To som sa pýtala aj ja seba, keď som sa pustila do testovania tejto očnej masky. Absolútne som netušila, čo od nej čakať. Ingrediencie čosi hovoria. Aspoň podľa nich by to nemusela byť márna investícia. Predsa len, maska je gélová a od gélu človek čaká schladenie, hydratáciu, upokojenie, čiže nejde o očný krém, ale niečo celkom iné, ako sú očné krémy. Takže som sa predsa len na to dala.


očná maska Luxuriously Refining značky Avon


Zloženie očnej masky

Ako najcennejšia látka v maske je uvedený čierny kaviár (BLACK CAVIAR EXTRACT). Čierny kaviár, respektíve akýkoľvek kaviár sa získava z ikier, čiže ide o rybí olej. Ako som na tomto blogu niekoľkokrát spomínala, rybí olej by sme si mali vysoko vážiť, pretože obsahuje široké spektrum omega-3, 6, 9 mastných kyselín i vzácne omega 7 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú pokožke držať si obrannú bariéru v dobrom stave. Okrem nich zmienim vitamín A, D, B1, B2, B6, stopové prvky ako meď, fosfor, kremík, zinok, rôzne aminokyseliny, čiže aj niečo bráni starnutiu, tak určite niečo také, ako kaviár, už spomínaný rakytníkový alebo makadamiový olej. Možno sa celé spektrum hodnotných látok objaví aj v nejakom inom oleji, ale zatiaľ podľa výskumov jedine tieto tri oleje majú vyvážený pomer všetkého, čo telo potrebuje. K tomu Avon pridal ešte extrakt z riasy - hnedého kelpu - LAMINARIA JAPONICA EXTRACT. Ako všetky riasy z tohto rodu, aj táto podporuje obranyschopnosť pokožky, jej elasticitu a údajne je veľmi dobrá aj na modriny a opuchy, čo by pri opuchnutých očiach mohlo byť veľkou výhodou. 

Ďalšou dôležitou látkou je kyselina hyalurónová (HYALURONIC ACID alebo HA). Už v predošlom článku ste čítali, čo robí hyaluronát sodný (upravená kyselina hyalurónová, len s menšou veľkosťou častíc a lepším vstrebávaním). Kyselina hyalurónová má inú formu  - formu gélu, ktorý priťahuje vodu. Je jej schopná naviazať ďaleko-násobne viac, než sama váži a v pokožke ju udržať. V hydratácii pokožky tento prírodný lubrikant, NMF a podpora tvorby kolagénu nemá páru. Kyselina hyalurónová slúži však nielen ako hydratačná látka, ale tiež ako výplň vrások. K nej Avon pridal ešte glycerín (GLYCERIN) pre lepšiu hydratáciu a keďže ide o gél, tak aj vodu.

Treťou najdôležitejšou látkou a treťou s najvyššou koncentráciou je extrakt z hamamelisu virdžínskehoHAMAMELIS VIRGINIANA (WITH HAZEL) EXTRACT. Týmto až taká nadšená nie som. Výrobca totiž neuvádza, či ide o vodu z kôry, vetvičiek alebo z listov. Môže to byť voda získaná destiláciou ktorejkoľvek časti, alebo pokojne aj zo všetkých, čo nie je moc dobré. Každá časť totiž obsahuje iné množstvo účinných látok a v prípade, že by tento extrakt obsahoval priveľa tanínu (z kôry), potom môže pleť nepríjemne sťahovať. V každom prípade však pleť sťahovať môže aj v prípade, že by nebol z kôry. Pri destilácii sa do zmesi pridáva lieh a aj výsledný produkt - voda - síce obsahuje menej tanínu, ale ostáva stále veľká koncentrácia liehu. To je tiež dôvod, prečo je každá hamamelisová voda dobrým tonikom - pre ten lieh. Lenže vo vyšších koncentráciách môže byť jej prítomnosť skôr na škodu. Tu som sa teda spoliehala skôr na hydratačné účinky vyššie spomínaných látok. Od vody som čakala len oživenie farby pleti.

No a z neúčinných látok spomeniem sľudu (MICA), ktorá gélu dodáva lesk a pomáha opticky redukovať opuchy. Zvyšné látky sú pomocné. Gél konzervuje metylparabén (METHYLPARABEN), čo je však normálne, keďže je tu kaviár. Všetky látky živočíšneho pôvodu treba stabilizovať tak, aby mali nejaké účinky a boli pre pokožku bezpečné. Žiadne námietky proti nemu nemám.

Moje skúsenosti

Gél má veľmi pekné a praktické balenie. Dodáva sa v tube so zúženým hrdlom a zošikmeným koncom, čo umožňuje šikovnú aplikáciu. Škatuľka má zlaté logo Planet Spa a je čiernej farby, takže písmo na nej krásne vynikne. Ale nič sa z nej nedozviete. Nie je tam absolútne žiadna informácia o tom, čo máte od masky čakať. Opäť preklady do bulharčiny, rumunčiny, ale nič o produkte. Dala som si tú prácu a pozrela jeden starší katalóg a tiež sa tam nič nepísalo. Na internete (keď poriadne dlho hľadáte produkt na dosť neprehľadnej stránke spoločnosti) sa píše len toľko: "Vyhladzuje vrásky, redukuje opuchy a upokojuje jemnú pleť v oblasti očného okolia." Za toto teda pôjdu body dolu. Ak by som sa mala rozhodovať len na základe informácií, gél nekúpim.


očná maska Luxuriously Refining značky Avon a jej applikátor

Gél má zvláštnu farbu, ale príjemnú. Keďže je ružový (asi tá sľuda bola taká), tak optické krytie asi čakať nemožno, to by museli byť skôr modré alebo nejakej inej chladnejšej farby, v každom prípade gél vyzerá pekne. Šla som na slniečko, aby ste aspoň trošku videli jeho farbu a tie trblietky.


trblietavý efekt očnej masky Luxuriously Refining značky Avon


Nechápem veľmi, prečo to má byť maska. Gél má typickú chladivú konzistenciu a jeho štruktúru tvorí CARBOMER, ktorý sa väčšinou nenecháva na pokožke. V tejto vysokej koncentrácii by som skôr čakala, že sa bude po niekoľkých minútach maska zmývať. Keď som gél testovala na chrbte ruky a po zaschnutí pokožku pretrela prstom, zlupoval sa. To gély tohto typu robia. Našťastie, na oči dávame len kvapku, takže keby sa aj počas dňa maska olúpala pod mejkapom, zrejme si to nikto nevšimne. To by teda malo byť OK.

Tým však končí moja rozpačitá chvála-kritika. Na očiach mi totiž nevykonala maska absolútne nič. Ničové nič ani po mesiaci používania. Okrem toho, že na chvíľku chladila, žiadny zázračný účinok na opuchy sa nekonal. Ja som sa do jej skúšania pustila práve preto, že som čakala aspoň nejaké upokojenie mojich očí a hydratáciu. Nepotrebujem ešte pred dosiahnutím 40-tky vyzerať ako päťdesiatnička. Teraz mám 31 a denne hľadím do počítača aj 12 hodín. Po tej dlhej práci s počítačom si chcem dopriať nejakú lepšiu starostlivosť, ale maska naozaj neoslnila. Opuchy nemizli a ani hydratácia nič moc. Teda skôr nič ako nič moc. Ako som mala pod očami šupinky ráno, tak aj večer. A neboli to šupinky gélu, ale šupinky kože, ktorá už predtým bola nie úplne OK na dotyk a teraz ostala ešte suchšia. To by sa pri ničom, čo obsahuje HA a omega kyseliny nemalo stávať.

Moje hodnotenie masky:
Textúra: hladká, gélová, pomerne rýchlo sa vstrebáva a zasychá, má jemné trblietky
Vôňa: typická gélová, nie nepríjemná, taká neutrálna a v pohode
Hydratácia: 2
Výživa a premastenie pleti: 1 
Celková spokojnosť: 3
Cena: 7,70 EUR za 15ml, v zľave vraj 3,90 EUR 


celkové hodnotenie - slovom

PRIEMERnÝ

obal / prezentácia výrobku
krátkodobá účinnosť
účinnosť v dlhodobom horizonte
hydratácia
výživa pokožky
vôňa
pomer kvalita / cena
celkové hodnotenie

Prečo je to tak? Odpoveď som nemusela hľadať dlho. Zrejme ste si všimli, že veľa značiek neuverejňuje zoznam ingrediencií. Avon tiež patrí medzi ne. Už dlhšie uvažujem, prečo to výrobcovia robia a prečo sa žiadny internetový obchod neodváži sám od seba zverejňovať zloženie. Zrejme na to je nejaký zákon a preto pre istotu nefotím obaly so zoznamom a radšej ingrediencie takto pracne rozpisujem. Nestojím o problémy. Takže k tomu vysvetleniu. Metylparabén ako konzervačná látka je uvedený na 9. mieste (z celkového počtu 19 ingrediencií). Na 16. mieste je HA, na 17. mieste je kaviár a na 18. mieste, čiže predposledný je kelp. Neviem, od akej spoločnosti Avon odoberá extrakt z kaviáru, ale väčšina substancií obsahuje butylén glykol a kaviár v nejakom pomere a ich odporúčaná koncentrácia v kozmetických produktoch je 5 - 10%. U kyseliny hyaluronovej sú percentá niekde medzi 0,01 až 0,05%.  Lepšie produkty môžu obsahovať aj 0,03%. Prečo som spomínala parabén? Lebo je to konzervačná látka a na tie existujú európske normy. Asi by sa nenašiel výrobca, ktorý by sa opovážil ich prekročiť. Ani my v lekárni sme do prípravkov pre pacientov nenatrieskali 20% parabénu. Aj k totálne nestálym antibiotikám sa dávajú maximálne 3% a to ešte preháňam. Kozmetika je prísnejšia. Konkrétne táto norma uvádza percento medzi 0,4 - 0,8%. 

Neznášam rátanie. Nemám na to hlavu a nikdy som matematiku neuplatňovala pri rozhodovaní, čo na svoju pleť dám a čo nie. Ale teraz mi to nedá. Čisto matematicky, aj keby množstvo všetkých ingrediencií za parabénom bolo rovnaké (čo asi sotva bude), tak toho kaviáru tu máme 6x menej, než je minimálna odporúčaná dávka 5%. Takže už sa ničomu nečudujem a s gélom sa lúčim. Keď neurobil zázrak po mesiaci, tak nezaúčinkuje ani po roku či celom storočí. A to som bola v hodnotení ešte mierna. Za výživu som mala chuť nedať ani jedného motýlika.

Ďalšie sklamanie od tejto značky. Ešte sa chystám testovať hydratačnú masku s olivovým olejom. Tá bude dúfam lepšia. Ak niekto má nejaké námietky či upozornenia týkajúce sa masky, tak ma prosím varujte.
ZDIEĽAJTE:

4 komentáre :

  1. :D kuk sem
    Inak zaráža ma, že v katalógoch ho prezentujú ako očný gél a nie ako masku!
    Inak tú olivovú pleťovú masku chcem vyskúšať už dávno, tak som zvedavá ;).

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Osobne si myslim, ze je jedno ci zlozenie odfotis, alebo prepises. Ak by firma nechcela aby niekto zverejnoval ich zlozenie na webe, musela by podla mna napisat na skatulku upozornenie. Internetovym obchodom sa akurat nechce prepisovat zlozenie na web.
    Kaviareň u mačky

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som zasa toho názoru, že by mi asi nerobili kvôli fotke nejaké problémy, ale riskovať to nechcem. Napríklad taký L'Oréal Paris bude mať celkom isto nejakú vyhlášku, ktorá obchodom bráni dávať zloženia online. Ja totiž vídam na internete veľa obchodov, ktoré vcelku poctivo uverejňujú zloženia, no keď príde na L'Oréal, tak INCI veľmi často chýba. Obchody dávajú len to, čo má na stránke aj sám výrobca a ostatné sa neopovážia. To isté platí pre značky patriace pod Estée Lauder. Tam tiež všade vidíš len Key Ingredients a všetko ostatné zahmlené. Teraz po tom pátrať nejdem, ale matne si spomínam, že na niekoho stránkach sa dokonca aj píše, že keď chceš informácie o výrobku, musíš poslať email. Neviem, či to bol Maybelline, alebo kto z L'Oréalu. Najnovšie už nelepia ingrediencie ani na produkty. Keď sa ohradíš, povedia ti, že obchod má papiere a na požiadanie ti dovolí do nich nahliadnuť. Minule mi takto odpísal aj Rimmel na moju otázku (ktorý doteraz INCI na UK stránke vždy zverejňoval). Bude to zámer výrobcu, nie lenivosť obchodov. Nechcú, aby ľudia do toho príliš videli.

      Odstrániť
  3. Ak by to tak bolo, tak coskoro zacnu riesit to, ze sa zlozenie zverejnuje na blogoch. Zaujimave. Netusila som o tom.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes