Radox: pena do kúpeľa Sleep Easy

Preorientujte sa z pohotovostného režimu Stand-By do režimu Off. Aby sa telo zregenerovalo, potrebuje spánok a to minimálne v trvaní 6 - 8 hodín. To sa ľahko povie, ale ťažšie realizuje. Však kto by mal zaspať po tých krvákoch, negatívne ladenom spravodajstve a iných volovinách, čo dávajú večer v televízii? Pomôcť by vám mohla vaňa plná voňavej peny.

Na jeseň som vás konečne po rokoch zoznámila s penou, ktorá naplnila môj kúpeľ bublinkami v rôznych kútoch Európy. Nepoznáte však jej kamarátku, ktorú si beriem ako súčasť mojej povinnej výbavy na športovo-relaxačné akcie, aby sa mi po dňoch plných vzrušenia lepšie spalo. Pena s rumančekom pravým a jazmínom.

Obsahové látky peny:
 
Mohla by som vám tu zasa básniť o peničoch (lauretsulfát sodný), čistiacich a pH upravujúcich látkach (chlorid sodný, laktát sodný), ale to sa už budem donekonečna opakovať, takže túto kapitolu dnes preskakujem. Zamerajme sa radšej na látky, ktoré sú pre nás podstatné. 

Rumanček (CHAMOMILLA RECUTITA EXTRACT), rovnako ako všetky kvietky podobné astričkám, má všestranné použitie a zoznam dobrých vlastností nekončí liečivým pôsobením na kožu. Dnešný moderný človek je takmer neustále pod tlakom. Stres máme v škole, v práci a pri takmer každej bežnej činnosti, ktorá sa nám nedarí a ktorá nie je úplne v súlade s našimi predstavami. Stres síce vyčerpáva a sme z neho unavení, zato myšlienky... tie už človeku spať nedajú. Kamilky sú známe tým, že poľavujú tlak vyplývajúci z týchto nepriaznivých okolností a bránia depresiám, z ktorých by vás inak okamžite rozbolela hlava. Že sa to nápadne podobá na príznaky migrény? Žiadna náhoda. Kamilky, ale aj sedmokrásky a margarétky sa na migrénu skutočne používajú. Všetky spomínané rastlinky sú z tej istej čeľade (čeľaď astrovité). Ale to nie je všetko. Rumanček pomôže i tým z nás, ktoré zvykneme trápiť okolie (i seba) citovými výlevmi a zvaľujeme vinu na menopauzu alebo PMS. Málokto o rumančeku vie, že jeho vôňa nám pomáha zvládať aj vypäté emociálne stavy zapríčinené hormonálnou nerovnováhou. Skúste si niekedy privoňať k čaju a uvidíte, že je to tak. Ak teda máte (ľudovo povedané) nervy, alebo sa vám nedá spať, než by ste pochodovali po dome/byte ako diktátor, ľahnite si vo vane a bude vám lepšie. Keď už som však zabŕdla do toho externého používania, mala by som sa zmieniť aj o tom, čo kúpeľ spraví s pokožkou. Kamilky pomáhajú napríklad pri hojení rán a navodzujú upokojenie nielen emociálne, ale aj upokojenie pokožky a slizníc, čiže by vedel pomôcť aj na ženské problémy. To je dané látkou zvanou bisabolol, pretože to ona si to môže pripísať za zásluhu.

Bisabolol (BISABOLOL) bol pridaný aj navyše. Je to terpén, ktorý je primárnou zložkou éterického oleja a má úžasnú kvetinkovú vôňu. To on sa z vašej šálky vznáša do vzduchu a tak krásne vonia. Ak ho niekto použije do svojej kozmetiky, obvykle tým sleduje docielenie prírodnej vône a tlmenie podráždenia pokožky (to býva spôsobené baktériami, alergiou, zvýšenou citlivosťou, všeličím). No fakticky robí omnoho viac, než sa očakáva. Bisabolol zlepšuje vstrebávanie látok, z ktorých sa tým pádom stávajú hodnotnejšie a účinnejšie liečivá, preto rozumný výrobca tento jeho prínos využije. Písalo sa to v štúdii z januára 2010 s názvom A Review of the Application and Pharmacological Properties of α-Bisabolol and α-Bisabolol-Rich Oils. Autori sú Guy P. P. Kamatou, Alvaro M. Viljoen a nájdete ju na internete. Ak viete dobre po anglicky, prečítate si ju tu.

Jazmín (JASMINUM OFFICINALE EXTRACT), ktorý sa často na Slovensku nesprávne píše ako jasmín, je výborným kamarátom spánku, ale aj iných činností vykonávaných v posteli. :-) Ak niekto povie názov tohto nežného bieleho kvetu, skôr sa vám vybaví to druhé, no štúdie hovoria, že jazmín pôsobí výborne na úzkostné stavy (Dr. Bryan Raudenbush: Effects of jasmine scent on sleep quality and post-sleep cognitive performance - článok tu) a prispieva ku kvalitnejšiemu spánku. Nejde ani tak o kvantitu, ale skôr to, aby ste naozaj zaspali a celú noc sa neprebúdzali. Zoberie vám skrátka trošku z toho vášho prebytočného elánu a zaženie úzkosť*. Dokonca sa ukázal byť oveľa efektívnejší než levanduľa, ktorú všetci stále staviame na piedestál v účinkoch na nervy. 

- - - - - - - - - - - - - - - - 
*Kto by nevedel, aký je rozdiel medzi úzkosťou a depresiou, tak depresia je pocit beznádeje, ktorú vyvolali známe príčiny, zatiaľ čo úzkosť nemá jasný dôvod. Proste sa bojíte a ani neviete, čoho. 

Z tohto zloženia vyplýva, že čokoľvek vám nedovolí zaspať (bolesť, úzkosť, hnev, priveľa energie, podráždená pleť, depresia), kombinácia vôní, ktorá bola navrhnutá konkrétne pre túto penu do kúpeľa, by vám s navodením pokojného spánku mala pomôcť. A nielen vône...

 
Moje dojmy z používania:

Naposledy so mnou pena cestovala odliata v malej fľaštičke do Tatier, lebo tam je človek po športe plný príjemných pocitov, srdce mu nadšením pumpuje krv o preteky a vozí do celého tela kyslík. Ak sa k tomu pridá ešte aj príjemná spoločnosť, na to môžete vziať jed, že vám endorfíny nedovolia tak skoro zaspať. Už lepšiu akciu na presviedčanie o svojich účinkoch pena nemohla dostať, lebo ako viete, do hôr sa vyráža zavčasu, kým je obloha jasná, nie pred obedom. Než by som mala ležať v posteli s myslením na plné obrátky a ráno chodiť ako mátoha, ľahnem radšej do vane. Bylinky si so mnou vždy nejako poradili.  Aj tieto. Naozaj sa mi po kúpeli lepšie spí. Tá vôňa je super.

Pena do kúpeľa Sleep Easy pení tak, ako má a vonia vskutku príjemne. Jej primárne určenie je navodiť relax a nemá v zložení výživné oleje, takže na rozdiel od Moisture Soak, táto nejako nevyživuje. Ani nemá také mliečne sfarbenie, je čisto priesvitná. No zasa ani nevysušuje pokožku. Jedine, že by ste ležali v tej vode pridlho. Len pozor, pokiaľ je vaše telo unavené, dajte radšej menej vody. Bylinky netreba podceňovať. Veľa ľudí už vo vani zaspalo a to sa s rumančekom a jazmínom stať môže.

Mám však aj drobné výhrady. Napríklad som nie celkom stotožnená so syntetickým parfumom a farbivom, ktoré dáva kúpeľu trošku sýtejší odtieň než pena Moiture Soak. Som si istá, že sa nájdu ľudia s alergiami na tieto látky. Podotýkam ale, že oboje sa v kozmetike používa pomerne často. Farbivom je vylepšený pomaly každý tretí a vôňou každý druhý prípravok gélovej konzistencie na osobnú hygienu či úpravu vlasov. Najčastejšie sa stretávam s látkami ako HEXYL CINNAMAL a BUTYLPHENYL METHYLPROPIONAL. Aj vy ich pravdepodobne budete mať vo svojich šampónoch a sprchovacích géloch. Preto nepredpokladám, že by ste mali mať problém práve s touto penou.

Moje hodnotenie peny Sleep Easy:

Textúra: gélová, stredne tekutá
Hydratácia:
5
Výživa pokožky: 2,5
Vôňa: pre mňa veľmi príjemná a kvetinová, primerane silná
Celková spokojnosť:
9 (bod som vzala za tú farbu a slabšiu výživu)
Cena: do 4 EUR za 500ml


celkové hodnotenie - slovom
VYNIKAJÚCA
obal / prezentácia výrobku
http://nd06.jxs.cz/975/838/605c5a7dfd_92820937_o2.jpg
hydratácia pokožky
http://nd06.jxs.cz/975/838/605c5a7dfd_92820937_o2.jpg
výživa pokožky
http://nd06.jxs.cz/113/293/47d145e50c_92820931_o2.jpg
tvorba peny
http://nd06.jxs.cz/975/838/605c5a7dfd_92820937_o2.jpg
zloženie
http://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg
vôňa
http://nd06.jxs.cz/852/099/6a8e3693f4_92820935_o2.jpg
pomer kvalita / cena
http://nd06.jxs.cz/852/099/6a8e3693f4_92820935_o2.jpg
celkové hodnoteniehttp://nd06.jxs.cz/852/099/6a8e3693f4_92820935_o2.jpg

Ak neviete zaspať, určite ju vyskúšajte. Už samotný kúpeľ urobí vystresovanému človeku dobre. Čo potom taký voňavý kúpeľ? To jednoducho musí fungovať.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes