Bioderma: porovnanie krémov Sébium

Sébium Global, Sébium AKN Fluid, Sébium Pore refiner a mnoho iných... Vybrať si z toho obrovského množstva krémov na akné - ťažká to úloha. A ešte horšie rozlíšiť od seba krémy Bioderma. Každý je iný, každý má iné zloženie, inú štruktúru, veľa textu na bočnej strane škatuľky a keď budem trošku kritická k ľuďom, ktorí tieto krémy predávajú, tak pre mnohých predávajúcich je toto ešte stále španielska dedina. Podávam vám preto pomocnú ruku.

Akné mení príjemné pocity z výjazdu medzi ľudí na stavy beznádeje. Sedíte pred zrkadlom, zhrozene sledujete mokvajúce alebo zasýchajúce vyrážky a uvažujete, čo s nimi. Isteže, na čas vás možno spasí mejkap s gélovou konzistenciou. Žiaľ, aj ten najlepší mejkap na akné sa viac ako pár hodín neudrží v perfektnom stave a to som ich vyskúšala viac ako dosť. A vtedy prichádzajú na pomoc krémy.

Nie, krémy vôbec nie sú zbytočné. To nie je výmysel výrobcov, ktorí sa len všemožne snažia predať čo najviac svojich prípravkov. Ak ste toho názoru, že na boj proti akné stačí len pravidelné čistenie pleti gélmi, maskami a micelárnymi vodami, potom ste na omyle. Vo vašich póroch nie je mejkap, ale oxidované sébum (kožný maz) a to ich upcháva. Pleť preto nestačí len čistiť, liečiť a likvidovať tak následky akné (ako nám zvyknú radiť aj naši slávni lekári, ktorí vám napíšu len kopec vodičiek a liečebných prípravkov), ale treba ju aj správne ošetrovať, vyživovať a hlavne postarať sa o odstránenie príčiny lesku a tým i vzniku akné. O tomto probléme som podrobnejšie písala v článku Niekoľko faktov o mastnej a zmiešanej pleti. Ak ste ho čítali, potom už viete, že na akné vplýva viacero faktorov a pleti pomáha nielen čistenie, ale aj stimulácia, aby si netvorila neprimerane veľa mazu. Dnes sa teda budeme venovať práve tejto problematike.

Keby ste teraz prišli do lekárne a pozreli na policu s prípravkami Sébium, asi by ste ostali v nemom úžase. Tých škatuliek s 30ml krémami je tam neúrekom, všetky majú nápis Sébium a nejaký prívlastok. Ja budem teraz písať o troch krémoch, ktoré som na sebe vyskúšala a poviem vám, aký je medzi nimi rozdiel. Začneme zložením.

Ako vidíte, všetky tri obsahujú kyselinu salicylovú (SALICYLIC ACID). Jej prírodným zdrojom je vŕbová kôra a miernou úpravou tejto látky vznikol aj náš slávny liek proti teplote a bolesti - Aspirín. Látka má protizápalové účinky a keratolytický účinok - rozpúšťa odumreté bunky, čiže pekne vyhladí drsné okraje strupov tvoriacich sa v štádiu hojenia a zjednocuje odtieň pleti.

V prípravkoch Sébium AKN Fluid a Sébium Global máme kyselinu salicylovú kombinovanú s kyselinou získavanou zo sladkého drievka (GLYCYRRHETINIC ACID). Aj táto učinkuje na pigmentové fliačiky, zabraňuje zhrubnutiu pokožky a súčasne vykonáva kontrolu nad tvorbou kožného mazu, pričom predchádza aj vzniku atopického ekzému, ktorý občas býva nepríjemným následkom dermatologickej liečby akné. Táto však chýba v krémiku Sébium Pore refiner. Výrobca nemal dôvod pridávať ju, nakoľko tento krém už obsahuje iné látky podobného charakteru (komplex Fluidactiv) a primárne je určený na sťahovanie pórov.

Do tejto skupiny látok regulujúcich kožný maz patrí extrakt z listu stromu zvaného ginkgo biloba. Extrakt z ginkga (GINKGO BILOBA LEAF EXTRACT) a glukonát zinku (ZINC GLUCONATE) majú protizápalové účinky, tlmia aj neželané lesknutie sa pokožky, keďže regulujú tvorbu kožného mazu. Pôvodne som si myslela, že obe látky sú súčasťou komplexu, no keďže nám v kréme Pore refiner chýbajú, zrejme tento komplex tvorí špeciálne upravené ginkgo a zlatá riasa.


Účinné látky, ktoré som uviedla v prvej časti tabuľky vykonávajú všetky tieto úlohy:
  • vyhladzujú, zvláčňuje pokožku a potláčajú vznik jaziev (salicylová kyselina)
  • upokojujú pokožku, udržiavajú kvalitu kožného mazu, zabraňujú jeho oxidácii a tým aj opätovnému upchávaniu pórov (extrakt z ginkga, manitol, xilitol, ramnóza a frukto-oligo sacharidy)
  • prinavratia pokožke jej prirodzenú obranyschopnosť, chránia ju pred UV žiarením a poškodením bunkovej DNA (extrakt zo zlatej riasy Laminaria Ochroleuca)
  • hydratujú pokožku (voda a glycerín)
V tabuľke som krémy zoradila trošku inak, ako ste ich videli na obrázku, aby som ukázala rozdiely.


Sébium AKN Fluid
Sébium Global
Sébium Pore refiner
Zloženie:
AQUA/WATER, GLYCERIN, SALICYLIC ACID, GINKGO BILOBA LEAF EXTRACT, LAMINARIA OCHROLEUCA EXTRACT, MANNITOL, XYLITOL, RHAMNOSE, FRUCTOOLIGOSACCHARIDES,
Zloženie:
AQUA/WATER, GLYCERIN, SALICYLIC ACID, GINKGO BILOBA LEAF EXTRACT, LAMINARIA OCHROLEUCA EXTRACT, MANNITOL, XYLITOL, RHAMNOSE, FRUCTOOLIGOSACCHARIDES,  
Zloženie:
AQUA/WATER, GLYCERIN, SALICYLIC ACID,  GINKGO BILOBA LEAF EXTRACT, LAMINARIA OCHROLEUCA EXTRACT, MANNITOL, XYLITOL, RHAMNOSE, FRUCTOOLIGOSACCHARIDES,
CITRIC ACID,  ZINC GLUCONATE, SILICA, GLYCYRRHETINIC ACID,
CITRIC ACID,  ZINC GLUCONATE, SILICA, GLYCYRRHETINIC ACID,
SILICA
Zložky naviac:
ALLANTOIN
Zložky naviac:
BAKUCHIOL, SQUALANE,
Zložky naviac:
FOMES OFFICINALIS (MUSHROOM) EXTRACT, CHLORPHENESIN
15,79 € za 30ml
15,79 € za 30ml
14,79 € za 30ml

Krémy Sébium Global a Sébium AKN Fluid okrem už zmienenej kyselinky zo sladkého drievka obsahujú aj kyselinu citrónovú, ktorá má popri antioxidačných (konzervačných) účinkoch aj čistiaci a odmasťujúci efekt.

V druhej časti tabuľky vám určite udrela do oči látka zvaná kremeň (SILICA). Pýtate sa, prečo som ju nezaradila k účinným látkam? Ono to je preto, lebo kremeň sa nedá považovať za účinnú látku. Vo väčšine prípravkov slúži len ako technická pomocná látka. Nájdete ho napríklad v dezodorantoch, púdroch a mejkapoch. Už tušíte, čo je jeho úlohou? Kremeň je pohlcovač nadmernej vlhkosti a kožného mazu. Prípravok nám stabilizuje, pokožka sa menej leskne, no nedokážeme o nej povedať, že je aj zdravšia. V každom prípade ho tu určite nemáme zbytočne. Nikto sa predsa nechce lesknúť.

Prejdime teda k poslednému riadku, kde sa spomínajú zložky pridané ako bonus a ktoré nám vlastne napovedajú aj to, aký bude výsledný efekt.


 Sébium AKN Fluid je obohatený o alantoín (ALLANTOIN). Je to úžasná vec, keď príde potreba upokojiť vysoko podráždenú a začervenanú pokožku. Získava sa z kostihoja lekárskeho a obsahuje ho aj borák lekársky, ktoré sú špičkami v liečbe akýchkoľvek kožných problémov. Alantoín zmäkčuje pokožku, umožňuje jej prijímať viac vlhkosti, čím sa stáva lepšie hydratovanou, hojí ekzémy, popáleniny i vredy. Preto je Sébium AKN Fluid mimoriadne vhodný na stavy, kedy sa zahnisané hlavičky na póroch zapálili, alebo aj otvorili a potrebujete ich čo najskôr zahojiť - čiže vyslovene komedónne akné. Ja som tento problém mávala a aj preto sa mi tento fluid zdal pre mňa o niečo vhodnejší ako krém Sébium Global. Používala som ho vždy v kombinácii so sérom, micelárnou vodou a čistiacim gélom Sébium.


Sébium Global je nám vylepšil bakuchiol (BAKUCHIOL) a skvalán (SQUALANE). O bakuchiole ste určite ešte nepočuli. Ide o novú molekulu s antioxidačným účinkom a štruktúrou podobnou vitamínu E, ktorý považujeme za silný antioxidant a vitamín krásy. Ako viete, kožný maz obsahuje lipidy, ktoré pôsobením vzduchu oxidujú, neskôr sa pór v dôsledku podráždenia uzavrie a nastupuje zápal. Bakuchiol tomuto všetkému predchádza a zároveň predchádza znehodnocovaniu skvalánu (SQUALANE) - prirodzenej súčasti ochranného filmu pokožky a teda aj kožného mazu. Skvalán potrebujeme tak, ako potrebujeme vodu a jedno bez druhého sa v pokožke neudrží, preto je fajn, že ho v tomto kréme máme. Tým dupľom fajn pre tých, ktorí majú neustále potrebu kydať na svoju pokožku prípravky s alkoholom a tejto prirodzenej ochrany sa zbavovať, čím pokožka pokračuje vo vysýchaní aj po tom, ako na nej alkohol prestane pôsobiť. Ak ste už takúto chybu urobili a teraz plačete nad rozliatym mliekom, skúste si kúpiť micelárnu vodu, krém Sébium Global a krém Sébium Hydra. Pokožku dostanete do pôvodného stavu raz dva. Tento krém je skvelou prevenciou, no na potlačenie nastupujúceho akné sa mi neosvedčil. Na záchranu pred katastrofou odporúčam Sébium Sérum a na doliečenie radšej Sébium AKN Fluid.


Sébium Pore refiner je vylepšený extraktom z huby a prídavkom zrejme maličkého množstva chlórfenezínu. Nebojte sa, nepreskočí vám z nej. Nie je to žiadna halucinogénna huba, ale jedna z najväčších a najdlhšie rastúcich húb na svete (FOMES OFFICINALIS (MUSHROOM) EXTRACT). Jej terapeutické využitie sa našlo v liečbe chorôb dýchacieho ústrojenstva ako astma, zápal pľúc a tuberkolózy. Neskôr sa ukázal aj jej vplyv na pokožku. Svojim vysokým obsahom rastlinných proteínov obnovuje obrannú funkciu kože, zjednocuje tón a textúru pokožky a súčasne pôsobí adstringentne - čiže sťahuje póry. Aby sa toto sťahovanie dialo v súlade s prirodzenými pochodmi, na usmernenie výrobca pridal aj chlórfenezín (CHLORPHENESIN). Domnievam sa, že jeho význam je presne tento. Toto liečivo má totiž na ľudské svaly relaxačné účinky. Blokuje impulzy, ktoré nervy posielajú do mozgu, čím sa sval zbavuje napätia. A preto (na rozdiel od iných adstringentných toník a vodičiek) pri používaní krému Sébium Pore refiner necítime žiadnu nepohodu. To ani vtedy, keď naň aplikujeme mejkap, preto sa tento krém hodí aj na liečbu nadmerného mastenia pokožky (keď ešte nevzniká akné, no póry sú rozšírené a viditeľné) a aj ako skvelý podklad pre mejkap.

Moje hodnotenie krémov spolu s popisom vlastností a krátkou prehliadkou ostatných krémov Sébium som popísala v tomto pokračovaní článku.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes