Garnier Mineral: tuhý anti-perspirant InvisiCool 48h

V kategórii dezodorantov som už obohatila tento blog o jeden výrobok šetrný k zdraviu. Mám za to, že aj keď sa tieto výrobky môžu zdať neúčinné, vaše telo vám za ne môže poďakovať. Tentokrát som siahla po tuhom anti-perspirante, ktorý vyzeral, že zapadne presne do kategórie mnou vyhľadávaných výrobkov, no je to skutočne tak?

 Zo zásady sa vyhýbam všetkému, čo má na obale zoznam ingrediencií a v ňom akúkoľvek zlúčeninu hliníka. Nie raz som čítala, čo za škodlivú vec to je. Čo je na alumíniových soliach také zlé? Majú jednu nepeknú vlastnosť. Ako každá soľ, aj táto soľ reaguje na vlhkosť. Na jednej strane zabráni nadprodukcii potu, no na druhej strane v tomto vlhkom prostredí urobí chemickú reakciu, ktorej výsledkom sú zhluky častíc. Tie môžu podráždiť jemnú pokožku, ale aj úplne upchať potné žľazy. Nám sa zdá prípravok vysoko účinný, lebo sa už vôbec nepotíme, ale v skutočnosti naše telo nútime chladiť sa inak. Telo musí naše rozhodnutie tolerovať až do času, kedy vlezieme do sprchy a teplá voda vykoná čiastočnú nápravu. Poviete si: "Však o to mi ide, ja sa nechcem potiť!". Ale vlastne by ste sa mali pýtať: "Čo sa bude diať, ak budem používať takéto dezodoranty stále?". Nejdem to rozoberať v tomto článku. Na "strašenie" mám svoj druhý blog a keď som už načala túto tému, verte, že sa k nej čoskoro (a možno aj dnes) vyjadrím. :-) Teraz sa poďme pozrieť na minerálny anti-perspirant Garnier, i keď... slovo "mineral" tu nie je úplne oprávnenie.


Pozerám prvú účinnú zložku a teším sa. Dimetikón (DIMETHICONE), heuréka. Je to látka absorbujúca vlhkosť, teda zatiaľ fajn.

S prečítaním ďalšej (hneď tretia v zozname) nadšenie pominulo. ALUMINIUM ZIRCONIUM TETRACHOROHYDREX GLY je látka, ktorú by som v minerálnom anti-perspirante nájsť nechcela. Ako ste už pochopili, je to zlúčenina hliníka. Klame nás výrobca? Nie, však on nikde nepíše, že je to minerálny anti-perspirant. Je to "tuhý anti-perspirant" z rady Garnier Mineral, ktorá okrem alumínia obsahuje AJ minerály. Malým bezvýznamným PLUS je fakt, že práve táto zlúčenina je o niečo menej škodlivá ako iné hlinité soli. Menej dráždi pokožku a je menej toxická po vdýchnutí. To však stále nič nemení na tom, že ide o hliník.

Máme tu aj ďalšie absorbčné látky ako perlit (PERLITE) a hydroxid vápenatý (CALCIUM HYDROXDE), ktorý je tu tiež kvôli úprave pH. Ešte spomeniem nejaké vosky na vyhladenie povrchu pokožky, ale tým svoje pripomienky k obsahu končím. Chýba mi tu niečo dezinfekčné a niečo na upokojenie podráždenej pokožky. Pach potu prekrýva jemná parfemácia, čakala by som však antibakteriálne látky. Tie by urobili lepšiu službu.

Účinok anti-perspirantu hodnotím pozitívne, keď beriem ohľad na zníženie tvorby potu. Bežnú rýchlejšiu chôdzu a zvýšené množstvo pohybu som zvládla bez potenia, no rozum mi nahovára, že v tom má prsty hliník a nemala by som sa priveľmi tešiť. Používam ho jedine pod oblečenie, nikdy nie na odhalené podpažie pri cvičení, aby som sa vyhla inhalácii častíc, ktoré nepriľnú k pokožke, alebo sa z nej odlúčia. Nevedno, koľko tam toho je, pretože po nanesení na pokožku je viac práškový ako krémový.  

Výrobca mal pravdu v tom, že nezanecháva biele škvrny, ale nesmiete dať hrubú vrstvu a musíte ho nechať dobre zaschnúť. Či pokožka dýcha, to spoľahlivo posúdiť neviem, no úplne nenápadný určite nie je. A to teraz nepíšem preto, že viem o tom hliníku. Poviem pravdu, výrobok som kúpila v časovej tiesni. Čakalo ma dôležité stretnutie a zabudla som sa doma nastriekať svojim obľúbeným dezodorantom, preto som vbehla do supermarketu a hľadala niečo, čo by na mňa pôsobilo dôveryhodne. Po natretí anti-perspirantom som sa síce prestala potiť, ale hodnú chvíľku som ho cítila.

Moje hodnotenie výrobku:

Výdrž: výborná, pri zvýšenej fyzickej záťaži dobrá (bez potenia asi 6 - 8 hodín)
Vôňa: neutrálna púdrová, takmer ju necítiť, čo môže byť výhodou. Ak si dáte parfém, vône sa nebudú miešať a prekrývať jedna druhú.
Celková spokojnosť: 5 (body strhávam za zloženie, obal zakrývajúci zoznam ingrediencií, mierne zavádzajúci názov a sľuby, že bez potenia vydržíme 48 hodín, lebo to ani náhodou nevydržíme)
Bežná cena: okolo 2 - 2,50 EUR

Cena:

celkové hodnotenie - slovom

VEĽMI DOBRÝ

obal / prezentácia výrobku
krátkodobá účinnosť
účinnosť v dlhodobom horizonte
zloženie
odolnosť voči oteru a bielym škvrnám
vôňa
pomer kvalita / cena
celkové hodnotenie




Nie som nevšímavá. Tentokrát musím obviniť výrobcu. Niektoré značky zaviedli novú módu. Prídete do obchodu, vezmete produkt do rúk, otáčate ho všakovako, no nevidíte zloženie. Európske normy však prikazujú, aby spotrebiteľ mohol kedykoľvek uplatniť svoje práva a dozvedieť sa obsah. Preto značky buď umiestňujú zoznamy výrobkov (tzv. INCI) na oficiálne internetové stránky, dávajú ich do obchodov, alebo ich lepia priamo na výrobky. Ako však na malú plochu dostať čo najviac informácií? Odpoveďou sú dvojité etikety. Jedna etiketa je prelepená druhou a na krycej etikete je farebne označený roh, ktorý môžete zachytiť a vršok odlepiť. Super riešenie. Vlk sa nežral a koza ostala celá. Norma je splnená, no vy sa tak či tak nedozviete, čo kupujete, lebo ingrediencie v zásade bývajú zakryté. Kto by sa odvážil v nejakom obchode odlepovať nálepku? 

Aj ja som dôverovala slovu "Mineral", výrobok kúpila a nálepku odlepila až doma. Až potom mi bola odhalená celá pravda. Už si celkom isto nekúpim nič, čo sa volá "anti-perspirant" bez toho, aby som si niekde "vygooglila" zloženie. Anti-perspirant bez hlinitých zlúčenín evidentne doteraz nikto nevyrobil a ani tento nie je výnimkou. Ostanem ja pri tom svojom spreji. Ak ho však mienite použiť len príležitostne, môžete si ho kúpiť.
ZDIEĽAJTE:

3 komentáre :

  1. Taketo poucne clanky veronika kludne aj castejsie! Prezradis teda aky deo mas doma a si s nim spokojna??

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja nedám dopustiť na svoj La Roche-Posay fyziologický dezodorant, o ktorom som písala aj na tomto blogu. Keď nie je príliš teplo, naozaj mi stačí nastriekať sa raz. V horúčavách to bude asi 2x, no aspoň viem, že si neškodím.

      Odstrániť
  2. Tak tomuto sa hovorí článok!!! Zase som sa toho veľa dozvedela. Ďakujem a máš skvelý blog! Zbožňujem tvoje članky a už sa neviem dočkať dalšieho!
    A rada by som ťa pozvala na môjj nový blog :)
    nalensworld.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes