Makrónky a parížske rožky ľahko a rýchlo


Na svojom blogu Awards4beauty som nedávno zverejnila recenziu na vôňu Issey Miyake, ktorá vás vo svojej voňavej pyramíde poteší romantickými tónmi fialiek. Okrem nich vás ale prekvapia aj zaujímavé podtóny čerstvo upečených makróniek. Makrónky som piekla špeciálne kvôli recenzii a netušila, že recept na toto pečivo vzbudí taký záujem. Tak sa oň teda podelím.



Tento recept bol čistou improvizáciou. Netušila som, ako sa makrónky pečú a či ich budem vedieť z tohto cesta spraviť. Je to totiž recept na parížske rožky, ktorých základ má ale rovnakú chuť, vôňu i štruktúru ako majú laskonky a makrónky. Keby ste si na internete pozháňali recepty na makrónky i laskonky, zistili by ste, že aj pomery surovín sú zhruba rovnaké. Takže ja používam tento recept.


Na prípravu cesta i chutnej čokoládovej plnky potrebujeme:

3 vajíčka
150g kryštálového cukru + 5 polievkových lyžíc do náplne
1 polievková lyžica hrubej múky
80g mletých vlašských orechov
potravinárska farba, poprípade aj pár kvapiek vody
2 polievkové lyžice kakaa
200g masla
1 vanilkový cukor

Na polevu parížskych rožkov treba ešte:

100g čokolády na varenie
100g stuženého pokrmového tuku

Z tohto cesta som piekla len dvakrát a obidvakrát to dopadlo fajn. Snáď nebude vadiť, že mi k hotovým rožtekom mi chýba fotka. Mám len "polotovar". Už boli viac menej hotové, len bolo treba poliať ich ešte čokoládou a takú fotku už nemám. Nefotila som postupy. Pôvodne totiž nebolo v pláne zverejňovať recept. Článok vznikol až na váš podnet a fotografie v ňom sú z dvoch pečení. Prvýkrát som piekla len parížske rožky a fotku urobila, aby som do budúcnosti vedela, koľko rožtekov vyjde z jednej dávky (ak nerátam dva polámané) a zhruba veľkosť. A druhá fotka pochádza z druhého pečenia, kde sa už z toho istého cesta piekli aj makrónky. Fotka zachytáva čas pečenia. Takže poďme na to.

Takto sa to robí:


1. Jedno vajíčko si odložíme bokom a z tých zvyšných dvoch oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov bude cesto, zo žĺtkov a celého vajíčka plnka.

2. Z dvoch bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého po vyšľahaní pridávame cukor.

3. Ak idete robiť makrónky, nakvapkajte pár kvapiek tekutej farby, alebo nasypte pár zrniečok práškovej farby do pohára, kvapnite pár kvapiek vody pre rozpustenie, roztok pridajte do snehu a zamiešajte, kým sa nezafarbí celý sneh. Ak robíte parížske rožky, sneh farbiť netreba.

4. Teraz dajte v hrnci zohriať vodu a nachystajte si misku, ktorá dobre zapadne do hrnca. Ja používam kovovú a vodu nechám bublať len jemne. V miske sneh zahrievajte nad vriacim kúpeľom a jeho parou dovtedy, kým nezhustne. Sneh musí byť pevný, ale nie horúci. Len jemne teplý. Vodu nevylievajte, kúpeľ hneď použijeme pri príprave krému.

5. Do teplého snehu nasypte múku, orechy a pomiešajte.

6. Hmotu nalejte do cukrárskeho vrecúška a na plech vystlaný papierom na pečenie či fóliou nastriekajte malé rožky. Robte pritom také kľučky, ako keby šlo o poskrúcaného hada. Mne sa z tejto dávky podarilo urobiť dva plechy rožkov. Ak robíte makrónky, tak vytvarujte lyžicou také peniažteky. Býva na to aj špeciálna podložka, na ktorej sa aj pečú, ale ja nemám.

7. Pečte na 120 stupňov zhruba 22 - 25 minút. Upečené budú vyzerať presne takto.


To, že nie sú upečené, spoznáte, ak jednu nadvihnete a pozriete ju odspodku. Ak sú maškrtky upečené, ich spodok je hladký. Neupečené majú povrch pórovitý (ako tá zelená hore) a mierne sa lepia na papier.


8. Po upečení odložte maškrtky opatrne bokom aj s plechom. Pozor, sú veľmi krehké, takže nechajte ich radšej na chvíľku na tom plechu. Aspoň pár minút.

9. Vezmite druhú misku, do nej dajte vajíčko, zvyšné 2 žĺtky, vanilkový a kryštálový cukor (tých 5 lyžíc), kakao a opäť vyšľahajte nad vodným kúpeľom do stuženia. Táto zmes už ale nebude až taká tuhá ako bielková, tak sa nezľaknite. Môže byť tekutejšia. Potom ju odstavte a nechajte vychladnúť.

10. Do vychladnutej zmesi dajte zmäknuté maslo a vyšlahajte na krém. Ak robíte laskonky alebo makrónky, lyžižkou krém navrstvite a pospájajte ním jednotlivé tvary. Ak pripravujete parížske rožky, krém dajte dáme do cukrárskeho vrecka a nastriekamte ho cik-cakovito na parížske rožky a rožteky nechajte stuhnúť v chladničke. Bude to vyzerať zhruba takto.


11. Ak ste robili parížske rožky, nechajte v hrnci roztopiť čokoládu so stuženým tukom. Do čokolády rožky namáčajte a nechajte polevu stuhnúť. Ja som si každý rožtek položila na vidličku, vidličku zvdihla nad hrniec s čokoládou a lyžicou rožteky popolievala. Potom som len rožtek nechala skĺznuť z vidličky na papier a bolo.

A to je všetko. :-)

Je to pomerne ľahký recept na prípravu. Vyžaduje si len dve veci. 1. Aby ste vajíčka na cesto a plnku v tom kúpeli neuvarili a aby ste mali pevnú ruku, keď formujete tvary. Možno to nepôjde hneď ako po masle a ani vy nebudete mať každý rožtek rovnaký. Vidíte to aj na mojich fotkách. Tie prvé fotky sú z iného pokusu ako fotka posledná. Pri prvom pokuse som nemala všetky rožky úplne rovnako veľké, no to nevadí. Aj tak chutili výborne a bleskovo sa zjedli. :-)

Prajem dobrú chuť. :-)
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes