Ziaja: Goat's milk - telové mlieko s kozím mliekom

Na úvod musím poznamenať, že kozie mlieko je veľmi zdravé. Nielen pre náš imunitný systém a žalúdok, ale tiež pre pokožku. Naši predkovia ho síce nazývali elixírom krásy, no okrem Francúzov ani nebolo veľa národov, ktoré by sa špecializovali na výrobu kozmetiky, v ktorej by bolo základom. Výrobcov zrejme odrádzali strašiaci dnešnej modernej doby - alergie - a tak vôbec nevynakladali prostriedky na výskum. Ale to bola chyba.

Ako inak, po francúzskych značkách sa svojho remesla a svojej šance chopili poctiví poľskí hospodári. Prečo hovorím o poctivosti po všetkých tých potravinových škandáloch? Asi preto, lebo ja Poliakom ešte stále verím a tvrdím, že za zlú kvalitu by sme mohli skôr poďakovať našim obchodníkom, ktorí sú nenažratí. Nasilu dodávateľov nútia tlačiť ceny nadol, lebo čím nižšia nákupná cena, tým vyššia marža. Oni potom nemajú veľmi na výber. A čo tí nepoctiví? Tých nepoctivých takéto praktiky priam lákajú, aby si prilepšili. Veď za málo peňazí málo muziky. Ale na druhej strane sú takí podnikatelia, ktorí si svojich zákazníkov vážia a dodávajú im výhradne kvalitné produkty ničím neriedené a ničím nekontaminované. Ja mám takéto dobré skúsenosti nielen s poľskou kozmetikou, ale i s osivami, sadenicami, priemyselným tovarom a kadečím iným. Ceny sú priaznivé, pretože poctivý domorodec nepotrebuje na niečom zarábať dvojnásobok až desaťnásobok výrobnej ceny. Čo je v Poľsku drahé, to pochádza väčšinou od zahraničných značiek. Podozrivé, však? A tak to majú aj s domácou kozmetikou. Preto tie reči o nepoctivých Poliakoch berte s rezervou. Tých, čo poznám, sú poriadni makači s dobrým srdcom. Niečo si predajú len na svojom trhu, no tí väčší výrobcovia sú schopní plniť všetky tie náročné európske normy a potom to za svoje domáce ceny exportovať do zahraničia. A práve vďaka týmto dobrým a nie premršteným cenám vytrvalo dvíhajú mandle konkurentom. Presne taká je značka Ziaja. Povedala by som, že hodnota produktov je adekvátna hodnote zložiek a úsiliu vynaloženému na vývoj produktov, no stále si ich môžeme všetci dovoliť. Dnes napíšem o produkte, ktorý mi bol zaslaný na moje prvé testovanie v rámci spolupráce.

Výrobky s kozím mliekom značky Zjaja sú výsledkom niekoľkoročných farmaceutických expertíz, ktoré sa konali v dobre vybavených laboratóriách. Priniesli tak modernú technológiu do výroby, ktorá okrem bežne používaných surovín rôzneho pôvodu ráta taktiež s tradičnými prírodnými surovinami. Konkrétne pri spracovaní mlieka do tohto telového mlieka musela byť, súdiac podľa zloženia, celkom isto použitá technológia, ktorá oddelila a stabilizovala jednotlivé zložky mlieka.

Zloženie mlieka

Pri výrobe extraktov z mlieka akéhokoľvek druhu (platí to aj pre kravské a ovčie mlieko) sa používa srvátka a ďalšou významnou časťou mlieka je mliečny tuk. Ako hlavná zložka telového mlieka sa spomína mliečny extrakt z kozieho mlieka (GOAT MILK EXTRACT), o ktorom predpokladám, že pochádza zo srvátky. Bielkovinový základ bráni pokožke vo vysýchaní a podieľa sa na jej hydratácii. Srvátka má svoju prirodzenú kyslosť. Kto si doma robieva tvaroh, ten pozná jej kyselkavú chuť, ktorá svedčí o prítomnosti AHA kyselín (napr. kyselina mliečna). Tieto kyseliny, ako sa preukázalo v jednej štúdii (Effects of α-hydroxy acids on photoaged skin: Apilot clinical, histologic, and ultrastructural study), významne pomáhajú pokožke obnovovať sa. Ovplyvňujú kvalitu elastínových vlákien, ktoré flexibilne viažu v tele kolagénové vlákna. Hustota vlákien kolagénu sa zvyšuje a pokožka tak hrubne. To je dobrá správa pre ľudí v zrelom veku, u ktorých sa vekom vrchná vrstva pokožky stenčuje a upadá. O tenkej a príliš jemnej pokožke by vedeli rozprávať aj ľudia, ktorí sa zotavujú po ekzémoch, alebo ľudia spálení slniečkom. Ich koža síce na pohľad vyzerá ako hrošia, lebo je posiata šupinami, no pod tým nánosom odumretých buniek sa v skutočnosti ukrýva tenučká pokožka, ktorá sa len bráni a urputne zbavuje nechcenej vrstvy.

Srvátku doplnil tuk, no nie úplne obyčajný, ale zmes. Na zozname ingrediencií vidíme lomítkami oddelené tri zložky - LACTOBACILLUS/MILK SOLIDS/GLYCINE SOYA (SOYABEAN) OIL FERMENT. Znie to komplikovane, ale v skutočnosti ide o laktobacily, sušené mlieko a sójový olej vo fermentovanom stave. Viete si predstaviť, že by ste sa museli natierať mliekom z chladničky? Asi nie, však? Olej preto nechali vedci fermentovať pod vplyvom baktérií mliečneho kvasenia (laktobacilov) a pridali k nemu sušinu bohatú na proteíny, tuky, laktózu, vitamíny i minerály. Fermentáciou sa totiž uchovávajú kultúry baktérií, ktoré pokožka potrebuje (prospievajú nielen črevám), v živom stave. Obalené bielkovinami zo sójového oleja sú dobre chránené pred teplom, priťahujú vodu, pôsobia antibakteriálne a stimulujú prirodzené obranné procesy kože. Fermentáciou sme dostali zmes baktérii stabilných a harmonicky pôsobiacich, ktorú navyše pokožka dobre prijíma, pretože ich vníma ako niečo telu vlastné. Všetky živiny sa tak poľahky vpravia cez jej póry. Mlieko pokojne skladujte pri izbovej teplote, ale odporúčam teplotu do 24 stupňov, takže ho nedávajte k radiátoru a ani nenechajte piecť na slnkom zaliatej pláži.

Okrem týchto dvoch látok si svoje miesto našli emolienciá, ako napríklad ISOPROPYL MYRISTATE, CETEARYL ETHYLHEXANOATE, ktoré nevnímam ako narušiteľov prírody a ani prirodzených kožných mechanizmov a hydratujúci glycerín. Majú nám len pomôcť zvláčniť pokožku a udržať ju v hebkom stave. Už menej sa mi páči CYCLOPENTASILOXANE, zlúčenina na báze silikónu, pre ktorú by som mlieko neodporúčala pleti, ktorá má tendenciu zanášať sa nečistotami. Kto sa veľmi potí na chrbte a kto máva akné, ten by si mliekom chrbát masírovať nemal.  Avšak tenká pokožka strácajúca vodu, práve tá až taká nečistá nie je. Ona potrebuje presne tento typ ochrany. Niektoré z vás nepoteší vás ani propylén glykol (PROPYLENE GLYCOL), proti ktorému ja však nemám až toľké výhrady, keďže pomáha vlhkosti prenikať a držať sa v podkoží. Na tomto mlieku mi azda prekáža len to, že je veľmi voňavé. Ak som dobre rátala, napočítala som až 11 vonných látok. Toto mliečko bude teda výborné na regeneráciu, ale bezprostredne po spálení slniečkom by som sa ho asi neodvážila aplikovať na niekoho pleť. Počkajte aspoň do doby, než prestane páliť a až potom ho skúšajte.

Moje dojmy z testovania

Mliečko dostanete v 400ml balení. Značka Zjaja sa správa ekologicky a teda nečakajte žiadny mohutný obal. Je z tenkého recyklovateľného plastu, ktorý sa dá ľahko umyť a má aj svoju pumpičku, čo je veľké plus, ak ho chcete opäť na niečo použiť a tiež sa mlieko dobre dávkuje. Dizajn je jednoduchý, ale pekný. Žiadna gýčovitosť.

Ako som už spomínala, mlieko vonia a to teda dosť. Keď som ho prvý krát otvorila a pričuchla, omámila ma silná vôňa, ktorá mi pripomenula konvalinkovú kolínsku vodu. Viete, také tie maličké, čo sa kedysi predávali (a možno ešte predávajú) v hranatých fľaštičkách. Tie, s ktorými nás na Veľkú noc chodili oblievať chlapci. Kto má citlivý nos, ako ja, pre toho to bude silné. Beda vám, ak rukami, ktorými ste natierali telo, chytíte chlebík. Nebudete ho môcť zjesť, také bude navoňané. Odporúčam mlieko aplikovať po kúpeli. Vtedy sa voňavky rýchlejšie odparia a ostane len to, čo má ostať. Riediť ho by bola škoda. Ono je výborné práve také, aké je.

Napriek uchovávaniu pri izbovej teplote mliečko príjemne chladí a má na dotyk príjemnú krémovú textúru. Rýchlosť vstrebávania je priemerná. Nevpije sa ani extrémne rýchlo ako do pijavého papiera, ale nebudete ani dlho čakať. Dvakrát či trikrát pomasírujte a hotovo. Jemnosť vydrží tak 5 - 8 hodín, čo je lepší priemer a vôňa aj dlhšie. Až do rána bieleho. :-) 

Mlieko sa mi dobre osvedčilo na nohách. Jednak mi tak silno nevoňalo rovno pod nosom a jednak pekne zvláčnilo chodidlá. Po dlhom dni na nohách to bol doslova parádny chladivý balzam. Postrehla som aj rýchlejšie hojenie otlakov, ktoré som na nich od dlhého chodenia mala. Hoci ja telové mlieka na nohy nedávam a uprednostňujem výživnejšie telové krémy, u mlieka Ziaja mi takáto výživa úplne stačila.

Moje hodnotenie produktu:

Textúra: stredne husté, nemastné a ľahké, výhodou je pumpička
Hydratácia: 5 (maximum)
Výživa a premastenie pleti: 4, na jemne suchú pokožku stačí, na veľmi suchú už nie
Upokojenie: maximum - 5 bodov 
Vôňa: príjemná kvetinová, ale veľmi silná
Celková spokojnosť: 8
Cena: 400 ml balenie stojí len okolo 5 - 6 EUR

celkové hodnotenie - slovom
VYNIKAJÚCE
obal / prezentácia výrobku
okamžité upokojenie pleti
účinnosť v dlhodobom horizonte
hydratácia
výživa pre suchšiu pleť
vôňa
http://nd06.jxs.cz/471/874/396e6cde80_92820932_o2.jpg
pomer kvalita / cena
celkové hodnoteniehttp://nd06.jxs.cz/852/099/6a8e3693f4_92820935_o2.jpg

Takže na záver už len zhrniem, pre koho sa mlieko hodí a pre koho nie. Nehodí sa pre pleť citlivú na parfémy, mastnú a nečistú pleť, prípadne toho, kto sa veľmi potí.

Určite ho odporúčam na normálnu a mierne suchú pleť. Je výborné aj ako hydratačné mlieko, s ktorým starnutie ani podráždenie pokožky nemá šancu. Po náročnom alebo aj horúcom dni nepoznám nič lepšie, ako sa natrieť a pokožku ochladiť.
ZDIEĽAJTE:

1 komentár :

  1. Mne tá parfemácia nevadila, zato však bolo na mňa až extra mastné.....viac mi napríklad vyhovovali ich telové maslá:)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes