Penhaligon´s - niche parfumy z doby viktoriánskej



Píše sa rok 1872, obchod i remeslo prekvitajú a aj stredná vrstva si môže dovoliť nejaký ten luxus. A práve v tomto čase prináša William Penhaligon svoj prvý parfum inšpirovaný susednými tureckými kúpeľmi. Jeho niche značka Penhaligon’s sa preslávila, parfumy sa dostali až na kráľovský dvor, no dnes vládnu iné pomery. Pre väčšinu z nás sú niche parfumy drahé. Dostanete sa k nim však cez cenovo dostupné miniatúry.


Predstavte si viktoriánsky Londýn. Britom vládne kráľovná Viktória. Ženy nosia vražedne zoštíhľujúce korzety a spodným lemom šiat nedobrovoľne vytierajú ulice, na ktoré sa priamo z okien vylieva kuchynský odpad. Žiadna si netrúfa odhaliť členky, lebo sa to považuje za prejav zlých mravov. Boha sa i Jacka Rozparovača, ktorý vyčíňa v uliciach a vraždí prostitútky. Len rok dozadu vymyslel sir Arthur Conan Doyle legendárnu postavu Sherlocka Holmesa. Zrejme za tým bola kriminalita... I tak však nazývame túto éru obdobím technického rozmachu a hojnosti, kedy kvalitný remeselník nemal núdzu o zákazníkov. Navzdory prostrediu boli ľudia zo strednej i vyššej vrstvy posadnutí čistotou. Prezliekali sa 5 aj viackrát denne, kúpali sa a chodili voňaví. Preto sa značka Penhaligon’s mohla rozvíjať až do podoby, v akej ju poznáme dnes. Niche parfumy mali svojich stálych zákazníkov, medzi ktorých mohol pokojne patriť i sám sir Arthur alebo jeho Sherlock. 😉



A stále sú obľúbené, lebo niche značka Penhaligon’s dodnes používa tradičné a prírodné suroviny. Napríklad pravý jazmín, ktorý má cenu raz toľkú než zlato. Pri výrobe kladie dôraz na ručné spracovanie surovín a stále vychádza z pôvodných receptov, ktoré si William Penhaligon (zakladateľ) zapisoval do svojej knižky (viac o jeho tvorbe v mojom článku na blogu Selfino). I flakóny majú pôvodný dizajn ako v paláci za čias princa Alberta a kráľovnej Viktórie. Tu je dôležité podotknúť, že ich aj dnešná kráľovská rodina miluje. Blenheim Bouquet je údajne parfum princa Charlesa a Philipa a Bluebell zasa parfum kráľovnej Alžbety II. Nuž prečo by sme ich nemali chcieť i my?

Niche parfumy sú však exkluzívnou sortou a ako také ich nenájdete v bežnej sieti kamenných parfumérii vo vašom meste. Dajú sa kúpiť len vo vybraných obchodoch a online, napríklad na Elnino.sk, kde ich zoženiete i výrazne lacnejšie. A dajú sa aj vyskúšať v sete miniatúr. Spravte si pohodlie, lebo dnes vám tie svoje predstavím všetky.





Penhaligon´s Artemisia 


Spomedzi všetkých som sa na otestovanie tejto vône tešila najviac. Orientálna kráska Artemisia podľa zloženia vyzerala sľubne a nesklamala. Asi takto si predstavujem vôňu, s ktorou by som chcela provokovať priateľa. Po úvodnom zelenom nádychu jazmínového čaju s nektarinkou sa rozvinie kvetinové srdce, kde môj nos zaznamenáva obľúbenú fialku a konvalinku. Spomedzi všetkých konvalinkových a fialkových vôní, ktoré vlastním (a že ich s týmito tónmi nemám málo), je ale táto naozaj delikátna a nežná.


Parfumovaná voda Artemisia od od Penhaligon’s
Presne podľa britského štýlu, kde je diskrétnosť žiadaným atribútom, pižmo a jemný vanilkovo-karamelový obláčik svojim teplým dychom kvety zjemnil. No pozor, aby ste si nepredstavili lacný vanilín z bežne dostupných mainstreamových parfumov z parfumérie. Sladkosť prírodnej vanilky vôbec nie je umelá, protivná a lacná. Vlastne vanilka ako taká ani nie je veľmi sladká, preto sa Artemisia nikdy nezvrhne na nič, čo by voňalo ako kolínska za 3 eurá alebo sladká ovocienka typu "Tesco sirup". Naopak, s Artemisiou voniam čistotou, ako keby som práve vyšla z wellnessu v 5* hoteli natrela sa luxusným telovým krémom (krém = santalové drevo). Artemisia svojou nevinnosťou pripomína vôňu masážneho oleja s prímesou kvetov. Nešíri okolo seba hustý opar, pôsobí elegantne, nenútene, ale stále neskutočne sexy. Je to parfum do koča aj do voza. Do chanelovského kostýmu i k negližé z čipky. Tento parfum si určite kúpim vo veľkom balení. Zbožňujem ho.

Penhaligon´s Malabah 


Orientálnej korenistej vône Malabah som sa naopak obávala najviac. Citrusy so zázvorom sa na mojej pokožke nikdy nejavili dobre, vždy som po nich voňala ako Fernet Stock a zázvor vyslovene neznášam. Avšak výsledok skúšania na koži bol naozaj zaujímavý, pretože  orientálna zmes korenín s čajom stiahla kyslosť i horkosť, ktorá mi u citrusov tak vadí. Zmes čaju Earl Grey s jeho jemným bergamoto-dymovým chvostíkom a korenia pôsobí na svieži úvod i ostré srdce jednoducho úžasne. Ak by som bola indický básnik a chcela sa uviesť do stavu pre meditovanie, streknem do vzduchu túto vôňu. O Malabah síce budete vedieť, je prenikavá, korenistá, ale rušiť vás pri básnení nebude. Je to parfum na výlety do krajiny fantázie.


Parfumovaná voda Malabah od od Penhaligon’s
Na prvý oňuch nič zvláštneho, ale po rozvinutí ruže a zahriatí korenia na pokožke stúpa Malabah nahor ako opar nad trhoviskom, kde nájdete čaje a koreniny od výmyslu sveta. Ale z toho balkóna sa vám to všetko mieša dokopy a neviete, ktorým smerom sa skôr vyberiete. A tak tú tržnicu prejdete pekne celú. Niekde na pozadí vnímam aj tóny dreva a citrón, ale v spojení s koriandrom a zázvorom citrón vôbec nevyznieva ako svieženka a drží sa takmer až do konca, ktorý príde po cca 5 - 6 hodinách. Je to skôr taká suchšia vôňa na jesenný večer. Teplá ako kašmírový šál, korenistá, ale nevtieravá a príjemná. Mohla by byť aj unisex. Jej nákup zvážim po tom, ako ju vyskúšam v chladnejší deň. Ak bude stále taká dobrá, kúpim ju.

Penhaligon´s Ellenisia 


Mám rada biele kvetiny, rada okolo seba šírim obláčik vône, ale pre gardéniový nástrel si kvetinový parfum Ellenisia  vo veľkom balení nekúpim. Pre mňa je to príliš veľká kytica kvetov, akú nevládzem uniesť. Pripomenul sa mi deň, keď som ako malé dievčatko u mamy v jej obchodíku (malý priestor, leto, spara) otvárala a rad za radom ovoniavala kolínske vody od Alpy. Konvalinka, karafiát, fialka a pri tej poslednej som takmer zamdlela... Nie, že by sa mi nepáčili, alebo žeby Ellenisia pripomínala lacnú kolínsku (božechráň), ale bolo toho na mňa moc. Aj teraz je toho veľa. Ozónická fialka dala tomuto mixu vzdušnosť a tým získala gardénia schopnosť stúpať do hlavy. 


Parfumovaná voda Ellenisia od od Penhaligon’s
Na moje šťastie, zhruba po 30 minútach gardénia zjemnie a zosladne od tónov slivky a do nosných dierok mi vkĺzla aj tuberóza. Krásna, elegantná, ušľachtilá a mierne kozmetická. Presne taká, aká je v mojom obľúbenom Kenzovi (viď recenzia Jeu d'Amour). A Ellenisia sa mi v tomto momente začína podobať na Diorov slávny "jed" - Poison. Len si ho predstavte v diétnej (menej sladkej), umiernenej a mladistvej verzii. Bude to tým, že vanilková slivka u Diora pôsobí temne, omamne a zdá sa prezrelá. Diora by si preto nikto netrúfol nosiť v teplých letných dňoch. Ukameňovali by vás. Slivka v Ellenisii je ale naopak čistá, šťavnatá a možno i mierne horkastá, drevitá, s prímesou vanilkového struku. Tu neprebíja kvetiny a nemení parfum na ovocný. Nie je to ani tak moja šálka kávy, ale úplne chápem, prečo je u žien Ellenisia najobľúbenejšia a najpredávanejšia. Ak milujete vône z bielych kvetín s malou dávkou sladkosti, choďte do nej smelo.

Penhaligon´s Lily of the Valley


Keď niekde uvidíte konvalinku, neváhajte zohnúť svoj chrbát. Zelenkavý farebný nádych kvetov veští sviežosť a zeleň naozaj prítomná je. Preto konvalinku žiadna encyklopédia vonných tónov v parfumoch nezaradí medzi biele kvetiny, ale medzi zelené kvetiny. Má však dva problémy. 1) Nesmie sa predávkovať. Indol obsiahnutý v kvietku sa výrazne hlási k slovu, čo niektoré slabšie povahy odrovná. 2) Druhým problémom je výdrž. Takmer žiadna značka nedokáže konvalinku spracovať tak, aby vydržala. Či Davidoff, či Dior, Demeter, Yves Rocher, Guerlain alebo Annick Goutal, nikto jej nedá dlhú životnosť. Čisté konvalinkové vône prchajú po 30 minútach (prípad Yves Rocher aj Demeter - mala som obidve a využívala ich ako osviežovač vzduchu). Našťastie, lebo ešte predtým stihnú vyvolať migrénu a nedokážem si predstaviť tú intenzitu bolesti, ak by kvet voňal ešte dlhšie. Kompozície s inými kvetinami držia ako tak, lenže tie zasa konvalinku odsunú do úzadia. Takže ani z voza ani na voz. Parfum Lily of the Valley netrpí žiadnym neduhom a výdrž má priemernú  (3 - 6 hodín).


Parfumovaná voda Lily of the Valley od od Penhaligon’s
Parfum od Penhaligon’s je iný. Ničím mi nepripomína lacný osviežovač ani syntetickú kolínsku. V srdci Lily of the Valley nájdete aj iné kvetiny, ale podľa mňa je to stále čistá a autentická konvalinka. Nič syntetické, čo sa ako konvalinka tvári. Jazmín, ylang-ylang i ruža vystrčia svoje hlávky z machu až neskôr a sú tak dobre zmiešané a kombinované v pomeroch, že z tejto zmesi nič nevyčnieva (okrem konvalinky). Mala by ma z nej preto teoreticky bolieť hlava, ale nebolí. Ak si ju pravda nevezmem k šoférovaniu alebo do iného malého priestoru. Kvety dovedna vytvárajú čistú, mydlovú vôňu s potrebnou dávkou sviežej zelene

Lily of the Valley by som ale nenazvala parfumom na flirt. Je to vôňa na bežný deň a skôr by ju mohla nosiť dáma, ktorú nezaujímajú trendy a drží si svoj vintage štýl. Sukňa v línii "A" alebo kvietkované šaty, balerínky a svetrík. Môj štýl to nie je, zato poznám veľa žien, ktoré sa práve takto obliekajú i voňajú. Môj verdikt k parfumu? Veľké balenie nepotrebujem, ale vôňa ako taká sa mi páči. Miniatúrku si ponechám k svojim šatovým outfitom.


Ak aj vy túžite po podobnom zážitku a testovaní nových vôní, v ponuke Elnino.sk je podobných setov od tejto značky viac. 



darčekové kazety Penhaligon’s, zdroj: Elnino.sk

Mne sa set miniatúr Penhaligon’s určite oplatil. Vyskúšala som si rovno 4 parfumy a z toho 2 sa mi páčia veľmi, tretí vynosím a ten štvrtý... no ešte uvidíme. Možno naň zmením časom názor. 😊
ZDIEĽAJTE:

3 komentáre :

  1. Odpovede
    1. To teda sú. Vyzerajú navlas rovnako ako flakóniky 50 a 100 ml balení. Naozaj ide o miniatúry. Nedalo sa im odolať. A navyše sú to niche vône. Človek každý deň nedostane možnosť odskúšať si niečo tak exkluzívne, ako sú niche parfumy. :-) U nás na Slovensku ich bežne nedostať. Na značky ako Penhaligon’s, Creed, L’Artisan, Amouage a pod. sa chodí do zahraničia. Takže som neváhala. Ešte ale túžim vyskúšať aj tie ďalšie značky. Uvidíme, možno sa mi to pošťastí. Milujem parfumy.

      Odstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes