Nadirah: depilačná cukrová pasta


Prvá letná dovolenka je za mnou a môj prvý úspešný pokus o dosiahnutie hladkých nôh tiež. Po náročných troch týždňoch následovaných týždňom oddychu sa dnes hlásim so špeciálnym článkom. Predstavím vám najmenej bolestivú a bezkonkurenčne najlepšiu metódu depilácie, akú som kedy podstúpila - cukrovú depiláciu Nadirah.

Táto moja dovolenka bola pracovno - relaxačná. Relaxačná v zmysle, že som chcela mojej hlave dopriať reset štyroch neskutočne náročných týždňoch v práci, počas ktorých sa na mňa valila práca z každej strany a aspoň týždeň nenamáhať oči pohľadom na žiadny monitor. Dokonca aj chudák mobilný telefón dostal padáka, pretože tie migrény z posledných týždňov by som vážne nepriala ani najhoršiemu nepriateľovi. Moja jediná práca pozostávala z hrabania sa v záhradke a pobehovaní s fotoaparátom, aby som pre Vás nafotila všetku kozmetiku, o ktorej budete čítať. 

Aby som sa nemusela ostýchať vliezť do bazéna, pre ktorý sme s priateľom nachystali pekné rovné miesto na záhradke, tiež sa uskutočnil môj (neviem koľký) pokus o depiláciu. Depiláciu cukrovou pastou Nadirah.

Odstraňovanie chĺpkov? Áno, ale... 

Kto číta môj blog, ten vie, že ja už nohy dávno neholím, ale používam epilátor a olej na odstránenie chĺpkov Jannine (viď. recenzia). Používaním prístroja sa chĺpky nenaleptajú (ako trebárs chemickými depilačnými pastami typu Opilca, Veet) a ani nezrežú len nad úrovňou pokožky (ako pri žiletkách a holiacich strojčekoch), ale sa vytrhnú celé. Vďaka tomu môže účinná látka oleja prenikať k folikulu a redukovať pigment i oslabovať jeho zásobovanie, čím sa chĺpok postupne oslabuje a oslabuje, až raz nenarastie vôbec. 

Priznám sa, že prvé mesiace epilácia bolela ako ďas a epilátor bol môj najväčší nepriateľ. Neskôr som si zvykla, ale ani dnes veru nie sme kamaráti. Na lýtkach už našťastie veľmi nemám čo depilovať. Chĺpky mi rastú, ale vďaka oleju sú jemné a aj keby som mesiac nechytila epilátor do ruky, nikto si to nevšimne. To je fajn, lenže...

Ostávajúce chĺpky na lýtkach sú veľmi jemné. Ledva sa mi podarilo pár odfotiť. A práve takéto už nevie zachytiť vosk a ani epilátor. Môžem si po lýtkach prechádzať aj 20x, vždy tam niečo ostane. Chcelo to nejakú účinnejšiu metódu epilácie.


Sú však partie, kde som doteraz nenabrala odvahu priložiť strojček či vosk a sú miesta, ktoré sa mi aktuálne depilovať nedarilo a miesta, kde som to radšej ani len neskúšala. Tými miestami sú partie tváre, intímne partie a podpazušia.

Na tvári mám vyskúšané voskové pásiky niekoľkých značiek. V Anglicku som skúšala Strep, doma som kúpila pásiky Veet a Joanna. So zaťatými zubami sa dalo zniesť ich strhnutie z pokožky, no ten efekt? Čím jemnejšie a nenápadnejšie tie chĺpky, tým horšie ich vosk chytá. O podráždenej pokožke radšej ani nehovorím. 


Keď s každým strhnutím pásika zarevete v kúpeľni ako tur, dáte preč asi 50% chĺpkov, tvár ostane červená (aj na druhý deň) a ešte aj zababraná od vosku, to teda nie je bohviečo. Olej už nebude mať taký efekt, keď najskôr musím iným olejom odlifrovať ten vosk, že?

OK, určite aj prúžky prispeli k tomu, že dnes nevyzerám ako Conchita Wurst, no za tie peniaze si viem predstaviť aj niečo menej bolestivé a účinnejšie. Prúžky Joanna sa dajú kúpiť za 3 EURá (12ks), Veet (20ks) stoja raz toľko. Nebola som ale spokojná s ani jednou značkou.

Podpazušia a intímne partie si museli až dodnes vystačiť so holiacimi strojčekmi. Na intímne partie väčšinou používam žiletky Gillette Venus na citlivú pleť a ich cena je cca 7 EUR za 4 náhradné hlavice. Po skúsenosti s tvárou a voskovými prúžkami by ma nikto neprinútil depilovať ich ani pod hrozbou smrti. :-) A stehná, tie kvôli vystúpeným kŕčovým žilám nevideli ani len žiletku. Doteraz.

Depilačná cukrová pasta Nadirah ako spasenie

Keď som sa dozvedela o cuktovej paste Nadirah, svitla mi nádej. Povedala som si, že minimálne tvár s ňou depilovať vyskúšam a ak to naozaj bude fungovať, možno sa odhodlám skúsiť depilovať aj citlivejšie partie. Pasta neobsahuje žiadnu chémiu. Je to len uvarená zmes cukru, vody a kyseliny citrónovej v špeciálnom pomere. Keby ste si ňou osladili čaj, určite nezomriete. :-) Ten čaj nespomínam len tak náhodou. Keď som pastu skúsila prvý, druhý, desiaty, ... X krát a nie a nie s ňou vyšklbnúť dostatočné percento porastu, vážne som uvažovala aj nad týmto využitím. 

350g pasty stojí len 10 EUR, ale v čaji neskončila. Ako sa ukázalo, Veronika bola len príliš komplikovaná a netrpezlivá. Po rozhovore s pani Alicou, ktorá ma trpezlivo vypočula, bolo jasné, prečo mi to nefunguje.

Na depiláciu vôbec netreba komplikované postupy a nemusíte sa ponáhľať. Postup je taký jednoduchý, ako ukazuje stránka www.cukrovadepilacia.sk. Nič z toho, čo som chcela skúsiť po nevydarených pokusoch (napr. vodný kúpeľ s termostatom, ktorý by udržiaval pastu pri potrebnej teplote, púdrovanie nôh...) nebolo treba. Prezradím, prečo mi to nešlo a vymenujem potrebné fígle pre prípad, že by ste náhodou mali pastu doma a nevedeli s ňou depilovať. Zdá sa to ťažké, ale v skutočnosti je to úplne banálne jednoduché.

Ako má správne prebiehať cukrová depilácia

1. V prvom rade očistite pokožku a ak treba, neváhajte použiť aj peeling. 

Fígeľ: Lepší bude sprchovací gél s peelingovými čiastočkami. Nedávajte olejový so soľou / cukrom, pretože ten nohy zbytočne premastí. To už radšej pokožku len jemne odmastite sprchovacím gélom a vydrhnite kefou. Úplne stačí.

2. Pastu zbytočne neprehrievajte. 

Fígeľ 1: Ak máte mikrovlnku, kde sa nastavuje výkon, použite program na bežný ohrev a len dajte preč len viečko so závitom (to zaklápacie - na obrázku pod paličkou - môže ostať). 


350 - 500W, čo má bežná mikrovlnka prednastavených na ohrev, to je akurát, výkon nezvyšujte. Čas ohrevu je individuálny. Záleží na nastaveniach mikrovknky a množstve pasty v tégliku. Plný téglik som ohriala za cca 23 sekúnd.

Fígeľ 2: Pokiaľ budete hriať pastu vo vodnom kúpeli, vezmite hrniec (ja dávam na dno aj nejakú handričku), trošku vody, otvorte pastu a ohrejte, kým nebude mať správnu konzistenciu. Pozor, aby sa do nej nedostala voda.

3.  Pasta nesmie byť tekutá, inak dobre nezachytí chĺpky.

Fígeľ: Ak pasta tečie ako med, už je príliš tekutá a bude na pokožke páliť. Ideálna konzistencia je ako tuhý med, do ktorého ponoríte špachtľu s maličkým tlakom a musíte tou špachtľou otáčať, aby ste tú jeho niť pretrhli.

Ak sa cukrová pasta ťahá ako karamel, ešte sa dá použiť. Tuhá, ale ešte relatívne použiteľná pasta vyzerá takto.

ešte celkom použiteľná pasta
Ak ledva odtrhnete špachtľu od hmoty a môžete hmotu stáčať do oblúkov, pasta je hustá. Takú treba ohriať. Príliš hustú pastu vidíte na druhej fotografii.

príliš tuhá cukrová pasta Nadirah
Ak to pár krát preženiete a pasta bude riedka, nevadí. Hlavne aby nepálila. Ona na pokožke predsa len trošku stuhne a bude fungovať. S tuhou by ste toho moc nespravili.


4. Pastu treba nanášať PROTI smeru rastu chĺpkov.

Fígeľ: Hlavne v podpazuší si tie chĺpky rastú kadejakými smermi a aj na nohách sa môžu stáčať ľubovoľne. Ja preto nikdy nedepilujem veľké plochy. Najskôr pozriem, ktorým smerom rastú, potom si rukou alebo masážnou rukavicou pohladím pokožku, čím ich trošku nadvihnem a presne proti tomu smeru potom nanesiem pastu.  Aspoň trikrát po nej prejdem špachtličkou, aby dobre priľahla a všetko pochytala.

5. Pasta sa buď nechá zatuhnúť, alebo sa na ňu prilepí ešte prúžok.  

Fígeľ: Priznám sa, že ja strhávať pastu prstami neviem. Ešte mi to nejde, takže používam prúžky. Ale jeden prúžok mi úplne stačí na nohy i na tvár. Z toho jedného dlhého prúžka si teda odstrihnem jeden maličký na tvár a na lýtka buď nechám jeden dlhý, alebo ho ešte rozdelím na dva menšie. Skúšala som aj bavlnenú handričku namiesto prúžka a šlo to.

6. So strhnutím sa neponáhľajte a strhávajte V SMERE rastu chĺpkov.

Fígeľ: Ak bola pasta pri nanášaní dosť teplá (nie horúca), tak ste mali príliš riedku pastu. Takú nechajte aspoň dve či tri minútky. Tuhšiu stačí nechať cca minútku a môžete strhnúť, ale vždy v smere rastu a vždy majte ruku rovnobežne s pokožkou, ako keby ste si išli odstrániť náplasť a bezbolestne. Žiadne šklbanie a mučenie, ako vidíte vo filmoch. 

Triky, ako napraviť chyby a neplytvať:

Keby sa vám to predsa len nepodarilo a po strhnutí uvidíte na pokožke drobné cukrové nite (cukrom obalené nevytrhnuté chĺpky a zbytky cukru), bez problémov ten prúžok priložte zasa a na to isté miesto. Ale nepriložte ho kolmo na pokožku, ako keby ste ním chceli pricapiť muchu. Vykonajte rukou presne ten pohyb, ako keď ste pastu nanášali, čiže prúžok dosadne na pokožku proti smeru rastu chĺpkov a trošku ich akoby potiahne. Nechajte ho chvíľku tam, pohladkajte prúžok i pokožku pod ním a potom zasa strhnite. Na druhý pokus sa Vám to určite podarí.

Ak ste dali pasty dosť, môžete ten istý prúžok opäť takto priložiť aj na ďalšiu partiu (sledujte chĺpky, aby ste šli zasa proti smeru rastu), zasa nechajte chvíľku prilepený a zasa strhnete. Nebojte, pasta v tégliku ani na prúžku nestuhne rýchlo. Ona bude fungovať aj za 5, 10 a 15 minút rovnako dobre. Nemusíte sa s tým náhliť.

Keď už pasta nechytá, zoškriabte ju opatrne z prúžku, naneste na pokožku novú pastu, priložte ten istý prúžok a pokračujte ako predtým. Nemusíte zakaždým dávať nový.

Na jedno nanesenie na jedno lýtko nedávam viac pasty než množstvo jednej malej fazuľky. Na podpazušia stačí i veľkosť hrášku. S malým množstvom hmoty vydepilujete veľa a téglik vám tak vydrží dlho.

Výhody cukrovej depilácie
 
Účinnosť cukrovej pasty ma prekvapila. Ani vo sne som nečakala, že tie jemné chĺpky strhne kompletne a že na depilovanom mieste ostanú maximálne 2 - 3 nevytrhnuté. S voskovým prúžkom by som mohla depilovať to isté miesto znova. Vždy mi ostávalo aj 25 - 50%. A niekedy aj viac.


Lesk viditeľný na obrázku je slabá vrstvička cukru. 

Depilácia cukrovou pastou ani zďaleka tak nebolí.  Je to tým, že strhávate pastu v smere rastu a nie proti smeru. Keď porovnávam bolesť, čo zažívam s epilátorom a čo s voskovými prúžkami, tak to bolo bodnutie osy / včely a toto je ako pichnutie komára. Len s tým rozdielom, že po tomto zážitku neostáva žiadna červeň ani vyrážky. Ak, tak pár minútová červeň a nie pár dňová. Na lýtkach som takmer nič necítila, na stehnách, ktoré depilované ani holené nikdy neboli, tiež pohoda.  Tam bola bolesť dokonca ešte menšia, lebo tam mám chĺpky síce pigmentovanejšie (vidieť na obrázku), ale aj slabšie.

Ak vám s používaním rôznych prostriedkov nezarastali chĺpky, tak s cukrovou depiláciou chĺpky nebudú vrastať do pokožky už vôbec. Aj tento dobrý efekt má na svedomí vyššie spomínaný postup strhávania pasty - v smere rastu.


Depilácia je prírodná. Depilačná cukrová pasta Nadirah skrátka nemá čím podráždiť pokožku. Mohli by ste ňou šklbať aj chĺpky v nose. ;-)

Po paste utriete pokožku hoci i vlhkou handričkou. Pasta ide strhnúť v 98% prípadoch kompletne a nenecháva po sebe zbytky. Budete akurát máličko lepkavá, čo nie je problém. Ja väčšinou nanášam olej hneď po jej strhnutí, počkám až olej vsiakne a až potom sa poutieram / osprchujem. Vosk z prúžkov bol iný prípad. Nechával veľa stôp, dráždil a stopy sa dali odstrániť jedine olejom. 

Vytrhávanie chĺpkov epilátorom, voskom a cukrovou pastou Nadirah je rozhodne lepšie než spomínané chemické "naleptávanie" a holenie. Holením a naleptávaním odtraňujete len vrchnú časť chĺpka a síce vás nič nebolí, ale chĺpok rýchlo narastie opäť a jeho okraje sú ostré. Preto pri dorastaní niekto pociťuje aj nepríjemné pichavé pocity. Pri vytrhávaní si udržíte hladkú pokožku dlhšie. Keby som vedela o cukrovej depilácii skôr, vykašlem sa na vosk i epilátor a ušetrím bolesť i nervy.

Na čo som sa konečne odhodlala...

Ako ste sa dovtípili z postupu, ja som už pastou skúšala už depilovať aj podpazušie. Myslela som, že pôrod, depilácia podpazušia a intímnych partií ostanú naveky zapísané v kategórii "NEHROZÍ". Keďže to bol prvý pokus v tejto partii a chĺpky boli pevné, nebolo to až také bezbolestné a ostali aj malé krvavé červené bodky po tých väčších chĺpkoch. Ale čakala som, že to bude ďaleko horšia bolesť. Priateľ bol doma a v prípade pochybností dosvedčí, že to nebol až taký rev, ako keď som šklbala voskovým prúžkom "kotlety" na tvári.  To bol vtedy iný krik. Takmer nám v byte popraskali všetky sklá. :-)

Keď som prežila toto, už asi zvážim aj ten pôrod. Na depiláciu intímnych partií sa však ešte musím odhodlať. :-D Potom sem hodím update a napíšem, ako to dopadlo. Ale pre zachovanie istej morálnej úrovne blogu radšej bez fotografií. ;-)
ZDIEĽAJTE:

3 komentáre :

  1. Mam presne ten problém, že epilator mi necháva jemne male chlpky nevytrhnute a to ma a prepáčením sere, lebo na slnku ke to vidieť :) asi sa poobzeram po tejto cukrovej paste :) Vďaka za tip

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja som mala tiez podobny problem, epilovala som aj podpazusie a prave tam mi nechaval male chlpky, uz mam objednanu tuto pastu tak som zvedava jak mi to pojde :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja chodievam obcas na cukrovu epilaciu ku kozmeticke. Skusala som to aj doma, ale zatial sa mi to s nou nedari. Je to lepsie ako na zaciatku, ale od zrucnosti kozmeticky to ma daleko. Kazdopadne, kto zvladne techniku, tak nema dovod pouzivat ine druhy epilacie.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes