Ziaja: Cupuacu suchý olej na tvár, telo a vlasy


Suchý olej, ingrediencie v koncentrovanom stave, bez zbytočnej mastnoty a aj pre veľmi suchú pokožku tváre, tela a dokonca i na vlasy. Toto všetko znie tak, akoby bol suchý olej Ziaja Cupuacu vyčarovaný nejakou rozprávkovou postavičkou. Je to všetko pravda?

Než Vás oboznámim s faktami, poviem jednu príhodu, čo sa mi stala s týmto duom. Stalo sa to takto. Popri práci som natiahla ruku, že si osviežim tvár novým produktom Ziaja, ktorý čoskoro taktiež predstavím (ten vľavo). Ibaže ruka vzala nesprávnu fľaštičku a namiesto osvieženia som mala výživu. Áno, hádate správne. Do tváre som si chrstla suchý olej, o ktorom som si povedala, že ho radšej na tvár skúšať nebudem. Prečo, vysvetlím neskôr, ale poviem vám, že ma to dobre pobavilo. Mať na stole pracovný neporiadok sa nie vždy vypláca. :-)

Moje skúsenosti so suchým olejom Ziaja Cupuacu


Čo pri testovaní viacerých produktov Ziaja hrozí, to už viete. Fľaštičky vyzerajú podobne. Ak však pri používaní kozmetiky mysľou nelietate v tramtárii, tak sa nepomýlite. Texty majú inú farbu a hoci je predná strana po poľsky, nemusíte byť génius, aby ste pochopili, že suchý olejek je po slovensky suchý olej. 

 
A pokiaľ nálepka so slovenským prekladom na zadnej časti neprekryje celý poľský text, tak sa možno aj zasmejete. Ja však sprej recenzujem ako úplnú novinku, zrejme mi ho zaslali z výroby a ešte ich nemali polepené nálepkami s prekladom. Inak milujem polštinu i jej svojské výrazy ako napríklad "cudowny zapach"

Ak to zbadáte, nezľaknite sa, ono je to v preklade "báječná vôňa" a olej vonia príjemne. Nie je to prenádherná vôňa, ide z toho taká zmes vôní orechov a opaľovacieho oleja. Neumieram túžbou ovononiavať si pokožku, no zasa nemôžem povedať, že by mi táto parfumácia, poväčšine spôsobená obsiahnutými účinnými látkami, vadila.


Inak musím obal hodnotiť opäť kladne. Chráni olej pred svetlom a rozprašovač je opäť skvelý. Rozprašovače Ziaja nestriekajú ako za trest, naopak majú veľkorysý rozptyl a nepotrebujete jednu ruku striekať 10x. Jeden strek mi pokryje dosť veľkú plochu. Už len rozotrieť a pohoda.

jedno streknutie rozptýlilo olej po takmer celom predlaktí, nie zlý rozptyl na olej
Suchý olej Ziaja Cupuacu sľubuje i poskytuje vzácne zložky v koncentrovanom stave, ale čo vyplýva z vyššie uvedeného, tuhý našťastie veľmi nie je. Nie ako trebárs olej Balea alebo olej Matrix, ktoré som používala na vlasy. Otázkou teda ostáva, ako tento koncentrovaný stav príjme pokožka a povrch vlasov. 

Zistila som, že ho nemá veľký význam striekať na pokožku po kúpeli alebo v sprche. Bola som prekvapená, lebo väčšina olejov sa práve na zahriatej a premasírovanej pleti lepšie vstrebáva. Tento mi spravil taký mastný fľak, že som sa bála obliecť a radšej behala pár minút len "na Evu"... Aj preto ten strach použiť ho na tvári, kde ale pri tej príhode prekvapivo nespravil šarapatu. Trošku sa mi síce zaleskol nos a večer som mala čo čistiť (na mastnú ani aknóznu pleť ho určite nepoužívajte), ale na suchšom čele bol olej príjemný. Dôvod som zistila až pri písaní recenzie a ďalšej pozornejšej štúdii zloženia. Keď som šla písať, napadlo mi odfotiť spomínaný rozptyl oleja od rozprašovača a bola asi hodinu po kúpeli. A prekvapil. Po nastriekaní na dôkladne vysušenú pleť sa vpil okamžite. Presne ako vtedy na tvári. Vysvetlím nižšie.

Vlasy... to bola samostatná kapitola. Tam sa mi žiaľ osvedčil len ako maska pred zmytím vlasov. Vlasy boli po ňom hladšie a viditeľne krajšie. Ako stylingový olej len na zacelenie končekov bez umývania určite nie. On sa síce odporúča aj na vyhladenie končekov, ale podľa mňa po ňom bude mať mastné vlasy každý. Aj keď dáte máličko. Skôr ho odporúčam naniesť na vlasy, zabaliť ich na 5 - 10 minút do čapice a potom umyť. Ak máte veľmi suché vlasy, dajte ho nasucho, pri korienkoch by som ale radšej vlasy (hlavne tie, čo sa zvyknú mastiť) najskôr navlhčila. A potom pri zmývaní poriadne našampónovať.

Zloženie suchého oleja Cupuacu

Ingrediencie ponúkajú vysvetlenie na všetko. Suchý olej Ziaja Cupuacu je síce bezvodý, ale vodu príliš nemusí a práve po hygienických procedúrach máme možno až príliš veľa vlhkosti v póroch. On sa tým pádom už nemá kam posunúť. Má to na svedomí jeho nosič (CETEARYL ETHYLHEXANOATE) a účinná látka skvalán (SQUALANE). Celkom som nepochopila, prečo práve takýto nosič zvolil výrobca. On totiž nejde do pokožky ani vlasovej štruktúry, preto sa používa hlavne v dekoratívnej kozmetike (rúže, mejkapy, očné linky) a len občas aj v kondicionéroch. Tie ostatné oleje by sa aj vpili, no zrovna títo dvaja fešáci nie. Oni sa viac uplatňujú na povrchu. Aj skvalán. Ten býva v hydratačných krémoch. Obidva zaceľujú praskliny a chránia pokožku pred stratou vody. A tiež chránia mejkap pred prienikom vlhkosti z pokožky. Preto sa suchý olej Cupuacu hodí pre normálnu a suchú pokožku, normálne, suché a poškodené vlasy a preto som radila vlasy pri korienkoch navlhčiť. 

Ale či bude zázrakom aj pre veľmi suchú pokožku, to by som netvrdila. Možno v kombinácii s ešte niečim ďalším áno, keby sa k nemu možno dali nejaké ceramidy, ale samotný skvalán s olejmi zázrak nespraví. Ale vidíte, človek sa vždy má čo učiť. Takmer som olej odsúdila predtým, ako som ho skúsila aj na dôkladne vysušenej pokožke a zmenila postup.

Čo olej Ziaja Cupuacu robí suchým, to je spomínaný nemastný základ a ingrediencie v koncentrovanej forme. Úplne najviac obsahuje olej esterov z bambuckého masla (SHEA BUTTER ETHYL ESTERS). Nebojte, získavajú sa ekologickou cestou, nie je to žiadny laboratórny a chemický hókus pokus. Ďalej je tu makadamiový olej (MACADAMIA TERMIFOLIA SEED OIL), olej zo semien bavlny (GOSSYPIUM HERBACEUS (COTTON) SEED OIL) - ďalšia hrozba pre mastnú a aknóznu pleť, spomínaný skvalán (ani ten mastná plet nemusí) a vitamín E (aj klasický aj v ľahšej acetátovej forme). Toto všetko už poznáte z môjho blogu. K výžive a hydratácii pokožky sú tieto zložky ako stvorené. Nie sú príliš mastné, no sú ťažšie a všetko toto (s výnimkou bambuckého masla) vie zaliezť do pórov a zaniesť ich.

Čo nepoznáte, je olej z brazílskych orechov (BERTHOLLETIA EXCELSA SEED OIL) u nás známych ako para orechy  a samozrejme spomínaný olej/maslo cupuacu (THEOBROMA GRANDIFLORUM SEED BUTTER). Obidva rastú v Amazónskych pralesoch a obidva sú poslednú dobu často používané v kozmetike preto, lebo dobre zvláčňujú pokožku a hodia sa aj ako kondicionéry. Dokážu totiž viazať vlhkosť. Cupuacu je strom príbuzný kakaovníku, dokonca ho niektorí výrobcovia používajú na výrobu bielej čokolády. Tiež má bôby, v nich semená a z nich sa potom vyrába maslo. Podobne ako kakaovník, aj maslo cupuacu a tiež spomínaný para orech, obsahujú veľa antioxidantov a dokážu chrániť vlasy i pokožku pred voľnými radikálmi  - v preklade časom - i vplyvmi prostredia. Žiaľ, kto je alergický na oriešky, alebo má intoleranciu (či akné), za para orech taktiež nepoďakuje.

Olej Ziaja Cupuacu obsahuje vonné látky a je stabilizovaný len jedným konzervantom a tým je BHA. Rozumiem, že niečo musí byť. Takéto oleje by mohli bez ochrany zatuchnúť a znehodnotiť sa. Keďže olej až tak nepreniká do pokožky a viac pôsobí na povrchu, tak by som sa BHA nebála, no zrovna jeho nadšeným prívržencom nie som. Nie je totiž až tak dobre preskúmaný a tak sa vedú o ňom debaty. Podobne ako o soliach hliníka. Aj databáza EWG tvrdí, že sú už pre istotu stanovené hranice pre povolenú koncentráciu. Dúfajme, že výrobca (s farmaceutickým zameraním) vie, čo robí a používa rozumnú dávku.  

Moje hodnotenie oleja Ziaja Cupuacu:

Textúra: ľahká, je to olej, ale nie jeden z tých hustejších
Efekt po aplikácii: 4 (na mokro sa nedá, len na úplne suchú pokožku) a taktiež sa nedá moc používať ako styling, skôr ako maska 
Hydratácia: 4 (keby sa dal nanášať hneď po umytí tela, dala by som o pol bodu viac) 
Výživa: 5 pre normálnu pokožku, 4 pre veľmi suchú, takže dávam 4,5 bodov
Vôňa:
oriešková, nie nepríjemná, ale zasa ani neochkám nadšením
Celková spokojnosť:
na vlasy by som dala 9, dopadol zatiaľ najlepšie z olejov, hoci aj on má svoje muchy, za účinky na telo by som mu dala asi tiež 9 bodov 

Cena: 7.19 EUR za 100 ml, čo zasa nie je na multifunkčný telový olej až tak veľa 


celkové hodnotenie - slovom
VÝBORNÝ
obal / prezentácia výrobku

efekt tesne po aplikácii
výživa a úprava suchosti
hydratácia
vôňa
zloženie
pomer kvalita / cena
celkové hodnotenie

Informácie o suchom oleji už čoskoro nájdete na webe www.ziaja.sk a k zakúpeniu bude v e-shope www.dobrakozmetika.sk. Kto to má blízko do niektorej z predajní Ziaja  - Shopping park Aupark Košice, Obchodné centrum FORUM Poprad, Nákupné centrum CITY ARENA Trnava a novootvorená predajňa v OD PRIOR Trenčín - môže si ho kúpiť i tam. 

Na čo je teda dobrý?

Na zacelenie končekov sa prežiarenie vlasov sa mi neosvedčil (ako trebárs olej Matrix). Ani po tomto oleji sa mi nedali vlasy až tak dobre upravovať do nejakého tvaru. Jedine, že by ste ich chceli nosiť rozpustené. Ale ako maska mal dobrý efekt. Určite lepší než mnou odskúšaný olej Matrix i Balea.

Byť výrobcom, tak určite napíšem na obal odporúčanie, aby sa nepoužíval hneď po sprche. Keď totiž olej hodnotím ako telový a porovnávam ho trebárs s rakytníkovým olejom od Weledy, tak tento sa mi používal horšie. Ja sa radšej mažem po kúpeli než by som mala čakať a striekať sa až potom. Ale keď potrebujem naolejovať suchú pokožku na nohách večer pred spaním, tak po ňom rada siahnem. Nohy mávam suchšie a vždy sa zíde nejaká výživa navyše. Na tvár ho však používať nemôžem, lebo mám zmiešanú pleť (zmiešanú v pravom slova zmysle - všetky možné typy). Nechcem provokovať akné a videla som, že naozaj lezie do pórov. Určite teda nie je až taký ľahký, ako sa o ňom píše. Za toto som musela strhnúť bodík.

Tento suchý olej ale vlastne nemám zatiaľ s čím porovnávať. Oleje, ktoré som odskúšala, boli buď na telo alebo boli na vlasy, nikdy nie multifunkčné. Na druhej strane, jediný multifunkčný olej, ktorý poznám aspoň po teoretickej stránke, je Nuxe  Huile Prodigieuse. Skúšať som ho ale neskúšala, lebo sa neviem naň odhodlať. Čo vidím podľa zložia, má razantnejšiu parfumáciu a jeho zložky podľa mňa nespravia viac osohu ako Cupuacu. Lenže cena Nuxe za 100ml je minimálne 3x vyššia a výťažky z rajčiny, rozmarínu a ľubovníka sú známe pre reakciu so slnkom. Už som si s fľakmi niečo užila a po ďalších pigmentových škvrnách naozaj netúžim. Takže pôvodne som síce uvažovala, že skúsim Nuxe a že si ho budem dávať len večer po osprchovaní, ale našťastie prišiel olej Cupuacu skôr a tak mám ušetrené. Ak niekedy vyskúšam Nuxe, alebo nejaký iný lepší či horší suchý olej, samozrejme dodám porovnanie. Pre mňa je suchý olej Cupuacu zaujímavou skúsenosťou. Rozhodne niečo nové.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes