Frais Monde: parfumovaný olej Mallow And Hawthorn Berries


Na skúšanie tohto voňavého zázraku som sa tešila ako malé dieťa. Parfumovaný olej, teda nič s liehom, prírodná vôňa, relatívne neznáma značka a vôňa, ktorú človek neucíti na každom rohu. I keď... je možné, že po tom, ako zverejním tento článok, záujem o tieto prírodné parfumované oleje možno mierne vzrastie. Jeden nikdy nevie. :-)


parfumovaný olej Frais Monde, zdroj: Elnino.sk
parfumovaný olej Frais Monde, zdroj: Elnino.sk
Od značky Frais Monde si už predtým kúpila niekoľko vzoriek. Kupovať len tak bez vyskúšania som sa bála. Výrobca je totiž skúpy na slovo a človek tak nemá z čoho vychádzať. Prakticky neexistuje zdroj, kde by ste si o jednotlivých vôňach prečítali viac než vám napovie názov a obrázok na obale. Môžete si jedine domýšľať, aké tajomstvá ukrývajú fľaštičky. Miestami sa moje predstavy od reality nelíšili, no nebudem klamať, niektoré vône prekonajú aj tú najbohatšiu predstavivosť. Aby som Vám uľahčila výber, na konci článku popíšem aj vzorky, ktoré mám teraz doma, aj keď tým značne predĺžim článok. Teraz ale poďme k parfumovanému oleju Frais Monde Mallow and Hawthorn Berries.

Moje skúsenosti s olejom Frais Monde

Práve táto fľaštička ma už od začiatku niečím priťahovala. Neviem prečo, ale spojenie slez a hloh mi bolo od prvého momentu sympatické. Evokovalo to vo mne prechádzku v našich lesoch a moje výjazdy na zber byliniek. Tak isto ten obrázok. Slez s hlohom nie sú zložky, ktoré by boli v každom parfume, takže originalita zaručená. Poznám ich samostatne, no nemala som ani šajnu, ako budú voňať spolu, takže zvedavosť mi nedala pokoja. Po odskúšaní mi bolo jasné, že tento olej bude pre mňa tým pravým a vo štvrtok mi kuriér doručil ďalší nákup, v ktorom bolo aj plné balenie. Takže Vám ho rovno fotím, nech vidíte olej v plnej paráde.


parfumovaný olej Frais Monde Mallow And Hawthorn Berries
parfumovaný olej Frais Monde Mallow And Hawthorn Berries (moja foto)
Oleje sú dodávané v miniatúrnych fľaštičkách zo skla s plastovým vrchnáčikom. Výška fľaštičky nedosahuje ani dĺžku môjho malíčka, takže do kabelky by toto balenie mohlo byť v pohode za predpokladu, že v nej nenosíte trebárs šutre, ktoré by fľaštičku rozbili. ;-) Kto by chcel olej ako roll-on, môže skúsiť napríklad oleje Zephiros, Etesian a Caver o ktorých som písala na Selfino.sk v článku Frais Monde a praktické roll-ony.

Roll-on parfumované oleje Frais Monde, zdroj: http://www.selfino.sk
Roll-on parfumované oleje Frais Monde, zdroj: http://www.selfino.sk
Moja výčitka smeruje k farbe skla týchto voňavých produktov. Po správnosti by malo byť sklo tmavé, aby sa neznehodnocovali éterické oleje, ktoré sú na svetlo (i teplo) citlivé. Radím preto uchovávať oleje v škatuľkách a niekde mimo tepelných a svetelných zdrojov. Táto dôležitá rada o uchovávaní žiaľ na obale chýba.

Škatuľka má zaujmavý dizajn. Je to také malé kreslené umelecké dielko, ktoré poteší očko. Pôsobivý obrázok krajinky a pod ním zmenšenina obrázka hlavných ingrediencií, ktorá je pekná, ale s nulovou výpovednou hodnotou. Asi sotva by ste z grafiky centimeter krát centimeter poznali, že ide o slez a hloh. Na fľaštičke sa píše názov vône v taliančine, na škatuľke v taliančine, nemčine, angličtine, ruštine a po arabsky. Jednotlivé oleje sú balené v podobných fľaštičkách. Niektoré sa líšia len zafarbením oleja a iné len farbou a použitým fontom písma. To nie je šťastné riešenie obalov.
 
Taliančina a latinčina sú našťastie podobné a keďže poznám latinské názvy bylín, v prípade zakúpenia viacerých fľaštičiek a ich vybratí z obalov by som si vône nemýlila, no nemať takéto informácie, asi by ma štvalo otvárať fľaštičky a ovoniavať. Za prezentáciu teda nemôžem výrobcu chváliť. Značka naozaj neurobila nič, čím by vône lepšie predstavila verejnosti, zvýšila ich predaj a jednotlivé kúsky od seba odlíšila. To je hrozná škoda, pretože si viem predstaviť, aký úspech by mohli mať. Vône sú kvalitné a ja by som ich odporúčala všetkými desiatimi.



Zloženie parfumovaného oleja

O čom mi nedá nezmieniť sa, to je jeho zloženie. Nebojte, budem stručná. Olej totiž obsahuje len solvent, čiže látku, v ktorej sa esencie rozptýlia a ustália + samotné esencie, ktorými sú éteriské oleje - údajne čisto prírodného pôvodu.
 
Čo vás asi prekvapí je, že solventom je dipropylén glykol (DIPROPYLENE GLYCOL). Solvent bráni rozkladu vône i zmene konzistencie. Esencie v ňom nachádzajú dobré prostredie pre rozptýlenie a vďaka nemu majú i lepší prienik do pokožky. Nebudeme si nič nahovárať, nie je to prírodná látka, ale nie je to ani PEG (polyetylén glykol), ktorý výrobca našťastie nepoužíva. PEG je polymér s inou štruktúrou a ďaleko viac kontroverzný a problémový. "Literatúra strašenia" vám ihneď bude oznamovať, že aj dipropylén glykol je produktom ropného priemyslu, je pre telo škodlivý a tak ďalej. V skutočnosti ale telu uškodí menej ako obyčajná kuchynská soľ a býva často v styku s jedlami, ktoré kupujeme. Pre porovnanie, zatiaľ čo smrteľná dávka soli pre živý organizmus je 3g na kilogram živej hmotnoti (zdroj), dipropylén glykol má smrteľnú dávku 16g (zdroj), čiže 5x menšiu ako soľ. Povery z kníh premotivovaných autorov preto vždy berte s rezervou. Strašia, aby zvýšili predaj.

Dipropylén glykol nerobí mastný film. Vstrebáva sa a dobre pokožku hydratuje, takže sa nemusíte báť, že by ste mali od olejčekov všetko zamastené. Parfumovaný olej sa nanáša po kvapkách na teplé miesta na koži. Nemíňa sa rýchlo, stačí málo. Ja ho zvyknem natierať prstom, jemne vklepkať a do pár sekúnd nie je po mastnote žiadna stopa. Iba tá voňavá. Vôňu solvent dobre rozptýlil a bude ju uvoľňovať postupne. Na hydratovanej pokožke totiž drží vôňa najlepšie. Všetko vďaka olejovej forme. U toaletnej či parfumovanej vody na báze liehu by ste o tom mohli len snívať.

Voňavý profil oleja Mallow and Hawthorn Berries

slez pižmový, zdroj
Keď som sa olejom navoňala prvý krát, hneď som dostala kompliment od priateľa. Tomu nevonia hocičo, takže som vedela, že som vybrala správne. 

Základnou zložkou oleja je esencia zo slezu. V prírode sa vyskytuje viacero druhov slezu jeho usušený kvet má perfektný účinok na dýchacie cesty. Slez je nádherný kvietok a svojou farbou sa podobá na kvet z titulného obrázku. Všetky jeho odrody však kvitnú maximálne do septembra, preto naozaj nemám doma reálny kvet.

Slez pižmový (MALVA MOSCHATA) je nízka rastlinka so sladkastou pižmovou vôňou. Preto i vôňa Mallow and Hawthorn Berries dostala po ňom typickú pižmovú sladkosť. S troškou citlivosti pre detail v nej ucítite i slabý náznak tabaku, no nechýba jej ani sviežosť anízu. Je to vôňa doslova žiarivá a ide do hlavy.

Ďalšou voňavou zložkou sú bobule hlohu. Bobule, ktoré vidíte na obrázku, sú príbuzné hlohu a vyzerajú presne ako hloh. Sú to akési zmenšeniny jabĺčka. Drobné, červené, guľaté a jemne predĺžené. Dnes sa z hlohu využívajú hlavne kvety, ktoré možno poznáte pre ich silnú (pre niekoho nepríjemnú) vôňu, ktorá niekomu môže pripomínať moč. Užívajú sa pri vysokom tlaku. Bobuľky sú ale iným prípadom. Žiadny pach. Ony samy o sebe nevoňajú, no keď z nich začnete extrahovať esencie, do nosa vám zavanie čerstvá jablková vôňa. V mytológii plody hlohu symbolizovali plodnosť, cudnosť, poctivosť a šťastie. Aj ženy s postavou v tvare jabĺčka sa vždy považovali za plodné, tak asi aj vieme, prečo. :-)

Slez sa s jablkovou vôňou hlohu krásne spároval. Výsledkom je kvetinová, jemne hrejivá a harmonická vôňa s malou dávkou sviežosti, ktorú by ste možno nečakali, keby ste nepoznali hloh. Vôňa pôsobí krehko a romanticky. Podľa mňa to bude super voľba na prvé rande i bežné jarné či jesenné dni. S postupom času sa nijako nemení, takže ak sa vám zapáči na začiatku, celý deň sa s ňou budete cítiť príjemne. A nielen Vy. Nie je ťažká a teda z nej nikto nezamdlie, ale ju ani nikto neprehliadne. Jej výdrž hodnotím ako perfektnú. Vydržala po celú pracovnú dobu a na oblečení bola cítiť i ďalší deň.

Keď som s navoňanou rukou včera začínala písať tento článok a dnes prišla doplniť obrázky, opierka gauča, na ktorej som mala položenú ruku s myšou, ešte stále voňala. A čo viac, po pár minútach mi od nej začala voňať aj ruka. Skúsila som položiť aj druhú ruku a hádajte - vonia. Ja som sa do nej už zamilovala a možno nachne aj vás. :-)

Cena parfumovaných olejov Frais Monde i tohto sa pohybuje je okolo 7 EUR za 12ml a kúpite ich na Elnino.sk. Obchod je výhradným distribútorom značky Frais Monde.

Aby som však dodržala sľub, predstavím vám aj ďalšie vône z mojich vzoriek.

mnou zakúpené vzorky parfumovaných olejov Frais Monde
Frais Monde Berries - túto vzorku som si kúpila z čistej zvedavosti. Podľa obalu sa nedá hádať nič, no podľa názvu ide o vôňu z drobného ovocia, konkrétne lesného. Vzniknúť mohla spojením šípok, brusníc, šípim tam aj závan nejakej tej čučoriedky, černice a možno i plodov bazy. Cítim v nej niečo sladké (bude to vanilka, ktorú som ucítila vo väčšine vzoriek) i náznak kvetín a zelene. Na ovocnú vôňu je ale málo svieža a pomerne silná. Ono sa to nezdá, no už šípky a brusnice sú samé o sebe dosť aromatické. Výdrž je priemerná (3 - 4 hodiny) Tak ako väčšina kvetinovo - ovocných vôní.

Frais Monde Vanilla and Musk - vzorka vám spočiatku silno zavonia vanilkou. Pravou, nefalšovanou vanilkou. Vôňou, ktorú ucítite, keď prekrojíte vanilkový struk a pridáte jeho dreň do horúceho krému. Po chvíľke prerazí na povrch pižmo, ktoré dobre ladí s vanilkou, pretože pridáva ešte viac zmyselnosti. Samotná vanilka by mohla niekoho navnadiť na maškrtenie alebo relax, vanilka s pižmom je ladená eroticky a prebúdza iné fantázie. :-) Výdrž je perfektná a hodná mojej ďalšej investície. Tento orient vás prevonia aj na viac než 7 - 8 hodín. Super vôňa.

Frais Monde Spa Fruit Orange and Chilli Leaves - pomaranč bol úplne jasný. Podľa neho som tušila, do čoho idem a potom prišlo prekvapenie. Z tejto fľaštičky nevychádza vôňa citrusovej dužiny ani kôry. Nad pomarančom zvíťazila zeleň a aromatickosť rastlinky, na ktorej dozrievajú papričky. Ja som chilli zhodou okolností pestovala. Rastlinka vonia ako nedozretá paprika a veľmi ostro + silno ako kuchyncké bylinky. Pre niekoho na kýchanie. Viac než citrusovú pripomína orientálnu korenistú vôňu. Výdrž priemerná - okolo 5 hodín.

Frais Monde Spa Fruit Rhubarb Flower - čakali by ste ovocnú rebarborovú vôňu s jahodovými nuansami, ktorá vychádza z koláčov, marmelád a iných maškŕt? Nedočkáte sa. Toto tu je nespracovaná surová rebarbora aj s jej omamným kvetom. Po rozležaní zjemnie, no inak je to len ďalší orient a vlastnosti podobné ako spomínaná vôňa s chilli. Obe vône by s prehľadom mohli nosiť aj muži. Prídu mi skôr unisex než dámske.

Frais Monde Spa Fruit Green Apple and Amber - tu už neprišlo žiadne prekvapenie. Olej vonia ako čerstvo rozkrojené zelené jabĺčko a ambra mu dáva sladkosť i mierne drevitý charakter. Aj túto vôňu by mohli nosiť páni. Veľmi sa mi páči jej výraznosť. Jablkový tón v parfumoch ja môžem. Dobre potláča apetít. :-) Tento sladko - svieži vôňavý olej si určite kúpim aj v plnom balení. Výdrž je priemerná - 5 - 6 hodín, čo mne stačí.

Frais Monde Spa Fruit Cotton Flower And Orange - vedela som, že táto citrusová vôňa sa mi určite bude páčiť a nezmýlila som sa. Tento olejček vonia energicky ako čerstvo olúpaný pomaranč. Ako vonia kvet bavlníka, to netuším, no v tejto kombinácii mi trošku pripomenul neroli. Obdaril vôňu čistotou, nevinnosťou a tiež dávkou elegancie. Práve vďaka nemu to nie je citrusová tuctovka, ale optimistická vôňa pre ženy, ktoré sa nechcú ani v elegantnom odebe brať smrteľne vážne. Na pokožke mi vydržala vôňa zhruba 4 hodiny, čo je priemerná výdrž, ale asi si ju zadovážim, lebo je príjemná.

Záver:

Zo 7 vzoriek sa mi veľmi páčili 4 (vrátane slezovo-hlohovej), čo nie je na vône, o ktorých  som predtým nevedela nič, zlá bilancia. A cena? 7 EUR je podľa mňa úplne v pohode na niečo, čo má výdrž ako značkové toaletné a parfumované vody, za ktoré človek utratí v priemere 15 - 20 EUR (a aj ďaleko viac). Značka Frais Monde by určite mohla rozvíriť pokojné vody a vstúpiť do povedomia. Len ešte bude musieť zapracovať na prezentácii. Tá za skvelou kvalitou parfumovaných olejov výrazne pokuľháva.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes