Avon: Perfectly Purifying Mask

Vyčistiť pleť, aby nebola mastná, ale mala prirodzený lesk bez tej olejnatej vrstvy na vrchu a čiernych bodiek. To je optimálny stav, po akom túži nejedna žena s mastnou alebo zmiešanou pleťou. A práve k tomuto má slúžiť čistiaca maska. Čakáme od nej, že maz absorbuje, vyčistí pleť do hĺbky a možno aj čosi spraví s tými pórmi. Splní maska z radu Planet Spa túto misiu?

Značka Avon prináša riešenia pre všetky typy pleti už niekoľko rokov, ale ja nepatrím k zákazníčkam, lebo kozmetiku zásadne nenakupujem bez informácií. Keby boli produkty v obchode a môžem si pozrieť ich zloženie, je to OK, ale slovenské e-shopy, katalógy a ani oficiálna slovenská stránka Avon nemusia podľa zákonov uvádzať ingrediencie a ani to nerobia. Nemáme zákony, ktoré by k tomu výrobcov nútili. Asi pred mesiacom sa mi však podarilo vyhrať v súťažiach nejakú kozmetiku Avon. Zoči voči som sa tak ocitla niekoľkým produktom a zoznamom ingrediencií, aby som mohla ich posúdiť a poprípade aj vyskúšať. 

Planet Spa rad vyzerá na luxusnú radu a pripomína wellness obalom a v neposlednom rade i cenou (keď tak pozerám e-shop). Bude tento rad dobrý? Uvidíme. Začíname maskou.


Zloženie masky

Veľkosť písma na obale bola relatívne v poriadku, ale s mojimi unavenými očami som sa rozhodla si ho skúsiť predsa len vygoogliť a skopírovať z internetu. Na biele písmo na obrazovke sa mi zrak ostrí lepšie, než na čierne písmenká na šedom podklade. Stopy ma zaviedli na oficiálnu internetovú stránku v angličtine: https://www.avon.com, kde som našla list ingrediencií i náhľad produktu. 

Niečo sa mi nezdalo. Obal vyzeral na prvý pohľad rovnako, ale čosi bolo predsa iné. Tie naše tuby mali po postavení na stôl vrchnáčikom nadol najvyšší bod na pravej strane, zatiaľ čo tuby pre západný trh ho mali na ľavej strane. Poviete si, že to je banalita, ale i návod použitia bol na našej maske vo všetkých rečiach okrem francúzštiny, nemčiny a angličtiny. Takže únava - neúnava, ingrediencie som odpísala zo svojho výrobku, porovnala a došla k záveru, že masky pre náš trh sú vyrobené inak ako masky, ktoré sa predávajú v zahraničí. 

Naša východná maska je farbená 5 farbivami a západná maska ich má len 3. To by vysvetľovalo aj dôvod, prečo je tá naša viac šedomodrá a západná vyzerá byť hnedošedá (podľa fotiek západných blogeriek). V tej našej maske je tiež väčšia koncentrácia konzervantov a stabilizátorov. Napríklad taký fenoxyetanol (PHENOXYETHANOL) je u nás niekde uprostred zoznamu, zatiaľ čo v produkte pre západ je pri konci. Možno sa nejaký nezasvätený človek teraz pousmeje a pomyslí si, že čo tam po tom, či konzervant posuniem na 12. alebo 18.miesto, ale na tom dosť záleží. 

Vieme, že výrobcovia sú povinní tvoriť zoznamy tak, aby boli na posledných miestach látky, ktorých je v produkte najmenšia koncentrácia. Ja zasa viem z praxe, že konzervačné látky sú také silné, že ich do prípravkov nepotrebujete nejaké extrémne množstvo. Takže keď mám v zozname konzervant niekde uprostred a po ňom idú hlavné účinné látky, mám dôvod domnievať sa, že ma ide výrobca nadopovať extra dávkou konzervačnej chémie, alebo tej chémie dal primerané množstvo a dal viac vody a iných nosičov. No v každom prípade určite ušetril na účinných látkach. V našej maske od látky na 12. mieste idú totiž ďalej ingrediencie ako oxid zinočnatý, morská soľ, liečivé bahno a o tých má byť celá maska! Sú to látky, ktoré pokožku čistia, sťahujú póry, zmäkčujú ju, dávajú pokožke vzácne minerály a stopové prvky. Tak prečo ich práve my máme mať menej? To, že sú na samom konci, neveští nič dobré. 

Zvyšok masky tvorí kaolín (KAOLIN), čo je tiež hlinka ako to bahno a mastenec (TALC). Tieto dve látky majú absorbovať kožný maz. Tieto dva sú však na začiatku a na rovnakých pozíciach, takže dúfam, že aspoň v tomto obsahu sme neboli ochudobnení.

Naštvala ma tiež informácia o alkohole. V oboch maskách ho bude (možno) rovnako, no v tej západnej bol použitý špeciálny denaturovaný lieh (SD ALCOHOL 40-B) a v našej si vystačili s lacnejším denaturovaným liehom (ALCOHOL DENAT.). Denaturácia mení vlastnosti liehu. Do liehu sa pridáva iná látka, aby chutil odporne, nedal sa piť a tým pádom ani zneužívať na výrobu nápojov, ale prečo my máme mať ten obyčajnejší? Aby ste chápali, oba liehy sú pre pokožku rovnako zlé, takže by mi to mohlo byť jedno, ale ide o ten princíp. 

Z látok, ktoré majú pomáhať pokožky hydratáciou spomeniem glycerín a glykoly - dipropylén glykol (DIPROPYLENE GLYCOL) a butylén glykol (BUTYLENE GLYCOL), ktoré tie z vás, ktoré veľa čítate "literatúru strašenia", asi nepotešia. Glykoly zlepšujú vstrebávanie látok a údajne sú zlé-zlé-zlé, ale tiež hydratujú. Ja si hovorím, že v prípade tejto masky vždy lepšia aspoň nejaká hydratácia, než žiadna. 

Glykoly väčšinou tvoria tak 10% v kozmetike a my ich máme na 6. a 8. mieste z 24. Matematika nepustí. Budem dúfať, že oxidu zinočnatého sa nám neušlo len 1% a soli 0,5%. Keď sú tieto látky na konci pri farbivách, z ktorých stačí jedno malé zrniečko na zafarbenie celého obsahu, už tuším, že v maske bude príliš malé množstvo účinných látok, aby sme z nich mohli mať osoh. A neviem ako iným, ale mne v zozname chýba aj hydratácia. Čakala by som aspoň gél z aloe, jogurt, mlieko, proteíny, ureu, čokoľvek. Nie len vodu, glycerín a glykoly. Veď mastná pleť hydratáciu potrebuje pomaly viac než normálna! A čo ten lieh, preboha? Lieh je potrebný na spracovanie niektorých látok, ale vážne to nemusel byť denaturovaný lieh a nemuselo ho byť toľko. Po celú dobu som si však myslela, že možno sa mýlim a maska nebude vysušovať...

Moje skúsenosti s maskou

Ako som už spomínala, obal vyzerá pekne. Na tube z umelej hmoty je logo Planet Spa, ktoré ohraničuje strieborné koliesko pripomínajúce planétu. Nepravidelné ukončenie tuby v tvare vlnovky robí produktu zaujímavý vzhľad. Vyzerá to ako celok veľmi vkusne. Horšia je zadná strana. Popisy sú vo viacerých jazykoch. Vždy je to štvorček, v ňom skratka krajiny a popis v danom jazyku. Akonáhle popis skončí, ďalší štvorček a zasa popis blším písmom bez toho, aby bol text aspoň odsadený na nový riadok. Vždy, keď hľadám ten svoj jazyk, aby som si pripomenula dobu pôsobenia masky, tak mám na to nervy. Ale inak je obal funkčný. Obsah udrží, vcelku bezpečne uzavrie, tuba stojí a nepadá z police... 

Moje podozrenia ohľadom obsahu sa však potvrdili. Naša je naozaj modrejšia. Táto maska sa má nechať pôsobiť 5 - 10 minút a následne opláchnuť. No... viac by som ju tam ani neradila nechávať. Maske som dala viac pokusov. Prvý bol večer po tanci. Prišla som celá dopotená a domastená. Takže vatový tampónik, trošku micelárnej vody, vyčistiť a šup tam s maskou. Druhý bol po celodennej práci okolo hrncov. Robili sme lekvár, sušili slivky, zasa som sa leskla ako diskoguľa, takže zasa očistenie a opäť maska. Tretí pokus bol dnes. Síce som len oddychovala, ale pokožka sa zasa zamastila (a to som ju mala posledné mesiace celkom fajn) bez nejakej príčiny.

Maska sa natiera dobre. Síce je taká tuhšia a pastovitá, ale má jemnú štruktúru. Zložky boli jemne zomleté. Maska teda neškriabe vôbec, vonia čistotou, ako voňajú pánske produkty na holenie. Je to taká "mydlovo-mentolová" vôňa, ale príjemná (nepíše sa, čo za vôňa v tom je) a maska schne priemerne rýchlo. Po tých 10 minútach nezoschne natoľko, aby ste ju nedali z pokožky dolu a ma vážne zaujímavú farbu. :-D


Prvý pokus s čistením však nedopadol práve najlepšie. Už pri aplikácii ma štípali oči. Hneď mi napadlo, že som si ju asi dala príliš blízko (cca 1cm pod okom) a nabudúce dám ďalej. Zrejme to štípal ten odparujúci sa lieh, alebo parfum, lebo pocit veľmi rýchlo prešiel. Ale príjemné to nebolo. Dobrý bod dávam maske za zmývanie. Ílovité zmesi sa bežne zmývajú zle, ale táto maska šla zmyť celkom ľahko aj teplou aj studenou vodou (najlepšia je vlažná). Zlý bod dávam za to, čo nastalo, keď som pokožku jemne utrela od vody. Bola nepríjemne napnutá. Nie drsná, to zasa nie, ale úplne evidentne zbavená všetkej vlhkosti. Pripisovala som to sťahujúcim sa pórom, ale pocit neprešiel ani po 15 minútach, kedy si už bežne dávam krém, takže prvá pomoc po maske bola hydratačná maska. :-) BTW: Póry sa nestiahli. Vtedy som si povedala, že nikdy viac túto masku nepoužijem. 

Dala som však aj ďalšiu šancu. Tentokrát som pleť neočistila micelárnou vodou Sébium, ale pleť vyčistila micelárna voda Sensibio. Tá nechá na pleti viac ochrany a vlastne som sa aj viac leskla, takže som čakala, že bude lepšie. Aj som masku dala ďalej od očí, aby neštípali a vážne to pomohlo. Po maske bolo o čosi lepšie, už som nepotrebovala masku, ale jednako si pleť žiadala hydratačný krém. Zasa bola celá napnutá.

Tretí a aj posledný pokus som uskutočnila dnes. Žiadna micelárna voda, len čistá voda z kohútika, maska ďaleko od očí, viac menej len v T-zóne (čelo ani líca nedostali dávku), pre istotu radšej nie 10, ale len 7 minút. Pnutie bolo po zmytí masky slabšie, ale bolo. To viete, že by som si po vyčistení pleť nakrémovala. To robím vždy. Ale po žiadnom čistení pleti neboli tie pocity také, ako po tejto maske. Dnes som už ďalšie problémy s leskom neriskovala. Namiesto hydratačného krému pleť radšej dostala dávku krému Sébium Global. Bežne používam AKN Fluid, ale Global viac hydratuje, takže preto. Krém po pár minútach zatiahol póry a tiež vrátil mojej pokožke zdravšiu farbu. Myslím, že fotografia jasne dokazuje, že s krémom je pleť hladšia a póry vyzerajú lepšie.


Nemôžem povedať, že by mi bohvieako stiahla póry. Však to vidíte. Vyčistiť ich vyčistila a to celkom dobre, ale skutočne dobrý čistiaci výsledok bol len po micelárnej vode. Dnes kde tu ešte niečo z pórov šlo, takže s vodou z vodovodu to čistenie nebolo až také WOW. 

Ani tie rozšírené póry sami nezdajú. Od čistiacej masky by som naozaj čakala, že ich stiahne. Zmatnenie sa však konalo. Len keby to teda bolo také zdravé zmatnenie... Určite som rada, ak maska čistí a nechá pleť matnú, aj keď jej pri tom dopomôžem nejakou micelárnou vodou, ale nemusí mi z pleti vyžmýkať aj všetku vodu. No a táto fakt že žmýka. Mám taký smutný pocit, že dnes som vôbec nemusela mať mastnú pleť, keby som v piatok nebola použila túto masku. To vysušenie vyprovokovalo zvýšenú tvorbu mazu a tak som sa dnes opäť začala lesknúť a úplne bez príčiny. Za mňa teda nie. Túto masku viac nepoužijem.

Moje hodnotenie masky:

Textúra: dobre rozotierateľný krém s mierne drsnou a pastovitou štruktúrou, ale neškriabe
Hydratácia: 2 - podpriemerná
Čistiaci účinok: 2/3 (známka 2 za odstránenie čiernych bodiek, 3 za elimináciu nečistôt )
Zmývateľnosť: výborná, maska ide ľahko zmyť teplou i studenou vodou
Vôňa: výborná, svieža, možno trošku mentolová, vonia čistotou, trošku ako mydlo
Celková spokojnosť: 4
Cena: cca 7,50 EUR za 75ml, v akcii sa dá zohnať aj za 5 EUR
  
celkové hodnotenie - slovomDOBRÁ
obal / prezentácia výrobkuhttp://nd06.jxs.cz/852/099/6a8e3693f4_92820935_o2.jpg
krátkodobá účinnosť
účinnosť v dlhodobom horizonte
hydratácia
zmývateľnosť
vôňa
pomer kvalita / cena
celkové hodnotenie

V celkovom hodnotení nedopadla až tak najhoršie, ale aj tak je mi smutno, že jediné, čo sa dá naozaj pochváliť, je zmývateľnosť, vôňa a pekný obal. To je podľa mňa dosť na figu, že sa nedá chváliť nič iné. Ak túto masku doma doma máte, použiť ju môžete, ale jedine na mastnú pleť a len na T-zónu a potom rýchlo nakrémovať, v opačnom prípade nie. A pozor, v žiadnom prípade to nie je maska na normálnu ani dehydratovanú pleť! Naozaj len na mastnú a zmiešanú.

Musím skonštatovať, že môj ďalší stret s Avonom zasa nedopadol najšťastnejšie. Neverím však, že značka nemá žiadny dobrý produkt. Všade sú aj dobré kúsky a rada by som nejaký produkt konečne aj pochválila. Nuž... možno to bude tá ďalšia maska, čo mám. Hydratačná maska Heavenly Hydratation. Ale nejdem predbiehať. Až ma prejde nechuť a sklamanie z tejto, vyskúšam ju a dám vedieť, ako som dopadla. Určite pochopíte, že som ju nechcela ísť skúšať hneď po tom, čo vyviedla jej "kolegyňa". Som si viac ako istá, že kým nebude obchod uvádzať zloženie, tak si žiadny ďalší produkt nekúpim. 

Boli by ste i vy za to, aby obchody uvádzali pri popise produktu aj zloženie?
ZDIEĽAJTE:

4 komentáre :

  1. Velmi dobry clanok. Zdielam podobny nazor a vadi mi, ze Avon neuvadza zlozenie. Tych par vyrobkov od Avonu, ktore mam doma su dokonca vyrobene v lepsom pripade v Polsku a v horsom pripade v Cine,

    Kaviaren-u-macky

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Katka, narážam skôr na to, že Avon neuvádza zloženie na stránkach ani v katalógoch. Na obaloch uvedené je, ale čo mi je to platné, keď obal pri objednávaní cez internet alebo cez katalóg nemám k dispozícii? US smernice, smernice EÚ, to je takmer jedno. Každá smernica má diery, cez ktoré sa dá preliezať bez problémov. Čo EU smernica povolí, to US zakáže a býva to i naopak. Nejde mi o to, či je náš denaturovaný lieh lepší ako ten lieh, ktorý prešiel špeciálnejšími úpravami. Jedná sa mi o to, že je iná koncentrácia práve tých účinných látok, pre ktoré má maska nápis "with Dead Sea Minerals". Ak mám bahno a soľ uvedené až za parfumom, je tu skôr priestor na otázku, či by sa viac nehodilo prepísať prvé slovo na "without". Mala som už viacero produktov s morskou soľou a tiež masku s morskou soľou. Dokonca mi jedna taká pomohla so seboroickým ekzémom na vlasovej pokožke, ktorá bola pred aplikáciou masky podráždená ako čert. Ale v tomto produkte tie účinky soli skrátka necítim. A ani nevidím. Ak by tam ten horčík, na ktorý je soľ z mŕtveho mora bohatá, naozaj bol a v primeranom množstve, ak by maska naozaj obsahovala o niečo viac toho bahna i oxidu zinočnatého a primerané množstvo liehu, moja pleť by bola pokojná, hebká, póry stiahnuté. Nebola by taká podráždená a vyschnutá.Takto viditeľné póry som naposledy mala pri alergii, keď som celá napuchla. Na niektoré typy pleti môže byť dobrá, ale určite nie na všetky a to aj uvádzam v článku. Len som sa snažila poukázať, že nebude pre každého, aby ju ľudia, ktorí ju už majú, správne používali a aby po nej pokožku ošetrovali krémom.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pre porovnanie a upresnenie, akú koncentráciu soli a bahna si predstavujem v maske, ktorá má čistiť pokožku a zbavovať ju odumretých buniek, odporúčam pozrieť tento môj článok a konkrétne druhú fotografiu v ňom: http://awards4beauty.blogspot.sk/2014/02/mineral-beauty-system-bahenna-maska-na.html
    Odfotila som opačnú stranu masky. Etiketa síce zaberá zloženie, ale i tak je evidentné, že morská soľ a bahno sú na začiatku zoznamu, nie na jeho konci. A táto maska účinky mala.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Skvelá recenzia!!!
    Podobný problém riešim práve s granulami pre môjho kocúra :D. Je alergik, takže fičíme len na jednom druhu granúl a vyzerá to tak, že sa začali dovážať z Poľska miesto z Francúzska, čo by ma fakt že nasralo, keby to tak bolo... Ale tak to je na Slovensku bežné, Slovači postačí aj odpad, že! x-(
    Mimochodom, túto avoňácku masku som mala od kamošky, dokonca už bola aj po záruke :D, ale mne celkom vyhovovala. Pleť mám teda suchšiu, ale občas som sa čistila aj touto maskou a mala som ksicht po nej hladký ako detská prdelka, to bolo u mňa jediné kritérium hodnotenia... :).
    Ale keby sa v katalógoch muselo uvádzať zloženie, len by som to uvítala.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes