Bioderma: Cicabio Lotion a Cicabio krém

Rany vedia hodne zošpatiť inak pekného človeka a ich úspešná liečba jednoznačne patrí na tento blog. Dnešný článok bude preto nie úplne o kráse, ale o vážnych ujmách na peknom vzhľade. Takmer každému z nás sa to môže stať. Stačí malý úraz a jeho následky si budete pred zrkadlom pripomínať celý život. Ale s použitím vhodného hojivého prípravku nemusia byť až také zlé.

Prípravky Cicabio som dostala v rámci spolupráce s Biodermou. Mala som ísť na operáciu kŕčových žíl, ale hoci ma jeden odborník na tú operáciu stále hnal, druhý nezávislý odborník povedal, že tá operácia nie je momentálne až taká nutná. Vraj by moje ťažkosti hravo zvládli lepšie lieky a silnejšia kompresia (sťahovanie pančuchami) a mal pravdu. Čo mi zmenil lieky, je to o dosť lepšie. Nuž ale čo teraz s tou kvalitnou kozmetikou? Nechám, aby ju zub času nahlodal a zničil? Príležitosť odskúšať ich nechala na seba čakať takmer rok, ale predsa sa naskytla. 

Susedka robila poriadok na dvore a keď bola skrčená v blízkosti koterca pre ich psíka, niekto na ňu zakričal. Neuvedomujúc si blízkosť striešky koterca sa náhle narovnala a pohroma bola na svete. Vlnitý plech jej rozrezal kožu v línii obočia a trám urobil poriadny monokel. Mala šťastie, že neprišla o oko, ale bola veľmi nešťastná. Dosť nepodarene jej rastie obočie a už bola šťastná, že nejaké má a teraz toto? To posledné, po čom túžila, bola jazva namiesto obočia. Sedem stehov ale nejakú jazvu nechá určite. Rana jej nemokvala, ale nemala ju prelepenú. Ľahko by sa tam mohli dostať baktérie. Dostala preto Cicabio krém, ktorý som jej kázala natierať dvakrát denne v hrubej vrstve.


Ani nie za dva týždne k nám prišiel bratanec Kiko. Odhrnul tričko a na chrbte mu svietili dva malé tmavé fľaky. Jeden mal uprostred priehlbinu, kde bolo vidieť náznak, že by rana chcela hnisať. Bola trošku vlhká. Kamarát ho vliekol po umelom trávniku, povytiahlo sa mu tričko a tráva mu presne uprostred krížovej chrbtice vypálila dve dierky. Neboli veľké, ale nachádzali sa rovno v zhybe chrbta a priamo nad gumeným pásom spodného prádla. Veľmi zlé miesto. Keď sa človek spotí, pot tečie práve tým miestom a ešte aj tá guma mu ho môže odierať. Potrebuje, nech sa rany rýchlo vysušia a zahoja. Na to je práve vynikajúce Cicabio mlieko. Bráni i mokvaniu.


Obsahové látky rady Cicabio

Cicabio krém i mlieko je ako priedušná náplasť, ktorá bráni rane:

a) aby sa do nej dostali baktérie
K tomu slúži kombinácia resveratrolu, čo je vysoko účinný polyfenol ktorý sa získava z viniča (VITIS VINIFERA (GRAPE) VINE EXTRACT) a sulfátu medi (COPPER SULFATE). Obe zložky prispievajú k dosiahnutiu vysokej kvality uzdravenej pokožky, pretože tá sa počas hojenia zbytočne nezaťažuje bojom s mikróbmi a môže svoje sily orientovať na regeneráciu. Resveratrol, ako prírodný fenol, ničí všetky plesne, posilňuje obranyschopnosť, chráni pleť pred slnkom, starnutím. Meď pôsobí proti baktériám a trošku nám prípravky sfarbuje do hnedastého odtieňa.

b) aby všetky vplyvy z okolia na ňu pôsobili ako dráždiace podnety
Tomu sa samozrejme úplne nevyhneme, keďže je naše životné prostredie také, aké je, ale manitol (MANITOL) a zinok, konkrétne sulfát zinočnatý (ZINC SULFATE) aspoň čiastočne zmierňujú podráždenie a svrbenie vyvolané teplom, zimou, znečistením, slnečným žiarením, vlhkom... Podobne pôsobí oxid zinočnatý (ZINC OXIDE), ktorý taktiež hojí a chráni, hlavne pred slnkom, len v mlieku ho bude podľa poradia v zozname ingrediencií trošku viac než v kréme. On je totiž farebný a necháva biely film.

c) aby mokvala
Ľudia s mokvavými ranami nemajú ako predchádzať svrbeniu a často majú nutkanie si rany škriabať. Veď zahnisané rany sú nepríjemné a keď sa v nich zberá tekutina, je to poriadne cítiť. Ledva sa zacelia, už si ten strup celý strhnú. Preto bola do mlieka pridaná látka zvaná LITHIUM MAGNESIUM SODIUM SILICATE, čo je horečnato-sodno-lítny kremičitan a čistý kremeň (SILICA). Majú veľké častice, preto sa nevstrebávajú a ostávajú na povrchu ako ochranný film, pričom vstrebávajú vlhkosť, ktorá prichádza zvnútra. V kréme je jedinou absorbčnou látkou oxid zinočnatý, ale to stačí.

d) aby sa nadmerne vysušovala a strácala elasticitu
Všetci vieme, ako sa rany hoja. Sú suché a vôbec nie pružné. Stačí, aby boli na nejakom kožnom zhybe (na kolene, niekde v blízkosti svalu, ktorý sa stále pohybuje - napr. na tvári) a pri väčšom pohybe cítime bolesť, alebo sa strup rovno rozpadne a rana otvorí. Nepríjemné. Hyaluronát sodný (SODIUM HYALURONATE) však predchádza presne tomuto stavu. Drží zaceľujúce sa tkanivo elastické a bráni tomu, aby nadmerne strácalo vlhkosť. V mlieku ho však máme trošku menej, aby sa zbytočne nepodporovalo mokvanie a naozaj udržiavala len tá elasticita. Krém Cicabio navyše obsahuje na zvlhčenie aj glycerín (GLYCERIN), čo sa na tvári veľmi hodí.

e) aby jej pri hojení chýbala energia
Xilitol (XILITOL), ramnóza (RHAMNOSE) a frukto-oligosacharidy (FRUCTOOLIGOSACHARIDES), naše výživné trio, jej ju rado poskytne.

f) aby sa spoliehala len na liečivá a nesnažila sa chrániť i sama
Regenerácia je proces, v ktorom by malo byť naše telo zainteresované naplno. My mu máme len pomáhať a nie robiť všetko, aby si na to zvykalo. Prirodzenú obranyschopnosť posilňuje zlatá riasa, ktorú už poznáte z iných článkov (LAMINARIA OCHROLEUCA EXTRACT).

g) netvorila nové tkanivo
Aby sa rana mohla hojiť, fibroblasty, čiže kmeňové bunky, z ktorých sa môže vytvoriť prakticky akékoľvek tkanivo, musia prísť do postihnutej oblasti a začať sa deliť. Produkujú kolagén potrebný k zaceleniu rany, teda sú priamo zainteresované v hojení. Už pred dvadsiatimi rokmi sa konali štúdie, kde skúmali triterpény izolované z rastliny, ktorú poznáte pod názvom Gotu Kola alebo pupočník ázijský. Tieto látky sa nazývajú ASIATICOSIDE, ASIATIC ACID, MADECASSIC ACID a pri hojení rán nám pomáhajú práve zvyšovaním produkcie kolagénu.  Štúdie tiež preukázali, že najlepšie pôsobia spolu s vitamínom C, čo dáva logiku. V tele vám bez vitamínu C kolagén fungovať nebude a nebude sa ani tvoriť, takže ak vás napríklad trápia kĺby, ani sa vám neoplatí užívať ho, keď nepapáte ovocie. V Cicabio však vitamín C chýba (zrejme by nepasoval k ostatným látkam) a bude zastúpený v malom množstve len vo výťažku z hrozna. Preto odporúčam popri liečení rán zvýšiť i príjem ovocia a zeleniny.

Zaujímavým faktom je, že ajurvédská medicína bylinku využíva celé tisícročia. Ona nielenže zaceľuje rany, hojí vredy i vážne popáleniny, ale pri vnútornom užívaní tiež regeneruje mozgové bunky, tlmí bolesť i horúčku, podporuje pamäť, zlepšuje imunitu, pomáha zvládať stres a pôsobí i proti artróze a ochoreniam cievneho systému. Keby ste potrebovali, dostanete ju kúpiť i vo forme tabletiek. 

Skúsenosti susedky Katky

Cicabio krém je veľmi jemný a neparfémovaný krém bielej farby v tube. Úzka špička na konci tuby umožňuje presné aplikovanie priamo na miesto, kde ho potrebujete. Krém nefarbí, respektíve som to nezaregistrovala ani ja a ani Katka. Je príjemný na dotyk a celkom rýchlo sa vstrebáva. "Ranu mierne chladí a tá potom naozaj nesvrbí", tvrdí Katka. Jediné, čo ešte občas cíti, je šklbanie v mieste, kde sa šilo, ale tu zrejme nepôjde o priebeh hojenia, ale skôr nejaký nerv, ktorý sa mohol úrazom poškodiť, alebo tik. Predsa len, bola to dosť bolestivá a stresujúca záležitosť.


Katkina rana pred a jazvy asi mesiac po liečbe
Katka ma poslúchla a ranu natierala poctivo. Dvakrát denne v hrubej vrstve a vraj niekedy aj trikrát, pre istotu, len nech sa rýchlo zahojí. Na prvej fotke (kliknutím sa zväčší) vidíte ranu, ako vyzerala pred tým, než začala používať krém Cicabio a tie ďalšie dva obrázky vznikli mesiac po používaní krému. Jazvu, keď sa pozriete zdiaľky, už takmer vôbec nebolo vidno. To miesto ostalo trošku fľakaté, sú tam také svetlé fľaky, čo vidieť hlavne na lepšom svetle, ale myslím, že to sa časom spraví, keď sa jej tvár opáli rovnomernejšie. Teraz radšej na moje rady veľmi po slnku nechodila. Slnko by jej v hojení rozhodne nepomohlo.
 
Skúsenosti malého Kika a jeho otca (ktorý rany natieral)

Cicabio mlieko je dostať vo fľaštičke s otočným uzáverom, ktorý je na konci zašpicatený. Keď uzáver pootočíte, odkryje sa malý otvor, ktorým mlieko nalejete priamo na postihnutú partiu kože. Po zaschnutí vytvorí nepriehľadný biely film, ktorý ranu zbavuje vlhkosti a súčasne ju chráni. Avšak ako hovoril Kikov otec (môj krsný), toto mliečko sa dávkuje o čosi horšie. Niekedy z fľaštičky lezie bez problémov, inokedy nie. Akoby tú špičku upchávalo. Zato po jej uzatvorení odrazu vylezie trošku mlieka von a máte ho potom na ruke aj s bielym filmom. :-) 

Ale my sme to poriešili. Mali doma fľaštičku z nosných kvapiek so špičkou. Nuž sme ju poriadne poumývali a mliečko som do nej preliala. Krstný je trošku grambľavý. Už ho vidím, ako by mlieko porozlieval, preto sme to riešili takto. ;-) Niekto iný by možno nemal problém ani s originál obalom. Kázala som im, aby každý deň i večer na ranky trošku toho mlieka nakvapkali a nech si Kiko potom na pár minút ľahne, aby mu to zaschlo. Toto robili celé tri týždne a po tých troch týždňoch to teda vyzeralo o dosť lepšie. Nič nemokvalo a koža bola pekná ružová, čo znamená, že tkanivo sa zregenerovalo a zacelilo. Spálenina pomaly mizne.

Kikove ranky pred a tri týždne po liečbe
Kiko mi povedal, že ho rany vôbec nesvrbeli a ani neboleli po celý čas. Predtým ich cítil. Však aj plakal. Potom už na ne skoro zabudol, že ich tam má. Bol tak v škole za veľkého frajera, lebo sa mohol tváriť, akoby sa nič nestalo a kamarát, ktorý mu takto ublížil, sa nemohol tešiť, keď ho to ani nebolelo. 

Včera som sa mu (5 týždňov po prvej aplikácii) dívala na chrbát a nemá tam už takmer nič. Sú tam len také hnedšie fliačiky asi tak v tretinovej veľkosti tých pôvodných, ale aj tie určite časom zmiznú.

Hodnotiť produkty na stupnici nejdem. Jednak nemám takúto stupnicu a jednak ich nemám momentálne s čím porovnávať. Urobím len krátke zhrnutie a ešte prezradím, že odporúčaná cena produktov je 10,39 EUR za 40ml. 

Cicabio mlieko i krém zabrali a naozaj tlmili svrbenie, ktoré bežne sprevádza každé hojenie. Nejaké komplikácie pri hojení nehlásila ani Katka a ani Kiko. Pýtala som sa, či ich niečo bolelo alebo mali povrch rany citeľne podráždenejší, ale vraj nie. Neviem, či hojenie produkty úplne urýchlili, to sa nikdy nedá dopredu predpokladať, pretože každá rana je iná a každý človek má inú pokožku, rozhodne však minimalizovali jazvy po zacelení tkanív. Počas práce v lekárni som videla ďaleko horšie a omnoho viditeľnejšie jazvy po takýchto úrazoch a ľudia ich museli potom bieliť a obrusovať, aby ako tak splynuli s povrchom pokožky.

Hlavne Katkina tvár ma prekvapila, lebo hoci je jazva svetlejšia a vyvoláva dojem svetlej pigmentovej škvrny, je celkom hladká a nezanechala priehlbinu, ako rany nechávajú. Nevidno tam ani stopy po stehoch. Tie vidieť len keď ich vyslovene hľadám. Až jej to obočie zarastie, na úraz možno úplne zabudne. A tá svetlá škvrna u Katky a tmavá u Kika? To nie je žiadny problém a je to úplne normálny jav pri hojení. Svetlé i tmavé škvrny sa však dajú úplne v pohode eliminovať. Určite ľahšie odstránite alebo zamaskujete škvrnu, než jazvu.
ZDIEĽAJTE:

1 komentár :

  1. Prosim vas o radu. Dostala som na tento krem Cicabio alergickú reakciu. (Potvrdene dvakrat. Druhykrat som na skusku natrela rozne nahodne miesta na tele, po dvoch az styroch dnoch boli svrbive vyrážky) Otázka je, viete mi prosim povedat, ktora latka zo zloženia toto pravdepodobne sposobuje? Vedela by som si dať v budúcnosti pozor. Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes