Bioderma: Sébium čistiaca a zmatňujúca maska

Zanášajú vám nečistoty póry? Vygumujte ich. Ak je vaša pleť momentálne nevyvážená a tvorí si viac mazu, bude pre vás táto téma aktuálna. Viac mazu rovná sa viac lesku a od lesku je to už len krôčik k čiernym bodkám až zapáleným zahnisaným hlavičkám, ktoré nazývame akné. Preto mám pre vás tip na expresné čistenie, ktorý sa vám bude páčiť.


Mne už momentálne stačí moussant a micelárna voda Sébium, ale tak pol roka dozadu ma akné i nadbytočná tvorba mazu veľmi obťažovali a riešila som to viacerými prípravkami z tejto rady. Používala som pílingové sérum, fluidný krém AKN, krém Global i krém na rozšírené póry Pore Refiner. Pokiaľ vás to zaujíma, kliknite si na menovku Sébium (Bioderma) a blog vám nájde všetky články. Dnes však bude reč o úplne novom riešení pre lesknúcu sa a aknóznu pleť, kompromise medzi pílingovým sérom a moussantom - maske. 

Sú stavy, na ktoré už moussant nepomôže, no na ktoré je sérum trošku zbytočné a to je to štádium, keď sa mazové žľazy upchajú zátkou, ktorá ešte nestačí zoxidovať. Maz je vo vnútri, množia sa baktérie, čierna bodka to ešte nie je, nestihla sa vytvoriť. Avšak vy už vidíte a cítite, že niečo nie je úplne v poriadku. Čosi v tých póroch je. Keď sa osprchujete, pleť sa v tej kúpeľni jemne naparí, póry sa otvoria a keď na pokožku jemne zatlačíte, všetko to z nich vylieza. Toto je stav, ktorý sa mi občas pritrafí a nevyzerá to dvakrát príjemne. Píling by celkom určite pomohol, avšak má svoje obmedzenia. Nemá sa používať často a mal by sa dávať výhradne na noc, alebo keď sa nevystavujete slnku. Lenže toto je vec, ktorú si môžete všimnúť aj cez deň a ktorá sa poľahky môže zopakovať aj zajtra a pozajtre. Treba hneď zakročiť. Ak pokožku nedobre vyčistíte, už večer alebo ráno z nečistôt môžu byť čierne bodky, v horšom prípade aj akné. Toto sa likviduje omnoho ťažšie, než nečistoty zanesené a "zazátkované" v póroch.



Čím to maska dokáže (obsahové látky)

Absorbčné a jemne abrazívne látky ako celulóza (CELLULOSE) a kaolín (KAOLIN) si poradia s prebytkami kožného mazu. Pohltia ho a keď masku zmyjete, všetok maz pojmú pekne so sebou, aby na povrchu pokožky viac nestrašil. Pleť ostáva matná, čo sľubuje aj samotný názov masky. Doslova z nej nečistoty i maz vygumujete tým, že snímate masku a tieto čiastočky sa o ňu otierajú.

FOMES OFFICINALIS (MUSHROOM) EXTRACT - je huba, respektíve extrakt z huby, ktorá už samotným prívlastkom "officinalis" naznačuje, že to nie je len nejaká obyčajná huba. Preklad z latinčiny znie ako lekársky a proteíny v nej dokážu obnoviť pokožke jej prirodzenú ochranu. A nielen to. Huba sa používa aj na liečbu zapálených a krvácajúcich rán a dokáže sťahovať póry. Jej efekt poznáme už z krému Sébium Pore Refiner, kde má taktiež obnovovať textúru pleti a sťahovať póry. Takže táto maska nebude zbytočná ani v štádiu, keď sa vám z bodiek stanú zahnisané ranky. Až sa póry zbavia svojho nechceného obsahu a dôkladne vyčistia, huba ich pekne stiahne. Pokožka sa farebne zjednotí a bude už čoskoro vo svojom pôvodnom stave. K tomuto stavu dopomôže aj soľ - síran zinočnatý (ZINC SULFATE), ktorý taktiež sťahuje póry a pôsobí proti mikróbom.

Že toto čistenie a zbavovanie sa mazu nebude nejaké drastické, to už vieme. Nič z rady Sébium pleť nevysušuje nadmerne, aby sa pleť musela brániť a tvoriť ešte viac mazu. Avšak je tu jeden kompromis, ktorý musela podstúpiť aj Bioderma. Nebudem vás klamať a tvrdiť, že prípravky neobsahujú žiadny silikón ani propylén glykol. Keď sa však pokožka nevie sama brániť primeraným spôsobom, chytá na seba všetky nečistoty ako suchý zips a v tých horších prípadoch sa ešte aj zapáli, ako ju chcete chrániť po dobu, než sa zotaví? Treba jej nejaký ten film vytvoriť, dostať do jej vnútra to, čo tam dostať potrebujeme, zamknúť to tam a keď sa dostane do svojej formy, potom si už môžete robiť čo chcete. V prípade masky však silikóny nevadia. Tak či tak ich zotriete tým kaolínom...

Niektoré látky len v rýchlosti preletíme, lebo ich už z môjho blogu poznáte. Aby pleti po vytvorení bariéry nechýbala vlhkosť, spolu s maskou, vodou, ktorou navlhčíte pleť i vodou obsiahnutou v maske, vpravujeme do pokožky aj glycerín (GLYCERIN). Ten nám do pleti pritiahne a udrží v nej vlhkosť. V záujme ochrany pred voľnými radikálmi boli do masky pridané aj antioxidanty (a výživa v jednom), ktoré už poznáte - sú to cukry MANNITOL, XYLITOL, RHAMNOSE a frukto-oligosacharidy (FRUCTOOLIGOSACCHARIDES). Pleť má takto svoj zdroj energie a môže naštartovať regeneračné procesy. Tie by asi ťažko mohli prebiehať tak rýchlo, keby sa pokožka nenaučila tlmiť tvorbu mazu. Nestačí maz odstrániť, musíme zabrániť, aby sa tvoril v takom veľkom množstve, inak sa v uzamknutých a stiahnutých póroch opäť vytvorí, nahromadí a sme tam, kde sme boli. A preto experti z laboratória Bioderma pridali aj extrakt z ginkgo biloby (GINKGO BILOBA LEAF EXTRACT). Ginkgo reguluje prietok krvi kožou a vďaka zlepšenej mikrocirkulácii je zabezpečená aj výživa pre bunky. Čo mám na tejto bylinke rada a čo je súčasne dôvodom, prečo mi rada Sébium tak vyhovuje, je účinok ginkga aj na zápalové stavy. Vďaka tomu je pre mňa použiteľná vždy, či už sa pasujem s nejakým ekzémom, alebo mám podráždenú pleť. A napokon ešte spomeniem náš známy extrakt zo zlatej riasy, ktorý učí pokožku chrániť sa pred poškodením slniečkom (LAMINARIA OCHROLEUCA EXTRACT), ktorý je prospešný pre každú ženu, tým dupľom pre tie s rosaceou. O slnku sa síce hovorí, že vzhľad akné zlepšuje, ale je to tým, že pokožka pod jeho žiarením hrubne a akné sa tak lepšie skrýva. Akurát sa viac leskneme... My však nechceme akné skryť, my mu chceme predchádzať a lesk odstrániť.

Zvláštnou zložkou masky je táto kyselina - 10-HYDROXYDECANOIC ACID. Keby ste ju chceli nájsť voľne v prírode, nepochodili by ste. Toto je syntetická, zato biomimetická verzia kyseliny (biomimetika = odbor, ktorý sa zaoberá štúdiom stavby prírodných látok a tú sa snaží potom napodobiť v laboratórnych podmienkach), ktorá je súčasťou včelej materskej kašičky a tá vám už určite niečo hovorí. Materskú kašičku produkujú včely robotnice, aby ňou mohli živiť svoje larvy i kráľovnú. V kozmetike to nie je žiadna novinka. Už roky ju využívame v sérach a krémoch proti vráskam pre jej obsah aminokyselín a vitamínov. Kyselina bráni množeniu baktérií v upchatých póroch, čo je dobrá správa hlavne pre tých, ktorým sa veľmi rýchlo robí akné. Tejto baktérii, ktorá je inak prirodzenou súčasťou mikrobiálnej flóry kože, sa darí prežívať aj vďaka kožnému mazu, ktorého nadmerné vylučovanie je pôsobením kyseliny znížené. 

Môj dojem z používania

Maska je hladkej textúry, ale trošku cítiť ten íl, čiže máte odrazu aj jemný píling. Veľmi rýchlo zasýcha. Nanesiete a do minúty je suchá. Ľahko sa zmýva z rovných povrchov, trošku horšie z nerovných povrchov (nos, jazvičky, strupy po akné, a pod.). Na jazve po vybratom znamienku mi vždy trošku ostane. Jej vôňa je rovnaká, ako majú všetky prípravky Sébium. Príjemná a že nie je silná, to poznám podľa psíka. Vikinka sa k príliš voňavým veciam ani nepriblíži a ako vidíte, teraz spokojne odfukuje vedľa mňa.

Nemala som veľa príležitostí ju skúšať, lebo ako píšem, momentálne nemám väčšie problémy a zatiaľ sa mi darí aj častejšie si čistiť pleť. Ale raz za čas sa samozrejme zalesknem aj ja. Šanca skúsiť masku prišla minulý mesiac až po doliečení ekzémov. Vždy po alergii mávam na miestach, kde boli vyrážky, čierne bodky, ktoré sérom odstrániť nemôžem. Sérum sa na čierne bodky hodí viac, lebo sú v ňom kyseliny, ale tie sú na jemnú pokožku trošku prisilné. Ideálny čas pre masku. Takže som vyčistila pleť micelárnou vodou + moussantom. Krúživými pohybmi som maskou vytrela povrch kože. Toto krúživé nanášanie nie je až také životne nutné, ale maska nemá úplne hladkú textúru, tak prečo nevyužiť ten jemnučký pílingový efekt aj viac ako raz? Potom som ju naniesla v približne rovnakej vrstve na celý postihnutý povrch, nechala ju zaschnúť a po niekoľkých minútach som ju krúživými pohybmi z pleti zotrela vodou navlhčeným vatovým tampónom. Tvár som potom ešte raz opláchla čistou vodou a dočistila micelárnou vodou. Pleť dostala svoj obvyklý ošetrujúci krém.

Výsledok prvého testu: Niekde bolo treba jemne zatlačiť prstami (tam, kde to už viac vyzeralo na vznikajúce akné), aby vyšlo všetko, ale žiadne použitie sily ani násilné vytláčanie, na aké som bola zvyknutá predtým. Nečistoty šli von bez problémov a pleť ostala čistá. Žiaľ, v byte som si nechala fotoaparát a ten na mobilnom telefóne, príliš slabý, aby dokázal zachytiť upchaté póry a neviem vám ukázať výsledky. Tie vám ukážem na ďalšom teste.

Podobná skúška prebehla aj minulý týždeň, kedy sa v našom vchode začali komplexné rekonštrukčné práce. To som si už so sebou vzala, poučená z minulého testovania, aj fotoaparát. V mojom byte odstraňovali staré vodovodné i odpadové potrubie a vzišlo z toho veľa prachu. Poznáte to, aj keď zavriete dvere, niečo sa predsa len dostane aj do iných miestností a pri upratovaní aj na pleť. Už večer som ucítila, že je povrch mojej pleti v T-zónach drsný a vidieť bol aj lesk.

Výsledok druhého testu: Druhá skúška na preverenie účinnosti masky dopadla rovnako ako prvá, len s tým rozdielom, že tentokrát na tvári neboli predtým žiadne čierne bodky a teda v žľazách čistením neostalo nič. Pleť ostala na dotyk hladká, čo vidíte hlavne na nose. Na fotke pred aplikáciou sú na nose akési výčnelky (kliknutím sa obrázok zväčší). To sú tie nečistoty, ktoré už na druhej fotke nevidíte, lebo maska ich naozaj vygumovala. 


Fotky ukazujúce výsledky boli urobené s cca 4 - 6 hodinovým odstupom (a po úprave toho hrozného obočia) a vidieť, že aj pleť na čele i lícach je stále matná, čo je výborné. 


Moje hodnotenie masky:

Textúra: jemný a dobre rozotierateľný krém - s mierne drsnou štruktúrou, ako íl alebo nejaký hrubší púder
Hydratácia: 3 - dobrá, no mohla by byť aj trošku lepšia
Čistiaci účinok: 4/5 (známka 4 za odstránenie čiernych bodiek, 5 za elimináciu nečistôt )
Zmývateľnosť: maska rýchlo zasýcha, no trošku horšie sa zmýva, treba trošku trzpezlivosti
Vôňa: príjemná, bylinná, nie príliš výrazná
Celková spokojnosť: 10
Cena: cca 12 EUR za 40ml
 


celkové hodnotenie - slovom
VYNIKAJÚCA
obal / prezentácia výrobku
krátkodobá účinnosť
http://nd06.jxs.cz/852/099/6a8e3693f4_92820935_o2.jpg
účinnosť v dlhodobom horizonte
http://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg
hydratácia
http://nd06.jxs.cz/471/874/396e6cde80_92820932_o2.jpg
zmývateľnosť
http://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg
vôňa
pomer kvalita / cena
celkové hodnoteniehttp://nd06.jxs.cz/852/099/6a8e3693f4_92820935_o2.jpg

Táto maska sa mi páči obsahom i účinkami. Jej cena nie je práve nízka, avšak s prihliadnutím na tie ingrediencie musím povedať, že sa oplatí si za ňu priplatiť. S účinkami som spokojná. Keď ju porovnávam so samohrejivou maskou, ktorá mala rovnako zmatniť pleť, tak tento efekt vydržal podstatne dlhšie. Na takto očistenú pleť možno bez obáv naniesť mejkap. Ak dáte nejaký zmatňujúci, líčenie s prehľadom vydrží po celý deň. Má to len jeden háčik - určite použite nejaký hydratačný krém.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes