Cemio: Kamzík - kĺbový prípravok aj v službách krásy

Keď sa na trh dostali prvé preparáty s obsahom kolagénu, začínali sa šíriť klebety. Pacienti ich chválili a asi tých chvál bolo tak veľa, že to nedalo v noci spávať výrobcom liekov proti bolesti a liekov z iných výnosných indikačných skupín. Namiesto zisťovania princípu, akým kolagén pomáha, sa snažili štúdie preukazovať, aké málo pravdepodobné sú pozitívne progresy v liečbe. Ale nie každý tomu veril. Ja teda nie.

Takéto správanie ľudí predstavujúcich vedu takmer úplne vyradilo kolagén z predaja. Pozorovala som z úzadia, ako nám preparáty na báze kolagénu miznú z políc a ako ich vytláčajú nové preparáty s glukosamínom a chondroitínom. Niežeby som chcela tieto SYSADOA látky hanobiť, božechráň. Určite aj ich existencia má svoje opodstatnenie a rozhodne v liečbe pomáhajú (hlavne pri tých pokročilejších štádiách artrózy, kde už naozaj beží zápal a hrozia deformácie kostí), no na kolagén ako skvelú prevenciu i liečbu počiatočných problémov sa začalo zabúdať. Určite boli pilulky, do ktorých sa ho trošku dostalo, no tie množstvá boli zanedbateľné. Svoje miesto si udržalo len zopár prípravkov a ani tie sa nepredávali tak dobre ako kedysi.

Cemio Kamzík a pozitívny obrat

Posledné mesiace prišla konečne zmena a kolagénu sa ušla konečne pozornosť vďaka reklame na Kamzíka od značky Cemio. Bola milá a upútala ma. Tá myšlienka s trojitým odpichnutým kamzíkom mi prišla originálna, konečne niečo nové, no priznám sa, že už len zo zásady si nekupujem veci z reklamy. Nemala som problémy a ani v úmysle ho ísť kupovať. Ale zvedavosť mi aj tak nedala a šla som pozrieť aspoň... čo? Obal je síce taktiež veľmi pekný, ale mňa predsa len zaujímalo to zloženie. Vždy sa snažím mať prehľad o tom, čo je na trhu. Aj keď už momentálne nepôsobím ako farmaceutická laborantka. Veď jeden nikdy nevie. Čo ak ma zajtra začnú hnevať kĺby?


Už pri prvom preskúmaní zloženia mi bolo jasné, že tento Kamzík švajčiarskej výroby nie je úplne to, čo mi bolo známe dovtedy. Obsahoval nielen čistý kolagén typu I, ale tiež kolagén typu II a táto kombinácia sa len tak nevidí. Väčšinou bol v prípravkoch len jeden z nich, nie obidva. Super zistenie.

V dennej dávke kolagénu máme aj vitamín C, ktorý je v našom tele zodpovedný za tvorbu kolagénu, takže zasa bod k dobru. Vitamínu C niektorí z nás prijímajú možno viac, ak konzumujú veľa ovocia (podotýkam, že nekonzervovaného a tepelne neupraveného) a niekto tomu ovociu veľa nedá. Netvrdím, že práve nedostatok vitamínu C spôsobuje problémy, ale kĺbom rozhodne nepomáha. Tých 20 miligramov veru nie je na zahodenie, keď si máme pomôcť. Hlavne v týchto časoch, keď majú chrípkové vírusy raj.

Takže hranica mojej nedôvery sa prelomila a už mi ostal chrobák nasadený v hlave. "Keď budem zháňať darčeky, určite ho niekomu kúpim." pomyslela som si. Kto by bol vtedy tušil, že čoskoro poň naozaj poletím do lekárne a začnem ho užívať sama?

Otázka znie, prečo si vedci myslia, že kolagén vôbec nepomáha a odrádzajú ľudí?

Za prvé, lekári neakceptujú alebo málo akceptujú prírodné látky. Však ako môže byť dobré niečo, čo sa získalo zo zvieraťa a nie chemickou reakciou v skúmavke? Za druhé, veda doposiaľ nechápe ten mechanizmus jeho pôsobenia a preto vám ho nezakážu, ale ho ani nebudú odporúčať. V podstate neexistujú výskumy, ktoré by jednoznačne preukázali, že sa kolagén z tabletky dostane presne tam, kde ho treba. Ale čo tam po nejakých vedcoch? Ani o homeopatii nevieme úplne všetko, no predsa sa preslávila a užívajú ju ľudia na celom svete. Mám na to vlastný názor, lebo viem, že kolagén pomáha. V praxi som na vlastné oči videla, že ľudí, ktorí si ho kúpili, neuzdravuje viera, ako si to myslia tí, čo kolagén zatracujú. Veď podaktorých pacientov som naň (to ešte nebol Kamzík, ale iné preparáty) musela nahovoriť a nebrali ho na 100% presvedčení, že im pomôže. Ale nakoniec pomohol a ešte mi ďakovali. Keď pomáhal kolagén prvého typu v polovičnej dávke, čo potom spraví Kamzík, ktorý obsahuje kolagény oboch typov a kolagén typu I dokonca v raz tak silnej dávke než prípravky konkurencie?

Vedci by povedali, že neurobí takmer nič. Jasné, ich vysvetlenie znie logicky. Ony sa do kolena nedostanú zo stravy, ale to nikto od nich ani nechce a nečaká. :-) Kolagény sú proteíny majúce dlhé reťazce, ktoré sa počas trávenia narušia a rozložia na aminokyseliny. Až v tejto forme začínajú pôsobiť, lebo proteín ako taký neprejde do krvného riečiska. Na to je moc veľký. Prejde jedine aminokyselina a tá podnieti telo, aby produkovalo kolagénové vlákna potrebné k stavbe telesných štruktúr - spojivových tkanív. Keď sa na to pozrieme z tohto uhla, logicky usúdime, že keď telu dáme ten istý proteín v potravinovej forme, bude ho štiepiť úplne rovnako. Nie viac ani menej. Organizmu je úplne šum a fuk, či mu dáme ovarové koleno alebo želatínovú tobol,u. Lenže čo ak tie proteíny, ktoré prijímame v podobe každodennej stravy jednoducho nestačia? 

Keby to stačilo, ako by mohol taký "želatíno -žrút", ako som ja, alebo takí milovníci aspikov, huspenín, tlačeniek (ako moja rodina) trpieť bolesťou kĺbov? Ja vám to poviem. Nestačí to. Aj keď milujem želatínové cukríky a nevadí mi obhrýzať kosti, tých cukríkov i kostí by som musela spráskať poriadne veľa, aby som mala pekné nechty. Človek to predsa nemôže jesť každý deň. Takže už len z tohto dôvodu považujem kolagén podávaný dodatočne za naozaj nápomocný. Myslím, že mám aj riešenie na túto záhadu. Odpoveďou na otázku, prečo kolagén preukazuje také super účinky, bude dozaista hypermobilita. Údajne ju má pomerne veľa ľudí a mám ju aj ja. Len dva týždne dozadu mi o tom povedala lekárka na rehabilitácii a bola som teda poriadne prekvapená. Ja, silná baba a vraj taká ohybná. Ale ešte viac ma prekvapilo, že v tom ani zďaleka nie som sama. Možno patríte do tejto skupiny aj vy.

Hypermobilita - výhoda i nevýhoda

Či chceme alebo nie, vlastne k tejto zvýšenej pohyblivosti kĺbov smerujeme už od malička. Dobre si pamätám, ako nám v škole hovorili, aby sme boli ohybní. Že sa máme zohnúť a dlaňou dotknúť zeme, že by sme si mali vedieť rukami bez problémov vydrhnúť pri kúpeli chrbát. Máme hrať veľa loptových hier, tancovať, cvičiť a my sme poslúchali. Pestovali sme tiež rôzne koníčky. Ale áno, ani tie nie sú bez viny. Pigľujete sláčikom ostošesť, naťahujete mech akordeónu a prstami bleskovo zahráte stupnicu. Alebo vás pošlú korčuľovať či tancovať. Urobíte šnúru, mostík, dáte nohu za hlavu, urobíte vývrtky na hlave. Nadmerne zaťažované hypermobilné kĺby veru zvládajú kadečo. Aj tie bláznivé kúsky break-dancerov. Paráda, ibaže k tomuto naše kĺby stvorené nie sú. Dôkaz? Komu odídu kĺby ako prvému? Komu sa na staré kolená najľahšie zlomia kosti? Predsa športovcom, tanečníkom alebo hudobníkom. A prečo? Než odpoviem, zájdeme ešte do sveta filmu.

Krehké kosti

Nedávno som pozerala jeden horor. Volá sa to Fragile (v preklade z angličtiny krehký) a v hlavnej úlohe hrá Calista Flockhart (známa ako Ally McBeal), ktorá ako sestrička slúži v nemocnici Mercy Falls. Nemocnica sa má zatvoriť a už je v nej len zopár detí, ktoré majú premiestniť inde, no začínajú sa tam diať čudesné veci. Odrazu má bez vysvetliteľných dôvodov veľa detí zlomeniny. Príčina sa nájde v skrytej bolestnej minulosti. V priestoroch nemocnice blúdi duch zdravotnej sestry, ktorá bola chorobne posadnutá malým dievčatkom trpiacim chorobou zvanou "Osteogenesis imperfecta" a spôsobovala mu presne také poranenia ako majú deti. Ďalej už nejdem hovoriť, pokazila by som vám zážitok z filmu, takže prejdime k jadru - k chorobe. Ide síce o genetické ochorenie, kedy telo nedokáže vytvoriť kolagén prvého typu v dostatočnej dávke, ale má s dnešnou témou niečo spoločné - prejavy. Pri tej najľahšej forme sa objavujú aj tieto symptómy:
  • kosti viac náchylné na lámanie
  • zvýšená pohyblivosť kĺbov, tzv. hypermobilita
Kolagén prvého typu sa totiž nachádza v kostiach, väzoch, šľachách a ešte v pokožke. Potom je ešte kolagén druhého typu, ten už však vytvára jemnejšie sieťovité útvary a nachádza sa v chrupavke, takže ostávame viac pri tom prvom type. Ak chýba, zle je a z tohto príkladu vidíme, že ten kolagén naozaj chýbať telu môže. Či už v tom bude genetika, alebo len klasické starnutie organizmu.

Osteoartritída

A týmto sa dostávame rovno ku kĺbom a osteoartritíde, ktorou trpí veľa dospelých a prvé príznaky sa môžu objavovať už po tridsiatke. Rozložíme si toto slovo na tri časti "osteo" (ako kosti) + "artri" (ako kĺby) + "tída" (ako zápal). Jedno slovo vám tam určite nepasuje a je to hneď to prvé. Keď niekto povie, že ho bolia kĺby, hneď si predstavujeme mazivo, chrupavku. Nikto za tým nehľadá kosť. Lenže keby toto bola naozaj len chrupavka, bolo by to až príliš dobré. Chrupavka sa relatívne rýchlo regeneruje, horšie ten zvyšok. 

Začína to nevinne. Možno sme v mladosti veľa športovali a kĺby sa nám rozhýbali na všetky možné strany. Teraz v tom ďalej pokračujeme, alebo aj nie (ak sme sa stihli za tie roky športu poriadne opotrebovať), avšak náš vek hrá aj tak svoju hru proti nám. Svaly sa starnutím prirodzene zmršťujú, stenčujú a strácajú objem. Už nie sme takí pružní ako "násť-roční" a svaly majú čo robiť, aby telo udržiavali v rovnováhe pri čo najmenšej záťaži kĺbov. Chrupavka je čoraz tenšia, kĺbové mazivo stráca hustotu a čoskoro tú tvorbu telo prestáva zvládať kompenzovať. Už nestačí. Prichádza zápal, na čo reaguje kosť, kĺbové púzdro i väzy. Kosť síce starobnými procesmi redne, lenže na zápal a tú nadmernú záťaž (nesie predsa váhu celého tela, keď jej nepomáha chrupavka) môže zareagovať aj tým najmenej vhodným spôsobom - vytvorením výrastkov, ktoré tú vašu chrupavku zničia ešte skôr, ako si ju zničíte vy sami. Jedno i druhé je zle. 

Takže si to môžeme dať dokopy a vznikne nám scéna podobná tej hororovej. Nebojte, až také zlé to určite nebude, ale ďaleko od toho nebudeme.  Krehkejšie kosti a boľavé kĺby...
 
Ak aktívne športujete, alebo ste športovali, alebo len máte fajn ohybné kĺby a ste ich schopní vytáčať aj do strán, potom by ste mali viac sledovať, ako reagujú vaše kĺby na záťaž. Nečakajte, až sa prejavia bolesťou. Stačí, aby začali vŕzgať a treba niečo robiť. Som toho názoru, že ľudia by ten kolagén skrátka mali brať. Je to vec prírodná, takže ak aj nemáte problémy a teda nemôže pomôcť liečiť niečo, čo možno zatiaľ neexistuje, rozhodne neuškodí. Nech si vedci hovoria čokoľvek, existujú štúdie, ktoré ukázali, že aj príliš lámavé kosti sa s kolagénom v kombinácii s liekom proti lámavosti zotavovali rýchlejšie, než keď sa podával samotný liek. Ak by kolagén nedokázal napraviť v organizme škody, potom by nám bol na dve veci aj v kréme proti vráskam, riasenke a rúži na pery, o ktorých však naopak vieme, že sú veľmi účinné. Ja sama mám s nimi len tie najlepšie skúsenosti. Takže nech si tí mudrlanti pekne strčia svoje štúdie o neúčinnosti kolagénu za klobúk.

Istá farmaceutka mi tvrdila, že Kamzík bude v liečbe osteoartritídy i artrózy nanič, lebo je v ňom viac kolagénu prvého typu a toho druhého, ktorý sa nachádza v chrupavke, sú len mikrogramové množstvá. Že sú vraj prípravky, kde je viac toho druhého kolagénu. Dovolím si oponovať a rada by som ich videla, ak naozaj existujú. Čo viem, tak na trhu sú skôr prípravky, ktoré obsahujú vždy len jeden typ kolagénu, alebo aj oba, no v dosť menších dávkach ako má Kamzík.

Vôbec nevadí, že kolagén typu 1 je vo vyššej koncentrácii, lebo pri hypermobilite potrebujeme mať pevné väzy, šľachy i kosti, čiže nám treba práve jednotku. Chrupavka sa pri dobrom stave zvyšku pohybového aparátu a troške oddychu (i s pomocou kolagénu toho druhého typu) zregeneruje sama. Potrebuje však čas a dobré podmienky. Na obale Kamzíka sa píše o dvoch mesiacoch, čo je vcelku rozumná doba. Potom si môžete dať mesiac či dva pauzu a začať nové balenie. 

Pozor, užívať polovicu balenia (ktoré inak vystačí na celé dva mesiace) nemá väčší význam. Tak ako som minule písala o SYSADOA (pomaly pôsobiace látky), tak aj kolagén treba brať aspoň dva mesiace. Ale však kapsuľky sú malé a berie sa len jedna denne. To zvládnete.


Keď začnete kapsuľky užívať, snažte sa tiež rozumne využívať svoju silu. Nie, že budete vytáčať svoje hypermobilné kĺby do strán. To nech vás ani nenapadne, lebo budete chodiť mesiac kňučiac od bolesti, ako ja. Končatina sa buď v kĺbe ohne alebo sa vystrie. Nemá sa s ňou rotovať. A nemali by ste kĺb ani nadmerne preťažovať. Nikdy nechodíte na túry a odrazu si vyleziete na nejaký tatranský končiar? Celé zle. Kĺby treba namáhať postupne. Keď im dáte zabrať, treba ich nechať po námahe chvíľku odpočinúť a nie je zlé ich aj schladiť nejakým gélom. Až kolagén typu 1 napraví všetky škody, potom začne regenerácia chrupavky a nabudúce by ste už mohli vydržať aj väčšiu námahu.

A nielen chrupavky, veď kolagén sa nachádza aj v nechtoch, pokožke a vlasoch. My celí sme vlastne chodiaci kolagén. :-) Už po mesiaci užívania by ste mohli preto zaznamenať veľmi pozitívne zmeny na svojich nechtoch. Tie reagujú rýchlejšie ako vlasy (vlasom treba aj dva mesiace). Ja som teda nikdy nemala nechty dlhšie ako dva milimetre. Stačil jeden milimeter navyše a už sa na okraji začal necht štiepiť po šírke. Niekedy sa mi štiepili aj plošne. Doslova som z nechtov odlupovala celé plôšky, čím sa mi stenčili na polovičnú hrúbku. Zakryť sa to dalo len hrubou vrstvou laku, inak to vyzeralo príšerne. Myslela som, že to robia práve laky na nechty a odlakovače. Isteže, aj tie mali svoje "zásluhy", no asi neboli hlavným problémom, lebo dnes, po dvoch mesiacoch užívania Kamzíka, mám nechty rozhodne pevnejšie. 

Moje staré nechty by nerozchodili ani dopísanie tohto článku, dnešné nechty prežili nielen článok, ale i umytie 6 hrncov drôtenkou, čistenie kúpeľne a aplikáciu ílovej pleťovej masky. Tie staré by mali masku, špinu i mastnotu z hrncov dávno v ryhách a musela by som ich strihať. Dnes sa však strihanie nekonalo a verím, že sa konať nebude. S Kamzíkom nekončím. Balenie na dva mesiace nestálo ani 15 EUR. Bežne ho zoženiete od 13 do 17 EUR. Najlacnejší som ho videla tu a dobré ceny zvyknú mať aj lekárne zapojené v združení www.dl.sk. Toto neberte ako reklamu, len sa snažím ušetriť vám peniažky. Pred Vianocami je každý cent dobrý.
Keby ste chceli kúpiť Kamzíka niekomu ako darček, momentálne je v lekárňach aj krásne balenie s témou Vianoc. Škatuľku vidíte hneď na prvom veľkom obrázku. Je fakt pekná. Ale to nie je všetko. Vianočné balenia majú na spodnej strane kupón do súťaže, v ktorej vyhráva každý. Máte čas, súťaž trvá do 31. 1. 2014,  len aby sa vám po zverejnení tohto článku ešte ušiel. ;-) Bežte si ho kúpiť, kým ho majú. 


Viac o súťaži na stránkach Cemio Kamzík.

ZDIEĽAJTE:

1 komentár :

  1. Tak ja tiez patrim k tym "hypermobilnym" a aj k tym, co sa obcas dorazia na vysokohorskych turach a normalne si ma na to navnadila, asi sa po tom obzriem... :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes