Bylinkový olej proti lupinám

Môj dnešný recept pre vás ráta s použitím čerstvých byliniek, z ktorých nie všetky možno budete môcť teraz zohnať. Ja však tento recept pripravujem aj s pomocou esenciálnych olejov, takže to by mohol byť aj taký tip pre vás, aby ste zbytočne nemuseli čakať do leta, kým si budete môcť nazbierať levanduľu tymian a urobiť si tento olejček proti lupinám.



Olej proti lupinám z čerstvých byliniek

Ingrediencie:

2 polievkové lyžice čerstvého rozmarínu
1 polievkovú lyžicu čerstvej levandule
1 polievkovú lyžicu čerstvého tymianu
2 polievkové lyžice čerstvej mäty piepornej
80ml olivového alebo slnečnicového oleja (ak to neviete odmerať, dajte 8 polievkových lyžíc, no nie také tie plytké lyžice, ale poctivé lyžice)
 
Postup č.1 (šetrnejší):

Bylinky nasekáme na drobné kúsky, dáme ich do sklenenej fľaše so širším hrdlom a zalejeme olejom tak, aby ostali všetky kúsky ponorené. Ideálne je mať takú veľkú fľašu, aby sa do nej všetky suroviny vmestili a nádoba ostala naplnená až po vrchný okraj. Dostane sa do nej menej vzduchu, ktorý nám zbytočne znehodnocuje obsah. Nádobu postavíme na okenný parapet (alebo ak máte doma skleník, tak ešte lepšie tam) a necháme stáť aspoň 2 - 3 týždne. Potom olej odcedíme. Ak chcete, celý postup môžeme zopakovať s čerstvými bylinkami a s už získaným olejom. Olej skladujeme v sklenenej fľaši. Najlepšia je taká z tmavého skla. Zoženiete ju v každej dobrej lekárni. Pre zaujímavosť a jednoduchší nákup vám prezradím, že v našom lekárenskom slovníku fľaše nazývame "liekovkami". Potom pozor na objem, 80ml získaného oleja vojde do fľaše s objemom 100ml, takže si pre istotu radšej kúpte vždy o čosi väčšiu fľašku, nech potom nie ste nemilo prekvapené.

Postup č.2 (príprava za tepla):

Bylinky nasekáme na drobné kúsky, dáme ich do sklenenej varnej misy, tú ponoríme do horúcej vody ako do vodného kúpeľa a pri miernej teplote necháme ohrievať zhruba hodinu. Po hodine zmes odstavíme, necháme vychladnúť, precedíme a až potom nalejeme do tmavej fľaše, v ktorej ho budeme skladovať.

Olej proti lupinám z éterických olejov

Ingrediencie:
 
8 kvapiek esenciálneho oleja z rozmarínu
4 kvapky esenciálneho oleja z levandule
4 kvapky esenciálneho oleja z tymianu
8 kvapiek esenciálneho oleja z mäty piepornej
80ml olivového alebo slnečnicového oleja

Postup:

Je to veľmi jednoduché. Do fľašky z tmavého skla nalejeme olej, nakvapkáme doňho všetky esenciálne oleje, pomiešame a hotovo.

Možné obmeny receptu:

Levanduľový olej pokojne môžete vynechať a nahradiť ho eukalyptovým olejom v množstve 8 kvapiek. Tymianový olej sa dá nahradiť aj medovkovým olejom. Niekedy tento olej miešam z rozmarínového, mätového a eukalyptového oleja v pomere 8 kvapiek z každého na 80ml oleja.

Keď som chcela dať v lekárni pacientom tento zázrak najskôr vyskúšať, do fľaštičky som im odliala 10ml olivového oleja, doňho dala po kvapke z každého voňavého oleja a bolo vybavené. Tieto olejíčky majú v každej lekárni s laboratóriom. Kde takú nájdete? Nuž ak je vo Vašom meste nemocnica, alebo poliklinika, kde ordinujú aj kožní lekári, v ich blízkosti by ste mali bez problémov nájsť lekáreň, ktorá sa zaoberá aj výrobou predpisovaných prípravkov (mastičky, roztoky a tak) a nie len predajom hotových liekov. Poproste laborantku, aby vám olej pripravila. Finančne vás to nezruinuje. Keby ste s tým predsa len mali problém, použiť môžete aj oleje do vonných lampičiek, akurát sa uistite, že neobsahujú nejaké prímesy.

Aplikácia oleja:

Používa sa maximálne raz do týždňa ako kúra na vlasy. Neumývajte si ich, aj tak ich budete neskôr musieť poriadne zmyť. Zoberte olej a vmasírujte ho končekmi prstov do vlasovej pokožky. Nechajte ho pôsobiť čo najdlhšie (ideálne po celú noc, alebo aspoň hodinu) a potom zmyte teplou vodou. Vlasy napokon umyte šampónom ako obvykle, jemne osušte uterákom a nechajte prirodzene vyschnúť. Vyvarujte sa použitia horúceho vzduchu a drastického zaobchádzania s uterákom. Pokožka vlasov to nemá rada, ale to vy azda dobre viete.

Upozornenia:

Tento olej nie je vhodný pre osoby alergické na niektorú z obsahových látok. Ak ste si nie istá, či netrpíte takouto alergiou, kvapnite trošku oleja na vnútornú stranu predlaktia a za deň či dva skontrolujte, či pokožka nezčervenala. Ak áno, olej nepoužívajte! Nakoľko ide o éterické oleje, ktoré reagujú so slniečkom, olej naozaj odporúčam aplikovať buď na noc, alebo aspoň vtedy, keď sa bezprostredne po použití oleja nebudete vystavovať slnečným lúčom.

Na záver ešte jeden tip. Olej môžete pripraviť aj z kombinácie čerstvých bylín s éterickými olejmi. Ak vám niektorá bylinka chyba, skrátka ju nahradíte olejom. Pozor si však dajte vtedy, ak ako metódu prípravy zvolíte prípravu za tepla. Éterický olej v žiadnom prípade nesmiete nakvapkať do horúcej masy, inak z neho nebudete mať žiadny účinok. Nechajte masu najskôr vychladnúť, sceďte ju a až potom pridajte voňavý olejček.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes