Prečo nechcem smartfón

Pýtate sa: "Toto je reč milovníčky techniky?" a ja prikyvujem na znak súhlasu. Nie, ja nikdy nechcem smarfón a pokiaľ sa budú vyrábať klasické telefóny, vždy budem mať taký. Ja totiž milujem elektroniku, ale o pôsobení elektromagnetického žiarenia viem svoje. Takže ďakujem, ale nechcem smartfón. Nechám si svoj obyčajný telefón. Kým mi bude slúžiť, nevymením ho za nič iné.


Žiarenie prijímané nedobrovoľne


V minulom článku som vyjadrila svoj nepokoj z toho, ako sa človek vzdiaľuje prírode. Oblieka sa do umelín, konzumuje umeliny a ešte sa aj vystavuje slnečnému žiareniu. Ale trend opálenej pokožky nie je tým jediným, čoho sa obávam. Všade okolo nás sú elektromagnetické vlny prichádzajúce z rôznych zdrojov. A teraz nemám na mysli len elektrosmog, ale vysielanie vĺn všeobecne, žiarenia, ktoré nemá tepelné účinky. Vezmime si napríklad také radary. Tie nás monitorujú každý deň. Sú namontované v lietadlách, na letiskách, v meteorologických staniciach, v policajných autách... Ak človeka náhodou niekde "neberie" do svojho dosahu nejaký radar, tak satelit určite. No a samozrejme nezabudnime na krátke, stredné a dlhé rádiové vlny, pásma televízneho vysielania a frekvencie využívané mobilnými operátormi na pokrytie územia signálom pre hlasové a dátové služby. To všetko prechádza okolo nás a časť z toho prijímame svojim telom a predmetmi, s ktorými manipulujeme. Stačí, aby boli z kovu a už sú anténami. Že to je hlúposť? Spomínate si na rádio, ktorému sa zlomila anténa? Viete, že stále fungovalo, nie? A takto "fungujeme" aj my. Cez všetko kovové i cez naše mobily sa sami stávame anténami.

Človek ako dobrovoľný prijímač a pokusný králik


Aby nestačili rádiá, my to žiarenie prijímame dobrovoľne a takmer permanentne si doprajeme extra dávku. Soláriá, opaľovanie na slnku, rôzne laserové ošetrenia. Absorbujeme všetko, čo sa len do nás vmestí a to všetko len kvôli nejakým hlúpym trendom. Že vy toto nerobíte? Tak mi povedzte, ako sa pripájate na internet? Určite sa pripájate cez kábel? Nemáte náhodou doma WiFi alebo internet v mobilnom telefóne? Však 3G je takmer všade... pre drvivú väčšinu mladých ľudí je škoda tieto možnosti nevyužiť. A keď už máte smartfón, tak prirodzene s ním aj internet v ňom, veď bez toho smartfón nie je "smart", ale len obyčajný "fón". Takže 24 hodín denne, 7 dni v týždni, 365 dní v roku prijímame a odosielame dáta priamo zo svojho náprsného vrecka alebo vrecka nohavíc. Prinajlepšom z kabelky, ale to tiež nie je žiadna výhra. Mobilný telefón máme pri sebe po celý deň, veď preto sa volá "mobilný", lebo ho máme mať po ruke a v noci pre istotu aj na nočnom stolíku. Však čo ak zmeškáme nejaký dôležitý hovor / status / SMS... Ale potom sa čudujeme, že v noci dobre nespávame, že sme stále podráždení a máme rôzne choroby.

Za lebo proti žiareniu?

Som toho názoru, že technika ohrozuje život, ale nie len ten, ktorý vnímate ako čas, ktorý plynie a ktorý nejako trávite. Ohrozuje telo zvnútra. Prírodné žiarenie je dôležité, ak sa používa v správnej miere. Koniec koncov, slniečko potrebujeme nielen my kvôli vitamínu D, ale i zvieratá. Ale má byť v rozumných dávkach a nie to umelé elektromagnetické. Keď chce niekto vrátiť späť zrak, alebo operovať nejaký orgán, to je určite dôležitá vec a stojí za zváženie použiť aj to umelé. Ale dať si laserom likvidovať obyčajné chĺpky, to mi už príde ako neskutočný hazard a hlúpa ľudská malichernosť. To je ako ísť s kosačkou na steblo trávy... O laserových ošetreniach vieme, že sú účinné, ale ani tí najlepší vedci nedokážu uhádnuť, čo bude o pár rokov. Poznáme my ľudské telo tak dobre, aby sme si mohli byť istí, že okrem tých pár chĺpkov nezničí aj niečo iné? Ale hej, robia sa výskumy a na stanovenie limitov tu máme tzv. "zákonné normy". Podotýkam však, že taká norma sa dá ľahko zvýšiť. Stačí balík bankoviek a odrazu je všetko zdravotne nezávadné. Peniaze sú a vždy boli na prvom mieste a napríklad takí mobilní operátori, tí ich nemajú práve málo. Všetko, čo je teraz OK, sa o pár rokov môže ukázať ako zlé. Aj o mikrovlnke sme si predsa mysleli, že len ohrieva jedlo...

V médiách sa objavujú články, kde sa píše o účinkoch mobilných telefónov. Údajne sa robí výskum vplyvu mobilných telefónov na plodnosť (čo má logiku, keďže ich často nosíme v nohaviciach) a dokonca ich podozrievajú aj z nárastu výskytu cukrovky. Ja by som sa stavila, že majú niečo dočinenia i s nárastom autoimunitných ochorení. Umelé vlny ničia bunky. O tom niet pochýb. A nielen to. Zasahujú aj do života ostatných tvorov na našej planéte. Nepríklad včely. Bolo dokázané, že v husto zaľudnených oblastiach majú včely veľký problém nájsť svoj úľ. A bodaj by aj nie. Včielky sú maličké stvorenia. Keď vták, ktorý je X-krát väčší, zazmätkuje pri zatmení slnka, čo potom spraví taká "WiFina" so včielkou?

Tu sú pravidlá, ktorými sa odporúčam riadiť, ak chcete byť zdraví:
  • Nedovoľte, aby vám technika vládla a nestrpte jej prítomnosť na mieste, kde odpočívate. V spálni nemám žiadny počítač a ani televízor, nemajte ani vy. Je to škodlivé. Oboje patrí do obývačky alebo pracovne, nie do spálne.
  • Snažte sa vždy spať vo svojej posteli a mimo dosahu spotrebičov. Ak sa bojíte, že pri sledovaní nejakého programu zaspíte, nastavte si budík a keď vám zazvoní, odkráčajte pekne do svojej spálne.
  • Pokiaľ nemáte takú možnosť a na spánok i prácu máte tú istú miestnosť, nenechávajte spotrebiče v režime Stand-by a vypínajte ich poriadne (monitor počítača, televízor, reproduktory od počítača...). Ak by sa vypnutím vynulovali nastavenia času, dátumu, tak aspoň prekryte nejakým predmetom svietiace kontrolky daných zariadení, nech vás ich svetlo neruší.
  • Počítač ani notebook nikdy nenechávajte v stave spánku / hibernácie. Veľa ľudí zaklapne notebook a hotovo. Ani sa neunúvajú ho normálne vypínať. Možno sa tak dá skrátiť čas, ktorý mu trvá zapnutie a vypnutie, ale pochybujem, že je to úplne v poriadku. Veď aj tá elektronika si rada oddýchne. Pre vás to platí dupľovane.
  • Ak musíte mať notebook v izbe, kde spíte (hotelová izba, chata), vypnite ho nezabudnite ho odpojiť aj od prívodu elektriny. Aj pri dobíjanie predsa svietia kontrolky. Alebo ich aspoň zakryte.
  • Ak nemusíte, nikdy nenechávajte mobilný telefón pripojený k WiFi a vypínajte bluetooth. Všetko, s čím nepracujete dlhšie, vypnite ihneď. I televízor, ak ho nepozeráte. Je to síce fajn mať zvukovú kulisu pri práci, ale úplne zbytočné. Ak pracujete s počítačom, zapnite si na ňom nejakú hudbu, ak nie, zapnite radšej rádio.
  • Na noc mobilný telefón vypínajte úplne. Poprípade ho dajte aspoň do vedľajšej miestnosti, aby ste ho počuli, keby niekto potreboval súrne vašu pomoc, no nenechávajte ho zapnutý v spálni. A už vôbec nie pri svojej hlave. Preč s ním z nočného stolíka.
  • Kašlite na súkromné emaily. Prečo by váš telefón mal každých 5 minút kontrolovať mailovú schránku? Nie je nič zlého na tom, keď si ju skontrolujete vtedy, keď budete mať čas a chuť. Aj na internet sa pripájajte len vtedy, keď ho potrebujete. Ušiel vám pravdepodobne autobus? OK, vtedy internet treba. Ale na sociálnej sieti naozaj celý deň visieť nemusíte.
  • Pokiaľ nepotrebujete byť v trvalom kontakte s členmi rodiny a tento kontakt nie je možný inak ako cez mobilný telefón, vykašlite sa operátorom na tie ich voľné minúty. Zbytočne vás zvádzajú, aby ste ich prevolávali nasilu.
  • Noste telefón v taške, nie vo vrecku a pri práci ho majte radšej v šuplíku, alebo skrátka niekde mimo, nie rovno pod nosom.
  • Netelefonujte dlho. Radšej svojho priateľa navštívte, než by ste s ním mali hodinu drkotať len preto, že to máte zadarmo. Pamätajte, že už 10 minút hovoru je príliš dlhé pôsobenie žiarenia. A pre tehotné ženy je i polovičný čas príliš. Ľudia, ktorí vidia auru a pracujú s energiami, Vám nikdy neposkytnú telefonické konzultácie. Oni dobre vedia, ako veľmi je to škodlivé. Vybavia telefonát, ale dlhšie s vami hovoriť nebudú.
  • Trápia vás chĺpky a iné malichernosti z estetických dôvodov? Zabudnite na kadejaké iné žiarenia, ak nejde o liečivé žiarenie na potláčanie chorobného prejavu (IPL a podobne). Voľte prirodzené prostriedky. Namiesto depilácie laserom skúste prírodné prípravky (napríklad olej na odstránenie chĺpkov Jannine, o ktorom som písala a ktorý kúpite tu) a namiesto solária radšej choďte pohrabať seno do záhrady alebo sa vyberte k vode, ak záhradu nemáte. Ale nezabudnite sa poriadne natrieť.
  • Nebuďte otrokom techniky ani kvôli práci. Pracuje sa 8 hodín denne, nie 24.
Už v živote nechcem takú prácu, kde budem musieť byť 24 hodín denne online, kde by môj mobilný telefón musel každých 5 minút kontrolovať emailovú schránku a kde by som musela so strachom pozerať displej po každom odskočení niekam mimo. Keď budem chcieť byť zastihnuteľná, budem mať mobil pri sebe. A keď nie, dám ho niekde do kelu, nech mám pokoj svätý. Nepotrebujem žiadny smartfón a ani jeho aplikácie. Sú to krásne veci, ale v podstate somariny. Stiahnem si apku, ktorá mi pomôže s výberom šiat? Alebo takú, ktorá mi povie názov pesničky? A načo je to dobré? Timescheduling, black listy na nežiadaných volajúcich, to všetko je síce pekné, ale načo? Neviem si manažovať svoj čas? Neexistuje diár? To už je taký problém občas použiť pero? Je problém povedať niekomu slušným spôsobom, že ho mám na háku? Keď nejde o život, ide o... však viete čo. Ani nehovorím o tom, ako tie mobily s veľkými displejmi žerú energiu a musia sa stále nabíjať. Mobil majte na prijímanie a uskutočňovanie hovorov, prípadne na SMS. Nie na bavkanie sa a žranie elektriny.

Nebuďte otrokom elektroniky, nevystavujte sa elektromagnetickému žiareniu, neničte si ním život a nestávajte sa anténami. Elektroniku majte a pekne si ju užívajte, ale odtiaľ potiaľ. Hlavne ju vyhoďte zo svojej spálne, nech má telo dostatok času a pokoja na regeneráciu.
ZDIEĽAJTE:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes