Farebná typológia - ako som sa poučila


Kedysi by ste ma nalíčenú vo farbách zeme nestretli. Bolo to najmä tým, že som nemala ani šajnu o farebnej typológii. Dnes je všetko inak.

Úvodom tohto článku som nechcela povedať, že by sa mi zemité odtiene nepáčili. Naopak. Vždy som obdivovala krásne a prirodzene nalíčené ženy. Iba sa mi tieto farby nepozdávali na mne. Vtedy som sa líčila farebne ako papagáj a moje oblečenie bolo naproti tomu akoby stokrát vyprané. Čo bolo tým zásadným dôvodom? Jedno farebné koliesko.

Kedysi pred rokmi, mohla som mať tak 11 alebo 12 rokov, vyšiel jeden časopis so zvláštnou prílohou. Na jeho meno sa ma nepýtajte, pretože si nepamätám, ktorý to bol. Spomínam si iba na stránku z tvrdého papiera so 4 farebnými kolieskami, ktorá sa dala vybrať. Každé koliesko patrilo k určitému ročnému obdobiu a na zadnej strane bol ku každému koliesku krátky popis. Časopis som čítala spolu s mamou i tetou a po prečítaní nápovedy sme sa všetky tri zhodli v tom, že ja som určite typ letný a mám sa obliekať do pastelových farieb. Konečne svetlo na konci tunela a koniec tápaniu.


Táto kartička s farebným kolieskom a legendou na zadnej strane zmenila moje dovtedajšie chápanie módy, farieb a umožnila mi o čosi premyslenejšie nakupovať. Nemôžem povedať, že by mi ušetrila ťažké tisíce slovenských korún. Drvivá väčšina mojich mládežníckych outfitov bola vyskladaná z lacného oblečenia z trhov. Na drahšie neboli peniaze. Ale každá koruna dobrá. Aj každá minúta, lebo keď sa na trhu prehrabujete v krabiciach plných vecí, alebo presúvate vešiaky s oblečením, tiež je fajn vedieť, na čo sa máte zamerať. A že máte nechať bokom všetko čierne, biele i červené... hoci i to boli moje obľúbené farby.

Pochopenie farebnej teploty je základ


Ako som si prečítala nápovedu, konečne mi blyslo. Došlo mi, prečo vyzerám tak príšerne v niektorých svojich veciach. Mala som napríklad taký oranžový kostýmček so sukňou a blejzerom. Na vešiaku vyzeral pekne, ale na mne čistá katastrofa. V skrini mi dlho stálo aj jedno neónovo zelené a jedno žlté tričko. Mala som ich oblečené možno dvakrát a pri každom ďalšom pokuse o zakomponovanie do outfitu skončili vyzlečené. Nemali žiadny rušivý vzor ani zlý strih. Jednoducho som sa v nich necítila atraktívna. Pritom ich stačilo doplniť nejakou šatkou a vôbec ich nemuseli na povale zožrať mole... Ale neboli pastelové, takže smola.

Škoda, že vtedy neexistovali mobilné telefóny a nemám v týchto kúskoch žiadne fotky. Všetci by ste pochopili, že na vine nebol nesprávny strih, dĺžka a ani materiál. Tým omylom bola farba, ktorá ostro kontrastovala s tónom mojej pleti i farbou očí.


Tieto tri farbičky nájdete vo farebnom spektre vedľa seba. Sú to susedky či už ide o teplotu alebo kontrast. Vidíte, že spolu k sebe pekne pasujú. Keď si ich oblečie jarný typ s teplým podtónom pokožky, bude vyzerať božsky. Až na to, že ja mám studený tón pleti. Farebný nesúlad teda spôsoboval, že som v oblečení presne v týchto odtieňoch vyzerala extrémne bledá, nezdravá, skrátka príšerne.

Z toho plynie ponaučenie. Ak ste raz chladný typ, nemôžete svoje telo prekryť metrami tkaniny v teplej farbe. Aj keď možno máte nejakú nevhodnú farbu radi (tak ako ja milujem zelenú), to ešte neznamená, že budete vyzerať perfektne vo všetkých jej odtieňoch. V niektorých to bude lepšie, v iných horšie a v niektorých katastrofálne. Keď už chcete niečo nevhodné nosiť, aspoň plochu tejto farby oddeľte od zvyšku tela nejakým vhodným doplnkom. Isto nájdete doma vhodný náhrdelník, šatku, šál, opasok, náramok...

Základ nestačí, keď nepoznáte správny kontrast


Cielené vyhľadávanie pastelových vecí ale bohužiaľ nebolo najlepším riešením. A konkrétne v mojom prípade to bol celkom veľký omyl, v ktorom som žila ďalších 12 alebo aj 16 rokov. Farebná typológia deliaca ľudí na 4 typy nebola pred toľkými rokmi dotiahnutá aj do najmenších detailov.

Dnes sa aj letný typ ďalej delí na 3 podtypy a existujú aj zmiešané typy. Každý letný podtyp nosí chladné farby svojho farebného spektra, ale každý s iným kontrastom a inou prímesou teplých farieb. Ja som nosila tlmené chladné pastelové farby s najmenším kontrastom vhodné pre tlmené leto, ale oveľa viac by mi boli pasovali farby žiarivejšie, výraznejšie. Keď už som mala byť za každú cenu leto.

Úplne najlepšie príklady, ako sa dá outfit skaziť i vylepšiť, nájdete na blogu webu Supervizáž.sk, ktorý vám vrelo odporúčam navštíviť. Pani Beáta je v typológii majsterka a na jej rady sa vždy môžete spoľahnúť.

Z článku "Svetlé leto vs. svetlý podtyp tlmeného leta", zdroj

Žiaľ, tento web funguje iba 10 rokov a ja som si musela prejsť svojimi omylmi. V tlmených farbách moja pleť nijako nevynikala a môj vek sa akurát vtedy pohyboval v kritickom pubertálnom rozmedzí, čo bolo zlé. Azda tomu rozumiete, že adolescent chce všetko, len nie splývať s davom. Túži po obdive, pozornosti, chce vyniknúť. Nepomohol mi ani fakt, že sa do našej obce presťahovali moje atraktívne sesternice z druhého kolena. Chodiť s nimi cez víkendy a prázdniny na diskotéky ma bavilo. Lenže popri nich som sa už aj tak cítila ako piate koleso na voze, alebo ako neviditeľná. Pridajte si k tomu nevýrazné oblečenie a už si viete domyslieť, ako na tom bolo moje sebavedomie.

Keď mi vynikať nedovoľovala farba oblečenia, začali experimenty so strihmi, kombináciami doplnkov a líčeniami. Ale jedine mimo domova. Moje spolužiačky zo strednej by vám vedeli rozprávať, v čom som bola schopná prísť do školy. Moja revolucionárska povaha započala v našej škole éru nosenia maskáčových tričiek (našťastie vhodnej farby). Najskôr sa štvrtáčky smiali, čo to tá baba z prváku vymýšľa, ale už ďalší týždeň prišli aj ony podobne nahodené. Ako úplne prvá žena z celého internátu som nabrala odvahu obuť k dlhým šatám z úpletu biele tenisky, z čoho mali senzáciu chalani z chlapčenského internátu oproti. Bolo to vtedy moderné, ale moja odvaha (hlúposť) sa v ich kruhoch rozoberala ešte dva roky. Možno aj dlhšie. Potom som raz kúpila jedny super krátke šaty na ramienka. Bol to elastický materiál a strih zo zapínaním na zips v prednej časti, ktorý šlo nosiť aj s tričkami a blúzkami. Moje nohy mali od štíhlych ďaleko, ale šaty mi sedeli perfektne a veľmi sa mi páčili. Mali tiež zhodou okolností vhodnú farbu, v ktorej som vynikala. Radosť z nich mali aj moji dvaja spolužiaci. Jediní dvaja chalani z celej našej triedy. Keď ma ktorýkoľvek profesor vyvolal pred tabuľu odpovedať, dychtivo čakali, kedy mi spadne krieda. Aj na schodoch mi vždy dávali prednosť. Akí gentlemani, čo? 😂

Takto pútať na seba pozornosť nepasuje k mojej introvertnej povahe, ale vtedy som našťastie vyzerala celkom dobre. Ak to takto o sebe smiem napísať, lebo nechcem znieť nafúkane. Farba mojich vlasov ešte nebola nijako zvlášť zmenená. Bola do hneda - blízko mojej prirodzenej - aby mama neprotestovala. Aj moje líčenia boli viac menej v poriadku. OK, nie vždy, niekedy ich hrubá čiarna linka zabila, ale väčšinou áno.

Po dosiahnutí hranice dospelosti sa začali diať zmeny. K horšiemu. Experimenty s vlasmi a líčeniami boli na dennom poriadku. Jednu dobu som chcela byť úplne čisto letný typ a nosiť blond vlasy. Ako v detstve, keď mi farbu ofiny vytiahlo slnko. Myslela som, že plavé vlásky k pastelovým outfitom zapasujú lepšie a konečne budem naozajstný letný typ každou bunkou, ale nebolo to ono.

Osvietenie neprišlo, všetko sa zhoršuje


Potom nastala "doba melírová" - ďalší horor letnej noci. Vyniknúť sa mi tentokrát podarilo, ale v negatívnom slova zmysle. Jeden taký odstrašujúci príklad so zmenenou farbou mojich vlasov ste mohli vidieť v článku o paletke Revolution by Petra ♥. Dnes už tento počin nazývam "pomstou bývalej frajerky". Melíry mi totiž robila bývalá priateľka môjho snúbenca (dnes už ex-snúbenca). Možno si z mojej hlavy spravila testovaciu figurínu na nové farby. Alebo sa mi týmto chcela pomstiť za to, že môj vtedajší milovaný s ňou už nespával. Ale pátrať po jej motívoch už nemá význam, lebo sa tým nič nezmení. Pravda je len jedna - môj vtedajší výzor bol katastrofálny. Všetky tie melíry - medené, bordové pramienky i pramienky vo farbách žltého zlata a slonovinovej kosti - boli mojim najväčším životným omylom.

Keď videl môj terajší priateľ moje staré fotky, skonštatoval, že by si o mňa v tej dobe ani bicykel neoprel. Farba mojich vlasov tak ostro kontrastovala s tónom pleti i farbou očí, že sa mi nedalo líčiť prakticky nijako. Vo výrazných farbách som vyzerala ako predstaviteľka najstaršieho ženského remesla, v zemitých farbách ako šedá myš. Čudujem sa, že sa mi už vtedy chcelo písať články na svoj starý - dnes už neexistujúci - blog. Pri farebnom konflikte vlasov s pleťou a očami nemohlo byť žiadne líčenie harmonické. S teplými očnými tieňmi moje oči vyzerali ako uplakané, nezdravé, s chladnými zasa výstredne. Bez hrubej čiernej linky nepripadali do úvahy ani neutrálne farby. Oči nechali úplne zaniknúť.

Strašne nerada upozorňujem na svoj niekdajší výzor, lebo nie som za to na seba dvakrát hrdá. Ale čo už by som nespravila pre vás, aby ste lepšie pochopili dôležitosť farebnej typológie... Ak to chcete vidieť, mrknite do článku Moje Rimmel fotoblogy. Fotoblogy boli projektom značky Rimmel a robila som si z nich printscreeny. Niekedy sme mali spraviť tématický blog, inokedy sme sa mali aj nalíčiť produktom, ktorý sme dostali. Obrázky sú radené od novších, takže začnite radšej od konca a pripravte sa na fakt, že nie na každom blogu mi to pristane. Až od blogu číslo 24 sa začínam viac podobať na to, čím som celé tie roky mala byť.

Konečne správna farebná typológia


Vďaka neštandardnej farbe dúhovky a skresleniu farby pleti z dôvodov začervenania som svoju správnu farebnosť hľadala dve desaťročia a zistila, že najvhodnejšia farba vlasov je moja vlastná. 😀 A nie som vôbec letný typ. To je ale zistenie, čo?

Moja farebnosť je zimná, konkrétne som chladná zima. Typ blízky chladnému letu, ktorý sa však nemusí vyhýbať čiernej, bielej a ani sýtej červenej farbe. Tieto farbičky mi naopak veľmi idú. Ak by som si bola pred rokmi ponechala svoju pôvodnú farbu vlasov, outfity v týchto farbách mohli na mne vyzerať skvelo. Svoje obľúbené čierne tričká som nemusela drať iba doma na záhrade, lebo "však letný typ nemá nosiť čiernu".  A nemusela som vyhodiť ani toľko dobrej kozmetiky.

Dnes už viem, že ako základ líčenia očí je najlepšia farba blízka farbe pokožky alebo nejaká neutrálna hnedá farba. Zemitým farbám sa nevyhýbam. Dokážem si z nich spraviť aj kompletné líčenie. Viem dobre, ktoré z nich sú tie "moje".

Už sa nemusím báť ani teplých farieb. Teplá farba je totiž vhodným farebným akcentom k studenej. Tak ako si teplý typ môže zvoliť chladný akcent. Presne ako sa píše na titulnom obrázku, odtiene sú milovníkmi svojich protikladov. Iba musíte trafiť kontrast, správne ladiť a naniesť primerané množstvo. Nie tak, že si pľasnem teplý zlatý očný tieň na celé pohyblivé viečko aj pod obočie, keď som chladný typ. Chce to aj neutrálneho suseda a možno aj niečo chladné.

Práve preto nechápem, ako je možné, že je na trhu toľko paletiek očných tieňov tak rôznorodo a nie príliš dobre namixovaných. Minule som takto ofrflala paletku Revolution by Petra ♥, ktorú veľa blogeriek považuje za univerzálnu.

Predošlá paletka Revolution by Petra ♥
Nová paletka X Petra XOXO,
zdroj: web dm drogérie
Predošlú paletku vidíte na fotke vyššie, novú vpravo. V čom je podľa nich, prepánakráľa, stará paletka univerzálna? Stále tvrdím, že minimálne tretinu paletky chladný typ vôbec nevyužije, tak ako teplý typ nepoužije časť farieb chladnejšieho spektra. Aby som si neprotirečila, tak áno, tá "zbytočná" tretina sa dá použiť na akcenty - môžu to byť doplnkové farby. Lenže k čomu mi bude dobrá paletka, kde dve tretiny políčok zoderiem až do dna a tretina ostane takmer nedotknutá? Akcent tvorí malú plochu a naň neminiete toľko tieňa. Ja svoj predošlý nákup silno ľutujem.

Priznám sa, že keď pozerám na novú Petrinu paletku Revolution x Petra XOXO, páči sa mi o kúsok viac. Na svoje si prídu milovníčky dymového líčenia aj ženy, ktoré sa milujú hrať s farbami. Tá by mi asi netrčala toľký čas v krabici medzi paletkami, po ktorých siaham iba výnimočne, keď mi ich začne byť ľúto. Opäť je tam však pre mňa kopec nevyužiteľných odtieňov i políčka, ktoré sú si farebne až príliš podobné.  Zhody vidím aj s predošlou paletkou. Už dlhší čas sa preto vyhýbam takýmto aj iným podobným mixom. Rozmýšľam prakticky. Ak nemám využiť aspoň 90 % obsahu, potom produkt nekúpim.

Ja osobne si myslím, že by sa mala farebná typológia oveľa viac uplatňovať v bežnom živote žien a zvlášť na poli dekoratívnej kozmetiky.  Aby sa všetky ženy naučili krásne líčiť a aby ich nevhodné farby nezvádzali k tomu, v čom som pred rokmi chodila po svete ja. Vyzerať ako papagáj je fajn - keď ste na maškarnom plese. Alebo keď ohurujete instagramových followerov novou kreáciou. V bežnom živote by sme mali vyzerať normálne. A samozrejme krásne, čo nevylučuje aj pestrosť. Iba by som ocenila pestrosť, ktorá až tak silno nebije do očí a harmonicky ladí s tým krásnym zvyškom našej ženskosti.

Aký názor máte na tieto paletky vy? Páči sa vám nová paletka od Petry? Ako vnímate farby? Všímate si farebnosť oblečenia ľudí okolo seba? Tiež vám niektoré farebné nesúlady tak kolú oči ako mne?
ZDIEĽAJTE:

2 komentáre :

  1. Paletky velmi nepoužívam, mám doma asi 3, a teda asi nikdy ich nespotrebujem :-D
    Čo sa ale týka oblečenia, tak to už viem, aké farby mi pristanú a čo na mne vynikne a čo naopak nie. Napr. vobec mi nepristanu pastelové farby - vyzerám v nich bledo, choro, ani sa v nich necitim dobre. Naopak obyčajná čierna - ktorú mnohi zatracuju, že zostaruje, tak tá pekne zvýrazni moje črty.
    Počas rokov kombinovania, skušania, nosenia to podla mna človek zisti.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Čierna farba je úžasná a nevidím žiadny dôvod ju zatracovať. V správnom kontraste a správne namixovaná môže ukázať krásne na úplne každom farebnom type. Musím s tebou súhlasiť aj v tom, že človek skôr či neskôr zistí, čo mu pasuje. Len to hľadanie správnej farebnosti majú niektorí ľudia ťažšie, pretože existuje veľa hraničných typov a ešte si to aj neraz komplikujeme farbením vlasov na nevhodné odtiene. Ako som to celé roky robila ja. To sa potom hľadá ťažko. :-)

      Odstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes