DIY: Dezinfekcia na ruky z toho, čo dom dal


Ešte nedávno jej bolo dosť, no dnes je dezinfekcia na ruky vo forme gélu (i roztokov) prudko nedostatkový tovar. Tak si ju poďme vyrobiť.

Ťažko je každému, komu chýba dezinfekcia na ruky, alebo jej nakúpil málo. Aj keď tá bežná dezinfekcia z obchodov nebola žiadnou výhrou a dokázala zničiť nanajvýš 90 % mikróbov, situáciu žiaľ využili špekulanti. Všetko skúpili a teraz s tým kšeftujú. Práve im patrí výrok uvedený na titulnej fotke. Ale božie mlyny ich raz zomelú. Na druhom svete im bude nahromadený majetok zbytočný, keď majú toľko špiny na rukách..

Ale výrok možno v tejto situácii chápať aj inak. Dnes nie je dôležité, koľko toho v obchode nakúpime. Či máme značkové handry a super kozmetiku. Tie ruky, ktoré s tým všetkým manipulujú, musia byť v prvom rade čisté. Inak nás ani Boh neochráni pred hrozbou, ktorá k nám prišla a je všade vo svete.

Lenže ako sa chrániť bez dezinfekcie, keď sme všetko minuli? Niet jej v domácnostiach, ale ani niektorí zamestnávatelia sa ňou nepredzásobili. Napríklad vo firme, kde pracuje brat, sa dezinfekcia na ruky rozdáva ako sviatosť oltárna. Všetci kuriéri v budove dostanú jednu spoločnú fľašku dezinfekcie na týždeň. Rúška majú vlastné. Aj priateľ už ďalší týždeň funguje s rúškom, ktoré som mu ušila ja. No robiť musia.

Dezinfekcia na ruky podľa WHO


Že sa dá vyrobiť dezinfekcia na ruky po domácky? Určite dá. A účinná. WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) dokonca už roky pozná osvedčený recept (WHO-recommended Handrub Formulations, zdroj), podľa ktorého ho zvládne pripraviť každá laborantka. Aj vy. V prepočte v množstve na 100 ml prípravku potrebujete:
  • Lieh 96%: 83,33 ml
  • Peroxid vodíka 3%: 4,17 ml
  • Glycerol 98%: 1,45 ml
  • Destilovanú vodu na doplnenie
Jednoducho sa odmeria do fľaštičky lieh alebo nejakej odmerky, pridá sa peroxid, glycerol, doplní sa vodou do 100 ml a máte roztok, ktorý zahubí väčšinu záškodníkov. Aj keď sa u vás doma možno nenájdu odmerné valce a iné pomôcky, tieto malé objemové množstvá poľahky idú odmerať aj injekčnými striekačkami. Jedna do dvoch ml, jedna väčšia a všetko zvládnete odmerať.



Hotový roztok (je to tekutina, nie gél) nalejte buď do bralénovej fľaštičky (kúpite v lekárni), alebo do nejakej inej fľaštičky. Trebárs aj s rozprašovačom. Čokoľvek máte.

Glycerol na Slovensku je dostupný iba ako 85 %, ale to nevadí. Lieh plní účinok dezinfekcie, peroxid napomáha odstraňovať spóry, glycerol pomáha iba menšej strate vlhkosti pokožky a s menším percentom dokážeme žiť.

Vidíte ale to číslo pri koncentrácii liehu? Áno, WHO odporúča recept, pri ktorom bude výsledná koncentrácia liehu v roztoku 80 %, pretože sa pripravuje z 96% alkoholu a destilovanej vody. Laborantka v lekárni môže použiť aj 85 % lieh, ktorý sa už ale veľmi ťažko zháňa a bude ho riediť destilovanou vodou v trošku inom pomere.

Roztok by sa dal pripraviť aj z 95 % liehu s benzínom. Ten, ktorý používajú aj sestričky a diabetici pred vpichom ihly na dezinfekciu. Ten sa zatiaľ kúpiť dá. Až taká bomba to nebude, benzín cítiť a deťom taký gél isto do rúk nedáte. Ale alternatíva to je. Len si ten lieh musíte zriediť v inom pomere s vodou. V škole sme riedenie počítali jednoduchým vzorcom, ktorý vidíte v zelenom rámiku.

Do prvého červeného rámika si dáte vstupnú koncentráciu - vami použitý lieh, aký máte. Do modrého vľavo koncentráciu vody - čiže nulu. Doprostred (fialový rámik) patrí výstupná koncentrácia - teda koncentrácia, ktorá je potrebná.

Počet dielov liehu získate vždy odrátaním nuly od potrebnej koncentrácie. Čiže keď chcete získať 80 % lieh, tak budete na roztok potrebovať 80 dielov liehu.

Počet dielov vody vypočítate odrátaním čísla potrebnej koncentrácie od koncentrácie použitého liehu. Na prípravu 80 % liehu z 95 % liehu teda potrebujem rovnakých 15 dielov vody.

Dezinfekcia na ruky z toho, čo dom dal


Na internete kolujú mnohé "overené recepty", ako dezinfekčný produkt vyrobiť z troch zložiek. Najčastejšie radia použiť čistý gél z aloe vera a Alpu Francovku, alebo 60 % lieh a pár kvapiek éterického oleja. Tento potom radia používať na dezinfekciu rúk a vybavenia domácnosti.

Netvrdím, že je to úplne zlý produkt na dezinfekciu. Pre deti môže byť fajn. Ale keby som sa mala preň rozhodovať ja, vidím tu problémy:
  1. Čistý gél z aloe je málo dostupný a pre trošku čerstvej šťavy z aloe zničíte kus rastliny. 
  2. Šťava z aloe môže byť pre citlivejšiu pokožku agresívna
  3. Šťava z aloe je pomerne nestabilná (produkt sa rýchlo kazí).
  4. Koncentrácia alkoholu je pri väčšine domácich receptov nižšia než odporúčaná. Roztok s týmto zložením teda nemá ani zďaleka šancu zabiť toľko choroboplodných zárodkov, koľko ich zabije obyčajné mydlo s vodou a dodržaná doba umývania. 
Aby bol produkt účinný dostatočne, WHO radí 80 % alkohol. Centrum pre kontrolu chorôb a prevenciu v USA (CDC) odporúča na dezinfekciu povrchov aspoň 70 % alkohol a na hygienu rúk minimálne 60 % (Clean & Disinfect, zdroj).

Keď však zriedite napríklad dva diely Francovky (s obsahom 60 %) a dáte 1 diel gélu z aloe, v roztoku bude iba 40 % alkoholu. Takýto gél určite poslúži lepšie než keby ste nemali nič. Aj pre deti by sa dal použiť. No vytrieť si ním ruky po nákupoch a potom objímať svoje dieťa, chytať si tvár alebo papať vám neradím,  Radšej si choďte umyť ruky a zaspievať pri tom hymnu (vysvetlené v predošlom článku).

Takže... čo máme použiť na výrobu, keď niečo chýba?


Dobre sa okolo seba rozhliadnite. Určite pozrite obsah domácej lekárničky, ale zájdite aj medzi svoju kozmetiku



Ako nahradiť 96 % LIEH

Nepodarilo sa vám zohnať najkoncentrovanejší lieh odporúčaný WHO? Použite aj iný. Možno niekde zoženiete aj lekárenský 85 % lieh. Ešte stále sa dá zohnať spomínaný 95 % lieh s benzínom (SPIRITUS CUM BENZINO), konzumný lieh 80 % alebo 80 % rum. Taká rumová dezinfekcia na ruky bude voňať akiste zaujímavo, ale však prečo nie? Mne by to teda až tak nevadilo.

Len prosím nedávajte metylalkohol. Mala som chuť použiť ho, je koncentrovaný, ale aj toxický. Do tela sa ho istá časť dostane aj cez kožu a cez vdýchnutie výparov, ktoré vzniknú kontaktom s teplou pokožkou. To sa teda naozaj nehodí. Zvlášť nie na dezinfekciu do auta. Tam by ste sa toho nadýchali...

Výbornou náhradou za lieh je izopropyl alkohol (IZOPROPYL ALCOHOL). Koncentráciu voľte rovnakú ako u liehu.

DESTILOVANÁ VODA alebo...

Zabudli ste kúpiť destilovanú vodu? Tak to naozaj nie je problém. Môže byť aj minerálna voda alebo prevarená voda. Alebo pozrite, či nebude doma nejaká vlasová voda či iný kozmetický roztok. Najlepšie liehový. Ale môže byť aj ružová voda či niečo také. Podotýkam, že to má byť KOZMETICKÝ produkt, nie nejaký ľubovoľný roztok z lekárne na potieranie. Napr. salicylový lieh, tanínalkohol a podobne.


Vlasové vody sú perfektné. Obsahujú prirodzene vodu, ale väčšinou aj lieh, bylinky a izopropyl alkohol. Percento liehu žiaľ nevieme a asi to nebude viac než 40 - 50 %, ale zasa sú tam aj antimikrobiálne prísady, aby sa produkt nepokazil. Ja by som to s nimi riskla.

Čím nahradiť GLYCEROL

Nemáte glycerol? Ten sa v prípravku nachádza kvôli hydratácii. Nahradiť ho môžete gélom z aloe. Že už v lekárni nemali čistý? Tak dajte aj stabilizovaný, aký sa používa v géloch po opaľovaní, na spáleniny od slnka, na bodnutie hmyzom. A keby nebol ani taký, použite kozmetický telový gél. Ten tiež krásne vsiakne, hydratuje a nenechá šupinky. Väčšina dokonca obsahuje prevažne aloe ako základ.


Dal by sa použiť aj masážny gél (napr. konský balzam), ale v tom je veľa mentolu i gélových činidiel (napr. karbopolový gél), ktoré po zaschnutí nechávajú stopu na koži od polymérov. A nesmeli by ste si vyčistenými rukami omylom zájsť blízko očí, lebo by štípali. Lepší je ľahký telový gél na hydratáciu. Vsiakne sa a vonia jemne.

Ak chýba PEROXID VODÍKA 3 %

Nezohnali ste peroxid, ktorý dopĺňa dezinfekčný efekt a alebo dokonca nemáte dostatočne silný lieh? Nevadí, efekt podporíme inak.

Napríklad koloidným striebrom, ak máte doma a dezinfekciu nedáte do rúk deťom. U malých detí by som bola radšej opatrná  a nevystavovala ich takýmto látkam pre ich krehký imunitný systém.

Pre menších odporúčam skôr éterické oleje. Pár kvapiek. Ale nie tie umelé vonné zmesi (morský vánok, les, ovocný háj a podobné). Hľadajte jedno alebo dvojzložkové oleje a uistite sa, že majú prírodný pôvod. Výborný je oreganový, tea tree, citrónový, mätový, rozmarínový. Tie zabijú dosť záškodníkov. A tie prvé dva majú vskutku dobrý účinok proti vírusom. S takouto kombináciou nečakajte vôňu ako z rajskej kuchyne. Ale nejde o to, aby produkt dokonalo voňal. Hlavne nech funguje.

Pre deti skúste kombináciu mäty s citrónom. To sa im bude páčiť.


Celkom fajn by mohol byť aj tujový olej, ale ten radšej nedávajte do gélu deťom ani ho nepoužite, ak máte doma bábätko. Tuja iba ak jedna kvapka a na väčšie množstvo. Zabije toho veľa, dokonca aj vírusy spôsobujúce bradavice a herpesy, ale je vo veľkom množstve jedovatá.

(Účinná) dezinfekcia na ruky v kocke


Ak som vás tou matematikou vo vzorci dosť rozhodila (matematiku ani ja nemám príliš rada) a naozaj sa vám počítať nechce, tak zrieďte lieh následovne. Tieto pomery liehu a ostatných tekutín sú vypočítané na 100 ml produktu:

70 % dezinfekcia (z 80% liehu) = 70 dielov liehu (87,5 ml) a 10 dielov inej tekutiny (12,5 ml)
60 % dezinfekcia (z 80% liehu) = 60 dielov liehu (75 ml) a 20 dielov inej tekutiny (25 ml)
60 % dezinfekcia (zo 70% liehu) = 60 dielov liehu (85,71 ml) a 10 dielov inej tekutiny (14,28 ml)

Tie čísla na konci každého výpočtu sú objemom tekutín, ktoré majú doplniť lieh. Môže to byť zmes z pár kvapiek peroxidu, glycerolu a destilovanej vody. Alebo gél z aloe / telový gél. Časť tekutiny môžete nahradiť troškou koloidného striebra (t.j. 2 - 5 ml, odmerajte radšej striekačkou alebo plastovou lyžicou) a prikvapkať sa dajú aj nejaké tie éterické oleje. Čo si tam dáte, to už je na vás. Iba sa ten lieh nesnažte až príliš riediť.

Recepty na internete sú  navrhnuté tak, aby konzistencia pripomínala gél. Môžeme sa tak tváriť, že máme presne to isté, čo by sme za normálnych okolností kúpili v obchode. A áno, je to trošku podobné. Takéto gély sú ale príliš riedené a vhodné možno tak pre deti. Tie echodia von medzi ľudí, nemusia absolvovať nákupy, chodiť do roboty a nie sú toľko vystavené vírusom. Ale kto pracuje s ľuďmi, v nemocnici, v obchode, ako kuriér, hasič, policajt, radšej by sa mal rozhodnúť pre silu, nie si voliť receptúru podľa konzistencie a vône. 
ZDIEĽAJTE:

2 komentáre :

  1. Díky za článek, odhodlávám se na výrobu z technického líhu, co tu mám. Složením ethanol, ethyl(methyl)keton, propan-2-ol, denatonium benzoát. Trochu jsi mě uklidnila, ale ten ethyl(methyl)keton mi ještě dělá starosti. Myslíš, že to mohu použít? Pěkný den, Tereza

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj. Táto látka, ktorú spomínaš, je zložka pridaná kvôli tomu, aby sa technický lieh nedal piť. Na jeden liter liehu však ide len veľmi malá koncentrácia (cca 1%). Vďaka takýmto zložkám si lieh stále zachováva svoje technické vlastnosti (a možno ním napríklad čistiť), ale má nepríjemný pach i chuť. Ak si z takéhoto alkoholu vyrobíš gél na ruky, ktorý budeš používať 2 - 3 x denne, alebo ním vydezinfikuješ volant auta, kľučku na dverách, nič zlého ti nehrozí. Pokojne ho môžeš použiť. Ale napríklad na dezinfekciu veľkej plochy (kuchynskú dosku, obklad v kuchyni) by som taký produkt radšej neskúšala.

      Odstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes