Alverde: dámske prírodné parfumované vody


Značka prírodnej kozmetiky Alverde NATURKOSMETIK  predstavila dámske parfumované vody. Videli ste a neskúsili ste? Tak to napravte.


Stoja iba 10 EUR, ale sú to prírodné éterické oleje v liehu prírodného pôvodu. Už u syntetických vôní nikdy neviete, ako sa na pokožke rozvinú a tie prírodné sú ešte nepredvídateľnejšie. Môžu i nemusia sadnúť a je lepšie ich skúsiť. Lenže ja veľmi často do kamennej dm drogérie nechodím. Obchody mám trošku od ruky, preto si snáď 98% tovaru objednávam online. Čím viac som ale nad novinkami premýšľala, tým viac ma lákalo predsa sa len do jedného obchodu vybrať. A to som veru nemala robiť. Pustiť parfumovú maniačku medzi voňavky je ako pustiť capa do kapusty. 😊 Ťažko je vybrať, keď ju všetko zaujíma.


Dizajn flakónikov je minimalistický a do sortimentu prírodnej značky krásne pasuje. Motív kvietkov a kryt rozprašovača z dreva (alebo dokonalej imitácie dreva) vyzerá výborne. Aj vône samostné vnímam ako vydarené. Ale napokon som aj tak odišla iba s jednou voňavkou. Tie ďalšie si kúpim nabudúce. 😁 Po jednej.

Hravá vôňa Freundesprung


Stačilo mi strčiť nos k rozprašovaču testera a hneď som vedela, čo mi prírodná parfumovaná voda Freundesprung pripomína. Žuvačku Hubba Bubba. Nepoviem vám, ktorú, lebo ja tie jednotlivé príchute vyskúšané nemám. Žuvačky nie sú mojou parketou. Iba viem, že to bola jedna z prvých ovocných príchutí tejto značky a mala ružovú farbu. Takto nejako chutil aj môj prvý ochutený balzam na pery a presne tak voňala i jedna vonná sviečka, ktorej pozostatok som doma skladovala snáď 10 rokov. Ten malý kúsok vosku som opatrovala v igelitovom vrecúšku, len aby vôňa nevyprchala, lebo sa mi náramne páčila. No už sa nedala nikde kúpiť. Všetky tieto spomienky mi preleteli hlavou ako blesk a bolo rozhodnuté, cca na 50 %, že chcem túto.

Celej vôni Freundesprung dominujú mandle. Budú zrejme v základe, pretože tento tón vnímam zo všetkých najdlhšie. Ale objavuje sa hneď po uplynutí prvých pár minút. Nenechajte sa odradiť štartom. Vôňa v prvom momente naozaj pripomína detskú žuvačku. Marhule a lesné jahody s malinami vniesli do nej veľa energie a detskej hravosti. Tento pocit ale mizne, alebo respektíve oslabuje, keď sa otvoria kvety ľalie i ruže. Vtedy už na pozadí vynikne mandľa aj s jej príznačnou horkosťou. Definitívne opúšťame kategóriu voňaviek pre deti od 3 do 10 rokov a prichádzame k vôni pre dospelé dámy. Výdrž je na mojej večne prehriatej koži cca 6 hodín. Cítim ju aj potom, ale už len jemne.


Zasnená vôňa divokej ruže - Tagtraum


Prírodná parfumovaná voda Alverde Tagtraum bola hneď druhá najlepšia adeptka na nákup. Stále som váhala medzi ňou a Freundesprung. Mali i približne rovnakú trvácnosť a stále mi máta v hlave. Ja mám totiž arómu ruží veľmi rada. Zvlášť keď nejde o vyumelkovanú ružu, ktorej syntetickou napodobeninou aromatizujú výrobcovia vonné sviečky. Na tie som alergická. Keď ruža, tak buď v spojení s nejakým výrazným ovocím a koreninami, aby to bola vôňa ako pikantný džem. Alebo stará dobrá čajová a tak trochu vintage ruža. Niečo na spôsob Chloe Chloe. Takýchto vôní u mňa doma zopár nájdete.

Ako ďalšiu si rozhodne kúpim práve Tagtraum, lebo mi pripomína rúž. Zhruba po 10 minútach a až do samého konca. Len najskôr musí odoznieť ten ostrý muškátový úvod, ktorý by niekto mohol identifikovať ako bergamot. Ale bergamot je horkastý, zatiaľ čo pelargóniu spoznáte podľa takého ružového chvostíka. A ten pelargóniový sa teraz zladil s ružovým srdcom. Keď sa kvety ruže spoja so štruktúrou dreva (asi zmes santalu a cédra), sladkosťou tonkových bôbov, krémovosťou vanilky a dobre zohrejú na pokožke, vôňa Tagtraum začína byť kozmetická. Nie presladená cukríková ani detská. Je to vôňa lusuxného high-end rúžu, ktorý dodáva sebavedomie. Lebo to nie je rúž za dve eurá, ale kvalitka. Práve tieto drahšie rúže bývajú parfumované púdrovou vôňou ruží, ako je aj Tagtraum. Krása. Nebyť sentimentálnych spomienok a nemať doma iné ružové vône, beriem si ju hneď. Kozmetické maniačky ju musia určite vyskúšať.

Čarovný Orient s Wunderwelt 


Parfumovaná voda pre ženy Wunderwelt bola vôňa, ktorú by som si naslepo kúpiť netrúfla ani náhodou pre prítomnosť citrusov. Pri citrusovom ovocí narážam na jeden už pár krát zmienený problém. Na mojej pokožke citrusy horknú a okolo mňa sa nesie obláčik, ktorý pripomína Fernet. A ja nechcem pri každej cestnej kontrole fúkať ani pôsobiť ako alkoholička, ktorá pije už od rána. Tak vyslovene citrusové parfumy radšej nenosím. Zvlášť nie orientálne a drevité, ale ani väčšinu iných.

Táto vôňa sa však na moje veľké prekvapenie do citrusovej nerozvinula. V prvých momentoch na vás nebude ziapať nič iné než červený pomaranč (u mňa typický fernetový horký), to je pravda. Ja by som prisahala, že cítim aj zázvor. Ale ten krikľavý výraz celému štartu dáva skôr levanduľa, ktorá sa neskôr vykryštalizuje na čosi iné. Ak priložíte nos dostatočne blízko koži, úplne jasne a neomylne definujete škoricu s takým medicínskym finišom. A ten závan ako z lekárne je levanduľový. Škorica sa naozaj nedá s ničím spliesť, ale ona nejde veľmi do vzduchu. Drží sa len v blízkosti pokožky.

Vo finále najviac zo všetkého prevláda vanilka a jemná stopa orientálneho korenia. Opäť to ale nie je typická sladká vanilka ako z vanilkových zákuskov. Je to drevitá orientálna vanilka. Ako keby niekto spojil Diorov parfum Dolce Vita s novou supermodernou vôňou Libre od Yves Saint Laurent a ten výsledok niekoľkonásobne zriedil liehom. Wunderwelt je oproti nim veľmi slabý odvar. Nie však nezaujímavý odvar. Pokiaľ sa vám orientálne parfumy páčia, vysúšajte i tento.


Prílev energie Glücksoase


Vône ako Glücksoase sú predurčené na jar a leto, hoci niektorí ľudia ich nosia celoročne, pretože pôsobia sviežo a mladistvo. Ja som od tejto vône nemala príliš vysoké očakávania. Tipla som si, že to bude citrusová svieženka, ktorá vyšumí do 10 minút. Nuž nebola som ďaleko od pravdy, lebo fakticky má Glücksoase najkratšiu výdrž zo všetkých 4 parfumovaných vôd. Schválne som vám ich zoradila od najtrvácnejšej po tú najslabšiu. Na menej prekrvenej pokožke by mohla mať lepšiu trvácnosť, ale na MOJEJ koži sa dlhšie než 3 hodiny nezdrží.

Prvý závan Glücksoase patrí citrusom. Limetke a bergamotu, no tentokrát jeho horkosť vyvažuje bergamotový kvet. Ani limetka ako taká nie je horká. Spomedzi všetkých citrusov patrí limetka na špičku v obsahu sladkých nuáns. Keď sa nad touto ovocnou plantážou rozprestrie ticho, rozvinú sa konečne lístočky zeleného čaju a s nimi prichádza skutočná sviežosť. Či aj hlbokú zmyselnosť? S takýmto popisom na webe súhlasiť nemôžem. Je pravda, že muži milujú citrusy, ale parfumy s takto sviežim charakterom sú všetko, len nie zmyselné. Ak má byť žena zmyselná, mala by nosiť tajomnú vôňu, ktorá muža nechá v hádankách, čím to vonia. Nie na seba streknúť citrusový osviežovač. Ale inak je Glücksoase pekná vôňa na bežné denné nosenie a nemám voči nej žiadne výhrady. Pôsobí veľmi sympaticky a v žiadnom prípade nepripomína osviežovač na toaletu s umelými citrusmi. Popísala by som ju ako svieži letný nápoj zo zeleného čaju a medovky chladený kockami ľadu a ozdobený limetkou.

Dôležité upozornenie


Keby boli vône Alverde syntetické, tak vám parfumovanou vodou nastriekaný papierik vydrží voňať aj 2 - 3 dni a stále má nejakú vypovednú hodnotu. Dokázal by pomôcť pri rozhodovaní. Pri prírodných parfumoch je to inak. Ak sa teda bežne správate tak, že prídete do obchodu, nastriekate x papierikov a po pár hodinách si na ne spomeniete, že idete ovoniavať, sklamem vás. Týmto spôsobom testu vám konkrétne tieto prírodné parfumované vody ukážu iba to, ako rýchlo vedia z papierika vyprchať. Nie je jasné, či budete mať za pár hodín vôbec čo porovnávať.

Nastriekajte ich pekne na zápästia a predlaktia. Skrátka tam, kde máte voľnú plochu kože na skúšanie. Vykašlite sa na papieriky. Na papieri sa navyše javia inak, pretože bez tepla kože sa niektoré ingrediencie nemôžu rozvinúť. A preto vždy venujte testovaniu prírodných (i akýchkoľvek iných) vôní dostatok pozornosti a vlastnú pokožku.


Ja som nakoniec skončila u flakónika Alverde Naturkosmetik Freundesprung, pretože jeho obsah ma spomedzi všetkých potešil najviac. Ale s pokojným svedomím by som sa neskôr vrátila aj po ktorúkoľvek ďalšiu. Dúfajme len, že parfumované vody Alverde nie sú limitkou a v predaji ostanú.

ZDIEĽAJTE:

1 komentár :

  1. Ja nikdy neskúšam na papieriky, potrebujem kontakt s pokožkou. Už sa mi stalo, že som vybrala na základe papierika a kombinácia s mojou pokožkou nebola dobrá. Musím ich už konečne vyskúšať.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes