Z Awards4beauty na Laborantka.sk


Konečne som sa dokopala k činu. Kúpila som vlastnú doménu pre svoj blog, premenovala ho a upravujem jeho dizajn. Čo ma k tomu viedlo?

Môj druhý blog NewBridget.blog.cz končí. Nejdem ho rušiť, ale nebudem naň ani prispievať. Články, ktoré som mienila pridávať tam, budú po novom na blogu Awards4beauty, ktorý je teraz premenovaný na Laborantka.sk. A nebolo to jednoduché rozhodnutie. Existuje ale jeden dobrý dôvod, prečo toto všetko robím.

Zmenu z Awards4beauty na Laborantka.sk som spravila pre vás

Kúpiť domému a nastaviť novú adresu je celkom jednoduché. Pre mňa to bola záležitosť pár kliknutí. K zmenám, ako je aj táto, ale musí človek pristupovať po triezvom zvážení všetkých ZA a PROTI.

Nezmeníte všetko za jednu noc alebo za jeden víkend. Musíte mať dopredu premyslený celý koncept svojho budúceho blogu. Ako sa vlastne chcete volať, o čom budete písať, aký dizajn k tomu zvolíte, ako rozložíte na stránke všetky prvky, ako budete fotografovať produkty, lebo aj fotografie musia k tomu všetkému pasovať. A nielen fotografie na blogu. Aj výzor profilov na sociálnych sietiach a obsah na ňom musí zodpovedať zmenám na blogu. Aby ste aj vy na prvý pohľad vedeli, ku ktorému webu profil patrí.

Redizajn blogu je už takmer dokončený, ostatné ma ešte čaká. Všetko si pýta svoj čas. Veľa času. Ale ja to kvôli vám podstúpim. Prečo? Robím to preto:


To sú hlavné dôvody. Chcete poznať celé pozadie? Potom čítajte ďalej.

1. Aby ste ma ľahšie našli na internete

Názov blogu Awards4beauty vystihoval obsah, ktorý bol na ňom publikovaný. Blog som založila na recenzie a hodnotenie produktov pre krásu a zdravie tela. Soška evokujúca kozmetického Oscara k tomu náramne pasovala. Ale škoda toho názvu v angličtine. Komu som adresu diktovala, vždy som musela povedať, že mám v názve číslo 4, aby nenapísal "for". Kto vôbec nevie po anglicky, ten si takýto dlhý názov zapamätal ešte ťažšie.

NewBridget adresa sa pamätala o čosi ľahšie, veď Bridget Jones každý pozná. Tento blog bol miestom pre články zo života, články o zdraví a kráse všeobecne. Keď ste teda chceli teóriu a zaujímavosti, chodili ste naň. A áno, ja sa stále cítim ako Bridget. Mám svoje roky, mám svoje kilá, som (už) zadaná, ale nie vydatá. Už len dieťa by mi chýbalo, ale našťastie ešte nemám. 😅 Klop, klop, klop. Lenže ani adresa tohto druhého blogu nebola ľahko zapísateľná. Stále v názve domény firurovalo to "blog.cz". Tak som sa podujala vymyslieť niečo slovenské, zapamätateľné, kratšie a výstižné. Pre každého, kto žije na Slovensku (alebo v Čechách).

Všetci viete, že som bývalá farmaceutická laborantka, skrátene laborantka. Ak ste nevedeli, tak už viete. Dnes síce túto prácu nerobím, mám bakalára z angličtiny a venujem sa inému, ale aj na stredoškolské vzdelanie som hrdá. Slovo "laborantka" je presne pre mňa. Analyzujem celý život. Všetko. Produkty, zdravie, ľudí okolo mňa a ich povahy... Baví ma to. Čo by ma už teda vystihovalo lepšie? Laborantka sa hodí k obidvom blogom a všetkým témam, na ktoré ste u mňa čítali články. Načo ich teda deliť na dva blogy, keď všetko môže byť na jednom?

Už viac nemusíte vyťukávať dlhé adresy ako https://awards4beauty.blogspot.sk a http://newbridget.blog.cz/. Stačí napísať len adresu www.laborantka.sk a hotovo.

2. Aby ste ma v mori príspevkov iných vedeli identifikovať


Na Facebooku aj Instagrame sú denne milióny nových príspevkov. Ak sledujete rôzne blogy a rôzne osobnosti, potom na vás každý deň čaká niekoľko desiatok príspevkov s fotografiami, v ktorých musíte scrollovať. Na jednej strane uznávam, že niektoré blogerky majú svoj štýl fotografovania a sú rozpoznateľné. Tie ostatné sa však až príliš inšpirujú jedna druhou. Vidieť to aj inde než na sociálnej sieti. Blogy majú nielen podobné fotografie, ale tiež podobný obsah.


Ja som ale nikdy nechcela mať blog ani profil na sociálnej sieti rovnaký ako iné blogerky. Od začiatku robím všetko inak. Fotografujem inak, teda aspoň sa o to snažím, píšem o produktoch inak a nedávam si servítky pred ústa. Teda pred kurzor myši v textovom editore. 😉 Nezaujíma ma forma ani obal, zaujíma ma obsah a účinok na zdravie i krásu. Tak ako vás. Inak by ste neprišli čítať moje články.

Takže padlo rozhodnutie. Obsah ostáva, ale moje príspevky budú vyzerať inak. Už to mám premyslené, len dotiahnem detaily. Keď potom zbadáte 80 príspevkov na sociálnej sieti, hneď budete vedieť, ktorý z nich je môj.

3. Aby vás pri prezeraní blogu nič nerušilo


Nemám nič proti zátišiam. Ak fotografia pôsobí harmonicky, produkt ostáva v centre pozornosti a vyniká, všetko je to v poriadku. Lenže už je takých fotografií na internete priveľa. A niekedy mám pocit, že robia blogerky reklamu obchodom ako Jysk, Pepco a nie produktom, o ktorých píšu. Viaceré si kúpia naraz jednu zaujímavú dekoráciu a už ju vidíte na každej piatej fotke na internete. Chcelo by to viac originality.


Neviem ako vás, ale mňa rušivé elementy na blogových fotografiách štvú. Môžu byť pekné. Veď to aj musia. Ale odpútavajú pozornosť od textu a priťahujú pozornosť na obrázok. Aj preto som pri fotografovaní produktov doteraz volila radšej prírodné pozadie.

Ale fotografovať v prírode nie je práve pohodlné. Zvlášť ak bývate vo veľkom meste a máte pracovnú dobu ako ja. Napríklad v zime toho vonku veľa nenafotíte. Vstávate za tmy a prácu končíte za tmy. Človek je stále závislý na dennom svetle. Keď som sa navyše zohýbala nad skalkou pri paneláku oproti, vkladala produkt do živého plota, do snehu, alebo ho fotila na pníku vyrúbaného stromu, vždy som sa modlila, nech nejde príliš veľa ľudí okolo mňa. Asi si viete predstaviť, ako na mňa hľadeli. Možno nebudem ďaleko od pravdy, keď napíšem, že 50 % obývateľov nášho sídliska ma považuje za cvoka. Oprávnene. Vy by ste si čo pomysleli, keby ste pri vašom vchode stretli ženu, ktorá stojí na obrubníku chodníka na jednej nohe, aby udržala rovnováhu, v ruke smartfón a fotí nejakú paletku očných tieňov medzi skupinkou vresov? 😂


Kvôli vám som však neváhala obetovať svoju povesť a aj trošku riskovať problémy. Najkrajšie miesta na fotenie sú totiž (ako naschvál) vedľa parkovísk, ktoré u nás ľudia využívajú až do posledného centimetra. V jednej takej predzáhradke som fotila najradšej, ale vždy bolo treba počkať, až osoba, ktorá tam parkuje, vezme svoje auto preč. Lebo keď som našla miesto s dobrým svetlom, kde mi auto nezacláňalo a správny uhol na fotenie, stačilo mi zohnúť sa a môj zadok spustil alarm. Takže produkty späť do tašky, mobilný telefón do vrecka a nohy na plecia. A že blogovanie nie je dobrodružstvo. 😉

Takže toto viac nechcem. A nechcem ani rušivé elementy. Nájdem si ja nový spôsob fotografovania, ktorý sa vám (snáď) bude páčiť a opticky zjednotí môj blog aj so sociálnymi sieťami.

4. Aby sa vám ľahšie hľadali články, ktoré vás zaujímajú


Pri písaní recenzie neraz narazím na niečo, čo by som potrebovala detailnejšie vysvetliť. Na teoóriu a náuku o zdraví či kráse. Písať všetko do recenzie nemá zmysel. Je to príliš dobrý materiál na samostatný článok a zbytočne by recenziu spravil dlhou. Ale na blog, kde boli iba recenzie, sa takýto článok nehodil. Preto som vás vždy odkazovala na blog NewBridget, čo nie je príliš pohodlné.

Na blogu NewBridget sa veľmi zle čokoľvek hľadalo. Články je pre pomerne zastaralý blogerský systém možné usporiadať iba s pomocou rubrík. Nič ako menovky tam nie je k dispozícii. Takže som z dvoch blogov nechala iba jeden. Ten modernejší, ktorý bude o všetkom. Má prehľadnejšie členenie a jednoduché menu, vďaka ktorému nájdete všetko, čo potrebujete, na jednom mieste.

5. Aby aj môj blog kráčal s dobou


Keď som začínala blogovať, ešte neexistoval Instagram. Pri zakladaní blogu NewBridget nebolo ani používanie Facebooku také rozšírené ako dnes. Menu blogov bolo jednoduché a každému to stačilo. Ako šiel čas, stále som musela čosi na blogoch prerábať. Meniť dizajn, pridávať prvky, pridávať spojenia so sociálnymi sieťami a doslova bojovať, aby to spolu fungovalo. Aby boli blogy moderné.

Nič mi neuľahčili ani sociálne siete samotné. Na Facebooku som chcela byť NewBridget, ale niekto ma predbehol a adresu profilu registroval predo mnou. Takže som sa síce mohla pomenovať "NewBridget", ale profil bol na adrese https://www.facebook.com/awards4beauty/. To nie je práve ideálna situácia, keď chce človek zapracovať na propagácii.


Predošlý dizajn tohto a ani blogu NewBridget nebol zlý, aspoň teda podľa mňa. Schválne som ich urobila podobné, lebo sa osvedčili a vraj aj páčili. Ale už som staršia, mám svoje povinnosti a na neustále zmeny i špekulácie nemám čas.

Aj ľudia sa menia. Čoraz menej sa im chce čítať. Článkami iba preletia. Chcú si vyberať iba to, čo ich na 100 % bude zaujímať. Preto si tentokrát volím taký dizajn, ktorý tak nebude podliehať móde a ktorý bude aktuálny i funkčný stále. Dizajn, ktorým sa opäť trošku odlíšim, nech nekráčam v dave. Dizajn jednoduchý, prehľadný, čistý (dúfam, že sa to podarí). Už na titulnej stránke sa rozhodnete, čo presne chcete čítať. Či sú to články o zdraví alebo recenzie. Každý si nájde to svoje.

Nebudem sa trápiť s dvoma blogmi, z ktorých ten starší nešlo takmer vôbec optimalizovať a mladší mal nezapamätateľnú adresu. Namiesto dvoch blogov s ťažkými anglickými názvami volím jeden. Blog s krátkym, výstižným a ľahkým názvom v slovenčine. Blog Laborantka.sk.

Snáď sa vám všetky tieto zmeny budú páčiť a vždy si nájdete čas i chuť na nové články.
ZDIEĽAJTE:

2 komentáre :

  1. Tohle byl skvělý nápad. I já přemýšlím nad změnou, ale zatím jsem se k tomu nedokopala.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Ja som tiež dlho váhala, ako zmeniť názov. Zvlášť keď som chcela rozšíriť blog o nové témy. Ale nakoniec celkom fajn. Len ešte musím pošpekulovať nad fotografiami. :-)

      Odstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes