Moroccan Natural: opunciový olej, roll-on

Moroccan Natural: opunciový olej, roll-on

Opunciu, respektíve voňavý plod kaktusu s týmto menom, som si odjakživa cenila pre jeho príjemnú chuť a vôňu. Vďaka nej môj ranný zelený čaj nemal žiadnej konkurencie. Ranný rituál s vôňou čaju a opuncie som si zamilovala aj v sprche. Bez sprchovacieho gélu nemohol môj letný deň začať. Osvieži telo, povzbudí zmysly. Že možno dostať kúpiť aj opunciový olej a aký je zázračný, to som sa dozvedela len nedávno. 



Neviem, čo by som vám o tomto oleji napísala viac, než sa môžete dozvedieť priamo na stránkach obchodu Bionatural.sk. Opunciový olej s roll-on aplikátorom má, podobne ako tisícky iných produktov, v e-shope vynikajúci popis a na možnosť otestovať ho ma na mojom Instagrame upozornila Lucka z blogu Byť ženou je úžasné (za čo jej ďakujem). Na webe obchodu a aj od Lucky sa dozviete o opuncii všeličo. Odkiaľ kaktus pochádza, na čo sa olej z jeho semien využíva a čo všetko dokáže nahradiť. Lucka mi dokonca dala aj takú informáciu, že na liter oleja potrebuje výrobca tonu ovocia. I preto je taký vzácny. Čo k tomu dodať? Azda iba ďalšie fakty, vďaka čomu olej tieto účinky má a či som ich videla aj na sebe. Aby ste boli v obraze, ja niekedy tento kaktus nazývam aj "opuntia", čo je jeho riadny názov. V slovenčine sa však číta ako "opuncia" a tak dnes ostaňme pri tomto jeho mene.

Pôvod a použitie opunciového oleja


V zložení nehľadajte nič než raw, organický olej lisovaný za studena zo semien opuncie (PRICKLY PEAR SEED OIL). Ďalej je tam povinný prídavok vitamínu E v množstve 1 %, ktorý britskému výrobcovi prikazuje legislatíva EÚ. Moroccan Natural, značka z Londýna, dbá na kvalitu i životné prostredie. Všetky jej produkty majú recyklovateľné obaly, sú raw a dokonca až 98 % olejov vlastní certifikát prírodnej kozmetiky Ecocert. Tento opunciový ho zrejme nemá, na obale logo Ecocert nevidím. Ba dokonca ani nevonia ako môj čaj, lebo olej zo semien vždy nesie vôňu plodov iba v stopových množstvách. Tento viac pripomína nejakú zeleninu opečenú na grile a slnečnicovom oleji, ale to nevadí. Dôležitý je efekt.

Ja prirodzene opunciový olej používam doma, ale neváham ho vziať aj na výjazdy vonku. Napríklad na stanovačku. Verte mi, že keď už vlečiem karimatku, spacák, stan, vodu a kadejaké životu potrebné veci, kozmetiky ani produktov rýchlej záchrany so sebou veľa ťahať nechcem. A v opunciovom oleji mám rovno kozmetiku i záchranu, preto ho vnímam ako produkt prvej voľby. Nahradí mi pleťový krém i očný krém. Je to i liek. Účinky 3 v 1 a navyše v praktickom spratnom balení.

Opunciový olej od Moroccan Natural
šikovné a spratné balenie opunciového oleja


Obsahové ingrediencie oleja - analýza zloženia


Za veľkolepé účinky opunciového oleja - veľkého zázraku v malej flaštičke - môžu esenciálne mastné kyseliny - omega kyseliny 3, 6 aj 9. Z nich vypichnem najmä kyselinu linolovú (omega-6 mastnú kyselinu), ktorej máme najväčší podiel. Táto kyselina je veľmi dôležitá pre pokožku a najmä pre mastnú pleť. Vytvára totiž bariéru, vďaka ktorej sa pokožka dokáže vyrovnať s vplyvmi vonkajšieho prostredia a nevysušiť. Zvláčňuje ju a sťahuje i potenciálne zápaly. Že mastná pleť má svojej bariéry dosť? Nezmysel. Povedzme radšej, že mastná pleť tvorí kvantitu na úkor kvality. Množstvo kyseliny linolovej a vitamínu E v kožnom maze mastnej pokožky je nízke - nepostačuje na ochranu a preto sa tak extrémne mastí. Teraz už snáď dostatočne každý chápe, prečo pleťové oleje v starostlivosti o mastnú pleť náchylnú na akné nevylučujem. Treba ich len aplikovať v rozumnom množstve a správne. Ten rozdiel uvidíte veľmi rýchlo.

Ďalej by som mala spomenúť ešte raz vitamín E, na ktorý je opunciový olej veľmi bohatý. A nielen preto, že ho výrobca musel pridať extra. Obsahuje ho prirodzene a dokonca vraj až o 150 % viac než arganový olej! A už arganový olej som odporúčala na mastnú i aknóznu pleť. Ak má byť arganový olej zázrak, čo je potom opunciový? Také geniálne dielo dokáže vytvoriť iba príroda. Používaním opunciového oleja získa pokožka želanú rovnováhu. Ani ho netreba veľa. Na problémové partie v celej ploche tváre stačia aj dva  či tri ťahy roll-on guličkou. Nebojte sa, že by ste ho veľmi rýchlo minuli.

Opunciový olej od Moroccan Natural - roll-on aplikátor
Opunciový olej od Moroccan Natural a jeho roll-on aplikátor
S obsahom zázračných ingrediencií ale nekončíme. Príroda namixovala koktail látok veľmi dômyselne. Farbu slniečka - žltú a červenú nedala plodom opuncie i semenám len tak. Odtiene dali plodom betalaíny, účinné antioxidanty. Obsahuje ich aj super ovocie acai, goji či zázračná cvikľa. Len v menšom množstve. Aj tu opunciový olej vyhráva v súbojoch so známymi všeliekmi na celej čiare. Betalaínov - pomocníkov v boji s voľnými radikálmi má opuncia viac než akákoľvek iná rastlina. Vrásky nemajú šancu. Olej sa oplatí používať zvlášť okolo očí a úst, kde najčastejšie vznikajú tie prvé - mimické vrásky.

Spomeňme ešte fytofenoly (ďalšie antioxidanty), aminokyseliny (potrebné k tvorbe kolagénu) a vychádza nám celkom slušné spektrum účinkov. Opunciový olej bráni vzniku voľných radikálov, ochabovaniu pokožky, vráskam, praskaní cievných kapilár - t.j. zhoršovania priebehu choroby zvanej rosacea a pomáha pokožku liečiť. Zo suchosti i nadmernej mastnoty. Pomáha jej povrchu, ale aj v hĺbke, tým že póry netvrdnú (lebo pleť je elastická) a ani sa neupchávajú (maz pre antioxidanty neoxiduje a netvorí biele ani čierne bodky).

Ale to ešte stále nie je všetko. Posledným tromfom je vitamín K, ktorý pri použití zvonku pomáha na jazvy, strie, pigmentové škvrny, modriny i modrasté kruhy pod očami, rozšírené cievky, ktoré s tým často súvisia i popáleniny. Kruhy a pigmentové škvrny môžu mať zasa súvis s poruchami kapilár, poruchami pigmentácie i obranyschopnosti kože (rosacea, atopický ekzém, a pod.). A tu som sa mohla na vlastnej koži presvedčiť, čo taký vitamín K s koktailom antioxidantov a ostatných zložiek dokáže.

S čím opunciový olej pomohol / pomáha mne


Ja vždy veľmi dbám na slnečnú ochranu. Vodoodolná kozmetika s vysokým faktorom, časté natieranie v primeraných množstvách, ochrany chlavy a striedavý pobyt v tieni na ochladenie sú u mňa samozrejmosťou. Na poslednej stanovačke sme ale boli na kamenistom mieste pri vode, kde nebol ani centimeter tieňa a slnečník nešlo zapichnúť. Dosť som sa spotila a po opakovanom utieraní tváre sa jednoducho slnečná ochrana oslabila. Než mi došlo, čo svojimi rukami činím, nos aj líca mi ostali červené. Svoj krém som nimi prakticky zotrela a spálila sa. Moja chyba.

Pokožka nepálila, ale červená bola, čo je pri mojich červených žilkách dosť zlé. Veď to vidíte na fotografii nižšie. Nepríjemné. A tu mi prišiel opunciový olej vhod. Červeň zmizla do pár hodín. Ani trošku som sa nebála, že by mi mal olej zhoršiť akné, ktoré sa už začalo na nose tvoriť (slnečné clony vždy lezú do pórov). Jednoducho som ho natrela na celú plochu. Ospravedlňujem sa za nižšiu kvalitu fotografie, ale to podstatné vidieť. Keď sme prišli domov, červeň v tvári radikálne ustúpila a bol opäť dôvod na úsmev. Ani vyrážka nepovyrástla.

Opunciový olej od Moroccan Natural mi stĺmil začervenianie

Na druhej fotografii som síce nalíčená, ale mejkap som si na podráždenú pleť nedávala. Použila som iba zmatňujúci ryžový púder, ktorý je prakticky transparentný. Pigmentové škvrny neprekryl, nezamaskoval by ani červeň, ak by ostala.

Roll-on aplikátor oleja Moroccan Natural je výhodný aj čo sa aplikácie týka. Nikdy to neprestrelím s množstvom. Ja už jednoducho viem, že na celé čelo mi stačí pár dotykov guličkou a prstami si olej potom rozotriem. Aplikujte ho vždy na vyčistenú a ideálne mierne navlhčenú pleť. Vstrebe sa rýchlo. To niekedy vytvára dojem, že ste ho dali málo, ale nenechajte sa pomýliť. Je to dosť. Pleť po ňom nemá byť mastná. Bude mať iba zdravý lesk.

Keď dávam olej pod oči (aby som nemala kruhy), stačí dať pod jedno polovičku oka alebo obvod guličkou "bodkovať". Množstvo oleja mi vystačí na rozotretie pod celé oko. Ak by ste ale chceli olej iba ako prevenciu a liečbu kruhov pod očami, držte ho v chladničke. Chlad oleju neuškodí a vychladená guľôčka robí okoliu očí dobre. Opuch rýchlejšie spľasne a oči vyzerajú sviežo raz dva. Vychladený je výborný aj proti záderom. Bolesť zmizne, regenerácia sa aj s pôsobením vitamínu E naštartuje. Vrelo odporúčam. 

To je tak asi všetko, čo viem napísať k oleju, ktorý mi zachránil líca i nos a bez ktorého do prírody nechodím. Je pravda, že do hory sa drevo nenosí (v prípade núdze si viem nájsť bylinky a použiť ich), ale na prírodné zázraky a prírodnú kozmetiku sa miesto v mojej taške nájde vždy. Zvlášť na opunciový olej od Moroccan Natural.

Produkt mi obchod Bionatural.sk venoval na účel napísania recenzie. Týmto ďakujem e-shopu za taký skvelý olej i cennú skúsenosť.
ZDIEĽAJTE:

1 komentár :

  1. Super recenzia, o opunciovom oleji som rozmýšľala už dávnejšie, tak si ma navnadila, opäť ;)...

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes