Vileda: mop Easy Wring and Clean TURBO


Osamostatnenie sa od rodičov prináša isté výhody. Napríklad dlážku umývate vtedy, keď sa vám chce a nie keď to prikáže mama. Jej príkaz "Posťahuj podlahu" bol pre mňa dlho nočnou morou. Avšak odkedy som darom dostala rotačný mop Easy Wring and Clean TURBO od značky Vileda, je to easy, robím to turbo rýchlosťou a hlavne s menším odporom.

Umývanie podlahy mi nikdy nebolo po vôli. Prieči sa mi máčať svoje ruky vo vedre, kde plávajú kadejaké smeti. A najhoršie bolo vždy umývanie kúpeľne a toalety u našich, lebo na svetlých kachličkách bol vidieť každý chlp, vlas či fľak, ktorý moja ruka s handrou nepobrala. Dodnes mám z toho husiu kožu a vlastne som sa rokmi dopracovala aj ku kontaktnej alergii na prach. Stačí sa mi dotknúť niečoho špinavého, dlane mi začervenajú a začnú páliť. Je teda prirodzené, že sa do takýchto robôt nehrniem.

Doma mám výborný čistiaci arzenál na kadečo, len na tú nešťastnú podlahu dlho nie a nie vyzrieť. Môj prvý klasický mop bol vyrobený z obyčajných povrázkov, druhý z pásikov tkaniny pripomínajúcej nastrihanú antistatickú utierku na prach a tretí bol kovový so špongiou uchopenou v dvoch ramenách. 


Praktické neboli. Ani jeden. S mláčkou vody si poradili iba vtedy, keď boli úplne suché. Povrázkový šiel len veľmi ťažko vyžmýkať a pri umývaní podlahu viac zmáčal než vytrel. Skončil ako utierka na pavučiny. Tkanina druhého mopu už prvým použitím stratila snáď polovičku svojho objemu a ani zďaleka tak dobre nebrala smeti. S tretím sa v podstate dalo iba "zametať" namokro. Tak som sa zakaždým musela vrátiť k svojej účinnej no nenávidenej handre. Toť môj prídavok a odpoveď na minule položenú otázku: "Aké najväčšie hlúposti ste kedy kúpili v mene poriadku?"

Už som bola pripravená zrecenzovať pre vás aspoň tie ostatné užitočné kúsky do rubriky "Domácnosť", ale po zverejnení článku Čistá domácnosť alebo Čo nového na blogu som dostala niečo ešte zaujímavejšie. Akoby som si článkom privolala k sebe riešenie niektorých mojich starostí s vytieraním dlážky. 😉

Rotačný mop Easy Wring and Clean TURBO s plusmi aj mínusmi


Mop Vileda Easy Wring and Clean TURBO je môj prvý rotačný mop, ktorého návlek pozostáva nie z jedného ale z viacerých strapcov rozložených v širokej základni v tvare trojuholníka. Hranatý tvar ľahšie zájde do rohov. Značka Vileda navyše vyriešila problém šnúrkových mopov (1), ktoré síce výborne odstraňovajú nečistoty a aj sa na ne dosť smetí nachytá, ale nejdú vyžmýkať. Vyriešený bol i problém mopov s pásikov mikrovlákna (2), ktoré naopak žmýkať idú, ale materiál je na odolnú špinu príliš jemný a rýchlo stráca objem. Strapce mopu Easy Wring and Clean TURBO sú zo šnúrok spletených z mikrovlákna. Kombinujú tak výhody oboch mopov. Celý návlek dokonca môžete prať v práčke na 60 °C, čím predídete množeniu mikróbov. 


Šnúrky na hranách návleku odlíšil výrobca i farebne. Červené strapce boli vyrobené z materiálu, ktorý mi svojou tvrdosťou pripomína chemlon. Pre svoju vyššiu tvrdosť majú pomôcť odstrániť aj odolnejšiu špinu, čo môžem potvrdiť. Dobré sú napríklad na zaschnuté blato, ktoré už nemusím škriabať ručne.

Určite ste zaregistrovali i pohyblivý kĺb, vďaka ktorému rotačný mop ovládate rovnako ako hubicu vysávača. Keď chcete zájsť pod nábytok, jednoducho sa ohne a vy môžete vytrieť naozaj všetky plochy. Umývanie bytu, v ktorom žijú dve psie slečny a dvaja dospelí, mi teraz zaberá omnoho menej času. Raz dva ho celý pobehám a vytriem. Aj priateľ sa už čudoval, ako je možné, že mi to ide tak rýchlo.

Prečo sa mop Easy Wring and Clean TURBO nazýva rotačným? 

Pretože sa nežmýka ako iné mopy, ale ho môžeme vložiť do odstredivky vďaka schopnosti rotovať. Odstredivka bola preň špeciálne navrhnutá tak, aby všetka voda stekala zásadne iba do vedra a nešpliechala naokolo. Nemusím sa tak špinavej vody ani len dotknúť a aj pri umývaní dlážky môžem byť vysmiata ako lečo.


Rotačný mop do nej vložíte i pod uhlom, ale pri odstreďovaní ho nasmerujte kolmo, chyťte ho za koniec rúčky s uchom (ten tam nie je namontovaný napevno, lebo je otočný) a šliapnite na pedál. Už jedno stlačenie pedálu dokáže dostať z vlákien dosť vody na to, aby mop nekvapkal a predsa bol dosť mokrý na vyčistenie poriadne zašpinenej podlahy. Viacerými stlačeniami bude mop iba jemne vlhký a skvelý na vytieranie od prachu. Nemusím tak zbytočne dlho čakať, kým mi dlážka uschne a vlhkosť môžem prispôsobiť povahe materiálu - napríklad drevo nemá rado výrazne vlhké čistenie.

Vedro s odstredivkou je pomerne mohutné, ale prekvapivo nie príliš ťažké. Set vedra bez vody a jemne vlhkého mopu váži dohromady 2,2 kg, no čo ako sa budete snažiť, tak ľahko vedro neprevrhnete ani prázdne. Tobôž nie plné so šiestimi litrami vody. K jeho stabilite prispieva predĺžené dno, ktoré smeruje až pod páku pedálu, kde sú i dve protišmykové podložky


Keď si chcete na chvíľku odbehnúť a mop odložiť, určite využijete i otvor v rukoväti vedra, do ktorého zasuniete rúčku. Tá je mimochodom teleskopická. Natiahnete si ju tak, ako potrebujete a v spojoch pootočením zafixujete.

Vedro ako také má ešte jednu výhodu. Asi sa čudujete, prečo je riska označujúca maximálnu hladinu vody tak nízko. Je to zámer. Ak vedro nenaplníte nad limit, budete ho môcť stále bezpečne prenášať. Nikdy pre vás nebude príliš ťažké a nikdy z neho nič nevyšplechne.


Myslelo sa aj na jeho bezpečné vyprázdnenie. Vylievanie špinavej vody vie byť totiž niekedy zákerné. Hlavne keď vám chýba výlevka a vy sa ponáhľate alebo nesústredíte. Tu výlevka nechýba a celý obsah tak vylejete bezpečne a presne tam, kam budete chcieť. Nie pomimo.

Pokus číslo 1


Dobrý mop poznáte podľa sily pohlcovať vlhkosť. Predstavte si, že vám hosť vyleje kávu, alebo vám dieťa pri raňajkách rozleje čaj. Nechcete sa pred ním ošívať tri minúty, utierať, žmýkať, utierať, žmýkať, utierať a zasa žmýkať... Preto ma zaujímalo, ako je na tom rotačný mop Easy Wring and Clean TURBO so savosťou. 

Vzala som si odmerku, naplnila ju vodou, naliala do zaštupľovaného umývadla 1 deciliter vody a priložila VLHKÝ rotačný mop (nie suchý, lebo za sucha sa ľahko machruje). Vodu odsál bez problémov, nuž som pritvrdila a naliala ďalší deciliter, čo je už veľkosť bežného pohárika pre dieťa. Ani s dvoma decilitrami nemal najmenšie ťažkosti. Strapce pohltili aj ďalší deciliter, čím sa dostávame na 3 dl, objem väčšej šálky na kávu. Keď mi bez problémov "vypili" 4 dl, bola som radosťou bez seba. Pri štyroch deci bol už pravda mop veľmi mokrý a schopný pustiť dve či tri kvapky, no stále sa dal ešte nasmerovať nad vedierko a odstrediť. Paráda! To je prvý dôvod na oslavu.

Pokus číslo 2


Kompletne suchý rotačný mop by vedel s veľkou istotou pohltiť aj pol litra tekutiny a viac, ale vodu musí vedieť aj pustiť. Ja som teda po pokuse číslo 1 skúšala účinnosť odstredivky. Chcela som odmerať, koľko z pohltenej vody dokáže vytiahnuť z vláken. Zo 4 decilitrov mi do vedra natieklo čosi vyše 3 dl, cca 3,5 dl. Skvelé! A to bol mop pred pokusom vlhký, čiže nejakú tú vodu v sebe mal! Odstredivka je geniálna vec a materiál mopu tiež! Už sa nebudem pajediť pri utieraní a žmýkaní.

Menšie nevýhody mopu Vileda


Žiaľ, daňou za dobrú schopnosť pohlcovať vodu je i dlhšia doba schnutia. V lete isto lepšie uschne na slniečku, v zime na radiátore. V ostatných obdobiach bez extra zdroja tepla si na kompletne suchý mop počkáme aj deň. Z pokusov sme videli, že má na ňom čo schnúť. Rotačný mop však nikdy nebude taký nepríjemne mokrý, ako trebárs vyžmýkaná handra. Ak šliapnete na pedál dva či trikrát, ostane len vlhký na dotyk.

Plochý trojuholníkový tvar základne je v zásade praktický na vytieranie veľkých plôch kútov miestostí, ale len vtedy, ak v nich nemáte zachytené guče prachu s ťažšími nečistotami. Prach strapce vezmú, ale ťažšie čiastočky nevytriete. Menší problém je aj s uvoľnením špiny do vody. Čo žiaľ mop nepustí, sú vlasy a chlpy. Nemám mu to však za zlé. Tento biologický materiál má ostré konce, ktoré sa zapichujú do tkanín. Na mope od Viledy sa bude tento druh nečistoty preto úplne prirodzene držať rovnako, ako na každom inom mope, metle či handre. 

Pár slov na záver

Až raz Vileda vymyslí vynález, ktorý sa vo vode zbaví i ostrých chlpov nášho teriéra Jacka Russella, budem v jej e-shope prvá v rade kupujúcich. Chlpy našej príšerky Candy  sú ostrejšie než ten najpevnejší vlas a nejdú z ničoho. Z koberca ich napríklad nedostane ani najsilnejší vysávač, iba prútená metla. Preto si vždy pred umývaním dlážky všetko povysávam, alebo aspoň pozametám.

Už mi ale neostáva veľa nepriateľov v oblasti činností týkajúcich sa upratovania, keď ma Vileda zbavila nepriateľa číslo 1 - umývania podlahy do minulého týždňa vždy spojeného s frfľaním. 😊 Skončili mi galeje a presne to je ten dôvod, prečo som ho chcela zrecenzovať ako prvá. Vedieť, že je tento rotačný mop taký skvelý, dávno ho mám doma. 

ZDIEĽAJTE:

2 komentáre :

  1. skvelé! Manžel o tomto mope už dlho rozpráva... ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak dúfam, že neostane len pri rozprávaní. ;-) Niektoré ženy sa vedia uraziť, keď dostávajú ako darčeky veci na domáce práce, ale mňa veru tento veľmi potešil. Každý, kto ma pozná, vie o tom, ako som kedysi nenávidela umývanie podlahy. Mne dať do ruky handru... to bolo šomrania. Ale dnes je to úplne o niečom inom. :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes