Ecodenta: zubné pasty, ktoré sú eco-friendly


Čierna zubná pasta, ktorá bieli? Zubná pasta, ktorá posilňuje sklovinu a chutí ako melón? Zdá sa vám to sci-fi? Zdanie klame a spojením vedy a prírody presne také zubné pasty vznikli. Mrknite na zubné pasty značky Ecodenta.

Zubné pasty Ecodenta zažívajú podobný boom ako pred 2 rokmi pasty Marvis. Beauty blogerkám sa u tejto značky pôvodom z Litvy pozdávajú najmä prírodné ingrediencie, ku ktorým je vždy pridaný nejaký bonus. Bonusom je extra prvok z rastlinnej či minerálnej ríše, ktorý vždy rieši nejaký konkrétny problém s chrupom či ústnou dutinou. Niektorým ľuďom napríklad krvácajú pri čistení zubov ďasná, niekomu sa vo väčšej miere tvorí zubný povlak, iný človek túži po žiarivom úsmeve alebo doplnení minerálov. Každý by mal preto zohľadniť stav svojho chrupu a voliť presne to, čo potrebuje.


Čo potrebujeme? Nuž ak niekto o zuboch vie veľa, tak sú to určite litovskí zubári. Ja mám síce vynikajúceho zubára, ktorý je Slovák ako repa, ale v našom okrese pracuje nejeden zubár z týchto končín a podľa rečí mojich známych patria rozhodne k tým najlepším. Podobne ako ten môj, aj oni dávajú fundované rady a učia ľudí správnej technike čistenia. Práve odborníci z Litovskej univerzity vied o zdraví (Lithuanian University of Health Sciences) pomohli s vytvorením kompozície pást Ecodenta, ktoré som vyskúšala aj ja.


Obsahové ingrediencie tvoriace zubné pasty Ecodenta



Ak by som hodnotila základ, poviem, že je úplne bežný. Glyerín (GLYCERIN), voda, jemný prášok z hydratovaného oxidu kremičitého (HYDRATED SILICA) na čistenienejaká xantánová guma (XANTHAN GUM) ako zahusťovadlo, k tomu príchuť a samozrejme nejaké konzervanty ako benzoáty, sorbáty, až po konzervačnú látku PHENOXYETHANOL v nejakom zanedbateľnom pomere k zvyšku. Zloženie pravda nie je 100 % prírodné, ale zubné pasty Ecodenta sa vám budú aj tak páčiť. Neobsahujú žiadne drsné abrazíva a konkrétne zubná pasta Ecodenta Extra Black whitening má až 98 % prírodný pôvod a Edocenta Extra Enamel Strengthening Melon Flavor99 %. Líšia sa od seba pridanými látkami a účinkom, ktorý popíšem samostatne.



Edocenta Extra Enamel Strengthening Melon Flavor toothpaste


Ako už z názvu vyplynulo, zubná pasta s netradičnou príchuťou melóna  Edocenta Extra Enamel Strengthening Melon Flavor slúži na posilnenie skloviny a osvieženie ústnej dutiny. 

Pre vaše zuby bude vďaka Kalidentu, v preklade hydroxyapatitu vápenatému (CALCIUM HYDROXYAPATITE), melónová pasta dobrým zdrojom vápnika, o ktorý zuby prichádzajú v dôsledku styku s kyselinami obsiahnutými v jedle. Je to prirodzené a zuby si stratené  minerály dokážu získať späť. Bežne sa vápnik do zubnej skloviny dostáva prostredníctvom vápenatých a fosfátových iónov zo slín. Starnutím organizmu a zlými návykmi (nezdravá strava, zlé čistenie zubov, zvýšený príjem perlivých nápojov) sa však táto rovnováha narúša. V zuboch vznikajú trhlinky a sú náchylné na tvorbu kazu. Vápnik (i fosfor a flouorid) možno dodať cez komplex Kalident, ktorý má rovnaké zloženie ako sklovina. Preto by pasta Edocenta Extra Enamel Strengthening Melon Flavor mohla byť byť alternatívou k fluoridovým zubným pastám, ktoré nie každý obľubuje či môže.



Melónová pasta obsahuje i malé množstvo mätového oleja (našťastie nie mentolu, ktorý neznášam), ale väčšiu dominanciu má melón. Osladili ju sacharínom a decentne. Žiadna presladená brečka. Ja osobne jej ovocnú a ničím nerušiacu chuť cítim aj hodinu a je mi veľmi príjemná. Pri čistení touto pastou necítim žiadne štípanie i množstvo peny je primerané. Nemusím tak dvojminútový interval predlžovať o nutné vyplachovanie úst plných peny. Pre jej zloženie a dobrú chuť ju vrelo odporúčam aj deťom mladším než 6 rokov. Naozaj je to jedna z najlepších a najchutnejších pást, aké som za posledných 10 rokov vyskúšala.

Ecodenta Extra Black Whitening toothpaste


Zubná pasta Ecodenta Extra Black Whitening s čiernym uhlím a zložkou Teavigo™ je naopak pasta výhradne pre dospelých. Vegánsky produkt bol ochutený mätovým olejom a zrejme i nejakými esenciami. Nebude to syntetická príchuť, ale mňa teda štípe. Už som síce mala aj štipľavejšie pasty, jednako však túto nevydržím mať v ústach celé dve minúty. Čo ako sa snažím, znesiem ju maximálne minútu. Je to vlastne škoda, pretože v prvej vete spomínaná zložka vyrobená zo zeleného čaju (Teavigo™ = EPIGALLOCATECHIN GALLATE) by si zaslúžila i dlhšie pôsobenie. Tento super antioxidant posilňuje ďasná, bráni množeniu baktérií a kvasiniek, dokonca bráni vzniku kyslého prostredia v ústach, čo bolo podporené aj štúdiou (Inhibition of Acid Production in Dental Plaque Bacteria by Green Tea CatechinsM. Hirasawa, K. Takada, S. Otake).



Aj keby však pasta s uhlím štípala menej, minimálne penu vypľuť musím, pretože sa jej tvorí o čosi viac než u melónovej. Na moje pomery až priveľa, lebo používam sonickú kefku na zuby, ktorej otáčky štetín pastu napenia raz dva. Neviem, či za to môže aj agent DISODIUM PYROPHOSPHATE, ktorý dotvára konzistenciu, vyrovnáva pH a bráni zhlukovaniu čiastočiek uhlia, ale pravdepodobne len použili viac peniča (SODIUM COCOYL GLUTAMATE) než u melónovej pasty. A možno to bolo naschvál, pretože tú čierňavu z úst najlepšie dostaneme vymytím peny. Bude tu prítomný veľký podiel uhlia, pretože je nielen pasta samotná, ale i pena, poriadne čierna, čo je skvelé.

Uhlie má priam excelentnú bieliacu schopnosť. Nejdem vám teraz ukazovať svoj hollywoodsky úsmev. Mohli by vám prasknúť sklá na monitoroch. 😁 



Ale vážne. Moja zubná sklovina daná geneticky nikdy nebude vlastniť belostný odtieň. Ani keby som si zuby vybielila chemicky (čo nikdy nespravím). Zuby pri úsmeve na nikoho necerím. Pre jeho dobro. V každom prípade som použitím bieliacej pasty Ecodenta Extra Black Whitening dosiahla najväčšiu bielosť. Akurát musím mať hlavu doslova strčenú v umývadle, lebo inak by som čiernou penou zaprskala všetko naokolo, nielen umývadlo.😲

Môj finálny verdikt pre zubné pasty Ecodenta


Aj keď bieliaca pasta štípe a pení viac, určite si ju kúpim znova. Keď budem mať potrebu vybieliť zuby, dobrovoľne si ich môžem čistiť aj na 2 krát. Dám si proste polovičné množstvo, po minúte ústa vypláchnem, dám druhú polovicu a dočistím zvyšok. Tak isto si na bežné čistenie kúpim melónovú pastu, pretože je skvelá a mám po nej lepší pocit než po čistení kriedou v detskej paste Weleda. Krieda sa ťažšie vyplachuje a väčšinou ju v ústach aj tak ešte cítim. Tieto dve pasty nepríjemný pocit nezanechávajú, naopak. Sú príjemné. A čierna pasta zaujímavá. Komu ju ukážem, ten je šokovaný z toho, aká čierna je. 😉


Môj zubár by asi nesúhlasil s tvrdením, že majú zubné pasty Ecodenta skvelý čistiaci účinok. Vždy hovorí, že najdôležitejšia je technika. Ja však momentálne používam sonickú zubnú kefku a dovolím si povedať, že tá technika čistenia je zakaždým rovnaká i rovnako dôsledná. A predsa sa mi povrch zubov s pastami Ecodenta zdá po vyčistení hladší na dotyk jazykom (podľa hladkosti poznáte, aká dobrá je vaša dentálna hygiena) i neporovnateľne čistejší. Vidím to i na styčných plochách zubov s ďasnami. Predtým sa mi veľmi výrazne zvykol usadzovať kameň pri kŕčkoch spodných zubov a bolo ťažšie ho dať preč. Aj som za to bola neraz vyhrešená, že ako si to čistím zuby. Teraz s tým nemám najmenší problém. Až pôjdem budúci mesiac na preventívnu prehliadku, očakávam pochvalu.

Táto recenzia vznikla v spolupráci s obchodom Elnino.sk, ktorý mi poskytol pasty za účelom vytvorenia recenzie. Čiernu pastu majú momentálne vypredanú. Odporúčam však využiť funkciu stráženia tovaru, možno ju ešte naskladnia.
ZDIEĽAJTE:

1 komentár :

  1. Mám tú čiernu už v druhom balení a je skvelá!!!!! Efekt je naozaj VIDITEĽNÝ. Tak som rada, že si mi ju odobrila aj Ty ;)... btw, mňa neštípe, naopak, je mi veľmi príjemná... ale zas ja som extrémistka, čo si sypala carolinu reaper do červeného vína, takže mňa moc nepočúvaj :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes