Weleda: nechtíková zubná pasta Calendula Zahncreme


Mätový olej mi nevadí, no látka zvaná mentol nikdy nepatrila medzi mojich obľúbencov v sladkostiach ani v kozmetike. Ak mi ponúknete nejakú "extra fresh" mentolovú žuvačku, s veľkou pravdepodobnosťou si nedám. Mentol neobsahuje ani nechtíková zubná pasta od Weledy. Odrazilo sa to na jej chuti? To sa dozviete v recenzii.

Keby sa mentol vyrábal iba z mätového oleja, možno by môj postoj k nemu bol iný, ale ja tým jeho syntetickým náhradám proste nedôverujem. Neverím, že majú totožné vlastnosti. Radšej si lepšie umývam zuby a pohryziem jablko, než by som mala dych osviežovať cukríkom alebo žuvačkou. Nekupujem si ani známe cukríky v rolke, ktoré niektorí ľudia nazývajú "cukríkmi od kašľu" a užívajú ich aj proti bolesti hrdla. Väčšina z nich je tak predávkovaná aromatickými látkami, že by som sa divila, keby pomáhali. Podľa mojej mienky skôr vysušia sliznice a problémy spôsobia. Alebo ich zhoršia. Neviem ako vy, no ja neviem vystáť ani ostro svieže zubné pasty. Vždy mám po nich sucho v ústach. S vyskúšaním nechtíkovej zubnej pasty značky Weleda bez mentolu som preto nadšene súhlasila. Pastu mi ponúkol obchod Weleda.sk za účelom napísania recenzie.


Obsahové ingrediencie zubnej pasty Weleda s nechtíkom


Ako už napovedá názov, hlavnou prísadou pasty je výťažok z protizápalovej bylinky - kvetu nechtíka lekárskeho (CALENDULA OFFICINALIS EXTRACT). Nechtík sa vynikajúco uplatňuje v hojení poranenej i inak podráždenej sliznice. Ak máte v ústach afty, večne podráždené ďasná či drobné ranky a holdujete klasickým pastám, zvážte výmenu a vyskúšajte túto prírodnú variantu, ktorej zloženie vylepšila aj myrhová živica (COMMIPHORA MYRRHA RESIN EXTRACT). Živica v paste má zmysel z viacerých dôvodov. Jednak pôsobí podobne ako nechtík - čiže je to látka proti zápalom i aktivite rôznych mikróbov. Myrha zabíja ako kvasinky, tak i nepriateľské baktérie žijúce v zubnom povlaku, ktorý je príčinou zubného kazu. A jednak s tým odstránením povlaku pomáha aj mechanicky. Spolu s plavenou kriedou (uhličitan vápenatý - CALCIUM CARBONATE) a kremičitanom horečnato-hlinitým MAGNESIUM ALUMINUM SILICATE. 

Čo je to tá krieda? Ak ste si doteraz čistili zuby iba bežnými pastami, plavená krieda vám môže pripadať zvláštna. Získava sa mletím a plavením usadených hornín. Dokonca ju už vraj dokážu vyrobiť aj z odpadu, ktorý ostal po varení cukru za predpokladu, že bola cukrová repa pestovaná v pôde s vyšším obsahom vápnika. Plavená krieda nie je až taká abrazívna (brúsna) ako iné látky, teda neškriabe sklovinu a nedodriape ani ďasná. Vďaka kremičitanu sa po zuboch ako tak kĺže, ale hladkosťou sa pochváliť nemôže. Nechtíková pasta ničím nepripomína bežné krémové pasty. Vždy mám pocit, akoby tá krieda v ústach ostala a nechala tam povlak. Taký šmykľavo-drsný, práškový povlak, aký sme cítili na prstoch, keď sme v škole písali kriedou na tabuľu. Je to ale iba sila zvyku. Neskôr mi to už neprekážalo.

Sladkosť zubnej pasty Weleda vytvára amóniová soľ, na ktorej produkciu sa využíva extrakt z koreňa sladkého drievka (AMMONIUM GLYCYRRHIZATE). Mne osobne tam táto sladkosť trošku vadí. Už skôr by som vystála xilitol, ktorý je protivne sladký, ale aspoň by chuťou neprebil éterický olej z feniklu (poznáte ho z cukríkov Hašlerky) a ten nechtík. Nechtík s myrhou skrátka v tejto zmesi úplne zanikli. Ale iba chuťou, lebo efekt zubná pasta určite má. 

Jej ďalšou výhodou je neprítomnosť penivých prísad. Pri umývaní zubov vás tak nebude rušiť pena a neukončíte ho predčasne.


Medzi (pre niekoho) slabiny pasty patrí biednejší bieliaci efekt a dávka. Z bežných pást vám stačí veľkosť hrášku, tu sa odporúča až 2 cm prúžok. Toľko pasty sa mi ani nevmestí na kefku, ktorej plocha je dlhá 1,5 cm. Aj tak ale najviac záleží na správnej technike čistenia, nie na množstve prípravku. Jednoducho si dávam menej pasty a basta... 


Kto by mal nechtíkovú zubnú pastu Weleda používať?



Určite sa jej potešia majitelia elektrických čistiacich kefiek. Ja pastu Weleda oceňujem najmä odvtedy, ako som si kúpila sonickú kefku na zuby, ktorá rýchlou rotáciou a vysokou efektivitou čistenia každú bežnú pastu spení až strach. Keď idete čistiť zuby a zapnete kefku na dve minúty, naozaj počas tohto procesu nechcete vyzerať ako besný pes. Mali ste ma vidieť ten prvý krát. Bol to nezvyk čistiť si zuby takto po novom. Oči vytreštené, zuby vycerené, zrkadlo doprskané od peny, ktorá mi vytekala aj z kútikov úst. Pohľad pre bohov. 😂 S pastou Weleda však tento problém nemám.

Nechtíková zubná pasta Weleda je ale vhodná špeciálne pre osoby s citlivými ďasnami i jazykom a sliznicou náchylnou na podráždenie či zápaly. Zvlášť by som ju odporúčala tým, ktorí užívajú homeopatiká, pretože neobsahuje mentol, ktorý sa s homeopatickými liekmi neznáša. Aj sa to spomína na jej obale.


Pretože  nechtíková pasta nepení, mohla by byť výhodou aj u dospelých, ktorí našli dobrého zubného lekára a ten im pripomenul, ako sa správne čistia zuby. Lebo v škôlke nás to podaktorých nenaučili správne a pri zbavovaní sa zlých návykov nám určite nepomáha papuľka plná peny, pre ktorú ani riadne nevidíme zuby. 

V prípade záujmu môžete pastu Weleda spolu s inou skvelou kozmetikou tejto značky kúpiť v e-shope www.weleda.sk, ktorému zároveň ďakujem za poskytnutie produktu na vyskúšanie. 

Čo vy a zubné pasty? Tiež vám vadí mentol a veľa peny?
ZDIEĽAJTE:

2 komentáre :

  1. Weledu mám rada, ale pastu som ešte od nich nemala, ja milujem veľa peny :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Kedysi som aj ja potrebovala veľa peny. Bola som v tom, že čím viac peny, tým lepšie vyčistím zuby. Ale môj nový zubár (starostlivejší než obaja pred ním) ma hneď vyviedol z omylu. Povedal, že práve pena vyvoláva dojem, že sú už zuby čisté. A keď je jej priveľa, človek má tendenciu ukončiť čistenie skôr, než by mal. Takže odvtedy si vyberám skôr pasty, ktoré až tak veľa nepenia.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes