Frais Monde: parfumovaný olej Turkish Delight Perfumed Oil



Podle istej legendy bola cukrovinka Lokum s anglickým označením Turkish Delight ukuchtená na želanie sultána, ktorý miloval sladké, no sladkosti si vyžiadali daň v podobe skazených zubov. Zaželal si preto sladkosť, ktorá by bola mäkká a dala sa rozhrýzť a vôňou tejto legendárnej cukrovinky sa inšpiroval aj parfumovaný olej Frais Monde Turkish Delight.

Cukrovinku Lokum (ďalej už len Turkish Delight) nejakú dobu sledujem. A nielen preto, že ňou vonia parfumovaný olej s vôňou ruží v cukre od značky Frais Monde. Táto sladkosť sa dá totiž kúpiť aj u nás a to v obchodnom reťazci Lidl. Prvý krát bola v Lidli uvedená pod značkou 1001 DELIGHTS a volala sa Turkish Delight. V katalógu som ju videla pár mesiacov dozadu a stála okolo 2 EUR. Ide o mäkké cukrové želé s vôňou ruží.

Tuskish Dellight, zdroj: Lidl
Prečo vonia práve po ružiach? Turci toto želé ochuchujú najmä kvalitnou ružovou vodou. Kto ich pripravuje doma pre svojich hostí, ten dokonca polovicu zmesi zafarbí červeným potravinárskym farbivom na ružovo. 


Ružová voda ale nie je podmienkou. Sladkosť Turkish Delight môže byť ochutená rôznymi prísadami a dofarbovaná na rôzne odtiene. Pridávajú sa mandle, pistácie, citrusové príchute i živica mastix získaná z pistáciových stromov. No ruže sú už takou tradíciou.

foto sladkostí (Turkish delight on display at Koska Helvacısı, Autor: Quick fix), zdroj: Wikipedia
Tieto sladké želé kocky ako prvý pripravil Hacı Bekir, rodák z tureckého mesta Kastamonu, sladkosť má teda pôvod v Turecku. No ak sledujete ponuku obchodov, ľahko sa môžete pomýliť. Počas gréckych týždňov bola asi dvakrát v predaji aj pod názvom Loukoumia.

grécka obdoba Lokum z ponuky Lidl platnej od 29.8. do 4.9. 2016, zdroj: Lidl
Aj tento týždeň máme v Lidli grécky týždeň, no sladkosť z línie Eridanous medzičasom premenovali z "Turkish Delight" na "Greek Delight". Táto nevonia po ružiach, lebo je ochutená mandľami. Je však jedno, či je to Greek Delight, Loukoumia, alebo taliansky Loukoum. Základné cesto je rovnaké. Z vody, cukru a škrobu sa uvarí sirup, ochutí sa, podľa potreby zafarbí, naleje do formy, nechá stuhnúť na želé a nakrája. Nakrájané kocky či rolky potom obaľujú do kokosu, škrobu alebo zmesi cukru so škrobom, aby sa nezlepili dokopy.


Parfumovaný olej Frais Monde Turkish Delight


Prečo vám vlastne robím teraz takéto chúťky? Pretože sa snažím týmto spôsobom uviesť parfum, respektíve parfumovaný olej, ktorý presne takto vonia. Parfumovaný olej Frais Monde Turkish Delight pripomína vôňu cukrovinky pripravenej podľa pôvodnej receptúry. Sú to sladké ruže v cukre a niekde na pozadí vnímam aj slabú škrobovú stopu a nenápadnú stopu pistácií. Ale je to ozaj len stopa. Prevahu majú ruže a cukor.

parfumovaný olej Frais Monde Turkish Delight (Rosa Loukoum)
Parfumovaný olej má opäť ten istý základ ako tie ostatné. Možno tie vonné látky budú prírodné, no dipropylén glykol žiaľ prírodným nosičom nie je. Má však perfektné vlastnosti. Rýchlo sa vstrebe a nezanecháva mastné stopy na pokožke ani na oblečení. Má tiež hydratačný efekt ako všetky látky z tejto skupiny. Práve hydratácia pokožky umožňuje dokonalé naviazanie vonných častíc a ich postupné uvolňovanie, čo výrazne ovplyvňuje výdrž.

Na zápästiach a na krku je životnosť vône zhruba 6 - 8 hodín. Ak však parfumovaný olej nanesiete aj na ušné lalôčky, za uši a do lakťových jamiek, ktorých plocha nie je rovná, bude rozvoniavať omnoho dlhšie. Mne olej na týchto partiách vydržal až vyše 10 hodín.

Parfumovaný olej Tuskish Delight zakúpite na Elnino.sk a v predaji je taktiež o čosi ľahšia toaletná voda Turkish Delight, z ktorej som mala odstrek. Zo zvedavosti som ju vyskúšala, no dnes už viem, že vo výdrži však jasne dominuje parfumovaný olej. Zatiaľ čo olej vonia ako najatý po celý čas, toaletnú vodu budete musieť počas dňa aplikovať aspoň 2 - 3x.

Ak nemáte radi veľmi sladké vône, vôňa Frais Monde Turkish Delight nebude nič pre Vás, no milovníčkam gurmánskych parfumov bude parfumovaný olej "šmakovať" na sto percent. Ja túto vôňu milujem. A nielen ruže v cukre. Mám rada aj tieto dve, pardon tri krásky. :-)

moja slečna Vikinka a parfumované oleje: vanilka (Vanilla) a biele pižmo (White Musk)

Ak čítate moje články na blogu Selfino.sk, potom viete, že som už básnila aj o parfumovaných olejoch White Musk (Pižmové čary Frais Monde) a Vanilla (Parfumovaný olej s vôňou vanilky ako darček). Jemná vôňa pižma, ktoré v začiatkoch pripomína jemný detský olej a vôňa vanilky, tie ja môžem. Výdrž pižmovej vône je cca 10 - 12 hodín, vanilková vonia cca 8 hodín. Niekedy aj dlhšie. Záleží od teploty vzduchu a vzdušnej vlhkosti.

Nenechajte si ujsť ani článok o parfumovanom oleji Mallow And Hawthorn Berries, ktorý je spomedzi všetkých mojou srdcovkou. Kedykoľvek sa zobudím mrzutá, tento olejček mi okamžite zlepší náladu svojimi tónmi akoby priamo zo srdca našej slovenskej prírody. V článku som rozobrala aj niektoré zakúpené vzorky.

Parfumované oleje Frais Monde vychádzajú všetky okolo 8 - 9 EUR, majú šikovné malé fľaštičky a jedno balenie vám vydrží minimálne POL ROKA. Niekomu aj dlhšie, pretože parfumovaný olej sa nanáša prstom a po kvapkách. Môžete ho mať aj mesiac a ani si nevšimnete, že z neho čosi ubudlo. A ja už s vôňami tohto druhu skúsenosti mám. Vyskúšala som ich prinajmenšom 40. Možno aj viac. :-)

Máte aj vy záujem o parfumy Frais Monde a chcete vedieť, ako voňajú? Je mi jasné, že sa na internete o nich veľa nepíše, no ja ich poznám dobre. Ak chcete, napíšte mi do diskusie ich názov a ja vám v jednom z budúcich článkov tieto vône opíšem.
ZDIEĽAJTE:

3 komentáre :

  1. Mne tie cukríky síce nechutili a nie som ani fanúšik veľmi sladkých vôní, ale toto by sa mi snáď aj páčilo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vydrz je prekvapujuco dlha. Tak dlho mi nevydrzal ziaden parfum.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nám tieto "sladkosti" nabalili v Istanbule. Teda nabalili... zo zvedavosti sme sa išli pozrieť do obchodu a samozrejme nedá sa odísť na prázdno... ale teda moja šálka kávy to nie je. V Turecku je navyše všetko akési priveľmi sladké.=D Ale som rada, že píšeš zrovna o vonných olejoch. Mne priateľ jeden doniesol z Egypta a som ním úplne unesená. Až sa bojim doby, keď sa mi minie, preto s ním zaobchádzam veľmi šetrne.=D Keby ťa to zaujímalo, písala som o ňom tu: http://bbsfashioninspiration.blogspot.sk/2016/09/my-beauty-diary-6-secret-of-desert.html
    Ale teda z tvojho opisu ma zaujal vonný olej Frais Monde Turkish Delight. Milujem vôňu ružovej vody a ruží celkove.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes