High-End vs. drogériová kozmetika 1. časť (oči a tvár)

Nikto z vás určite nepovie, že vám to ešte nikdy nenapadlo. Ten moment, keď držíte v ruke niečo drahé a uvažujete, či sa oplatí ukrojiť takú veľkú položku z rozpočtu. Alebo natrafíte na niečo také lacné, až si kladiete otázku, či tá nízka cena nie je až príliš podozrivá. Aj ja som pár krát mala v hlave podobné myšlienkové pochody a dnes už by som nekupovala mačku vo vreci. Ani pri drahom ani pri lacnom produkte. Pozriem zloženie, skúsim tester (ak sa dá) a potom kupujem. 
V tomto článku budem porovnávať veci, ktoré majú rovnaký dizajn, podobné zloženie alebo rovnaký účel. Čo ich od seba odlišuje, je cena. High-end kozmetika totiž niečo stojí a nebudeme si nič nahovárať. Môže byť aj 5 - 10x drahšia. Dnes porovnám líčidlá na oči a tvár, v druhej časti sa pustím do výrobkov na pery. Väčšinu produktov v tomto porovnaní som si kúpila sama, najmä tie drahé. Takže začnime.


Korektor Clarins vs. Rimmel London 

 

korektory Rimmel Match Perfection a Clarins Instant Light Perfecting Touch
Keď som si vyberala svoj prvý drahší korektor z kategórie high-end, mala som mastnú pleť a večne unavené oči, teda som túžila po niečom chytrom. Očakávania boli, že môj nový korektor zakryje kruhy pod očami, možno aj nejaké tie nedostatky a rozjasní môj pohľad. Moja voľba padla na korektor Clarins.

Korektor Clarins Instant Light Perfecting Touch už v obchodoch nenájdete, na Ebay sa však dá kúpiť za cca 16 EUR. Ja som ho prvý krát kúpila v parfumérii za 22 EUR a poviem narovinu, poriadne som sa sekla v odtieni, takže som potom musela kúpiť ešte jeden a ten prvý dať mame. Korektor mi vyhovoval, má totiž otáčací mechanizmus zaručujúci mimoriadne pohodlné dávkovanie. Obsahuje svetlo odrážajúce pigmenty, ktoré kruhy pod očami maskujú jedna radosť. Má však jednu chybu, pre ktorú ho viac nemôžem kúpiť. Na to, že sa nazýva "Perfecting", neznesie nič než perfektnú pleť, rozumejte hydratovanú pleť. Jeho zloženie má základ, ktorý sa rýchlo odparí a ostávajú len tuhé častice. Drží síce výborne, no čo len jedna suchá šupinka a katastrofa. Nezakryje ani vyrážku v štádiu hojenia. Tú zvýrazní. Za túto cenu sú isto na trhu aj lepšie korektory.

Jeho súper z tých lacnejších - korektor Rimmel London Match Perfection má balenie jednoduché. Z tuby musíte obsah vytláčať. Najskôr vám možno bude unikať priveľa náplne, no časom získate cit pre množstvo. Prvý raz som ho dostala zadarmo na otestovanie, tie ďalšie som si už kupovala a kupujem ich dodnes, viď recenzia. Korektor Match Perfection nielenže nezaťažuje pleť, ale sa dokáže prispôsobiť tónu pleti (lepšie než Clarins). Jeho pigmenty fungujú na mojej večne unavenej pleti dokonca najlepšie zo všetkých. Sú totiž modré a a modrá lepšie potláča prílišnú bledosť a neprirodzené farebné nádychy. Ani profesionálni vizážisti naň nedajú dopustiť a o nich by si človek myslel, že nič než high-end ani v kufríkoch nemajú... Na vyrážky tento korektor taktiež nie je moc stavaný, no v čase núdze ich ako tak zakryje. A cena? Stojí len 4 - 6 EUR.

Súboj vyhráva: korektor Rimmel London

Keby ste chceli okolo očí korektor s podobným mechanizmom ako Clarins, môžete vyskúšať korektor Catrice Light-reflecting Concealer za podobnú cenu, ktorý je údajne tiež skvelý. Odskúšaný ho nemám, no má celkom sľubné zloženie a dámy si ho chvália.

Riasenka Lancôme vs. Catrice

 

riasenky Catrice Glamour Doll Volume Mascara a Lancôme Hypnôse
Pri značke Catrice už rovno ostaneme. Priniesla na trh riasenku a pokúsila sa o podobný dizajn, ako majú riasenky Lancôme. Ak by som mala byť konkrétna, nie zrovna táto riasenka Hypnôse, ktorú mám ja, sa podobá s dizajnom Catrice najviac. Ešte väčšia zhoda sa dá nájsť s jej mladšou sestrou Lancôme Hypnôse Doll Eyes, ale tú som neskúšala. Zatiaľ.

Riasenka Lancôme Hypnôse (práve táto klasická) bola predmetom mojich snov veľmi dlho a natrafila som na ňu vo výpredaji na Elnino.sk. Bežne stojí 21 - 26 EUR. Hneď som písala o nej aj recenziu, lebo ma nadchla a nadšenie trvá. Zloženie nie je výživné, zato však výrobca zvolil skvelé pomery ingrediencií, takže riasenka neopadáva a absolútne nezaťažuje riasy. Páči sa mi aj tento druh kefky, ktorý bude fungovať na väčšine rias - jemných, riedkych, bez objemu, krátkych i krehkých. Neotláča sa, primerane rýchlo schne, netreba ju vrstviť a nalíči sa ňou aj tá najväčšia babráčka. Ak bude ešte niekedy za výhodnejšiu cenu, určite si ju zasa kúpim.

Riasenku Catrice Glamour Doll Volume Mascara som dostala, resp. zakúpila v jubilejnom DM boxe, ktorý vyšiel na počesť 20. výročia DM drogérie. Bežne stojí okolo 4 EUR. Klamala by som, keby som tvrdila, že ma veľmi potešila. Veľa som si od tej kefky s kaučukovými vláknami nesľubovala. No prvotné sklamanie vystriedal údiv. Tá kefka nemá až také tvrdé štetinky a robí výborný objem bez zlepovania rias. Povedala by som, že efektom a okamžitou použiteľnosťou tromfne väčšinu drogériových riaseniek. Jej negatívom je, že ňou nalíčené riasy nevydržia dlho bez chyby. Preto neodporúčam ani vrstvenie. Odrobinky pod očami boli už po 6 hodinách a ani životnosť náplne nie je bohvieaká. Zloženie je dosť podobné riasenke Lancôme, ale nevyvážené, preto náplň schne. Nešetrite ju! 

Súboj vyhráva: riasenka Lancôme

Ak vám nejde o trvácnosť náplne, efektu ani o výživu, môžem odporúčiť aj riasenku Catrice, no v opačnom prípade radšej investujte do drahšej riasenky. Nehovorím, že to musí byť jedine riasenka Lancôme. Pre mňa bola rovnako dobrá aj Pupa Vamp! riasenka a s troškou snahy sa dá krásne pracovať aj s objemovou riasenkou Astor Big & Beautiful BFly.


Paletky očných tieňov YSL vs. Pupa Milano

 

paletky Pupa Milano Rebel Chic a Yves Saint Laurent Very YSL Make-up Palette
Tieto dva kúsky som už čiastočne porovnala v článku o paletke Yves Saint Laurent. Asi ten najpodstatnejší rozdiel je pre mňa vo funkčnosti. High-end kúsok má pre mňa väčší zmysel, lebo sú v ňom rúže (a sú fakt na vysokej úrovni) a nie lesky, ktoré neobľubujem. To je ale individuálna záležitosť, niekto možno naopak miluje lesky, takže porovnajme to, čo sa porovnať dá. Očné tiene a ich kvalitu.

Paletka Yves Saint Laurent Very YSL Make-up Palette má očné tiene poriadne utlačené a míňajú sa pomaly. Najviac ubudlo z tých svetlých. Dva tmavšie tiene sú sýto pigmentované, no so svetlými tieňmi to až taká prechádzka ružovou záhradou nie je. Originál aplikátor sa na tie svetlé tóny nie príliš hodí, pretože nenaberie takmer žiadnu farbu. Lepšie sa mi pracuje s tvrdším štetcom. Na tie tmavé môžem použiť čokoľvek. Hoci i prst. Stačí dotyk a maľujú ako divé. Tiene však pomerne dlho vydržia, takže nejaké to vrstvenie a prelínanie tu nevadí. Ak by som našla podobnú paletku za cenu 25 EUR, určite kúpim, no za 40 EUR by som do kúpy nešla. Pigmentácia svetlých tieňov má popravde trošku sklamala. Paletku však milujem práve pre jej tmavé tiene, púder a kvalitné rúže.

Navrchu pigmentácia paletky Pupa Milano, naspodu pigmentácia YSL pri rovnako hrubej vrstve
Paletka Pupa Milano Rebel Chic (už nie je v predaji) a všetky podobné multifunkčné paletky tejto značky majú tiene sýte. Naozaj, mám to vyskúšané na asi 6 paletkách Pupa, ktoré vlastním. Väčšinou sa však nedá s nimi cestovať, lebo obaly bývajú objemné. Rebel Chic bola výnimkou a jej obal vyzerá ako malá kabelka a je i šikovný na prenášanie. Keby ste chceli, podobnou paletkou, ktorú si stále kúpiť môžete, je PUPART S za 15,90 EUR. Maľovanie tieňmi Pupa Milano nie je problém, lebo značka dáva dosť aplikátorov a pigmentujú jedna radosť. Avšak práve tieto tiene v paletkách trošku prášia a v porovnaní s YSL vydržia kratšie. Viac sa mi od tejto značky páčia vypaľované Luminys tiene. Vlastním ich niekoľko. Našťastie pre nás, tie novšie edície paletiek sa polepšili. Už v nich býva aj primer. Ceny sú závislé od počtu líčidiel v paletkách.

Súboj vyhráva: nikto, je to remíza

Asi by som nemala paletku značky Pupa Milano radiť medzi drogériovú kozmetiku, no lacnejší ekvivalent high-end paletky s podobným obsahom som v drogérii ani vo svojej zbierke zatiaľ nenašla. Z tieňov ale môžem vrelo odporúčať produkty, ktoré som testovala, napríklad tiene Rimmel London Glam Eyes HD, alebo prípadne tiene Astor Eye Artist Shadow Palette, ktoré majú úžasnú pigmentáciu a výborne sa s nimi pracuje. Ich cena je od 3 do 6 EUR a trvácnosť skvelá.

Záver:

Kupovať high-end produkty len kvôli tomu, že sú "značkové" a dá sa s nimi machrovať pred závistlivcami, nemusí byť vždy ten najlepší nápad. Ako vidíte, nie vždy je dobré meno zárukou 100% spokojnosti. Aj výrobcovia sú len ľudia a z času na čas sa im niečo nepodarí. Čo sa mi však z drahších produktov (okrem riaseniek) zatiaľ osvedčilo vždy, boli produkty na pery a o nich bude reč nabudúce.

ZDIEĽAJTE:

7 komentárov :

  1. Súhlasím, PUPA očné tiene sú naozaj výborné a strčia do vrecka nejeden high-end :)
    Ten korektor od Rimmel budem musieť vyskúšať, momentálne dojíždím NARS, s ktorým som bola moooc spokojná, ale trochu sa pod okuliarmi odtláča. No a v rezerve už ma čaká legendárny Catrice v kelímku, ktorý by mal mať práve pod okuliarmi lepšiu výdrž, uvidíme, zatiaľ ho nemám natoľko čeknutý...
    Už sa teším na článok o rúžoch ;)
    saveonbeauty

    OdpovedaťOdstrániť
  2. perfektný príspevok!!!! Značkové veci očaria, ale najviac poteší lacný a účinný produkt ;-) Pupa paletku ešte nemám, hoci dlho nad nejednou slintám... snáď raz... a možno využijem narodeninovú zľavu ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Kozmetiku by som na eBay kupovat vobec neodporucala, pretoze vacsina produktov je fake. Raz som objednala MAC riasenku lacnejsiu asi o 5 eur oproti MAC obchodu. Riasenka prisla, samozrejme to bola napodobenina a predajkyna mi vratila plnu sumu s tym, ze si produkt mozem nechat. Potom som sa vybrala do obchodu a kupila original. Krabicka, obal aj kefka boli na uplne nerozoznanie... Takze s eBayom velmi opatrne hlavne co sa tyka kozmetiky.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Šťastie, že sa v prípade tej riasenky predajkyňa takto zachovala. Ja už moc na ebay nenakupujem. Maximálne si kúpim to, čo sa už naozaj nedá nikde zohnať a je mi za tým smutno. Raz som sa ale tiež obabrala. A tiež to bol zhodou okolností produkt MAC, konkrétne rúž. Už keď som videla, ako biedne farbí, mi bolo jasné, že je to fake. Ale tie produkty, čo som kúpila predtým, to boli určite originály. Práveže som si to dlho googlila, aby som zistila, ako majú vyzerať, voňať, akú konzistenciu majú mať a niektoré som si porovnala aj s tými v parfumérii. Asi som mala šťastie. A nevylučujem, že niekedy azda aj viac šťastia než rozumu. :-)

      Odstrániť
  4. ja si nepotrpím na tak drahé produkty, možno by som to inak vnímala keby mám na to peniaze :)) ale priznám sa že túžim po rúžoch od MAC :D no tiež som ovplyvnená reklamou :) ale to je taka moja vysnená záležitosť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Výborný článok. Často uvažujem, či investovať do high-end produktov, preto som rada za toto porovnanie. Aspoň vidím, že som zatiaľ o nič neprišla, aspoň čo sa líčenia očí týka :-) Paradoxne najlepšie pigmentovnané paletky, ktoré doma mám, stáli len pár korún.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. S nakupovaním kozmetiky na Ebay.com mám pár skúseností, bol to ten "boom effect" keď som našla Ebay.com na Plnej Peňaženke a bola som nadšená, že mi vrátia peniaze späť z nákupu. Ale kozmetiku by som odtiaľ už asi tiež nekúpila, človek nikdy nevie či kúpi originál alebo fake. Tiež používam korektor i make up Rimmel London Match Perfection a som s touto značkou spokojná.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes