L'Occitane a Dermacol - tuhé parfumy v tégliku


Toaletné vody, kolínske vody, parfumované vody, to všetko poznáme a hromadne týmto produktom hovoríme "parfumy" (alebo nespisovne "parfémy"). No počuli ste už, že existujú aj tuhé parfumy? Pokiaľ ste nič také neskúšali, možno vám budú užitočné tieto informácie.

Niekto nazýva slovom "parfum" každú vôňu. Priznám sa, že mi to nevadí. V podstate to ani nie je chyba. Je to zaužívané pomenovanie pre vône ako také a to nielen na Slovensku, ale na celom svete. Okolo vôní však koluje aj mnoho hlúpostí, ktoré sa nezakladajú na hre so slovíčkami a niektorí ľudia v nepravdách budú radi každého utvrdzovať.  Hoci nie som z tých, čo chytajú ľudí za slová, dnes to výnimočne urobím. Niektoré najčastejšie omieľané hlúposti som už vyvrátila v článku na blogu "Fakty a vyvrátené mýty o parfumoch". Dnes predstavím parfumy - parfumy v tuhom stave, čím opäť vyvrátim jeden mýtus.

Moje skúsenosti s tuhými parfumami

Tuhé parfumy sú vône, ktoré sa na telo neaplikujú v tekutom stave, ale sú to vône zapracované do pevného nosiča, ktorým je minerálny alebo tuhý rastlinný olej a vosk. Tento produkt potom naberiete prstom, natriete ho na najteplejšie partie na koži dobre zásobené krvou - napríklad na zápästia, na krk, na spánky... ako akúkoľvek inú vôňu. Teplo vonné látky uvoľní a vy budete voňať.

Podľa poučiek označuje pojem "parfum" vôňu najvyššej koncentrácie. Aby sme teda mohli nazvať tuhé parfumy parfumami, vonnej esencie musí byť v týchto téglikoch vyšší podiel než obsahujú parfumované a toaletné vody či kolínske. Ja tu mám dnes rovno dva parfumy od značiek L'Occitane a Dermacol.

Podľa zoznamu ingrediencií a poradia zložiek súdim, že to budú parfumy. Vonné zložky výrobcovia zaradili na popredné miesta a až potom sú nosiče, konzervačné látky a iné pomocné ingrediencie. Je však toto záruka, že budú naozaj trvácne a veľmi silné? Zhodnoťme obsah i kvalitu.

L'Occitane Roses et Reines


V malom plechovom tégliku známeho francúzskeho výrobcu L'Occitane sa skrýva 10g voskovitej hmoty. Téglik vyšiel na necelých 10 EUR.



Niekoho možno prekvapilo, že je slovo "PARFUM" až ako piata položka v zozname a bude parfum považovať za slabší. Ja vás ale hneď vyvediem z omylu. Tento pojem označuje nejaký mix ingrediencií, ktorý nechce výrobca prezradiť a tvoria nejaký určitý vonný tón. To ale nie je jediný tón. Ďalšie vonné ingrediencie nasledujú hneď za včelím voskom (CERA ALBA) a sú to tieto látky: ROSA DAMASCENA EXTRACT, ROSA CENTIFOLIA FLOWER EXTRACT, ROSA DAMASCENA FLOWER OIL, BENZYL SALICYLATE, ALPHA-ISOMETHYL IONONE, HYDROXYCITRONELLAL, CITRONELLOL, EUGENOL, LIMONENE, LINALLOL, GERANIOL. Hneď tie prvé tri sú dokonca veľmi vzácne a majú úžasnú silu. V parfume máme extrakt z damascénskej ruže, z ruže stolistej a olej z damascénskej ruže. Neviem, či vôbec existuje niečo, čo by bolo drahšie. Ďalšie vonné látky sú prírodného alebo syntetického pôvodu. Niektoré voňajú sladšie a ovocne (cítim v tom jemné malinové tóny a citrusy), niektoré zasa typicky kvetinovo až čajovo (určite je tam aj niečo zelené). 

Spoločne vytvárajú úplne uveriteľnú a prirodzenú vôňu ruže. Ruže, ktorá sa otvorila v lete, keď akurát začína pražiť slnko. Jej kalich rozvoniava široko ďaleko a veľmi omamne láka včielky. Keď otvoríte téglik parfumu, ovanie vás skutočne krásna, mierne čajová vôňa ruže. Milujem túto vôňu.

Nie je to ale tak úplne damascénska ruža. Ja v nej cítim aj niečo drevité a ešte niečo sladké (zrejme nejaká vanilková orchidea alebo nejaký iný kvet vanilkou voňajúci) preto vôňa nejde veľmi do vzduchu a netvorí obláčiky. Je veľmi diskrétna, ale intenzívna a romantická. Ak máte dohovorené rande či stretnutie s kamarátkami a nechcete sa chodiť každú chvíľku striekať voňavkou, zvážte, že strčíte túto plechovku do kabelky. Aplikovať ju budete zhruba každé 2 - 6 hodín. Podľa toho, akú intenzitu potrebujete, lebo po tých dvoch hodinách už slabne, ale určite splní svoj účel a budete pekne a čisto voňať. Ja som permanentný zábudlivec, čo sa týka vôní, preto túto nádobku vláčim so sebou všade a keď potrebujem, natriem sa.



Tuhý parfum s vôňou jahody a rebarbory od značky Dermacol dostanete v balení, v akom značka predávala aj očné tiene a obsahom o hmotnosti iba 2g. To sa mi zdá dosť máličko na cenu 3,5 EUR. Podľa parfumu L'Occitane by som tento ohodnotila na maximálne 2 EURá. Dokonca aj parfumované oleje Frais Monde majú 12ml a stoja do 10 EUR. Ale vôňu žeriem a nebanujem, že som ju kúpila.



Vonná zložka je uvedená na prvom mieste. Je to však jediná vonná zložka a môžeme len dúfať, že nebude čisto syntetická. To sa fakt nevie. Vonia ale celkom prirodzene aj keď asi nebude prírodná. Po privoňaní cítim vanilku, rebarboru a jahody. Pripomína mi to fajnový ovocný koláčik a sprchovací gél z radu Aroma Ritual s tou istou vôňou, ktorý tiež milujem a mám už tretie balenie. Hneď som sa zamilovala aj do parfumu, no je tu pár rozdielov. 

Hneď prvý rozdiel je taký, že keď privoniam parfum L'Occitane z 10cm, zakrúti sa mi hlava. Tu môžem nos strčiť pomaly aj do toho vosku a nie je to taká sila. Stačilo po kvapke éterických olejov, možno kvapku nejakého prírodného nosiča a bolo by všetko iné. Takto vôňa zotrvá maximálne dve hodiny a podobne ako Roses et Reines aj táto sa celý čas drží len pri koži. Ale inak je vážne pekná. Parfum som kúpila na www.elnino.sk.

Prečo sú tieto dva parfumy také odlišné a v čom sa ešte líšia?

V obchode L'Occitane som mala tú česť vyskúšať aj toaletnú vodu. Toaletná voda vydržala zhruba tri hodiny, no v jej zložení som cítila aj pižmový tón. Vôňa vytvárala voňavý chvostík. 



Tuhý parfum Roses et Reines sa drží viac pri koži, no vydržal dlhšie ako toaletná voda. Zásluhu na tom má podľa mňa aj pridaný antioxidant (vitamín E) a stužený rastlinný olej + slnečnicový olej. Pre prírodné vonné látky je rastlinný olej prirodzeným prostredím a navyše zvláčňuje pokožku a lepšie drží vôňu. Kto by chcel prírodnú vôňu bez tých minerálnych olejov a syntetických voskov, ktorým sa neubránil ani parfum L'Occitane, nech potom skúsi radšej prírodný parfumovaný olej.

Na čo je dobrý antioxidant? Ten sa len a len hodí. Bráni degradácii vône. I keď... tento antioxidant toho moc nenarobí. Ide o TOCOPHEROL (nie TOCOPHERYL ACETATE), ktorý nie je na svetle stály. Každým otvorením plechovky teda stráca antioxidant svoje účinky. V tomto by bol lepší práve olej, lebo jeho fľaštička má aspoň úzke hrdlo. Vďaka výrobcovi za tie prírodné oleje a syntetické vonné látky. Aj tie nám parfum držia v dobrej kvalite. Mám ho už 8 mesiacov, takmer nič z neho neubudlo a vonia stále rovnako intenzívne. Ak ho ale chcete, 
za žiadny svet ho neskladujte v chladničke, ako radili v televízii. Ani v lete ho tam nedávajte! Zničíte ružový buket.



Horšie je na tom parfum Dermacol. Tento stratí intenzitu možno trošku rýchlejšie než jeho konkurent L'Occitane. Však ju stráca rýchlo aj na koži. Možno aj dobre, že sú ho len 2 gramy. Aspoň ho miniete, než úplne vycivie. Nemá v sebe žiadny antioxidant a ako som spomínala pomocné látky sú syntetického charakteru. Až na tie vosky (COPERNICA CERIFERA CERA a CANDELILLA CERA). Určite splnia svoj účel a udržia dobre syntetické vonné látky, ale ak sú tie látky dobrou napodobeninou prírodných, alebo sú prírodné, nie je to pre ne až také vhodné prostredie. Žiada aspoň nejaký olej prírodného pôvodu, z ktorého by pokožka získala nejakú dobrú vlastnosť, aby mohla uvolňovať túto vôňu. Všetci predsa vieme, že parfumy najlepšie vyniknú na dokonalo hydratovanej a vláčnej pokožke. Kto vie, či tento základ vôňu len zbytočne nebrzdí. Nie sú to zložky, ktoré by dvakrát príjemne voňali. 

To ani nehovorím o obale pre tieto tuhé parfumy. Plast s takýmto viečkom rozhodne nechráni obsah tak vzduchotesne ako plechovka a pustí k parfumu priveľa svetla. Určite ho neskladujte na nočnom stolíku, na poličke v kúpeľni alebo v blízkosti okna. A nešetrite ním. Míňajte ho.

Ponaučenie?

Kto tvrdil, že sú parfumy vždy najsilnejšie a najtrvácnejšie, tak hovoril hlúposť. Parfum môžete mať rôznej koncentrácie, no tá nič nevypovedá o jeho správaní. Parfumy sa pohybujú v rôznych cenových kategóriách, voňajú rôzne a zatiaľ čo jeden bude voňať dlho, druhý môže vyprchať rýchlo. A je jedno, či je tekutý alebo tuhý, či ho vyrobí Versace, Chanel alebo český výrobca Dermacol.

Tuhý parfum môže mať nezriedka lepšie kvality ako ten tekutý, no nie je to pravidlo. Nie je rebarbora ako rebarbora. Na nosiči záleží a veľmi. Čo mám doma vzorku parfumovaného oleja Frais Monde s rebarborou a jej kvetom, tak to vám poviem, že je iná sila. Privoňať a odpadnúť. Vonia dlho a intenzívne. A to je, prosím pekne, prírodný parfumovaný olej, čiže vonná látka v jej prirodzenom prostredí.



Alebo napríklad vôňa Ricci od Nina Ricci. Tá už teda prírodná nie je, ani zďaleka, no keď ucítim rebarborový tón s pačuli a tuberózou, tiež odpadávam (v dobrom). 7 - 10 hodín vydrží úplne v pohode a niekedy aj dlšie. A to ide o parfumovanú vodu. 

Pri parfumoch, rovnako ako pri parfumovaných vodách a iných vôňach totiž nie je jedno, aké pomocné látky použijete, aké vonné esencie do nich dáte, ako ich spracujete a ako ich zabalíte. Správny obal, dobrá stabilizácia, voľba látok s dobrou povahou, ktoré sa dopĺňajú a ich správna kombinácia + pomer, to je majstrovstvo. Keď vám niekto ešte raz povie, že je toaletná voda slabšia ako parfumovaná, parfumovaný olej je len slabý kozmetický olej a najsilnejší je parfum, pošlite ho do hája zeleného, alebo mu to vysvetlite.
ZDIEĽAJTE:

3 komentáre :

  1. Katka, veru ja ľutujem, že som si tiež nevyžiadala zloženie. :-) Parfum nie je zlý. Však vazelíny, kryštalické vosky a podobné veci nájdeme v každom tuhom parfume. Ale chýba mi tu fakt čosi prírodné, nejaké éterické oleje, niečo na ukotvenie vône a tak... S týmto veru značka zjavne nemá také skúsenosti ako L'Occitane a iné značky. Určite skúsim aj iné tuhé parfumy. Ďakujem za tip.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Môj l´occitaní miláčik :))) Mám ho moc rada, to balenie ma trošku stresuje z hľadiska hygienz, ale inak je ňuňu a tá vôňa je úžasná... Ja by som sa dala nahovoriť aj na toaletku.
    To od Dermacolu som neskúšala, ale zrovna ten sprcháč mi brutálne nesadol, čo sa vône týka :)
    saveonbeauty

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes