Pijeme čierny čaj pre krásu


Čierny čaj je druh čaju, ktorý sa vo svete konzumuje najviac, no na Slovensku je to vec dosť nedoceňovaná vec. Možno je za tým jeho relatívne nízka cena a preto si ľudia myslia, že nie je pre nich dosť dobrý. No opak je pravdou. Asi to o mne neviete, no ja som na čiernom čaji závislá a niečo vám dnes o ňom poviem.


Ak by som sa mala narodiť ešte raz, narodím sa v Británii. Vždy som si pripadala tak, že tam hádam patrím.  Blízka mi je história tejto zeme, mám rada britské tradície i britské jedlá a som presne rovnaký suchár. Mala som tú česť tam jednu dobu  bývať a nebyť nešťastnej zhody okolností, som v Londýne dodnes. Ale možno sa tam raz vrátim. Čas uvidí. Momentálne ma k Slovensku okrem rodiny a pár priateľov neviaže nič špeciálne.

Londýn ma mnohému naučil a okrem iného mi tam prirástol k srdcu čaj s mliekom. Väčšina Slovákov by naň povedala "Fuj", no pre mňa je táto kombinácia vôbec najlahodnejším spojením chutí. S mliekom sa však nedá piť každý, pretože hoci pochádza čierny čaj (i biely a zelený) vždy z tej istej materskej rastliny, domovská krajina, jej klíma, pôda a spôsob finálnej prípravy mu darujú zakaždým iný chuťový profil. 

O čaji ako takom by sa dalo rozprávať strašne dlho a najviac by o ňom vedeli rozprávať Briti. Britov vnímam ako veľmi pohostinných ľudí a pôžitkárov. Šálku čaju si vychutnajú nielen o piatej, ale prakticky v ktorúkoľvek dennú hodinu. Ak ste hosťom v typickej Anglickej domácnosti, určite Vám ponúknu čaj hoci aj ráno. Je to ich spôsob, akým si uctia každého, kto navštívi ich dom. Kým budete sedieť pri stole, šálku budete mať vždy plnú. Aspoň tak som to zažila ja.


Zaujímavosť: Neraz som bola svedkom toho, ako v Anglicku domáci ponúkali čaj poštárovi, či človeku, ktorý im prišiel len niečo opraviť či skontrolovať. A to ma dosť prekvapilo, lebo na Slovensku nedostane cudzí človek často ani pohár vody... 

Čierny čaj a jeho efekt

Možno sa to nezdá, no kvalitný čierny čaj veľmi prospieva zdraviu. Čierny čaj prispieva k dobrému stavu obehového systému. V ňom prítomné flavonoidy predchádzajú poškodeniu stien ciev a výrazne znižujú riziko infarktu i hladiny zlého cholesterolu. Antioxidanty (konkrétne polyfenoly) sú veľmi prospešné v prevencii nádorových ochorení. Máte zlú rodinnú anamnézu, zvážte, že ho začnete piť. Čierny čaj by nemali vo veľkom piť deti, pretože obsahuje tanín. Práve ten mu dáva takú jemne nahorkastú chuť. Práve táto zložka má však talent v boji proti vírusovým i bakteriálnym ochoreniam. Je to dobrá posila pre imunitný systém i zdravie Vašej ústnej dutiny. 

Ja čaj pijem najviac vtedy, keď som v strese. I dnes sa ním od rána nalievam. Nie však preto, aby som nezaspala, ale kvôli sústredeniu sa bez stresu. Kofeín určite napomáha k bdelosti, aby človek nezaspával, ale mne je oveľa viac osožný l-teanín (L-THEANINE), ktorý vplýva na hladinu kortizolu - hormónu, ktorý sa uvoľňunuje do obehu v čase stresu. Aj keď teda neprežívam zrovna dobré obdobie, som uvoľnenejšia, stres ma nepripravil o energiu, nemám stiahnutý žalúdok, budem mať menej vrások a lepšie mi to myslí.

Čierny čaj však nemá len zdravotné účinky a efekt proti stresu. Spomínané antioxidanty všeobecne nedávajú príležitosť ochabovaniu pokožky a vzniku vrások. Lepšia funkcia imunitného systému, menej baktérií, podporená regenerácia, vplyv na krásu zaručený.

Druhy čaju

Čierny čaj sa pestuje v mnohých krajinách, no určite najkvalitnejší čaj pochádza z Indie (Assam a Darjeeling), Sri Lanky (Ceylon), Číny a Taiwanu (tzv. China Black). Ja osobne mám najradšej tie prvé tri druhy. 

Assam je typický raňajkový čierny čaj. Čajík z neho je hrdzavo červený a má poriadnu silu i výnosnosť. Vrecúško takéhoto čaju môžete pokojne zaliať aj dvakrát. Ten druhý krát už síce nebude až taký silný, no stále sa bude dať piť. Čierny čaj Assam je mierne sladký. 

Darjeeling rastie vo vyšších nadmorských výškach, kde je v chladnejšom prostredí výdatne zalievaný dažďom a má inú pôdu. To mu dáva jemnejšiu arómu. Čaj z jeho lístkov je svetlejší, nakoľko listy čaju sa nikdy nenechajú plne oxidovať. Chuťový profil čaju je kvetinový a má orieškové až muškátové nuansy, ale vyžaduje to tiež trošku šetrnejšiu prípravu, aby mu tá chuť aj ostala. Ideálne bez cukru a mlieka.

Ceylon je jeden z najobľúbenejších čajov na svete a ľudia ho milujú pre jeho jemnú, korenistú, mierne citrusovú chuť. Čajík z neho má zlatú medovú farbu. 

Mistral a čierny čaj Black Tea (Ceylon)

Aj na Slovensku patrí k najpredávanejším cejlónsky čaj. Môj najobľúbenejší je čierny čaj od značky Mistral. Presne ako kvalitný čaj, čaj Mistral Black Tea sa vyznačuje miernou citrusovou príchuťou a v tomto ohľade by sa k nemu viac hodil citrónový plátok a med alebo cukor, než mlieko. Ja si však mlieko nikdy neodpustím. Musím ho v čaji mať. Keď teda nemám doma inú zmes, pridám si mlieko aj do tohto a chutí mi.


Mistral svoje čaje balí veľmi poctivo. Takýto čaj si to i zaslúži. Čajové lístky boli uložené do kvalitných dvojkomorových vreciek z jemného, no pevného materiálu, ktorý ich udrží na mieste bez "vymrvenia sa" von. Na dne šálky ani škatuľky tak nenájdete žiadne "smeti". 


Ako som spomínala, nenájdete ich ani v škatuľke, pretože každé vrecúško čaju má svoj vlastný obal z fólie. Vďaka fólii bude mať každá šálka vždy rovnakú chuť bez ohľadu na to, ako často čaj pijete a ako dlho máte škatuľku doma otvorenú.

Čaj od značky Mistral hodnotím ako veľmi kvalitný a rada ho pijem. Aj s mliekom, aj bez. Ako pravý Ceylon, nedá sa zaliať dvakrát, ale jeho chuť je lahodná a jemná.

Čajová zmes Hatherwood

Ako čajová závisláčka mám doma veľké mega balenie čajovej zmesi. Kúpila som ho v Lidli a je v ňom 160 vrecúšok čierneho čaju. Pôvod jednotlivých čajov nie je uvedený. Píše sa, že čaje pochádzajú z viacerých zemí. Povedala som si, že keby aj nebol veľmi kvalitný, na moje popíjanie s mliekom mi to stačí. Veď nebudem predsa mliekom kaziť kvalitný Mistral čaj... Ten si nechám na špeciálnejšie dni.

Typický britský čaj nájdete väčšinou v okrúhlych vrecúškach bez šnúrky. Dobre zapadne do šálky a aj keď by šnúrka niektorým z nás chýbala, myslím, že je to prežitok. Stačí lyžička a vrecúško vytiahnete. Alebo sa naň môžete vykašlať. Čierny čaj nie je ako zelený. Nehorkne, ak ho necháte v šálke či kanvici dlhšie.


Napodiv, ani čaj z Lidlu nie je chuťovo zlý či nekvalitný. Dá sa piť a mať z neho pôžitok. Bola som milo prekvapená, že nemá žiadne pachute a na obsahu vrecúška sa nešetrilo. Vrecko sa po zaliatí vodou poriadne nafúkne, takže toho čaju je tam dosť aj na moju pol mega šálku s objemom 500 ml.

Evidentne má najvyšší podiel Assam. Čaj je totiž celkom silný, chutný a mierne sladký. Ak ho prvý krát nelúhujem príliš dlho (odporúča sa 3 - 5 minút a niekedy dávam len 2 - 3 minúty), tak má aj po druhom vylúhovaní dosť sily. Nemá však dvakrát kvalitné vrecká. Čaj sa z nich občas vymrví von.


160 vreciek je viac ako dosť, no vrecká sú voľne nahádzané v škatuľke. Nie sú balené už v ďalšej ochrannej fólii, čo mi trošku vadí. Nehovorím, že musia byť balené jednotlivo, no po správnosti by mali byť naskladané do roliek - stĺpčekov po 20 - 40 vreciek a každá rolka samostatne zabalená. Keď rolku otvoríte, už čaj síce neochránite a treba ho spotrebovať, no pokaziť 40 a pokaziť 160 vreciek je rozdiel. No ale u mňa sa čaj ešte nikdy nepokazil. Ja tých 160 vreciek spotrebujem raz dva.

Moja rada: Ak si tento alebo akýkoľvek podobný čaj kúpite, určite sa uistite, že nekupujete niečo, čo dlho stálo v sklade a pokiaľ nájdete v balení voľne nahádzané vrecúška, hneď čaj preložte do vzduchotesnej nádoby. Inak sa vám znehodnotí.

Pokiaľ ste gurmánsky založený človek, kupujte vždy radšej kvalitnejšie čaje a investujte do nich. Ak pijete čaj ako vodu (ako ja), potom sa oplatí kúpiť aj veľké balenie. Ja pijem čaj veľa, no vždy mám doma oboje. Jednu vysoko kvalitnú vec, ktorú si vychutnám pri dobrom koláčiku či s nejakou zlatou osôbkou a potom nejakú lacnejšiu raňajkovú zmes, ktorou sa doslova nalievam. :-)
ZDIEĽAJTE:

4 komentáre :

  1. zaujimavy clanok:) zaujimalo by ma vsak porovnanie so zelenym cajom. ja pijem len zeleny a vzdy som mala pocit, ze cierny je nieco "menej zdrave".

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj zelený čaj mám doma, ale pijem ho menej ako čierny. Čierny má v porovnaní so zeleným viac kofeínu, preto ho niektorí ľudia označujú ako menej zdravý. Ale sú tam aj ďalšie rozdiely v zložení. Ďakujem za tip na článok. Môžem to nabudúce trošku "rozpitvať". :-)

      Odstrániť
    2. Ja som sa na DM evente namotala na jazmínový :) Predpokladám, že to bol čierny čaj s príchuťou :D
      saveonbeauty

      Odstrániť
  2. mňa by zaujímal pomer kolko mliečka si davaš? ..a či ešte cukríš ? lebo ja bylinkové čaje necukrím..ale neviem ake to bude s tým mliečkom,. :D ... som bola v anglicku 3 týždne a toto som nevyskúšala! aká chyba! ..ale ich čaje ano, tie boli skvelé! teraz si nespomeniem na značku, ale v Bile som ich videla, a skúsim veru s mliekom :D inak velmi sa mi páči blog,..dávam sledovať :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes