Fytofontana Stem Cells: Pigment Serum a Pigment Emulsion


Kmeňové bunky sú veľkou nádejou v liečbe pokožky. Už v minulom článku som spomínala, že ich s veľkými očakávaniami momentálne používam v kozmetike od známej značky Fytofontana. Ako som dopadla? To sa konečne dozviete teraz.

Kmeňové bunky v kozmetike Stem Cells od značky Fytofontana dostanete v naozaj pôsobivom obale. Krásne zlaté obaly budú pastvou pre každé očko. To moje potešili.

Oceňujem dávkovač emulzie i séra, ktorý je riešený veľmi zaujímavo. Nie je totiž vypuklý, ale je zapracovaný dovnútra aj s priehlbinou, do ktorej zapadne prst a až tak ho stlačíte. Nestlačí ho ľubovoľný predmet vo Vašej cestovnej kozmetickej taštičke. Považujem tento dizajn za maximálne funkčný a vydarený.


Zobáčiky, z ktorých vyteká krém sú opatrené snímateľným plastovým krúžkom, ktorý môžete nasadiť, ak si chcete obsah ešte viac poistiť proti vytečeniu / reakcii so vzduchom a znehodnoteniu obsahu.


Podobne ako roztok PURE, aj sérum a emulzia majú na papierovom obale krásne detaily. Celé to na mňa pôsobí veľmi vedecky až futuristicky. Dizajnér odviedol kvalitný kus práce. Ešte som nevidela produkt, ktorý by mal taký krásny obal. A nemala som ani taký produkt, ktorý by tak priťahoval zrnká prachu. :-) Ale to už je vedľajšie.








Moje skúsenosti s produktami

Emulzia Stem Cells Pigment Emulsion má mliečnu farbu a po rozotretí na pokožke sa takmer okamžite vpíja. Je to veľmi ľahká tekutina, ktorá nezanecháva na pokožke mastný film, ale zmäkčí pokožku. Mne je veľmi príjemná na používanie aj pre svoju krásnu vôňu. Ako celý rad. V hydratácii je excelentná, vo výživných funkciách tiež. Pleti dáva všetko, čo treba a to počas celého dňa. Len mojej zmiešanej pleti by stačilo, keby dávala aj menej, pretože sa s používaním emulzie sa začnem lesknúť skôr ako po iných krémoch. Na celú tvár sa mi vôbec nedala používať, lebo ako som neskôr zistila, dosť liezla do pórov, preto som ju aplikovala len lokálne.


Skúsila som ju aj ako podklad. Ak chcem na emulziu aplikovať nejaké líčidlá, nekomplikuje mi robotu, ale ani nepomáha. Funguje s mejkapmi buď na báze parafínu (napríklad Dermacol Make-up Cover), s niektorými mejkapmi na báze oleja, s BB krémami, ktoré sú súčasne aj primermi (napr. BB krém Sensibio) , ale rozhodne nie je vhodným podkladom pre krycie mejkapy a extra zmatňujúce mejkapy typu "omietka", lebo neobsahuje silikón a nenechá hladký povrch. Teda silikón obsahuje, ale úplne nutné minimum. Emulzia nevyhladzuje pokožku, len ju trošku zjemňuje a zmäkčuje. 


Emulzia slúži aj ako ochrana pred slniečkom, ktorá je u pokožky náchylnej na pigmentáciu viac ako nutná a v kréme, ktorý sa používa na denne použitie. Emulzia má SPF 25, čo stačí na naše podmienky.

Sérum Stem Cells Pigment Serum má textúru mastnejšiu (pocitovo) a je to priehľadná tekutina. Vpíja sa o čosi pomalšie, čomu môže netrpezlivý človek, ako som ja, dopomôcť masážou poklepkávaním prstami, ale myslím, že na sérum je vstrebávanie ešte stále v rámci normy. 

Príjemný mi nie je akurát povrch, ktorý po sebe zanecháva. Je nejakú tú chvíľku taký glycerínový, mierne ulepený. Keď chcem naň naniesť ešte nejaký nočný krém alebo zaľahnúť do postele, mám sto chutí sa ísť umyť. To samozrejme nerobím, ale pekne čakám, až ten pocit zmizne. Doba trvania tohto pocitu je individuálna. Záleží, koľko toho séra dáte a aký máte typ pleti. U mňa to trvá asi pol hodiny. 

Podobne ako u emulzie, hydratačné účinky i výživa patria k skvelým, no beda vidieť moju tvár ráno. Aj u tohto séra bola po prebudení celá T-zóna mojej tváre kompletne mastná.


Nechcela som produkty hneď obviňovať z tvorby akné, takže som ich testovala radšej dlhšie a poriadne sledovala. Keď tvár vyzerala k svetu a nebola mastná, bolo to OK, no stačilo trošku viac kožného mazu a galiba. O čierne bodky bolo okamžite postarané.

Moje akné je žiaľ podmienené hormonálne a taktiež ho spúšťa alergia, ale kozmetika s touto textúrou mu rozhodne nepomáha. Akné sa používaním vždy akurát zhoršilo. Mala som teda takú "Sophies choice". Buď vybielim škvrny a budem mať akné, alebo budem mať pleť bez jedinej vyrážky, no fľakatú. Z toho vyplýva, že tieto produkty nebudú vhodné pre zmiešanú a mastnú pleť. Aj keď na zosvetlenie fungujú.


Emulziu som používala ráno, sérum na noc. Spoločne nerobili dobrotu. Používala som ich lokálne, teda len na miestach, kde boli nejaké pigmentové škvrny a len v čase, keď bola pleť pokojná.

Po niekoľkých mesiacoch boja s akné a pigmentovými škvrnami sa produktom podarilo škvrny zosvetliť, čo vidieť na poslednej fotke. Svoju misiu teda splnila, len škoda, že s toľkým trápením. A škoda,že hneď v lete mi po ďalšom akné ostali škvrny nové. Takže momentálne sa už obzerám po inom rovnako účinnom riešení, ktoré by bolo lepšie pre môj typ pleti.

Musím ale podotknúť, že na miestach, kde som produkty používala najviac, sa mi dnes tvorí akné oveľa menej, ak vôbec nejaké. A to  aj napriek vyššie spomínaným problémom. Sérum s emulziou svojim obsahom evidentne zregenerovali podkožie a čiastočne obnovili normálnu funkciou pórov. Túto zásluhu musím pripísať im, pretože som okrem nich nepoužívala inú hojivú kozmetiku. Keď niečo používam, snažím sa to nekombinovať. Nebyť tých problémov s textúrou, kúpim si ďalšie balenia.

Moje hodnotenie emulzie:

Textúra: stredne hustá, krémová s dobrým rozotieraním, vstrebávaním, nezanecháva mastný film, no ako podklad pod mejkap sa moc používať nedá a upcháva póry, za čo musím brať bod v kvalite
Hydratácia: 5, excelentná
Výživa: 5 (emulzia dala pokožke všetko potrebné a tá mala dosť energie)
Revitalizácia: 4 - pleť vyzerala na konci dňa lepšie než bežne, len trošku mastná po pár hodinách
Zosvetlenie pokožky: 5, viditeľný efekt, ale u mňa po dlhšom trápení
Vôňa: 5 (príjemná)
Celková spokojnosť: 8, nebyť mastnoty a tej potreby primera, som spokojná
Cena: 30 ml balenie stojí okolo 32 EUR a emulziu som našla napr. na Mojalekaren.sk

celkové hodnotenie - 
slovom
VYNIKAJÚCA
 obal / prezentácia výrobku 
 krátkodobá účinnosť / efekt
 (revitalizácia)
 
 účinnosť v dlhodobom horizonte
 (zosvetlenie)
 
 hydratácia 
 výživa 
 vôňa 
 pomer kvalita / cena 
 celkové hodnotenie 

Moje hodnotenie séra:

Textúra: stredne hustá, priesvitná a pocitovo mastná tekutina so stredne rýchlym vstrebávaním, necháva na povrchu mierne lepkavý povrch, ktorý mizne po cca 20 - 30 minútach (podľa typu pleti)
Hydratácia: 5, excelentná
Výživa: 5 (sérum zlepšilo štruktúru podkožia)
Revitalizácia: 3,5 - aj cez tú mastnotu pleť vyzerala lepšie a žiarivejšie než bežne
Zosvetlenie pokožky: 4, viditeľný efekt, ale u mňa po dlhšom trápení a väčšinou som po ňom mávala viac upchaté póry
Vôňa: 5 (príjemná)
Celková spokojnosť: 6, dosť zmiešané pocity, čakala som od tohto krému viac
Cena: 30 ml balenie stojí okolo 32 EUR a videla som ho v na Mojalekaren.sk


celkové hodnotenie - 
slovom
VYNIKAJÚCE
 obal / prezentácia výrobku 
 krátkodobá účinnosť / efekt
 (revitalizácia)
 http://nd06.jxs.cz/478/151/e1bfd40f60_92820933_o2.jpg
 účinnosť v dlhodobom horizonte
 (zosvetlenie)
 
 hydratácia 
 výživa 
 vôňa 
 pomer kvalita / cena 
 celkové hodnotenie 

Depigmentačná kozmetika Fytofontana by sa hodila viac na zrelú pleť na zmiernenie vrások, vyrovnanie tónu pleti a tzv. "starecké pigmentové škvrny". Nie na škvrny po akné u človeka v mojom veku a s mojim typom pleti. Akné sa totiž môže kedykoľvek zopakovať a urobiť nové škvrny. 

Ale musím ešte skonštatovať, že tie škvrny po tomto lete mi neostali až také dramatické ako minulý rok a to som sa aj viac pohybovala na slnku. Takže svoje účinky v boji proti nadmernej pigmentácii určite má. Len škoda tej textúry. Chcelo by to asi špeciálne prispôsobený rad pre mastnú a zmiešanú pleť.

Pokiaľ sa zaujímate aj o zloženie, potom čítajte ďalej. Pokiaľ nie, ďakujem za návštevu blogu a príďte zas. Chystám aj ďalšie články. Moja blogová pauza mi prospela, ale už som dlho nepísala a trošku mi to chýba.

Zloženie séra a emulzie Stem Cells

Opäť začnem tým, čo sa mi páči menej. Produkty sú konzervované benzoátom sodným, ten je v pohode, no v produkte, ktorý ostáva na tvári a nezmýva sa, nerada vidím konzervačnú látku IMIDAZOLIDINYL UREA, na ktorú bývajú alergie. Ja síce alergiu nemám, ale niekto iný by mať mohol. Ak ste citliví na formaldehyd, prípravky nepoužívajte.

Záludnosť produktov spočíva tiež vo využívaní trietanolamínu (TRIETHANOLAMINE). Táto látka nie je v kozmetike človeka so zmiešanou pleťou vítaná. Má zásaditý charakter a  správa sa ako mydlo. Vysušuje pleť, čo môže mastná pleť pochopiť ako signál, že má tvoriť viac mazu. Mastná pokožka sa nepoteší ani sójovému oleju (GLYCINE SOYA OIL) a ešte horší je pre mňa isopropyl myristát (ISOPROPYL MYRISTATE), ktorý zlepšuje roztierateľnosť emulzie, no už som ho na blogu niekoľkokrát kritizovala ako dramatického upchávača pórov a túto jeho nepeknú vlastnosť preukázala aj štúdia Jamesa E. Fultona mladšieho (Zdroj: Comedogenicity and irritancy of commonly used ingredients in skin care product, JOURNAL OF THE SOCIETY OF COSMETIC CHEMISTS). Vlastne to dokázala aj moja pleť. To čistenie upchatých pórov nebolo bohviečo. Možno by som sa mala zmieniť aj o karagénane. Je to prospešná ingrediencia, čo sa týka obranyschopnosti pokožky, no viac osohu urobí pokožke suchej než tej mastnej. Aj táto látka prírodného pôvodu veľmi upcháva póry. V depigmentačnej kozmetike som už iné takéto látky nenašla, no ak máte doma nejakú kozmetiku a zaujíma vás, ktoré ingrediencie ešte lezú do pórov, zavítajte na stránku BeneficialBotanicals.com.

Sérum i emulzia Stem Cells majú prakticky rovnaké účinné látky ako roztok, o ktorom som písala v článku Fytofontana Stem Cells: Pure Pigment dvojfázový roztok s kmeňovými bunkami. Aby som to tu nemusela všetko kopírovať, kliknite na túto záložku. Budete presmerovaní priamo na článok a miesto, kde je to všetko rozobrané.

Emulzia má navyše slnečné clony pohlcujúce UV žiarenie. Je to avobenzón (BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE) a oktokrylén (OCTOCRYLENE), aby chránili pokožku pred UVA aj UVB lúčmi v našich podmienkach. Ochranný faktor SPF 25 považujem za dostatočný a pre dámy, ktoré sa nelíčia, je dobrá správa, že už nemusia aplikovať opaľovací produkt.

Záver: Ja si myslím, že kto nemá mastnú pleť náchylnú k tvorbe akné, tomu by produkty mohli vyhovovať. Len nečakajte od emulzie, že bude podkladom pod mejkap a na sére si budete musieť zvyknúť na ten chvíľkový lepkavý film. Zloženie je ale inak celkom v poriadku. Ba povedala by som, že produkty z depigmentačného radu sú doslova nabité užitočnými látkami a kmeňové bunky, ktoré majú svoj efekt. Čo je to EGD a čo sú to kmeňové bunky, to všetko sa v prípade záujmu dozviete v mojom článku EFG a kmeňové bunky v organizme.
ZDIEĽAJTE:

3 komentáre :

  1. čo by si vedela poradiť na hormonálne akne?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je veru ťažká otázka. Záleží, čo spúšťa hormonálne výkyvy, lebo kým sa toto nevyrieši, akné stále bude. Spúšťačom môže byť praobyčajný stres, ale tiež to môže byť chyba v inom hormonálnom systéme tela. Ony sa totiž vzájomne ovplyvňujú a ak je v neporiadku jeden, je len otázkou času, kedy z toho zblbne aj ďalší. U mňa to bola práve takáto kombinácia. Ak sa nájde spúšťač, potom už pomôže prakticky akákoľvek kvalitná kozmetika. Dôležité je poctivé čistenie pleti bez vysušovania a následné natieranie. Pleť s akné sa nesmie vysušovať a vždy sa musí natrieť, aby bola vláčna, pretože len vtedy nevznikajú zatvrdnuté miesta, póry sú funkčné a pleť sa vie sama čistiť. Mne na prevenciu a pravidelnú starostlivosť pomáha emulzia Sébium AKN Fluid od Biodermy v kombinácii s penivým gélom (tiež Sébium ale mala som aj Normaderm od Vichy) a nejakou dobrou micelárnou vodou (micelárnu vodu mám Sensibio). Z času na čas dám nejakú masku alebo peeling. Ak nie sú čierne bodky, dobré sú enzýmové peelingy, inak na nezapálené miesta a čierne bodky potom radšej peeling mechanický, ale veľmi jemný alebo chemický. Keď mám rozšírené póry po hĺbkovom čistení, používam aj tonikum na ich stiahnutie. To mám od značky Ziaja (Manuka tree), lebo je dobré a neobsahuje lieh. Nočný krém Ziaja si tiež z času na čas dám, no len keď potrebujem už vzniknuté vyrážky zahojiť a pokožku hydratovať, na predchádzanie akné sa mi neosvedčil. V podstate je na hormonálne akné dobré všetko, čo už aj tak mastnú pleť nepremastí natoľko, aby sa ešte viac upchali póry.Môže to byť olej, emulzia alebo nejaký ľahký krém. A na čistenie čokoľvek bez alkoholu a prílišného množstva vonných látok + farbív.

      Odstrániť
  2. ďakujem pekne za odpoveď :) !

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes