Demeter: Moonbeam kolínska voda



Tak som sa konečne dočkala. Včera ujo kuriér doniesol balík a v ňom (okrem iného) vôňa Demeter, ktorú som si objednala. Bola to kúpa naslepo, len podľa popisu od výrobcu a teda bez toho, aby som parfum najskôr vyskúšala. Ako to celé dopadlo a prečo tá chvíľka poézie na titulnom obrázku? No chce sa mi básniť. :-)

Demeter - The Library of Fragrance je americká značka. Nikde som sa nedočítala, prečo ju zakladatelia nazvali "knižnicou vôní", no to sa dá ľahko uhádnuť. Predstavte si tím nadšencov, ktorí na potulkách americkým kontinentom ovoniavajú rôzne veci, s ktorými prichádzajú do styku, zažívajú rôzne situácie, ktoré sa im spájajú s rôznorodými vôňami a ak je výsledkom dobrá emócia, tento ich voňavý zážitok potom spracujú do podoby kolínskej vody. Presne tak si to predstavujem ja. Parfumy Demeter vytvárajú rozsiahlu zbierku, ktorá naozaj môže pripomínať knižnicu a v nej nájdete rôzne žánre. Ak by vás to zaujímalo, viac sa o tejto značke dočítate v mojom článku na Selfino.sk.

Táto značka mi je blízka. Keď si totiž vyberám novú vôňu, musí vo mne vyvolať nejaké emócie a niečo obľúbené mi pripomínať. Málokedy si vyberiem parfum podľa toho, čo je v reklame a páčiť sa mi môže naozaj kadečo. Ja napríklad milujem aj vôňu nafty a asfaltu. Keby bol v nejakom parfume takýto tón, je dosť možné, že by som ho mala. Občas mávam tvorivé poetické chvíľky, kedy mi všetko ide samo a občas k činnosti potrebujem pokoj a čo najmenej komplikovaných vecí. A preto som si zaumienila vyskúšať od značky Demeter jednu kompozične komplikovanejšiu vôňu a pár jednoduchých vôní na dni, kedy nechcem byť rušená ničím. Začneme tou zložitejšou.


Demeter - Moonbeam

Kolínska voda Moonbeam od značky Demeter sa inšpirovala rovnomennom básničkou. Neviem, ako ste na tom s angličtinou a výkladom literárnych diel, takže skúsim vysvetliť. 

Básnička Moonbeam pojednáva o kontrastoch. Hovorí o mužskom a ženskom princípe, o tme i svetle, o zemi i vode. Všetky elementy sú v rovnováhe. Bozkávajú sa, objímajú, skrátka existujú v súlade. A na konci básne je básnická otázka: 
"Na čo sú všetky tie bozky dobré, keď ty nepobozkáš mňa?"
A tu prichádza tá pointa. Tvorcovia vône chceli naznačiť, že aj človek potrebuje rovnováhu. Ukázať vôňou obe svoje stránky a lákať k bozkom. Ukázať nevinnosť svetla mesiaca, ktoré len osvetlí krajinu, no nezahreje i protikladnú vášeň tmy, ktorá vie pohltiť všetko. O tom je unisex vôňa Moonbeam. O kontrastoch v perfektnej rovnováhe.




Vôňa Moonbeam sa skrýva v peknom a jednoduchom flakóne s objemom 30 ml a niektoré dostať aj v balení 120 ml. Jednoduché a čisté línie, priehľadné sklo, žiadne farbivá a len to nutné minimum chémie. To sú pozitíva. Rozprašovač patrí k tým úplne klasickým. Nič špeciálne. Ja som kúpila balenie 30 ml, ktoré má síce svoju hmotnosť, keďže ide o sklo, no je šikovnej veľkosti, ktorá mi nezaberie veľa priestoru v kabelke.




Ako som už spomínala, je to kolínska voda. Niektorí ľudia si spájajú kolínske vody s pánskymi vodami po holení a nájde sa pár takých "špecialistov", ktorí Vám budú oduševnene tvrdiť, že kolínska je to najslabšie a najmenej trvanlivé, čo existuje. Vy sa ale nenechajte pomýliť. 

Označenie EDC (alebo Eau de Cologne / kolínska voda) napovedá o koncentrácii vonných zložiek v nosiči. Kolínske vody zvyknú mať tak 2 - 8% podiel voňavej esencie. Toaletné vody sú koncentrovanejšie, potom idú parfumované vody a najkoncentrovanejšie sú parfumy. No písať konkrétne čísla nechcem. Sú výrobcovia, ktorí vám ponúknu toaletnú vodu koncentrovanejšiu než je u iného výrobcu parfum.

Esencie však nemajú nikdy rovnaké správanie vo vzduchu a ani na koži a v tom je ten háčik. Sú látky prchavé (ako napríklad citrusy), ktorých môžete do parfumu doslova nakydať a relatívne koncentrovaná parfumovaná voda z nedobre hydratovanej pokožky aj tak vyšumí do 2 hodín. Pokiaľ ich pravda šikovný parfumér nezmieša s niečím, čo ich na koži udrží (napríklad s vanilkou) a v dostatočnej koncentrácii. A ako vyplynulo z kontextu, existujú aj látky stále, ktoré držia dobre a aj pri nižších podieloch.

- - - - - - - - 
Je na šikovnosti parfuméra, ako sa s nimi pohrá a je na zákazníkovi, aby si vedel správne vybrať a mal reálne očakávania. Napr. nečakať od vyslovenej svieženky na leto, že s ňou teraz na jeseň zažiari na nejakom plese a že vydrží viac ako jeden tanec. Alebo brať ohľad na úbohých spolucestujúcich či kolegov a nenosiť omamné parfumované vody do malých priestorov. Toto ľudia ešte stále nevedia a ako som zistila, nevie to často ani personál parfumérií (a dokonca ani STV).

Ale späť veci. O čom je Moonbeam? Vôňa začína opačne než väčšina parfumov. Jej úvod je sladký a svoju sladkosť si po postupne dopĺňa o svieže tóny. 


Začína ako letná noc. Všade je teplo, je dusno, nedýchateľne a hoci má človek pocit, že práve tma prinesie chlad, akosi to nefunguje. Vôňu nám odštartovala sladká vanilka (svetlo a ženský princíp) a čokoláda (tma a mužský princíp). No úprimne, je to fakt ťažký úvod. Vanilka je dosť dominantná zložka, pretože má vôňa v základe ambru, ktorá jej prihráva na smeč a kakaové tóny mi tým pádom vyznievajú tak čajovo. Nie je to horúca čokoláda pripravená z mlieka, ale je z vody a možno je to skôr horúci čaj s kakaovou príchuťou osladený vanilkovým cukrom. 

Keď sa vám letný večer nedá vydržať, vyjdete vonku, sadnete do trávy a čakáte, až tie návaly tepla prejdú. Aj sladkosť Moonbeam poľaví. Prichádza mesiac a jeho lúče a a tá jeho chladná krása očarí každého. V tej tráve odrazu začínate vnímať aj iné veci. Už nie je len teplo, ale cítite vôňu trávy, z ktorej slnko celý deň vysávalo život, ako sa postupne regeneruje a rozvoniava. Aj Moonbeam má svoje zelené tóny, ktoré ešte viac podporuje konvalinka. Konvalinka vônia kvetinovo, no má v sebe aj výrazné zelené a žiarivé nuansy. Aby bola vôňa naozaj unisex a stále trošku temná, parfumér primiešal jazmín. Jazmín je jedným z kvetov, ktoré sa využívajú v pánskych parfumoch. Vie byť svieži ale aj tajomný a temný ako noc. Takže opäť boli karty poriadne zamiešané. V tomto štádiu je vôňa stále sladká, no jazmín a konvalinka už vystrkujú rožky a dávajú viac energie a vášne. Nechce sa vám spať.

V závere už prichádza romantika. Bezpečné tóny dreva, sladká ambra, toto všetko rozvoniava prírodou. Myslím, že práve vďaka tomuto základu Vás s Moonbeam nikto neprehliadne. Obdarili vôňu výdržou, mäkkosťou a spolu s kvetinami odpútavajú našu pozornosť od myšlienok na jedlo. Teraz už je jasné, že parfum nie je gurmánsky, ale je to typická kvetinovo drevitá vôňa.

Unisex vôňa Demeter Moonbeam pripomína krásnu letnú noc, kedy je teplo, no ten teplý vánok nejako nevadí, pretože prináša vôňu rozkvitnutých kvetov. K tomu romantický pohľad na svietiaci mesiac, odraz jeho svetla o hladinu jazera a cítime sa dobre. 

Vôňu odporúčam viac na večer. Na krásny jarný, letný či jesenný večer. A keď ju budete aplikovať s ľahkým prstom na rozprašovači, alebo ju skombinujete s nejakou inou sviežou kolínskou vodou Demeter (to je výhoda kolínskych, dajú sa kombinovať), môžete ju nosiť i cez deň a celoročne. Samotná vydrží tak 4 - 6 hodín.

Ostatné parfumy Demeter




Tieto ostatné vône popíšem len z rýchlika. Názor na ne si musíte spraviť sami, ja len naznačím, o čom sú.


Demeter Asian Pear (unisex)

Už ste jedli hrušku nashi? Je to iná hruška, než poznáme my. Má silnejšiu arómu, plnšiu chuť, čo spôsobuje jej korenistá stránka. Ja v nej vždy cítim škoricu alebo muškátový oriešok. Takže výrobca sa tohto chytil a vo vôni Asian Pear objavíte sladkosť, sviežosť i pikantnosť. Mne vôňa pripomína hruškový džem so škoricou a tak trošku aj žuvačku. Výdrž mala rovnakú ako Moonbeam, možno trošku kratšiu. Túto vôňu chcem.

Demeter Blueberry (unisex)

Tak toto rozhodne nie je čučoriedka samotná. Toto je vláčny čučoriedkový muffin z Lidlu alebo muffin či koláč mojej domácej výroby. Sladký, šťavnatý, ani trošku suchý. Cítim sviežosť čučoriedok, medovú sladkosť agávového sirupu, cereálie... Síce sa drží pri koži a nejde moc do vzduchu ako obláčiky, ale výdrž parádna. Aj 8 a viac hodín. Túto si kúpim rozhodne. Stále si ovoniavam zápästie ako keby to bola droga.

Demeter White Bouquet (dámska)

Tvrdím, že táto vôňa je veľmi špecifická a nebude sa páčiť každému. Príde mi taká divoká až živočíšna. Konvalinky, čajové ruže, ľalie a karafiáty, ktoré niekto práve teraz narezal. Z ich stoniek vyteká šťava a dáva tomu veľmi ostrý tón zelene. Omamná vôňa kvetinárstva a ikebanových špongií nasiaknutých živou zelenou esenciou a lístočkami kvetov. Pre mňa sú to príjemné asociácie a trvácna i silná vôňa, no ak nemáte guráž, skúste radšej najskôr vzorku. Nečakajte vôňu svieženku a ani žiadnu tuctovú vôňu bielych kvetov. Toto je pre ľudí s fantáziou, čo sa neboja odlišovať. Možno si ju kúpim.

Demeter Cherry Blossom (dámska)

Na prvé ovoňanie dievčatko s bábikou Barbie. Sladké čerešne a trošku kvetu. Mám chuť ísť do obchodu, kúpiť cherry colu a naliať ju do seba, alebo zjesť balíček cukríkov. Na druhé ovoňanie po chvíli už čosi úplne iné. Sladkosť ide trošku bokom a rozvonia sa kvet. Toto už nie je cukráreň. Som na ulici, okolo mňa rozkvitnutá čerešňa Sakura na každom kroku. Akurát nejaký lajdák nechal otvorené v blízkej cukrárni dvere a tak stále aj trošku sladkosti sa mi tu mieša. Výdrž slabšia. Tak dve hodiny. Ale vôňa inak príjemná.

Moje odporúčania:

Jediný problém vôní Demeter je, že výrobca takmer nikdy a nikde neuvádza konkrétne voňavé tóny. Obchody nemajú veľmi z čoho vychádzať. Ja som vychádzala z toho, čo cítil môj nos a azda vám to nejako pomôže. Našťastie sú z mnohých vôní k dispozícii vzorky a vône ako také nie sú ani drahé. Moja stála necelých 8 EUR a kúpila som ju u nás na Elnino.sk. Ak sa nebojíte experimentovať, skúste nejakú. Myslím, že nebudete ľutovať.
ZDIEĽAJTE:

7 komentárov :

  1. Jééj, vanilka a čokoláda, to znie lákavo :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tá čokoláda je ale slabučká, Miška. Ju naozaj trošku cítiť len na začiatku ako náznak a skôr je to taká čokoláda, ako keď si kúpiš čaj s príchuťou čokolády. :-) Zato vanilka je silná po celý čas. Aj kvietky sa pekne rozohrajú. :-) Keby si však chcela vyslovene čokoládovú vôňu, tak pozri tento môj článok na Selfino : http://www.selfino.sk/cokolada-oslavi-svoj-sviatok/ ;-)

      Odstrániť
  2. Uzasne si to opísala, hned mám chut nejaku vyskúšať :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. :-) Myslím, že nebudeš ľutovať. Vždy, keď robím objednávku, nakúpim vzorky a skúšam. Tak prišiel rad aj na Demeter. Tie vône sú veľmi pekné a nekomplikované. Dajú sa aj miešať, čo je na bežné nosenie úplne ideálne. Odporúčam. Určite to nie sú posledné vzorky, ktoré som si z tejto značky objednala a Moonbeam určite nebude posledná vôňa v plnom balení, ktorú mám. Blueberry a Asian Pear si objednám na 100%.

      Odstrániť
  3. Uzasne si to opísala, hned mám chut nejaku vyskúšať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. O značke som už počula a aj čítala nejaké recenzie . Tá tvoje je bezkonkurenčne najlepšia . Kombinácia ktorú máš je celkom lákavá ale asi by sme priateľky spolu neboli . Znie to zaujímavo kombinácie čokolády a vanilky ale to asi nebude nič pre mňa . Omnoho viac ma zaujala vôňa Cherry Blossom . Ak miniem všetky zásoby vôní čo mám určite by som chcela vyskúšať práve túto značku . :)
    www.bar-bor-ka.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes