(Naozaj) minerálny dezodorant?

 (Naozaj) minerálny dezodorant?


Mne naozaj veľmi záleží na tom, aby som príjemne voňala, potila sa čo najmenej a nikdy nemala pod pazuchami mokré fľaky, ale zasa odtiaľ potiaľ. Ak mám potenie zastaviť za tú cenu, že by som ublížila svojmu zdraviu, tak to zasa nie a nikomu z vás neradím, aby robil kompromisy v zdraví pre povrchné dôvody. Dôsledky povrchných dôvodov vám ukážem v tomto článku.

Na tému "Antiperspiranty" som toho napísala už veľa. Pustila som sa do nich veľmi ostro aj v článku "Antiperspiranty - dobré či zlé?", v dôsledku čoho mi zrejme uniklo aj zopár spoluprác. :-) Isté spoločnosti, ktoré majú v ponuke aj antiperspiranty (okrem iného), prestali so mnou komunikovať. :-D

Aj v týchto dňoch na trh prichádzajú stále nové a nové antiperspiranty. Ako na to reagujú ľudia a čo proti tomu robia?  No práveže nič. Ako ovečky to kupujú s vidinou suchého podpazušia a tak stále stúpa dopyt po takýchto riešeniach. Ľudstvo sa správa, ako keby každý druhý človek na svet trpel chorobným nadmerným potením, pričom čerta starého je to pravda. Potiť sa je normálne! ALUMINIUM (alebo ALUMINUM, čo je to isté) CHLORIDE, ALUMINUM CITRATE, ALUMINUM DICHLOROHYDRATE, ALUMINIUM ZIRCONIUM TETRACHLORHYDREX GLY, ALUMINIUM ZIRCONIUM TRICHLORHYDREX GLY, ALUMINUM CHLOROHYDREX, ALUMINIUM SALT... toto všetko spreje, roll ony i tuhé tyčinky obsahujú. Nič nového nepribúda, len sa stále tie isté látky kombinujú s iným parfumom a zabalí sa to do nového obalu s novým dizajnom. A občas sa výrobcovia predháňajú v tom, ktorý antiperspirant vás dlhšie a lepšie ochráni, takže ich aj kombinujú, zvyšujú dávky a pridávajú hydratačné látky. Skúšajú, čo všetko a ako veľa sme ešte ochotní zaplatiť.

Naša legislatíva má však rôzne medzery a tak je možné vo svete kozmetiky nejako prekľučkovať. Niektorí výrobcovia zneužívajú slovíčka, ktoré nemajú v zákonoch vymedzené normy týkajúce sa presného obsahu. Tomu zvyšku ľudí, ktorým ide o zdravie, sa snaží priemysel podsunúť to isté, len krajšie opísané. Takže aj to, čo sa nazýva minerálne, vôbec nemusí byť prírodné, len to môže minerály obsahovať. Spolu s parabénmi a inými vecami. Už som tu o jednom takomto spreji písala. Ďalšia spolupráca v keli. :-D

Takže prejdime k tomu, akej povahy je minerálny dezodorant vo forme kryštálu, ktorý predáva u nás nejedna značka. Propagujú to, ospevujú, nuž som vyskúšala jeden zázrak aj sama. Však je to čosi iné... Začnime výhodami.

Výhody kryštalického dezodorantu
  • Ako napovedá názov, nie je to antiperspirant, ani anti-transpirant, takže táto vec nezastavuje prirodzené potenie, len zamedzuje rozkladu baktérií na povrchu kože a tým aj vzniku nežiaduceho zápachu
  • Bez baktérií nevznikajú sú ani zápalové stavy, pretože ten zápal nemá čo spôsobovať
  • Neobsahuje žiadnu vôňu, preto váš dezodorant nebude prehlušovať ani nijako ovplyvňovať parfum a nehrozí ani alergia na vonné látky
  • Neobsahuje parabény a nielen parabény, ale ani ďalšie chemikálie  ako benzoáty, produkty ropného priemyslu a iné pomocné či konzervačné látky, pretože on sám je konzervačnou látkou a bráni rozvoju baktérií, ak sa správne používa
  • Keďže nepotrebuje pomocné látky, nepotrebuje ani alkohol, ktorý vysušuje a dráždi
  • Používa sa jednoducho. Navlhčí sa vodou, potrie sa ním pokožka, kameň sa opláchne a nechá vyschnúť prirodzene
  • Možno zaň dáte aj 7 - 15 EUR, ale vydrží strašne dlho. Už nejakých 100g vám vystačí na viac ako rok používania.
  • Údajne zaťahuje ranky, tlmí svrbenie a opuchy, ale na toto som ho ešte neskúšala. Na produkte, ktorý vlastním (Deo Crystal), sa píše, aby sa nedával na povrch slizníc ani na poškodenú pokožku. No viem, že látky tohto charakteru sa využívajú v medicíne na zastavovanie krvácania, takže je možné, že niektoré formy sú schopné poliečiť aj menšie ranky.
  • Ich obaly sú priateľské k prírode. Kým miniete 12 - 24 sprejov a vyhodíte do koša plechovky, z tohto vznikne odpad len raz za rok.
  • Sú tuhé, takže sa našťastie nedá nimi striekať (vysvetlím nižšie)
Nevýhody kryštalického dezodorantu
  • Je to kryštál a ten má tiež svoju hmotnosť. Takže ak máte nejaké väčšie balenie, pravdepodobne ho nebudete chcieť nosiť so sebou.
  • Kryštály sú krehké a môžu sa rozbiť, no aj v takom prípade ho našťastie budete môcť ešte použiť - buď sa rozpustí a používa v tekutom stave, alebo ho pomrvíte a vyťahujete ním zápach z topánok a športového výstroja (lyžiarky, chrániče...)
  • Ide o rozpustnú formu, preto dezodorant nedobre znáša vlhko. Nenechávajte ho vlhký zatvorený v obale, inak sa bude odspodu rozpúšťať. Nie aby ste ho nechávali vo vlhkej kúpeľni večne otvorený.  Akonáhle vyschne, treba ho zatvoriť.
  • Neobsahuje alkohol ani iné dráždivé látky, no na citlivú pokožku by som ho po holení nepoužila. Je to soľ a soli môžu citlivým jedincom spôsobovať štípanie. Ani alergická reakcia nie je úplne vylúčená. Vždy sa môže nájsť 1 z 1000 ľudí, kto zareaguje.
  • Neobsahuje látky písané veľkými písmenami, ale obsahuje hliník!
  • So šetrením prírody to nie je vždy úplne pravda. Látka, ktorú dezodorant obsahuje, je soľ, ktorá sa v prírode nachádza, no jej ťažba nepôsobí práve nature-friendly. A že je to minerál, ktorý sa ťaží? Nuž nie vždy to je tak, ako sa zdá. Určite k vám neputuje domov kúsok šutra z nejakého lomu. 
Tie posledné odseky som schválne napísala čiernym tučným písmom, pretože presne toho sa teraz chytím. Najprv sa vrátim ešte k antiperspirantom.

To, prečo by som vraždila, keď sa v televízii propaguje klasický antiperspirant a to, čo je na nich nebezpečné, nie je v druhej polovici názvu hlavnej účinnej látky. Uznávam, že pojem "TETRACHLORHYDREX" znie možno strašidelne kvôli tomu chlóru, no to zlé je pred týmto slovíčkom - "ALUMINIUM" alebo "ALUMINUM". Ide o hliník upravený do formy soli. OK, soli sú rozpustné vo vode, no hliník je kov a kovy sú, ako vieme, odolné. Špeciálne tento. Rodičovský dom má hliníkovú strechu, stojí už takmer 30 rokov a tá strecha je stále ako nová. Hliník príroda neporazí a neporazí ho ani ľudský organizmus. Neviem, čo je na tom pravdy, jeden nikdy nevie, ale robili sa testy na ženách, ktoré mali rakovinu prsníka. Zistilo sa, že v zatvrdnutých miestach sa nachádzali vo zvýšenej miere čiastočky hliníka. Ako sa tam dostali, to si domyslite. A čo potom vdychovanie rozptýlených častíc? Keď sa drobné čiastočky dostanú do pľúc, myslíte, že sa ich zbavíme? Figu borovú. Tak ako v lese nerozložiteľné predmety obrastú machom, v tele toto obrastie tkanivom a vzniká jazva. Ľudia, ktorí pracujú vo fabrikách, kde sú rôzne odolné častice kovov a iných odolných materiálov rozptýlené, mávajú neskutočné problémy s dýchaním a zjazvené pľúca. Ale títo ľudia si zarábajú na živobytie a musia to dýchať. Tí ostatní to robia dobrovoľne. Raz som mala "tú drzosť" poprosiť jednu pani, aby sa v prítomnosti ľudí nestriekala antiperspirantom a poradila jej prečítať si návod na použitie a mali ste vidieť ten pohľad. Keby pohľady vraždili, tak som mŕtva. Ste z tých, čo na antiperspirant nedajú dopustiť, striekate sa veselo v kúpeľni, v spoločnej šatni, na pláži, pozeráte tým smerom, ktorým striekate (aj v reklamách sa vždy dívajú, kam striekajú), stojíte v tej "vôni" a ešte tam necháte pobehovať aj svojho psíka? Len tak ďalej (ironicky myslené)! Už si raz prečítajte konečne ten návod, ktorý je na obale, prepánakráľa!

Teraz už ku kryštálu

Čo je to ten kamenec a čo tvorí kryštál? Nazývajú to alunitom, kamencom a rôznymi pojmami. Keď si pozriete zloženie, nebudete múdrejší. Píše sa tam AMMONIUM ALUM alebo POTASSIUM ALUM. To slovko "alum" je vám možno podozrivé a veru by malo byť. Tu máte celý názov účinných látok: AMMONIUM ALUM = AMMONIUM ALUMINIUM SULFATE, POTASSIUM ALUM = HYDRATED ALUMINIUM POTASSIUM SULFATE. A sme doma. :-) Ja som nechcela používať antiperspiranty hlavne kvôli zasahovaniu do tvorby potu a upchávaniu pórov a tiež z časti pre ten hliník, no kto z vás mal výhrady len voči hliníku, tak teraz vás výrobcovia pekne nachytali. Prečo nepíšu celý názov látok, to je jasné. 

Ale pozor, lebo oni na obaloch neklamú. Nikdy nepíšu, že dezodorant neobsahuje hliník. Píšu len to, že neobsahuje ALUMINIUM CHLORIDE a tieto veci. A to je svätá pravda!

Že je produkt minerálny, o tom nepochybujte. Toto sú minerály a nič iné ako minerál tam nehľadajte. Naozaj nepotrebujú parabény ani nič iné. No s tou prírodnosťou a šetrnosťou by som si už taká istá nebola. Výrobné procesy nikto nespomína, no líšia sa. Niektoré napríklad vystavujú rudu bauxitu pôsobeniu kyseliny sírovej a potom sulfátu draselnému. Aj spomínané rudy alunitu, kalinitu a leucitu obsahujú kryštáliky, ktoré sa z nich dostávajú pôsobením kyseliny sírovej. AMMONIUM ALUM sa zasa získava odparovaním vody, ktorá obsahuje sulfát amónny a sulfát hlinitý, čiže bez čpavku (amoniaku) to nepôjde. Ak viete po anglicky, môžete si o tom prečítať na tomto webe. Nuž ak ste si predstavovali niečo iné, k prírode šetrnejšie, nejakého človeka s krompáčom, sklamem vás. Nikdy neviete, odkiaľ tá zložka pochádza a ako sa vyrábala. O tom sa nehovorí.

Výrobcovia neklamú ani v tom, že máte dočinenia s dezodorantom. Tieto zlúčeniny väčšinou nezasahujú do tvorby potu. Potiť sa budete toľko, koľko predtým, akurát nebudete nikdy páchnuť. Tieto zložky nemajú antiperspiračné účinky a donedávna sa poriadne nevedelo ani to, ako sa s nimi dokáže telo vysporiadať. I ja som bola v tom, že keď neovplyvňujú mechanizmus potu, zrejme nie sú v tejto forme schopné dostať sa do tela tak, ako ich konkurencia s antiperspiračnými účinkami a zdržiavať sa v ňom. Myslela som, že pôsobia len povrchovo, ak sa dodržiavajú rady a neaplikujú sa na poškodenú pokožku a sliznice. To som si myslela len dovtedy, kým sa mi pod pazuchami nazačali tvoriť podozrivé zdurené miesta. 

Za normálnych okolností by som nikomu neukazovala podpazušie, ale mali by ste vidieť, o čo ide, aby ste pochopili, čo hlinité soli robia niektorým ľuďom. Nie, tie červené hlavičky nie sú akné. Sú to proste výstupky, ktoré sú naplnené tvrdým odumretým tkanivom, uprostred ktorého sa môžu nachádzať oné spomínané častice. Nie je v nich kožný maz. Ak si s nimi telo poradí, môžu ostať len takéto, ale môže sa stať aj čosi iné. Telo s nimi môže začať bojovať a môžu nekontrolovane rásť. 


Rovnaký priebeh som mala pred rokmi, keď som pred Vianocami od strachu celá bez seba zháňala lekára a nevedela, či nemám nádor. Mne vtedy narástol jeden takýto výstupok až na centimetrovú veľkosť a napokon začal aj hnisať. Veľmi som sa bála, pretože bol veľmi blízko prsníka a z praxe viem, že niektoré formy zhubných nádorov vyzerajú podobne. V tom mieste sa mi spravila veľká cysta. Našťastie to nebol nádor. Telo si s tým poradilo a cysta spľasla, no pod pazuchou mi ostala nepekná pamiatka. To miesto má na dĺžku takmer centimeter a jednoducho zostalo prepadnuté. Nevyzerá to pekne. A za všetko môžu antiperspiranty, ktoré som roky dozadu používala. Povedala mi to i lekárka. Vraj toto nebolo prvý krát, čo čosi také videla a že sa vždy pýtala pacientov, či používajú antiperspiranty. Používali.


Som toho názoru, že takéto zatvrdliny vznikajú hlavne vďaka zlúčeninám hliníka. Ešte rok dozadu boli o dezodoračných látkach obsiahnutých v kryštálových dezodorantoch len také záznamy, že ide o dezodoranty. No začiatkom tohto mesiaca som si ich dala opäť vyhľadať, že si na ne posvietim. 

Medzitým sa robili výskumy, ktoré už majú závery a databázy (napríklad EWG) sa aktualizovali. Ukázalo sa, že hlinité soli, ani ako dezodoranty, nie sú až také neviniatka. Niektorým už pribudlo označenie "Antiperspirant", pretože sú ľudia, u ktorých sa predsa len tvorba potu ovplyvní. A ľudia, ktorí na tieto látky nereagujú dobre. Ja evidentne patrím k tejto skupine. Ak teda máte citlivú pokožku, ak máte sklony k upchávaniu pórov, v rodine máte rakovinu a zvyknete trpieť kožnými problémami, byť vami, tak sa kryštálovým dezodorantom vyhnem úplne. Ste v rizikovej skupine? Nepoužívajte nič, čo obsahuje čokoľvek, čo má v názve ALUMINIUM, ALUM, ALUMINUM. To, kto by produkt používať nemal, sa dozviete v pokračovaní článku o antiperspirantoch. Nie je to síce článok priamo o kamenci a kryštáloch, ale vzhľadom na vyššie uvedené fakty sa to k tejto téme hodí.

V každom prípade je toto riešenie potenia krýštálovým dezodorantom dobré. Ak nepatríte do rizikovej skupiny a budete dodržiavať návod, toto je ešte stále bezpečnejšia možnosť, ako sa zbaviť telesného zápachu. Ak vám ide o zdravie a nemáte väčšie problémy, alebo ste alergickí na veľa ingrediencií, určite vám ich odporúčam. Fungujú. Pot sa s nimi naozaj nerozkladá a nebudete páchnuť. Je to vždy lepšie, než sa striekať antiperspirantom a v konečnom dôsledku vás toto riešenie vyjde menej než stoja klasické dezodoranty. Ja som používala dezodorant Deo Crystal a bola som spokojná. To, že patrím k tej rizikovej skupine, za to už produkt nemôže. Ak by ste ho chceli, zoženiete ho na webe Deocrystal.sk. Podobné kryštály predáva aj obchod Elnino.sk (značka Bekra Mineral) a Tian De (produkt tejto značky sa volá Natural Veil Cristal Stick).


ZDIEĽAJTE:

17 komentárov :

  1. Dobry clanok. Mal vsak na mna ten efekt, ze uz by teda nepomohlo ani odstahovanie do lesa a umyvanie sa vodou zo studnicky. Zem je v takom stave, ze skodi aj dychanie vzduchu a pitie vody. Je dobre, ze o tom pises, ale vlastne nevidim riesenie v tom co pouzivat a co nie. Asi najlepsie robia ti co to neriesia a ziju s heslom na nieco sa umriet musi. Koniec koncov aj plodiny v bio kozmetike mozu byt a zrejme aj su kontaminovane skodlivimy latkami, ktore koluju po celej zemi.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Isteže môžu byť kontaminované. Tomu sa nikto nevyhne, lebo do toho nevidíme. A ako píšeš, asi to ani netreba riešiť. Keď urobíš všetko pre to, aby si neničila svoje telo, niet si čo vyčítať. Ide len o to, aby človek rozlišoval, na čo umrie skôr a na čo neskôr. Ja sa len snažím poukázať na to, ako niektorí výrobcovia vedia používať slovíčka a ako niektorí ľudia nečítajú návody a neberú ohľad na iných. Tieto kryštálové dezodoranty sú napríklad pre drvivú väčšinu ľudí dobré a sú 100x bezpečnejšie než bežné antiperspiranty, ale na trhu sú aj také, ktoré sa označujú minerálnymi, ľudia ich považujú za prírodné a pritom nejde o nič iné než klasické hlinité soli s antiperspiračným účinkom. Som za to, aby sa na obaloch uvádzali všetky fakty, aby si človek mohol aspoň vybrať, na čo zomrie. A som za to, aby zrušili reklamy, lebo tie zavádzajú.

      Odstrániť
  2. Aky mas vlastne nazor na EWG databazu? Vyhybas sa latkam, ktore su v tejto databaze oznacene ako rizikove?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. EWG databázu pozerám veľmi často. Aj iné. Ale neberiem všetko doslovne. Napríklad Kanada a USA majú veľmi prísne smernice a často zakážu i látky, ktoré uškodia jednému človeku z milióna. Myslím, že som na tomto blogu už nejaké prehnané zákazy aj spomínala. Ale databáza je dobrá hlavne na tie látky, ktoré nepoznám. Môže sa stať, že v zozname ingrediencií bude uvedená látka pod iným menom, než poznám. A vtedy je super, keď si ju tam môžem nájsť a poviem si: "Aha, táto látka to je, OK" a môžem tak hľadať o nej všetky dostupné informácie pod rôznymi synonymami. Nikdy sa nespolieham na jeden zdroj. Vždy hľadám aj ďalšie, čítam, uvažujem, spájam si to s naučenými vecami zo školy a robím si na to vlastný názor, ktorý tu potom aj napíšem.

      Odstrániť
  3. A čo vlastne teraz budeš použivať proti poteniu?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To, čo doteraz. Dezodoranty, ale bez hlinitých solí. :-) Písala som tu hneď o troch takých: Balea, Bioderma (ale nie ten Anti-Transpirant, ale dezodorant), La Roche a tak... vždy je možnosť, ako sa vyhnúť telesnému zápachu. Nemusí to byť práve zaštupľovanie pórov antiperspirantom. Netreba tlmiť potenie. Pot má význam. Nepríjemný začne byť až vtedy, keď sa začne rozkladať a človek nemá možnosť sa ísť okamžite niekde osprchovať. A presne na to sú dezodoranty dobré i postačujúce.

      Odstrániť
  4. Mám takýto kryštálik od Soaphorie, no použila som ho zatiaľ len raz, a aj to asi nesprávne... nejak som ho šúchala o kožu a výsledok bola vlastne podráždená koža :-/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nuž Katka, ono je to soľ. Môže podráždiť. Stačí nejaká ranka alebo čerstvo oholená pokožka a štípe ako ďas. Skús nabudúce navlhčiť aj kryštál aj kožu. Ak je kryštálik drsnejší, možno by to pomohlo, kým sa od pokožky vyhladí. Ten môj bol tiež spočiatku taký a musela som zvyknúť naň. No ak by to dráždilo, potom radšej nepoužívaj. Možno máš priveľmi citlivú pokožku.

      Odstrániť
    2. dráždi v zmysle, že som ho musela poriadne šúchať, aby som z neho čosi dala na kožu... pod vodu mi ho nenapadlo dať :-D musím vyskúšať ;-) Ďakujem

      Odstrániť
  5. Ja pouzivam alverde, na bezne dni mi to staci, ale ked mam stres alebo vela behaviek a viem ze sa povas dna budem potit viac musim si streknut aluminium. Ale to je tak cca raz dvakrat do mesiaca, inak sa mu vyhybam.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je správny prístup. Určite nie som proti občasnému použitiu antiperspirantu Keď má človek napríklad pohovor, alebo svadbu, či niečo dôležité, tak jednoducho treba. Neprídeme predsa celí dopotení na pracovný pohovor. Ale keď sa dá, je lepšie sa hlinitým soliam úplne vyhnúť. Alverde, Balea (ale pozor, lebo majú antiperspiranty), Weleda, La Roche, Bioderma... je strašne veľa lacnejších i drahších riešení, z ktorých niektoré bude fungovať.

      Odstrániť
  6. ja mam od deocrystal.sk produkty som maximalne spokojna:-) aj cela moja rodina:-) ceny maju fantasticke, co sa tyka trhu, asi najlepsie su ceny v celej SR na tejto webke, kus deocrystal 100 gr stoji 8.49 eur doprava je zdarma, maju aj spray pod pazuchy ten teray testujem:-), takze ja mozem vrelo odporucit deocrystal.sk :-) , komunikacia je vyborna, tovar poslu do 2 prac.dni a tiez niektore lekarne ich maju, len treba pozriet na webke, nie som si ista, ktore.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Veľmi pekný článok. Máš úplnú pravdu. Tiež som si po určitých zážitkoch s antiperspirantmi a zdravím, založila malý arzenál produktov jemných zložení, ktoré kombinujem. Antiperspirant síce stále vlastním, ale používam tak málo ako sa len dá, ako už bolo vyššie spomenuté - špeciálne prípady ;) A dôležité je ich dobre vymyť z pokožky, keď ich už netreba.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite dobrý postup. V každom prípade treba vymyť z pokožky všetko, čo na nej netreba. Antiperspiranty a tiež mejkap. :-) A ani netreba čakať do večera, kým pôjdeme spať. Ja sa odlíčim a umyjem hneď, keď mám možnosť.

      Odstrániť
  8. Ja nad kamencom zrovna rozmýšľam - na tvoj článok som dostala tip od http://kaviaren-u-macky.blogspot.sk/ .... ale bohužiaľ patrím do rizikovej skupiny. Pamätám si, ale to už bolo pár rokov dozadu, používala som rôzne prípravky - spreje, gulôčky... a objavovali sa mi pod pazuchou drobné "hrčky", ktoré chvíľu boleli a potom sa "vstrebali". Potom som robila referít do školy ohľadom kozmetických firiem a pokusoch na zvieratách a vtedy som natrafila na hliník. Prešla som teda na také prípravky, ktoré ho neobsahujú a hrčky sa už neobjavujú... ale stále mi to príde ako chémia.=D Preto aj rozmýšľam práve nad kamencom. Možno skúsiť na striedačku s "bežným" deodorantom (bez hliníka)... uvidím. V každom prípade, ja som si navykla už tak, že ak som doma a nič ma v ten deň nečaká, tak si deodorant skrátka nedávam. Vyžaduje to síce častejšie meniť vršky, ale v 19. storočí sa to robilo úplne bežne a keď som doma, tak čo?! =DDDD

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ahojte, kupil som si potassium alum krystal, pouzival necely rok, stastny, aky dobry prirodny deo mam. A po roku odrazu cervena, vysusena, akoby spalena koza, nepruzna, tvrda... neviem, co som robil zle, ale stratil som idealy, ze je to zdrave...

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes