Weleda: Wildrose ružový vyhladzujúci pleťový olej v perlách

Potrebujete rozjasniť pleť a dodať jej po dlhej dobe stresovej normálnu farbu? Máte prvé vrásky? Potom tento olej od Weledy bude pre vás vhodný, ak sa chcete nedostatkov zbaviť a nie ich len maskovať. Šedivý vlas sa dá prefarbiť aj trvalejšie, ale tvár natrvalo nenafarbíte a vrásky ani šeď z tváre nevygumujete. Treba to riešiť.
Aj keď si už od júna myslím, že mám 32 a stále to svojej hlave neviem vysvetliť, že som vlastne o rok mladšia, starnutie sa ma týka. :-) Všetci mi hovoria, že nevyzerám na svoj vek, ale ja sa na svoj vek cítim a dobre viem, že moja pleť je úplne iná. Je pórovitejšia,  čo vidím hlavne vtedy, ak na ňu nanesiem mejkap. Je fľakatejšia, menej hladká a často jej chýba farba. Sú časy, keď mám pleť na lícach a okolo očí takmer bielu a k nej ostro kontrastuje červený nos a škvrny po akné. 

Ak chcem teda pleť ako tak zjednotiť, aby vyzerala dobre aj bez mejkapu, jediným riešením je korektor na červený frňák, pokojový režim - viac spánku, menej stresu - pokročilá výživa pre pleť. V čase, keď som fotografovala líčenie s tvárenkou Lasting Finish, mala som za sebou práve jednu takúto ozdravovaciu kúru. Bolo to po veľkom období stresu z hľadania práce a teda dávnejšie. Už 100x som chcela napísať článok, ale chýbal jeden dielik do skladačky - názor mojej mamy. Ja som sa s ňou totiž spravodlivo rozdelila o perličky a čakala, čakala... Keďže je lajdáčka a krémom sa natrie len vtedy, keď pri nej stojím s téglikom a hľadím na ňu ako hrom do duba, prirodzene s testom ani nezačala. Nechám ju teda domíňať svoje krémy a dnes to bude len môj názor. Sľubujem, že na ňu dozriem a prinesiem update do článku. Aj keby som sa teda mala správať hromovo. :-) 




Obsahové látky

Čo potrebuje pleť, ak je šedá, alebo teda ako tá moja? :-) Rozhodne potrebuje dávku antioxidantov, flavonoidov, esenciálnych mastných kyselín a podobných prospešných látok. Tie sa postarajú o perfektné prekrvenie pleti, zásobenie pleti živinami a ona sa rázom obnoví a zmení farbu. Olej v perlách obsahuje konkrétne tieto oleje: olej zo semien ruže Mosqueta, mandľový, jojobový, pupalkový a broskyňový olej. Nebyť vonných látok, dostane úplné maximum bodov vo výslednom hodnotení, ale čo sa týka toho zvyšku - hlavných účinných látok, olej má len málo konkurentov.

Ruža Mosqueta - olej z jej semien (ROSA MOSCHATA SEED OIL) je vlastne olej so semien jej plodu. Plody ruže poznáme, sú to šípky. Ale tieto nie sú len také obyčajné. Šípky, ktoré poznáme u nás, sú plody divoko rastúcej ruže šípovej, zatiaľ čo ruža Mosqueta sa vyskytuje v pohorí Andy v štáte Čile (Južná Amerika). Patrí do toho istého rodu, ako ruža damascénska a z oboch rastlín sa získavajú veľmi veľmi drahé a kvalitné suroviny s bohatou vôňou. Už aj parfuméri tieto tóny radšej vyrábajú synteticky, aby znižovali cenu.

Dlho sa nevedelo, čo všetko vlastne dokáže rastlina a jej časti liečiť. Až neskôr začala fakulta chémie a farmakológie miestnej univerzity sledovať správanie domorodého obyvateľstva, ktoré si olejom z jadierok natieralo tvár. Chceli zistiť, prečo týmto ľuďom prakticky nevedia odhadnúť vek. Až sa to prevalilo, olej podrobili výskumom, v ktorom pokračovali najprestížnejšie kliniky a univerzity na celom svete. Objavy vedcov prekvapili. Olej nielenže pozastavuje pomyselnú ručičku biologických hodín, ale ju tiež posúva o trošku späť. Ľudia po ňom viditeľne mladnú a pleť sa im rýchlejšie regeneruje, pretože jeho zloženie bohaté na mastné kyseliny a vitamín C je v priamom vzťahu k syntéze kolagénu a elastínu, látok, ktoré poskytujú pevnosť a pružnosť pokožky. Olej teda pomáha odstrániť strie, liečiť zjazvenú pokožku i popáleniny a všetko bolo preukázané. V tvrdeniach ich podporuje aj fakt, že olej je zdrojom flavonoidov, ktoré spevňujú steny kapilár a bránia im praskať (dobré pre moju červeň) a trans-retinovej kyseliny (inak nazývanej tretinoín), ktorá už pri úplne minimálnych koncentráciách lieči akné, vyhladzuje vrásky a bráni rozvoju rakovinových buniek. Tento koktail účinných látok dokáže stimulovať aktivitu enzýmov. Už som na tomto blogu písala, že pre obnovu kože sú enzýmy nevyhnutné. To enzýmy pomáhajú odumretým bunkám opustiť povrch pokožky. Tým uvoľnia miesto novým kožným bunkám a žiarivý vzhľad je zaručený.

Moja i Vaša pleť sa určite poteší aj oleju z mandlí (AMYGDALUS DULCIS (SWEET ALMOND) OIL) a jadier broskyne (PRUNUS PERSICA (PEACH) KERNEL OIL). Aj tieto oleje sú veľmi dobre na rosaceu a ako ochrana pred zubom času i rakovinou. Ich výhodou je relatívna ľahkosť a dobrá vstrebateľnosť, čím umožňujú látkam, ktoré sa v nich rozpustia, ľahký priechod do kože. Rozhodne nezhoršia vaše akné, ale naopak. Skôr ho zlepšia, pretože dobre tvoria ochrannú bariéru a majú v sebe veľa vitamínu E. 

Čo sa mojej pleti hodí menej, je olej z pupalky dvojročnej (OENOTHERA BIENNIS (EVENING PRIMROSE) OIL). Pupalka je určená ženám so zrelou pleťou a pleti s tendenciou k suchosti. Jej využitie je dosť podobné ako u mandľového oleja. Je odporúčaná hlavne na veľmi suchú, podráždenú pokožku so šupinkami až atopickým ekzémom. Krémy na detský ekzém s pupalkou sú tým najlepším, čo môžete dať dieťaťu. Pupalka zmierňuje svrbenie a je ťažšia, výživnejšia. Taký je i jojobový olej (SIMMONDSIA CHINENSIS (JOJOBA) SEED OIL), ktorý sa v kozmetike berie ako náhrada za skvalén - NMF (ak si nespomínate, čo to je NMF, vysvetlenie hľadajte tu) . Vytvára dobrú ochrannú bariéru a priťahuje vodu, čím udržiava pleť dobre hydratovanú. Lenže tento (na rozdiel od iných mastných olejov ako olivový, avokádový, arašidový), je ešte ťažší, stabilnejší a mastnejší. Keď potrebujete v zime riešiť veľmi suchú pleť okolo očí i vrásky, jojobový a pupalkový olej sa stanú hviezdami, ale s akné nezahviezdia. Aj preto by ženy, ktoré majú skôr zmiešanú až mastnejšiu pleť, mali liečbu pleťovým olejom vnímať skôr ako prebudenie k životu, nie trvalú starostlivosť. 

Použitie oleja a skúsenosti

Celý olej bol kvôli príjemnej vôni navoňaný zložkami vyrobenými z éterických olejov. Vonia po oleji zo semien ruže a veľmi pekne, no sú v ňom aj prímesy ovocných a ďalších kvetinových vôní. Je to príjemná, ale aj dosť koncentrovaná vôňa. Najlepšie teda urobíte, keď ho budete používať večer pred spaním a nie predtým, ako pôjdete von, nech má olej čas pôsobiť a nech sa nevystavujete slniečku. Vzhľadom k tomu, že éterické oleje organizmus z dlhodobého hľadiska netoleruje dobre, vždy sa k nemu budete môcť vrátiť, ale z času na čas ho vymeňte z nejaký iný produkt. Buď nech obsahuje iné vône, alebo ešte ideálnejšie žiadne. Na suchšiu pleť môžem vrelo odporúčať od Weledy aj krém Baby Derma.

Perličky vždy poctivo uzatvárajte v obale. Nenechávajte vrchnák otvorený a neriskujte zničenie cenných látok. Obal ich chráni dobre a ešte aj pred svetlom, lebo je tmavý. Hodnotím ho veľmi dobre aj z hľadiska informácií. Na etikete a pribalenom letáčiku produktu nechýba žiadna informácia, ktorú by ste mohli požadovať. A keby ste chceli predsa vedieť niečo viac, tak na stránkach značky Weleda nájdete nadštandardné informácie o produktoch, vrátane tohto oleja.


Perličky oleja - kvôli lepšiemu kontrastu som ich odfotila s modrými kamienkami
Ak chcete pleť len pravidelne ošetrovať, bude stačiť jedna perlička týždenne. Ja som prvý týždeň dávala jednu každý druhý deň a potom som po dobu 8 týždňov používala len po jednej za týždeň. Perlička sa otvára tak, že ju chytíte za hrdielko a otočíte ním. Prstami potom olej jemne votriete do pokožky jemným poklepom. 


Pokiaľ bude pokožka po 10 minútach stále mastná, môžete prebytok otrieť papierovou vreckovkou. Ten prvý týždeň bola moja pokožka v takom zlom stave, že vždy večer vpila takmer všetok olej. Potom ho už bolo dosť na tvár, krk a aj tak vždy čosi ostalo, no prebytok som namiesto vreckovky využila na masírovanie nechtového lôžka. Škoda taký zázrak zotierať a vyhadzovať, nie? Môžete ešte priložiť nahriaty froté uteráčik na tvár a na ruky natiahnuť rukavice. Bude to mať ešte lepší efekt, lebo teplo pomôže olejom vstrebať sa.

Než som s kúrou začala, moja tvár by mi pokojne dala tých 31 rokov a aj viac. Však si tú fotku môžete zväčšiť a uvidíte, aká je pleť miestami suchá, hrboľatá a bledá. A to mám prosím na nej denný krém. Keď je takáto drsná, ani sa neopovážim použiť mejkap. I ten najžiarivejší by na nej vyzeral zle a mohol by mi narobiť šarapatu. Dávam len korektor na nos a už radšej ani púder nie. Ešte tak BB krém. Ten skôr.


A takto vyzerala po cca 2 týždňoch a na konci. Tieto fotky ste už videli v článku o tvárenke Lasting Finish. Na lícach mám síce farbičku a nos zatretý korektorom, ale to si nevšímajte. Skôr sa zamerajte na partiu okolo očí, tesne pod nimi, vrchnú partiu líc a čelo. Tam samozrejme tvárenku nenanášam a aj tak pekne žiari. Na druhej fotke bez mejkapu som pleť schválne už ani nepúdrovala, nech vidíte, že má aj prirodzený lesk a inú povrchovú štruktúru. Aj tieto fotky sa dajú kliknutím zväčšiť. 



Ako... pravda, používala som aj svoju obvyklú kozmetiku, veď nebudem čakať na 7. deň a medzi tým nedám pleti ani krém, ale krém samotný by mi pokožku nebol celkom isto takto rozžiaril. Možno by ju bol zbavil suchých miest, ale tak na 8 hodín a poobede by bola zo mňa rovnaká príšera ako "tá cudzia teta" na obrázku vyššie. :-) Keď som v strese, moja pokožka rýchlo na to reaguje a vtedy aj tá najlepšia dekoratívna kozmetika nedokáže zázraky. Je len pár produktov, ktoré ju dokážu dostať do formy (líčenie medzi ne nepatrí) a toto je jeden z nich.


Moje hodnotenie oleja:

Textúra: klasická tekutá a olejová tekutina je dobre uzavretá v pevnej perličke. 
Hydratácia:
 5
Výživa: 5 (na úplne suchú pokožku treba viac aplikácií)
Vôňa: príjemná kvetinovo-citrónová vôňa, ktorú ihneď identifikujete ako prirodzenú
Celková spokojnosť: 10 - svoj účel maximálne splnil a ešte aj nechty sa mi zlepšili :-)
Cena: 19,98 EUR za 30 perličiek a kúpite ho buď v lekárni, alebo v e-shope

celkové hodnotenie - slovom

NAJLEPŠÍ Z NAJLEPŠÍCH

obal / prezentácia výrobku
krátkodobá účinnosť / efekt
účinnosť v dlhodobom horizonte
hydratácia vs. výživa
vôňa
obsahové látky
pomer kvalita / cena
celkové hodnotenie

Ak by ste ho nevypotrebovali hneď, mal by čosi vydržať. Bežný krém s antioxidantmi vám stačí zle zatvoriť raz a je po nich. Aj opakovaným otváraním strácajú na účinnosti. Tu ide o čisté oleje dobre a nepriedušne uzatvorené v perličke, ktorú spotrebujete hneď, takže vzduch ten vzácny obsah nezničí tak, ako ničí vaše bežné denné a nočné krémy. 

Ja si myslím, že toto je dobré a prírodné riešenie pre každého, kto chce vyzerať mladšie a jeho cena je primeraná obsahu. 
ZDIEĽAJTE:

5 komentárov :

  1. Toto urcite chcem. Vdaka za recenziu. Celkovo sa mi pacia Tvoje clanky.
    KAVIAREŇ-U-MAČKY

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak máš pleť, ktorá potrebuje vzpružiť, tak tento olej bude tým pravým. Vyberala som ho podľa zloženia a som rada, že nesklamal. A inak ďakujem. :-) Snažím sa písať, čo najviac informácií o všetkom. Som rada, že sa ti články páčia.

      Odstrániť
  2. wau, efekt vyzerá celkom že viditeľný :) Pouvažujem nad nimi. Aj keď momentálne z podobných dôvodov fičím na tomto...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ten tvoj zázrak vyzerá tiež celkom dobre. Zloženie sa mi veľmi páči. Až na ten lieh, ale zasa vidím strašne veľa dobrých rastlinných výťažkov a minimum konzervačných látok, takže to kvôli nim. Omega 3, 6, 9 mastné kyseliny sú presne tým, prečo som odporúčala piť rakytníkový čaj a natierať sa olejom z rakytníka. Okrem rakytníka obsahuje kompletné spektrum len makadamiový a rybí olej a ten prvý ty v sére máš. Máš tam aj ružu, ktorá je i v tomto mojom oleji. Takže OK, schvaľujem. Dobrá voľba. :-)

      Odstrániť
  3. Od weledy som zatial vyskusala sprchovacie gely a telove mlieko, no nemozem si ich vyrobky vynachvalit :) v buducnosti urcite skusim aj nieco na plet :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes