Mistral: čaj z arónie

Čaj Mistral z arónie a krásny detail obalu vrecúška s čajom
V minulom článku som vás navnadila na nové čajíky Mistral. Predstavila som vám ich chute, vône a už odo mňa viete i to, akými farbami budú žiariť vaše poháre, až vrecúška zalejete vodou. Zmysly sme už teda potešili, teda aspoň dúfam. Teraz sú na rade praktické vedomosti, nech si viete tieto novinky rozumne ordinovať. Začíname aróniou.

Pýtate sa, prečo čaj neobsahuje len aróniu, ale aj iné bylinky a ovocie? To nie je len tak. Každá jedna zložka čaju má svoju funkciu. Mistral vás nechce dávkovať len bobuľami, ale využíva synergický účinok zložiek. Aby som to hneď na úvod vysvetlila, synergia je definovaná ako spolupráca a súčinnosť pri nejakej aktivite. To máte ako vitamín C so zinkom. Samotný vitamín C zvyšuje obranyschopnosť organizmu. Keď však k nemu pridáte zinok, imunitu podporíte ešte viac a zabijete mikroorganizmy.

V dnešnom článku sa dozviete sa, aké účinky majú tieto rastlinky a aké výhody prinášajú, keď sa kombinujú.

Arónia

Arónia čiernoplodá má kvietky podobné jabloni a plody sú tmavé modré, vzhľadom podobné jablku. Najviac krík opeľuje motýľ babôčka pávooká, ktorá po dozretí plodov zvykne krík navštevovať, aby z plodov pila šťavu. Tmavo-modré plody arónie majú veľa zdravotných účinkov, ktoré budú popísané v článku.
www.carolinanature.com (kvety), www.russiatrek.org (plody)
Tento kríček patrí už na prvý pohľad do toho istého rodu, ako jabloň. Plody arónie vyzerajú ako také miniatúrne jabĺčka a vo svojom vnútri majú dokonca i maličké jadierka. Podobne ako jabloň, ktorej sa darí i v našom chladnom podnebí, ani arónia nemá veľké nároky na pôdu. Keď sa na jar roztopí ľad a rastlinstvo i živočíšstvo v chladných mokradiach Severnej Ameriky sa opäť preberie k životu, ružovo-biele kvety arónie pokryjú celý krík a opeľovanie môže začať. 

V tejto práci má veľké zásluhy známy motýľ - babôčka pávooká. Aj vďaka nej sa krík na jeseň obsype plodmi tmavomodrej farby. Domáci ich však neoberajú hneď, pretože v takomto stave by boli kyslé. Počkajú na prvý mrázik. Vtedy sú už plody určite zrelé a keď ich mrázik ošľahá, chytia úžasnú sladkú chuť. Babôčke sa z ich šťavy ujde tiež.

Arónia a jej účinky

Bobule sú zaujímavé najmä pre ich intenzívne sfarbenie, ktoré spôsobujú antokyany, fenolové zlúčeniny. Ako sa zistilo 5 rokov dozadu, antokyany sa viažu na isté receptory, kde následne ovplyvňujú rad procesov. Nejdem vás zaťažovať komplikovaným názvom a vysvetľovaním, lebo to by bolo na dlho. Poviem však, že väzbou dokážu ovplyvniť naše vnímanie bolesti, náladu, apetít i pamäť, z čoho vyplýva, že spoločne s ostatnými obsiahnutými látkami môžu výrazne napomôcť k liečbe zápalov (aj zápalov dýchacích ciest) a podpore nervového systému. Minulým rokom sa začal skúmať aj ich vplyv pri liečbe rakoviny. Ak potrebujete naštartovať obranyschopnosť a liečbu zápalových stavov pokožky (napr. po akné), arónia je tým správnym spúšťačom.

Plod arónie je vynikajúcim zdrojom antioxidantov, bioflavonoidov a rutínu. Všetky tieto látky pôsobia, ako už vieme, proti starnutiu, poškodeniach pokožky slnkom a chránia srdcovo-cievny systém. Produkty z arónie sa preto hodia pri liečbe sklerózy, na zníženie vnútroočného tlaku, vysokého krvného tlaku a cholesterolu v krvi, bránia praskaniu cievnych stien. Áno, aj na tie žilky na nose a lícach.

Plody sú zaujímavé aj pre cukrovkárov, keďže sú sladké, ale nie vďaka cukru, ale sorbitu a čo je na nich zvláštne, je i vysoký obsah jódu, pre čo by sa dali odporúčať osobám s poruchami štítnej žľazy, osobám, ktorým sa často kazia zuby a hlavne deťom, pretože pomáhajú ich nervovému systému vyvíjať sa, zlepšujú sústredenie a podporujú pamäť. Dovolím si tvrdiť, že pri nastolení hormonálnej rovnováhy by mohli skôr či neskôr priniesť úľavu tým, ktorých organizmus je celý rozladený a robí sa im akné. Od problémov so štítnou žľazou sa totiž človek veľmi rýchlo prepracuje aj k nerovnováhe ostatných hormonálnych systémov (pohlavné hormóny, hormóny nadobličiek, hormóny pankreasu). Čiže ono to naozaj všetko súvisí a akné býva niekedy nepekný dôsledok nerovnováhy.

Ďalšie užitočné ingrediencie

Čaj Mistral z arónie v krásnom obale s kreslenými detailami.
Nechce Vaše dieťa papať, alebo chýba chuť do jedla vám a ste v neustálom strese? Potom by ste mali vedieť, že s týmto čajom to bude o čosi lepšie. Arónia i ďalšie obsiahnuté ovocie nadelia každej šálke čaju extra porciu vitamínov skupiny B, ale tiež vápnik, veľa horčíka, železa a draslíka, fluór, mangán, fosfor a ďalšie mikroelementy, ktoré blahodárne pôsobia na nervový systém. Horká dužina pomaranča nielen vyvažuje kyslosť, ale tiež pomáha arónii priaznivo ovplyvňovať apetít. Menej stresu a vyšší príjem minerálov sa prejaví na vašej pleti. Dostane zdravú farbu a nebude taká zašednutá.

Pridané čerešne, šípky a listy černice pôsobia s aróniou synergicky. Podporujú protisklerotický a protizápalový účinok. Keďže aj čerešne a šípky obsahujú červené farbivo, pridávajú k antokyanom ešte vitamíny skupiny A a retinoidy (napr. zeaxantín), ktoré ešte viac prospievajú zdraviu vašich očí a ciev. 

Arónia pre Vašu krásu

Arónia pomáha doladiť organizmus, ktorému chýba rovnováha a ktorý sa dlhodobo nevie spamätať z prekonaných stresov. Či už to bol duševný stres, alebo ste stresovali pokožku klimatizáciou, prehnaným kúrením a ona sa vám za to odmenila začervenaním a citlivosťou.

Pokiaľ vám praskajú cievky a všetko sa prejavuje na Vašej tvári i očiach, pokiaľ sa Vám rýchlejšie robia vrásky, pouvažujte nad tým, že tento čaj zaradíte do svojho pitného režimu. 
ZDIEĽAJTE:

2 komentáre :

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes