Citlivá pleť a Sensibio ako prvá pomoc

Citlivá pokožka je fenoménom dnešnej doby a považujem ju za daň, ktorú platíme za náš aktuálny spôsob života, za naše myslenie, za znečistené životné prostredie, za naše omyly v kozmetickej starostlivosti, za náš komfort  a tiež čiastočne za povrchnosť. Naši starí rodičia niečo také nepoznali, trpíme tým len my. Ešteže sa dá s tým bojovať.


Citlivosť, alebo precitlivelosť ešte stále nemá vo svete presné formálne definície, pretože pacient, ktorý ňou trpí, môže mať rôzne príznaky, podľa ktorých je niekedy možné ho zaradiť do nejakej skupiny. Ale rovnako môže mať celý súbor príznakov, ktoré komplikujú presnú diagnostiku a čo je horšie, tak aj adekvátnu liečbu. Takže čo robia značky? Kombinujú, kombinujú, len aby nemali príliš veľa krémov a aby ich zákazníci neboli z toho zmätení. Snažia sa robiť samé univerzálne veci. Ale je to úplne správny prístup? Podľa mňa nie. Každý človek má inú pokožku a inak žije. 

Zo značiek, ktoré tieto nešťastné "trendy" vo svete najviac sledujú a najrýchlejšie na ne reagujú, ako najlepšiu vidím značku Bioderma. Nie je to tým, že s touto značkou spolupracujem. Ono to prišlo naopak. Na začiatku bol môj obdiv a uznanie za to, čo ľudia v laboratóriu Bioderma robia a ponuka na spoluprácu prišla až neskôr. Vzala som ju, lebo je to pre mňa príležitosť viac vidieť do tohto sveta. Dozvedať sa v predstihu o novinkách a môcť ich odskúšať na vlastnej koži (alebo koži svojej rodiny a priateľov) predtým, ako ich odporúčam niekomu inému. A verte, že keď vidím výsledky, ktoré pasujú k teoretickým znalostiam získaným na strednej škole, odporúčam ich s najlepším vedomím a svedomím. 

V poslednej dobe bolo najviac noviniek práve na aknóznu a citlivú pleť a keďže som vám už stihla vysvetliť princípy fungovania produktov Sébium, dnes je na rade citlivá pleť a rad Sensibio. Pri kozmetike na citlivú pleť je totiž potrebná opatrnosť. Musíte si všímať, čo vaša pleť potrebujete, aby ste sa mohli rozhodovať správne a voliť si správne produkty. Žiaľ, vaše emaily, ktoré mi posielate nasvedčujú, že vám to stále robí problém a že ani na mieste, kde by človek čakal odbornú pomoc (v lekárni a u lekára) to nie je žiadna sláva. Takže skúsim pomôcť ja. Najskôr zadefinujem základné typy citlivej pleti:

Typ citlivej pleti 1 

Popísala by som ho ako typ, ktorý má veľký problém s ochrannou bariérou a ktorý prirýchlo stráca rohovinové bunky. Pokožka je tak veľmi tenká a dáva nám to pri niektorých príležitostiach najavo začervenaním (nie sú to viditeľné žilky, len fľaky a nie sú trvalé), alebo odlupovaním, alebo len nepríjemnými pocitmi (mravčenie, pichanie, pálenie, pocity napätia). Ako však viete, že práve takúto pokožku máte? Znakom citlivej pleti je, že hydratačné krémy vám nerobia dobre (pália), alebo nestačia. Pokožka skrátka nereaguje na liečbu. V suchu sa rýchlejšie vysuší, na slnku sa rýchlo spáli, neskutočne trpí v mraze, trpí v klimatizovanom prostredí a niekedy neznáša kozmetické produkty. Tento typ by sa dal rozdeliť na 3 podtypy. 

Podtyp a) - Citlivá pleť a bariéra, v ktorej chýba voda

Sensibio Légère
Pociťujete veľmi často pichanie. Ako keby vás bodali tisícky ihličiek. Pleť je napätá a ak to trvá dlho, tak aj začervená. Pozor, tento podtyp nie je suchý so šupinkami, pleť je len napätá.

Ruku na srdce, pijete dostatok čistej vody? Na nedostatočnú hydratáciu trpí strašne veľa žien i mužov. Svoju úlohu zohráva aj starnutie (kde klesá kvalita kolagénu, s tým priamo úmerne aj hladina kyseliny hyalurónovej), či nedostatok vitamínu E v dnešnej "plne rafinovanej" strave a vtedy aj keď dáte pokožke nejakú vodu navyše, neudrží si ju na dlho. To je problém dehydratovanej pokožky, ktorý rieši bežný hydratačný krém. Človek sa skrátka musí niečím natierať. Ak však máte citlivú pleť, ktorej príznaky som zmienila vyššie, potom treba silnejšiu ochranu. Tento podtyp citlivosti sa objavuje aj pri / po liečbe akné, pri ktorom dostanete lieky, no žiadne informácie o tom, že by ste mali pleť hydratovať a vyživovať. Žiaľ, deje sa to stále a stále proti tomu nikto nič nepodniká, čo je škoda. Prečo?

Od dehydratovanej pokožky k citlivej dehydratovanej je veľmi blízko. Je dôležité tieto dva typy rozlišovať, aby ste tej citlivej nedodávali vodu, ale tiež zvyšovali prah tolerancie pokožky a budovali bariéru. Vy tú vodu musíte v pokožke udržať, čo nepôjde bez umelej dočasnej bariéry a látok, ktoré pleť upokoja. 

LIEČBA: Na bežnú starostlivosť odporúčam produkt Sensibio Light - po starom Sensibio Légère (info na stránkach Bioderma). Veľmi pekne čistí a súčasne hydratuje aj Sensibio Mlieko (info na stránkach Bioderma) a na odličovanie je vynikajúca aj Sensibio micelárna voda. Keby došlo na horšie stavy, kedy dráždenie zašlo priďaleko, pomôže Sensibio Forte

Podtyp b) - Citlivá pleť a oslabená lipidová bariéra

Sensibio Riche
V lepšom prípade sa voda v pokožke udrží kratšie a treba ju stále dodávať. V tom ešte horšom prípade neustále dochádza k jej stratám a vtedy je už bariéra poškodená fakt že dosť.  



Ak pleť vysušujete cielene, alebo ak dlhodobo používate nesprávnu kozmetiku, vrchná vrstva kože nebude mať dostatočné množstvo lipidov. Bude drsná na dotyk, nie hladká. Takáto pokožka bez bariéry je deravá ako špongia a suchá. Všetko absorbuje (i nečistoty) a to potrebné (napr. voda) z nej odíde. Vždy je len otázkou času, kedy začne šupinatieť, alebo aj niečo horšie (napríklad sa zmení na podtyp c). 

Dnešná spoločnosť je mimoriadne povrchná a najviac odsúdeniahodné je, že pri svojej povrchnosti vás ľudia kritizujú aj za normálny zdravý lesk. Lesk je tabu a tak často siahame po čistiacich vodičkách s alkoholom. Na tom by možno nebolo až tak veľa zlého, keby dospelí aj mladí ľudia okrem kroku A absolvovali aj krok B. Zo skúseností viem, že ľuďom sa ešte nechce investovať do krémov a ak aj investujú, nepoužívajú ich, lebo sú lajdáci. Žiadnu pleť nestačí len poriadne čistiť a dezinfikovať, tobôž mastnú. To je to isté, ako keby ste hrdzavý plot vydrhli drôteným kartáčom, ale ho nenatreli ochranným náterom. Hrdza sa objaví opäť a bude ešte horšia. Vysušovaním a čistením bez výživy sa prepracujete k podtybu b), alebo ešte mastnejšej pleti. Ak ste na svoj omyl prišli až príliš neskoro, teraz vám naozaj nestačí hydratačný krém. Je príliš slabý a jeho podanie bolí, pretože spolu s vodou dodávate látky uľahčujúce prienik do pokožky a konzervanty a vonné látky. Tie by normálnej pleti nespôsobili bolesť, ale citlivá pokožka to znáša úplne inak. Neberte preto hocijaké výživné krémy a nečakajte zázraky. Voľte vyslovene krémy na citlivú pokožku. Pojem "citlivá" tam musí byť uvedený.

LIEČBA: Liečba mierne šupinatej a suchej citlivej pleti s radom Sensibio bude takmer rovnaká ako pri podtype a), akurát potrebujete verziu Sensibio Riche (viac info na stránkach Bioderma). A nie, nedajte si nahovoriť od "kvázi odborníkov", že ide o silnejší hydratačný krém, ktorý dodáva viac vody (už som také hlášky počula). Ak máte typ 1, potom si ho neberte. Táto verzia je mastnejšia, lebo buduje lipidovú bariéru.

Podtyp c) - Citlivá pleť: veľa mazu + červené škvrny

Sensibio Forte Sensibio DS+ Krém
Áno, i toto je problém bariéry. Robia sa vám lokálne červené a veľmi mastné miesta, ostatné časti sú viac menej normálne. Pokožka svrbí, pichá, šupinatie a úplne nelogický sa vám zdá ten maz. Je chybou myslieť si, že máte dočinenia s mastnou pleťou a liečiť pleť ako mastnú. Mastná pleť nebolí (bolieť môže tak akné, keď sa poriadne zapáli), ale táto citlivá mastná pleť je extrém. Stále je tenká, len prepla z normálnej obnovy buniek na turbo a skrátila ich životný cyklus. Správa sa presne ako suchá pokožka, akurát si tvorí mnoho mazu, lebo si myslí, že sa musí stále brániť. Maz je výbornou živnou pôdou pre kvasinky, takže a úplne najviac svoj omyl pocítite tam, kde ste odmasťovali najviac - okolo nosa, na brade, na vrchnej časti tela a možno aj na lícach. 

Na vine ale nemusí byť len odmasťovanie. Možno ste použili píling s príliš drsnými časticami, alebo ju zničil laser, či nejaké iné žiarenie (mohli ste sa aj poriadne spáliť) a toto je dôsledok, ktorý sa prejavil neskôr. Alebo ste na ňu naniesli nejaký produkt plný éterických olejov či iných dráždivých látok (viď posledný odstavec článku o zložkách v kozmetike). Mimochodom, ak ste po nich nevyšli na slnko, tak si gratulujte, lebo ste mohli dopadnúť aj horšie. 

LIEČBA: Na hygienu a expresné upokojenie je najlepšia dvojica Sensibio Forte krém a Sensibio DS+ Moussant a keby nestačilo, pridajte Sensibio DS+ Krém (info na stránkach Bioderma). Krémy zmiernia svrbenie a urýchlia liečenie.

Typ 2 

Sensibio AR Krém
Dá sa definovať ako typ, ktorý ani tak nemá navonok problém s ochrannou bariérou, ale pokožka je stále tenká, začervenanie je už takmer bežné a často vo svojich škvrnách vidíte červené cievky. Svrbenie nepociťujete (nebýva suchá), zato pichanie, pálenie a napnutie áno. Môže sa stať, že časom už prestanete tieto javy vnímať, pocítite ich len pri extrémnejších situáciach, no vtedy sa už z prechodného začervenania stáva trvalé. Čo vám predtým vadilo,  skrývali ste to pod nánosom mejkapu a neriešili, to je teraz vašim bežným spoločníkom. 

Ale toto sa riešiť musí. Vždy! Berte to tak, že vaša pokožka má problém a pri dráždivých vonkajších podnetoch (zvonku / zvnútra) v nej okamžite prebiehajú zápalové zmeny. Ani cievky nie sú v takom stave, v akom by mali byť, mali by ste preto zvážiť, či sa budete opaľovať. Ak áno, potom krém s SPF musí byť samozrejmosť. Bez neho ani na krok. A mali by ste sa vyhýbať všetkému, čo je príliš teplé (solárium, pobyt na slnku bez ochrany, prekúrené miestnosti, horúce nápoje a jedlá, korenie) a tiež situáciám, v ktorých dávate cievam zabrať (stres, klimatizácia, mraz a hlavne tie prechody z tepla do zimy a naopak). Veľa som o tom napísala v týchto dvoch článkoch (prvý: Keď sa nečervenáme od hanby a druhý: Ako (ne)prísť k trvalému začervenaniu pleti)

Bežne sa k tomuto stavu dopracuje človek, ktorý mal predtým typ 1, ale môže to byť dané aj hormonálnymi vplyvmi (tehotenstvo, menopauza). Keď sa zbláznia hormóny, pokožka si to vždy odskáče ako prvá. Za najväčšie zlo ale aj tak považujem klimatizáciu a prekurovanie. Je na zamyslenie, že v zime kúrime tak, že potrebujeme pomaly 25 stupňov a v lete si tie fukáre v autách a kanceláriach nastavujeme na hodnotu 17 - 20 stupňov! Nechoďte do extrémov. Ak sa tomu nedá vyhnúť (trebárs máte strelených kolegov), tak sa snažte vždy predtým, ako vyjdete do prostredia s inou teplotou, pobudnúť v nejakej miestnosti, kde je prechodná teplota - ako napríklad chodba. 

LIEČBA: Ak máte tento druh citlivej pleti, používajte všetko, čo je označené skratkou AR, čiže Sensibio AR krém, Sensibio AR BB krém, Sensibio AR micelárnu vodu, Sensibio AR mejkap

Typ 3

Sensibio Tolerance+ Krém
Je to neurosenzitívna pleť, ktorá má taktiež normálnu a funkčnú bariéru, nebýva zapálená a ani červená. Ale stále je tenká a má nízky prah citlivosti a bolesti. Až príliš nízky. Ako som písala v minulom článku, podráždi ju všetko, pretože nervové zakončenia reagujú aj na to, čo iného človeka necháva bez reakcie. Pália ju krémy, dráždi ju aj čistá voda, vôbec netoleruje slnko a v podstate kedykoľvek (aj bez zjavnej príčiny) pichá, páli, svrbí, je napnutá. Ale zatiaľ sa na nej len málokedy objavuje červeň. 

Jej problém viac cítite ako vidíte. Veľmi často si ju ľudia pletú s typom 1, lebo ani tento typ pokožky nie je vždy červený, ale pokožka typu 1 má veľmi slabú bariéru a práve táto narušená ochrana spôsobuje bolestivé stavy, zatiaľ čo u neoresenzitívneho typu ani poriadne neviete, kedy a čo to spustilo i keď objektívna príčina býva väčšinou rovnaká. Spúšťače sú tie isté: teplo, zima, svetlo, mechanické dráždenie, ktoré naoko nezanechalo žiadne odreniny, chemické podnety, hormonálne zmeny, skryté zápaly niekde inde v tele. Niekedy to môže byť aj viac činiteľov naraz. 

LIEČBANa tieto stavy sme boli donedávna odkázaní používať len rad na typ 1 a podtyp a), prípadne typ 2. Koniec koncov, s prípravkami z týchto skupín nikdy nemáte čo pokaziť, lebo pomáhajú aj neurosenzitívnej pleti tým, že zvyšujú toleranciu pokožky. Teraz však starostlivosť môžete posunúť na vyšší level, lebo v predaji sa objavil krém Sensibio Tolerance+ Krém, ktorý urobí ešte viac a tu je článok o kréme Sensibio Tolerance +.

Takže toľko o konkrétnej liečbe citlivej pokožky. Na záver už len dodám, že okrem prípravkov, ktoré som spomínala pri konkrétnej liečbe sú tieto produkty univerzálne:

na čistenie: Sensibio micelárna voda,
na upokojenie a čistenie: Sensibio maska,
na prekrytie príznakov začervenania: Sensibio AR BB krém,
a ešte spomeniem dezodorant pre citlivú pleť: Sensibio déo.

BB krém dnes používam úplne bežne a radím ho všetkým ľuďom, ktorých trápi začervenanie. Nielenže nie je oranžový a vyzerá prirodzene, ale tiež celkom dobre kryje tú červeň a hlavne lieči, lebo aj on zvyšuje prah tolerancie pokožky. Keď vidím akciu, kde k nemu môžem ešte niečo dostať (Bioderma máva často také akcie), nikdy neváham. Rovnako micelárnu vodu kupujem vo veľkých baleniach. Odlíči aj vodeodolný mejkap a tak okrem nej už žiadny ďalší odličovač doma nepotrebujem.

Bol to dlhý a vyčerpávajúci článok, som si toho vedomá, ale ak vám záleží na tom, aby ste sa o svoju pokožku príkladne starali, prečítajte si ho naozaj celý. Do budúcna ešte chystám článok, v ktorom vám prezradím, aké ingrediencie sú v liečbe začervenania (i ostatných problémov) dôležité. Táto téma však už patrí na blog NewBridget, keďže to nebude článok o žiadnych konkrétnych produktoch. A nebojte, dám vám o jeho zverejnení včas vedieť. Sledujte ma na FB a ak máte nejaké otázky, pýtajte sa.
ZDIEĽAJTE:

9 komentárov :

  1. ufff, naozaj vyčerpávajúci článok, čítala som ho dva dni! :D
    Vidím sa niekde v type 1, podtyp A pančnutý podtypom B, a to všetko jemne líznuté typom 3 :D
    A aby som to prekombinovala ešte viac, tak mám na ksichte asi 3 prasknuté žilky :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ty to máš teda zaujímavé. Kedysi sa pojem "zmiešaná pleť" používal vyslovene pri type normálna až mastná pleť, ale asi by sa to malo začať používať aj pri takýchto kombináciách.

      Inak máš pravdu s tou dĺžkou. Chcela som napísať všetky informácie, ale asi som sa trošku rozohnila v tom písaní. :-P Článok bol naozaj dlhý, tak som to trošku skrátila. :-) Vďaka za názor.

      Odstrániť
  2. No a ešte som chcela dodať, že teraz v lete konečne prichádzam na chuť Sensibio BBčku :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, lebo podľa mňa je to krém ideálny pre teba. Aj s tvojou komplikovanou pleťou.

      Odstrániť
  3. Ahoj velmi ma zaujal tvoj blog pretoze pises o veciach ktore mi napr moja kozna ani len nezmienla nedavno sa mi dostavil taky problem a zapricinila som si ho viacmenej sama kedze som plet vyse roka neydratovala velmi som to podcenovala a do toho ssom pouzivala masticky na akne pocas tej doby .. okamzite som vymenila kozmetiku z dm za lekrasku biodermu a avene taktiez aj makepy ..akne nemam mam len zilky pd ocami a jemne pri nose a cervenam sa podla clanku som typ 2 viacmenej sama neviem ani a chcela som sa ta opytat lebo kozna mi predpisala rozex urceny na rosaceu a neviem ci ho mam pouzvat pretoze co som videla obrazky nezda sa mi zeby som ju mala a mam 18 rokov a citala som ze je to viacmenej problem stredneho veku a a sprevadzaju ju aj vyrazky ktore ja nemam .. nechcem ist uz dalsej koznej ppride mi to strata casu da mi len dake maste aby zarobili na mne dopomohla mi akurat k dokafranej pleti dakujem za odpoveda Jana :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. a este som chcela ze to cervenanie je obcasne nepijem alkohol koli tomu kavu ani nic co by to sposobovalo ale dakedy to pride len tak samo

      Odstrániť
    2. Ahoj Janka. Rosaceu nie vždy doprevádzajú vyrážky a ani zďaleka to nie je choroba stredného veku. Píše sa to o nej preto, lebo najčastejšie začína postihovať ženy +25 rokov. V tomto veku ženy začínajú blbnúť s klimatizáciami (v kanceláriách odrazu nevedia vydržať a tak si tie "fukáre" nastavujú na 18 stupňov), soláriami, letnými dovolenkami pri mori, kde sa poriadne nechránia, len aby boli rýchlo hnedé a pre stres s nedostatkom času často zanedbávajú hydratáciu. Hranica sa však nezriedka posúva smerom nadol. Keď sa mne objavili prvé príznaky, mala som možno o len o jeden - dva roky viac ako ty. Rosacea sa totiž najviac objavuje tomu, kto v puberte veľmi riešil akné, takže by to mohol byť pokojne aj tvoj problém.Ja si myslím, že Rozexom nemáš čo pokaziť. Ak používaš od Biodermy krém Sensibio AR, tak máš správny krém a pokojne v tom pokračuj. To sa s Rozexom nebije. Akurát nepoužívaj peelingy a ani sa neopaľuj, lebo to by nedopadlo dobre.

      Trošku červeného vínka s kolou si raz za čas môžeš dať, aj kávu. Len nepi silnú a nič horúce. To ti so žilami najviac zamáva. Poriadne sa odličuj, neotieraj pokožku drsným spôsobom (len úplne jemne) a snaž sa vyhýbať suchému vzduchu i ventilátorom. Hlavne klimatizácii. Ak sa klíma dobre nečistí (a teda málokde ju správne čistia), je plná mikróbov a pri nesprávnom nastavení teploty úplne zbavuje pokožku vlhkosti. To ona je na takých 70% vinníkom, prečo má teraz rosaceu viac žien, než v minulosti. Neviem, aké vážne to je u teba, ale ak ti vidno červené žilky, potom tvoja lekárka rozhodla dobre. Určite ten krém aspoň vyskúšaj a uvidíš, či sa to lepší. Ak nie, hľadajte iné riešenia.Rozhodne by si to nemala podceniť. Ja som podcenila a skončila s trvalo červeným nosom.

      Odstrániť
    3. si velmi zalata dakujem :) a pouzivam krem od avene Antirougeurs proti zacervenaniu kedze avene termalna voda mi to velmi upokoji vzdy tak som skusila tento krem tak uvidim lebo neviem sa dako rozhodnut medzi tou bidoermou a avene co je lepsie tak skusam .. a chcela som sa este opytat ci casom sa toho aj zbavim pri prikladnom starani alebo je to viacmenej uz trvale ?!

      Odstrániť
    4. Mne osobne síce viac pomohlo Sensibio AR, ale zasa je pravda, že u mňa už bola evidentne iná fáza ochorenia. Termálna voda od Avéne je vynikajúca. S ňou mám zatiaľ najlepšie skúsenosti, však som o tom aj písala na tomto blogu. Aj krém Antirougeurs je fajn. Poradila som ho niekoľkým pacientom a pekne sa im zatiahli tie žilky. Myslím si, že v tvojej fáze bude tento krém pomáhať. Keby nie, vždy môžeš prejsť na iný. Čo sa týka ochorenia, žiaľ, cievky, ktoré sú teraz v zlom stave, už lepšie na tom nebudú. Niektoré sa možno vstrebú a nebude ich vidieť, niektoré nie. V každom prípade môžeš očakávať isté zlepšenie a menšiu citlivosť pokožky na zmeny počasia a teploty. Nebudeš sa červenať tak často a ani tak silno. A možno aj vôbec. Ak si videla fotky na mojom blogu New Bridget a porovnáš ich s novšími fotkami z tohto blogu, uvidíš, že aj mne sa polepšilo. Kedysi som bez mejkapu nemohla ani vyliezť z domu, dnes môžem. Myslím si, že ani ty nebudeš stratený prípad. Dobré je, že si na to prišla takto skoro. Keby si počkala takého pol roka či rok, už si mohla ostať červená natrvalo.

      Odstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes