Weleda: pšeničný šampón proti lupinám

Ani nie mesiac od minutia posledného šampónu a už zasa som sa škriabala o dušu. A tak si hovorím, že dosť bolo chémie, nech svoje schopnosti teraz ukáže príroda. Treba veru zvážiť všetky možnosti. Čo ak je to práve chémia vo vlasovej kozmetike, čo mi spôsobuje lupiny? Weleda má v ponuke šampón, kde syntetické látky nemajú svoje zastúpenie a tak teda dostáva zelenú.

Nevedela som zistiť, prečo ich mám. Kvasinky, ekzém, nesprávny šampón, nedobrá životospráva, stres, farbenie, hormonálna nerovnováha, to všetko už bolo dávno eliminované, ale stačil mesiac a všetko sa vrátilo, akurát tie prejavy boli iné. Raz bola pokožka hlavy mastná, inokedy hrozne suchá. Dnes už ale tuším, že som jej asi popri liečbe predsa len nedala všetko. Postup bol dobrý, šampóny boli dobré, len som podcenila jednu dôležitú vec - po alergii potrebovala pokožka nielen pomôcť zbaviť sa tej hrubej vrstvy šupín a dezinfikovať, ale potrebovala ešte extra výživu zvonku. Niečo viac, než len brezovú vodu alebo bylinkový ocot. Celý čas ku mne vysielala SOS signál.  Bola napätá, červená, suchá, to len ja som to pripisovala tej svojej alergii. Niet divu, že sa na nej vytvorili suché lupiny. Ale už je tomu hádam koniec. Lupiny sa pobrali do večných lovíšť a zatiaľ neprichádza taký ten nepríjemný a mne dobre známy pocit, kedy viem, že začínam ďalší boj.

Obsahové látky šampónu

Volanie o pomoc vypočul olej zo pšeničných klíčkov - TRITICUM VULGARE (WHEAT) GERM OIL. Pokiaľ existuje niečo, čo obsahuje všetky vitamíny a čo najviac upokojí extrémne vysušenú pleť, tak je to práve tento olej. Prečo práve klíčky? Môžete natrhať pšeničné klásky a urobiť zo zrniečok extrakt, no pšenica nebude mať nikdy takú silu, ako vtedy, keď klíči. Olej z klíčkov má vysokú výživnú hodnotu, pretože pri klíčení sa vlastnosti zrna podstatne menia. Klíčky obsahujú lecitín, ktorý udržiava elasticitu tkanív tvoriacich novú rastlinku a to presne robí aj s pokožkou. Pokožka vyzerá sviežo a je elastická. Ale ono je tam toho viac. V žiadnom rastlinnom oleji nie je toľko vitamínu E, ako v oleji zo pšeničných klíčkov. Vitamín E chráni červené krvinky, ktoré pokožku zásobujú kyslíkom, vďaka čomu pokožka lepšie zvláda svoju regeneráciu. Olej okrem celého spektra vitamínov obsahuje rastlinné fytosteroly (látky podobné ženským hormónom), esenciálne mastné kyseliny a iné látky. Spolu s výťažkami z ovsa ho vídam v prípravkoch na liečbu suchej a citlivej pleti aj u iných značiek. Je to špička medzi rastlinnými olejmi.

Konkrétne v tomto šampóne boli použité aj sodné soli aminokyselín ovsa a iné zlúčeniny so sodíkom rastlinného pôvodu, ale to už nie sú účinné látky, ale pomocné. Tieto soli nahradili komerčne používaný lauryl-sulfát sodný a ďalšie mierne rizikové činidla, ktoré majú viacero funkcií. Niektoré z týchto prírodných náhrad sú tenzidy. Tenzidy upravujú povrchové napätie kvapalín. Pridávajú sa kvôli tomu, aby prípravky mohli prekonať ochrannú mastnú vrstvu pokožky a dostať sa k špine. To je aj dôvod, prečo si do sprchy berieme mydlo. Čistá voda by pokožku a špinu dosť ťažko zmáčala a teda by sme neboli tak rýchlo čistí. Ďalej sú to peniče - tvorcovia našej obľúbenej peny a ešte nejaké emulgátory, ktoré držia pokope v rovnorodom stave aj túto emulziu pozostávajúcu s vody a v nej rozpustených extraktov + olejov a éterických olejov.  Činidla však bývajú väčšinou univerzálne. Sú peničmi, tenzidmi i emulgátormi súčasne, akurát sily každého sú v inom pomere. Jeden viac pení, druhý viac stabilizuje... Aj preto každý šampón, či už takýto prírodný, alebo bežný komerčný, vždy obsahuje niekoľko takýchto látok súčasne. Šampón od Weledy však neobsahuje žiadne syntetické látky a ani silikón. Nič, čo by naše telo nevedelo akceptovať. Toľko k tej pomoci. Vráťme sa už radšej k účinným látkam.

Mne sa v šampóne veľmi pozdáva výťažok z listnatca tŕnitého (RUSCUS ACULEATUM ROOT EXTRACT). Túto bylinku dobre poznám, pretože ju užívam v tabletkách na kŕčové žily. Listnatec má za úlohu spevňovať žily a znižovať tak ich priepustnosť, kvôli ktorej bývajú moje nohy opuchnuté. V prípravkoch určených pre vlasovú pokožku robí v podstate to isté. Flavonoidy v ňom obsiahnuté spevňujú cievky, potlačia zápal, podporujú cirkuláciu krvi, čím zlepšia zásobovanie pokožky i vlasových cibuliek živinami. Flavonoidy sú obsiahnuté i vo fialke trojfarebnej - VIOLA TRICOLOR EXTRACT (písala som o nej v článku o prípravkoch Baby Derma), z ktorej extrakt je taktiež na zozname. Tieto dva extrakty sa krásne dopĺňajú. Pokožka, ktorá je vďaka flavonoidom dobre prekrvená i okysličená, sa obnovuje veľmi rýchlo a nemá tendenciu svrbieť, vysušovať sa a ani nie je napnutá. Či už by bola na vine alergia, alebo len nadmerné vysýchanie pokožky, na suché lupiny sú ideálne.

Štvrtým najdôležitejším výťažkom je extrakt z BIO šalvie - SALVIA OFFINICALIS (SAGE) LEAF EXTRACT. Šalvia je všeliek. Pri bolestiach hrdla kloktáme roztokom so šalviou a cmúľame šalviové cukríky, užívame ju pri návaloch v období klimaktéria a pomôže i pri nadmernom potení, či upchatom nose. Že je to super korenie na ryby i divinu, ktoré navyše krásne prevonia domácnosť, to ani nemusím pripomínať. Baktérie ani kvasinky, ktoré komplikujú liečbu lupín, pri nej nemajú žiadnu šancu. Táto bylinka dezinfikuje a tlmí zápaly ako prírodné antibiotikum a to som pocítila i ja už po prvom použití. Hoci som sa tesne pred kúpeľom škriabala ako najatá, šampón neštípal. Naopak, pôsobil veľmi upokojujúco. Ako keď boľavý chrbát natriete chladivým gélom. Taký pocit.

Nedá mi obísť arginín, ktorý je tiež zastúpený v tomto prípravku. Arginín patrí medzi aminokyseliny. Jeho zdrojom sú hlavne bôbovité rastliny, z ktorých bol aj pôvodne izolovaný, no on sa v hojnom zastúpení nachádza i priamo v našom tele, ak sme pravda zdraví. Dáva sa do tabliet na zlepšenie sexuálneho života, no pri vonkajšom pôsobení sa ukázal byť skvelým liečivom na urýchlenie bunkovej regenerácie. Dobre
regeneruje tkanivá a hojí rany, hlavne kosti a mnohí výrobcovia ho pridávajú do šampónov a vodičiek pre rýchlejší rast vlasov. Vlasové prípravky nezaberajú každému, arginín viac pomáha pri hormomálne podmienenom vypadávaní vlasov, no už to zrýchlené hojenie je veľké plus. Veď vlasy mi dorastú, až sa pokožka zahojí.


Moje skúsenosti so šampónom

Šampón mi veľmi intenzívne pripomína wellness v Tatrách z minulého mesiaca. Do fínskej sauny pridávali presne takúto arómu a ja som šťastná, že si môžem tieto pekné chvíle pripomenúť pri každom umývaní vlasov. Je to taká zmes éterických olejov, z ktorej však najviac vyniká práve tá šalvia. Je to dobre namiešaná a silná vôňa. Vlasy ňou budú cítiť i na ďalší deň, ale hlava vás z nej bolieť nebude. Mne sa páči až tak, že kedykoľvek idem do kúpeľne, otvorím fľaštičku a privoniavam. :-)
 

Prezradím i to, že keď sme boli v Tatrách, kamarátkam nevyhovovala voda. Asi je až príliš tvrdá a mali z nej lupiny. A ja im verím, že to bolo z vody, lebo keď sme boli ubytované pred rokom v tom istom hoteli, mala som rovnaký problém. Tento rok ich mala opäť každá, okrem mňa. Ja som totiž mala tento šampón. 

Obal je veľmi praktický. Teší ma na ňom viacero vecí. Ako prvá prednosť je rýchlo otvárateľný, ale bezpečný uzáver. V batožine sa neotvorí, to mám odskúšané. Tento patent milujem. Potrebujem šampón, tak jednoducho zatlačím a hotovo. Nemusím tak s vlhkými rukami šraubovať nejaký vrchnáčik. To mi príde komplikované, toto je jednoduchšie.



Páči sa mi tiež prístup značky Weleda k zákazníkom. Nesnažia sa byť premúdrení a hovoriť príliš odborným jazykom. Čo je pre niekoho odbornosť, to môže byť pre iného odpornosť. Etiketa každého jedného produktu hovorí zrozumiteľným slovenským jazykom, nie sú tam marketingové chytáky, ktoré by zveličovali a ešte i jednotlivé ingrediencie boli preložené do slovenčiny.  Kto teda nepozná chemické názvy a nevie ani po anglicky, ľahko si ich môže "vygoogliť." Nie je to obyčajný biely papierik, ktorým by prelepili nemeckú či anglickú verziu s blším písmom (ktoré sa zmyje po týždni státia v kúpeľni), ale poriadna etiketa s kvalitnou tlačou.

K vlastnostiam obsahu dodám toľko, že pri umývaní a masírovaní pokožky nečakajte hustú penu. Takú prírodné peniče nerobia. Bude len jemná, ale bude. Avšak čistiaci efekt šampónu je napriek tomu dobrý a taktiež sa ľahko zmýva z vlasov. To len potvrdzuje fakt, že tie syntetické činidla, ktoré sú v takmer každom čistiacom prípravku, nám naozaj netreba. Málo peny neznamená málo čistoty. Platí to i pre zubné pasty.
 Šampón mám doma už dlhšie. Dnes je to už viac ako 1,5 mesiaca, čo ho používam. Už pár týždňov vám chcem napísať, že funguje. Ale viete, po všetkých tých pokusoch som začínala byť skeptická. Budem nejaký šampón chváliť a po dvoch či troch týždňoch sa lupiny vrátia? Ja som radšej chcela počkať. A tak čakám, čakám a nič. Ony nechodia. :-) Takže teraz ho už môžem pokojne pochváliť a ja to celá rada robím.


Moje hodnotenie výrobku:
Textúra: stredne hustý 
Hydratácia a výživa: 5, mám z neho ozaj dobrý pocit a pokožka je pokojná 
Čistiaci efekt: 5, vlasy sú jednoznačne čisté, príjemne voňajú po bylinkách 
Vôňa: krásna a výrazná bylinná vôňa 
Celková spokojnosť: 10 
Cena: 190 ml balenie stojí 9,96 EUR v e-shope Weleda
 
celkové hodnotenie - slovom
NAJLEPŠÍ Z NAJLEPŠÍCH
obal / prezentácia výrobku
krátkodobá účinnosť
účinnosť v dlhodobom horizonte
čistiaci účinok
zmývateľnosť
vôňa
pomer kvalita / cena
celkové hodnotenie

Šampón po prvom umytí pokožku upokojil, po druhom prestala byť pokožka suchá a netvorili sa nové suché miesta, po treťom použití zmizli všetky suché miesta a lupiny zmizli s nimi. Možno nepatrí k tým najlacnejším, ale za svoju kvalitu a účinok dostáva odo mňa maximálny počet bodov. Nemám mu čo vytknúť. Je naozaj fajn, že sa už nemusím stále driapať a že to šlo vyriešiť i takto prírodne. 

Kto by chcel recept na bylinkový ocot, ktorý bol v článku spomenutý, môže si pozrieť tento článok. Moja rada: bylinky môžete naložiť aj do jablčného octu. Efekt bude ešte lepší. Ak vám povypadávalo veľa vlasov, odporúčam žihľavovo-brezovú verziu, do ktorej môžete pridať aj lopúchový koreň. Keď dodáte pokožke všetko, čo potrebuje, neexistuje, aby sa na nej tvorili lupiny.
ZDIEĽAJTE:

8 komentárov :

  1. Tá cena bude určite daná tým, že nechcú riskovať nákupom surovín u iných pestovateľov a radšej si všetko sami pestujú. Ale čo sa týka kvality, asi sa to oplatí aj za tú vyššiu cenu. Nikdy by som nebola povedala, že môžem používať mastnejšie krémy aj vtedy, keď sa mi ide robiť akné. A predsa mi ten nočný výživný krém sedel, lebo ako prírodný ho moja pleť brala úplne inak, než keby som si dala nejaký bežný mastný krém so syntetikou. Je na nej veľmi pekne vidieť tú zmenu k lepšiemu. Tak ako teraz s tými lupinami. Ja mám tiež s nemeckou kozmetikou všeobecne zatiaľ len dobré skúsenosti.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Od Weledy som skúšala krém na ruky a keďže aj ja mám problém s lupinami určite ho rada vyskúšam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja som ho taktiež používala a súhlasím s úžasnou bylinkovou vôňou. Vlasy mám jemné, ale po tomto šampóne som mala objem, neboli zelektrizované a krásne hladké. Je nutné ale použiť kondicionér alebo masku. Inak SUPER!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Od Weledy som mala zatial len ovseny sampon a vlasovu kuru no neviem si ich vyrobky vynachvalit :) pozitivny ucinok je viditelny uz to par tyzdnoch pouzivania.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Erika Timková3. marca 2016 o 19:56

    Aj ja používam ovsenú vlasovú kúru a tiež som veľmi spokojná. Šampón zatiaľ nemám, ale určite ho tiež vyskúšam.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Od Weledy používam ovsený šampón v kombinácii s ovsenou regeneračnou kúrou a som veľmi spokojná :) vlasy sú pevnejšie a lesklejšie, určite vyskúšam aj tento šampón

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Už som vyskúšala ovsený šampón a šampón s prosom a oba mi veľmi vyhovovali. Teraz som si objednala aj šampón pšeničný, ale ešte som ho nepoužila, no veľmi sa naň teším, hlavne po tejto recenzii. Snažím sa nájsť produkt, ktorý by mi najlepšie sadol. Trošku viac sa mi páčila vôňa šampónu s prosom, veľmi osviežujúca :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Dobry den, ja som prave objavila vasu stranku a je uzasna ( sudim po precitani zatial len clanku k tomuto samponu), lebo som hladala, kde si po pauze (pocas ktorej si idem zoskrabat hlavu) zase predsa len kupim tento sampon, napriek tomu ze sa snazim vyhybat plastom a presla som na tuhe sampony kvoli tomu. Mala som uz tento sampon a je uzasny aj na mastne vlasy, len pri nom som si vsimla, ze sa mi naozaj vlasy mastili menej. Ja mam svoje prirodne nefarbene vlasy a vseovebcne nepouzivam kondicionery, ked tak nejake masky skor na konce vlasov a nepotrebujem kondicioner ani po tomto sampone.. Je podla mna najlepsi co som zatial vyskusala ak vas svrbi hlava, mate mastne vlasy a lupiny. A nevedela som , ze existuje aj kura z toho , idem hladat aj tu :) Dakujem krasne za clanok aj za tipy a komenty k clanku :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes