Alverde: sprchovací gél s vôňou citrusov z edície City

Bolo mi prezradené, že tento citrusový sprchovací gél z limitovanej edície City by mal byť v predaji už koncom januára. Do konca mesiaca ostáva už len zopár dní a je celkom možné, že sa rýchlo vypredá. Novinka má skvelý ohlas aj u ostatných blogeriek. Nuž je asi najvyšší čas o ňom niečo napísať, nech ste dopredu v obraze, aby ste potom nebanovali, že ste sa k recenzii dostali príliš neskoro.


Dostala som možnosť otestovať novinku v predstihu, takže porovnajme tvrdenia s mojimi zisteniami:

Toto o výrobku tvrdí výrobca:

"Urobte si krátku prestávku - snívajte o zvodnej aróme kávy, čaju a pečených dobrotách a pocíťte život v kaviarniach mesta..."
  
Nebolo mi treba viac hovoriť. Poslúchla som, no nie tak doslova. Ja som sa nechystala o čaji a pečených dobrotách len snívať, ale som zašla do kuchyne. Ja si tie ingrediencie a ich kvalitu nebudem študovať len na obale. Z chladničky na stôl poputoval tvaroh, citróny, vajíčka, z komory zasa múka, cukor a ostatné ingrediencie. Keď dobroty, tak naozajstné, nech mám čo porovnávať. Mám na mysli tie vône, samozrejme. Ja mám totiž recept na vynikajúci koláč, ktorý by mal mať rovnakú vôňu, ako tento gél. Ak pravda výrobca neklamal.  A tak či tak som chcela upiecť nejakú dobrotu, lebo mi mala prísť kamarátka a ja ju rada prekvapím koláčom. Ona má práve takéto rada.

Ingrediencie

Ak pečiete koláč, cukor sa rozpúšťa, viaže na seba vlhkosť (tá nadbytočná sa vplyvom tepla nakoniec odparí) a koláč vonia sladkou vôňou. Aj sprchovací gél obsahuje cukor (SUCROSE) a vonia úžasne sladko. Rovnako ako v koláči, aj tu na seba viaže vodu. Cukor zvláčňuje pokožku. Pleť ho veľmi dobre znáša a navyše jej pomáha regenerovať sa. Cukru podobné vlastnosti má aj med a ostatné sacharidy. Niet divu, že ich dnes nachádzame v mnohých kozmetických výrobkoch. Nestojí veľké peniaze, je to čisto prírodná a zdraviu pokožky prospešná vec, tak prečo to nevyužiť? V tomto prípade si úplne môžeme vyhodiť z hlavy to spracovanie rafinovaním a dodatočné úpravy, ktorými nás strašia médiá. Výrobca ručí za jeho kvalitu a na obale sa píše, že cukor pochádza z "certified organic agriculture", čiže je organický. Z cukrov tam máme ešte výborne zvláčňujúci a hĺbkovo hydratujúci glycerín (GLYCERINE), ale o tom už čosi viete. Je to látka zo skupiny NMF.

Vždy prízvukujem, aby sa do koláčov dávala chemicky neošetrená kôra z citrusov. Tentokrát som do svojho koláča dala čerstvú citrónovú a sušenú pomarančovú. Nikdy nepoužívam kôru z bežne kupovaných citrónov alebo napodobeniny. Koniec koncov, vôňa ani chuť tých aromatických prísad nie je prirodzená. Nech mi hovorí kto chce a čo chce, no podľa mňa sa ani zďaleka nepodobá prírodný zdroj. Tento koláč pečiem už roky a mám s tým svoje skúsenosti. Ak by teda sprchovací gél obsahoval chemické voňavé náhrady, verte tomu, že by som to poznala ihneď. Tým dupľom teraz, keď mám pod nosom tanierik s koláčom, z ktorého ešte stále vychádza para a vedľa neho fľaštičku s gélom. Je to úplne rovnaká vôňa. Teší ma, že je sladká a prirodzená citrusová. Gél totiž obsahuje to, čo aj citrusy: organickú kyselinu citrónovú (CITRIC ACID) a vonné látky ako limonén (LIMONENE), linalol (LINALOOL) a údajne aj nejaký parfém (PARFUM). Výrobca garantuje, že všetky vône, vrátane parfému, sú vyrobené z esenciálnych olejov a nie chemickou cestou. Predpokladám, že v prípade parfému to budú klasické silice, aké sme používali v lekárni -  oleum citri / limonis (citrónový), oleum citronellae (z citrónovej trávy), oleum bergamottae (z bergamotu), oleum aurantii (pomarančový), z ktorých si niečo vybral a ktoré zmiešal v nejakom optimálnom pomere. Ťažko hádať, ktoré presne, no podľa vône súdim, že tam bude ten prvý, tretí a posledný menovaný - citrónový, bergamotový a pomarančový. Bergamot a pomaranč sa vlastne spomína aj na obale.

Ďalšie látky sú viac menej pomocné. Nemôžem ich nazvať čisto prírodnými, sú vyrábané synteticky, avšak z hľadiska bezpečnosti patria medzi tie dobré a málo rizikové. Kto by sa chcel pozastavovať nad tým, že Alverde má byť 100% prírodná kozmetika, tomu poviem len toľko, že neexistuje žiadny sprchovací gél či šampón, ktorý by obsahoval čisto prírodné látky, v skrinke by vám neotvorený vydržal rok či dva a otvorený asi mesiac. Toto vám povie každý jeden výrobca. Tak ako ovocie, zelenina a bylinky podliehajú prirodzeným procesom rozkladu za pôsobenia vplyvov prostredia, rovnako by sa znehodnocovala kozmetika, ktorej súčasťou sú látky získané z týchto zdrojov. Musí byť preto nielen dostatočne stabilizovaná kvôli jej skladovaniu, ale tiež pre užívateľa bezpečná. Kto by sa odvážil umyť si vlasy šampónom, z ktorého cítiť príznaky hniloby, alebo ktorý už nevonia tak dobre ako ten nový? Asi nikto.



Moje dojmy z používania gélu

Gél pení, ale len jemne. Nebolo potrebné pridávať priveľa peničov, lebo výrobca používa kyselinu citrónovú a tá sama o sebe čistí celkom dobre. Pokožku očistí, osvieži a v podstate urobí tie služby, ktoré by mal urobiť každý sprchovací gél určený na normálnu, zmiešanú, mastnú pokožku. Moja pokožka je momentálne úplne normálna (len na tvári mám niekedy mastnú) a mne teda maximálne vyhovuje. 

Alergici pozor! Na úplne citlivú pleť náchylnú k alergickým reakciám by som ho radšej nedávala. Aj keď sú vonné látky prírodné, citrusy neprospievajú každému. Gél nie je vhodný ani pre suchú pleť. Na očistenie možno áno, uškodiť vám neuškodí, ale rátajte s tým, že sa budete musieť po sprchovaní niečím natrieť. Nie je na báze olejov a teda pleť nevyživuje, ani dlhodobo nehydratuje, ako niektoré zázračné gély so syntetickými prímesami. On naozaj len čistí, takže kto chce čistiaci gél a nečaká nič iné, bude spokojný.
 
Nečakajte dlhotrvajúcu vôňu. Žiadny prírodný parfém vašu pokožku nenavonia na viac ako pár minút. Gél budete cítiť pri aplikovaní, zmývaní a potom ešte chvíľku. Pokožka bude čistá, no voňavá bude len trošku a aj tá vôňa sa rýchlo pominie. Viac ju budete cítiť vo vzduchu než na tele. Silice získavané z rastlín sa vplyvom telesného tepla vytratia ako ranný opar v lete. Trvácnosť môžete žiadať len od vonných látok vyrobených a stabilizovaných synteticky. Ale ja to tomuto gélu nezazlievam. Keď príroda, tak príroda. Pre mňa je to len ďalší argument svedčiaci o tom, že si na seba nenalievam chémiu, takže za toto gél nestratí nič z výsledného bodovania.

Na záver musím ešte podotknúť, že tento gél naozaj vonia prírodne.

Moje hodnotenie: 

Textúra: stredne tekutý (je to taký stredne tekutý priehľadný gél) 
Hydratácia: 4 
Výživa a premastenie pleti: 3 (výživa ako tak, no premastenie nie, no to sa ani nečakalo) 
Čistiaci účinok: výborný 
Celková spokojnosť: 10 
Cena: do 3 EUR za 250ml
 


celkové hodnotenie - slovom
VYNIKAJÚCI
obal / prezentácia výrobku
krátkodobá účinnosť
účinnosť v dlhodobom horizonte
http://nd06.jxs.cz/471/874/396e6cde80_92820932_o2.jpg
hydratácia vs. výživa
http://nd06.jxs.cz/471/874/396e6cde80_92820932_o2.jpg
zmývateľnosť vs. čistenie
vôňa
pomer kvalita / cena
http://nd06.jxs.cz/647/707/c74113a017_92820934_o2.jpg
celkové hodnoteniehttp://nd06.jxs.cz/852/099/6a8e3693f4_92820935_o2.jpg

Keby bol gél určený na suchú pokožku a nie osviežujúci (ako sa uvádza) + čistiaci (ako každý gél určený na dennú hygienu), potom by som v ňom hľadala proteíny, oleje a iné výživné látky a pri ich neprítomnosti by som okamžite brala body. Keď ho však hodnotím podľa miery naplnenia sľubov výrobcu, podľa vlastností a kvality obsiahnutých látok, potom hovorím, že tento gél sa za túto cenu oplatí kúpiť.  Je to hotové potešenie pre zmysly s ním vliezť do sprchy. Kým som tak učinila po prvý krát, takmer som mu zlomila vrchnáčik od toho neustáleho otvárania a zatvárania. Nie, obal nie je taký labilný. Nebojte sa. To len vôňa gélu je taká návyková, že tú fľaštičku dookola otvárate ako feťák otvára svoje riedidlo a stále privoniavate. Fakt božská. :-) Kebyže mám deti, okamžite ho pred nimi ukrývam, lebo by som sa musela báť, že ho omylom vypijú. Od vône koláčikov sa vôňa gélu absolútne ničím nelíši, takže to snívanie o kaviarni nie je od veci, ale úplne reálna vec. 

Ak vám prišiel na chuť môj koláč a mali by ste záujem o recept, nájdete ho tu.
ZDIEĽAJTE:

5 komentárov :

  1. No, už sa neviem dočkať, kedy si k nemu pričuchnem :) Zatiaľ u mňa vedie ten grepový...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Popravde ma doteraz klasické citrusové vône až tak nebrali. Používala som ich jedine v kombinácii s nejakou sladkou vôňou ako napríklad pomaranč s čokoládou alebo citrónová tráva so sladkou vanilkou. Grepový gél od Alverde mal peknú vôňu, ale pre mňa bol až príliš citrusový. Fakt neviem, či to ten cukor robí až také divy, no vôňa tohto nového sprchovacieho gélu je prekvapivo sladká. Asi preto mi nevadí. Myslela som, že sa mi tento gél nebude páčiť, ale stále si ho tu otváram a ňuchám ako psík. Mne ten vrchnák vážne za pár dní skončí v ruke, ak to takto pôjde ďalej. :-)

      Odstrániť
  2. No, pokiaľ ho neochutnávaš ;)... Ja citrusy zas celkom môžem. Inak, úžasný nápad, upiecť k testovaniu koláčik, som presvedčená o tom, že to môže len Teba napadnúť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Kedže to bola limitovaná edícia to znamená že tento sprchový gél už nikde nezoženiem? Naozaj úžasná recenzia ;) ako sa volal ten koláčik ak nemôžem mať sprchový tak aspoň ten koláčik by bodol :3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj. Ja si myslím, že ho ešte majú. Nedávno dávala DM drogéria na Facebooku fotku gélov na nástenku ako motiváciu, takže predpokladám, že gél nebude kompletne vypredaný. A čo sa týka koláča, žiadny problém. Je to veľmi jednoduchý zákusok a recept naň som zverejnila na svojom druhom blogu:
      http://newbridget.blog.cz/1401/jednoduchy-tvarohovy-kolac-ako-z-kaviarne

      Odstrániť

Ďakujem za to, že ste si našli čas, prečítali článok a zanechali komentár k tejto téme. Vážim si to. ♥ Ostatných poprosím, aby mi sem nevkladali odkazy na Giveaway ani odkazy do e-shopov. Reklamy tu nechcem. Ďakujem.

Design: OddThemes | Nájdete na: Blogger Themes